۱۴ بهمن ۱۳۹۵، ۲۳:۰۱
کد خبر: 82413630
T T
۰ نفر
آیین گرامیداشت استاد میرخانی و رونمایی از آثار پیشكسوتان خوشنویسی

تهران-ایرنا- آیین گرامیداشت استاد سید حسین میرخانی به همراه رونمایی از آثار پیشكسوتان خوشنویسی معاصر ایرنا در نگارخانه ترانه باران برگزار شد.

به گزارش پنجشنبه شب گروه فرهنگی ایرنا، نمایشگاهی از آثار استاد سید حسین میرخانی در نگارخانه ترانه باران در معرض دید مخاطبان قرار گرفته است.
سید حسین میرخانی (1286 - 1361ه‍. ش) از خوشنویسان و نستعلیق ‌نویسان معاصر و از بنیانگذاران، رییس و استاد ارشد انجمن خوشنویسان ایران بود. او از اساتید صاحب سبك در خط نستعلیق معاصر ایران به‌شمار می‌رود.
حسین میرخانی در سال 1286 شمسی (در 25 محرم 1325 هجری قمری) در تهران متولد شده و از خردسالی به آموختن خط همت گمارد و از 11سالگی به كار كتابت و خوشنویسی پرداخت.
پدر او سید مرتضی برغانی بود كه سبك خوشنویسی میرزا رضا كلهر را به دو فرزند خود حسین و حسن میرخانی تعلیم داد. سیدحسین میرخانی روز 11 خرداد سال 13611 پس از چند سال نابینایی درگذشت.
كتابهای درسی بسیاری به خط حسین میرخانی به چاپ رسیده‌است. افزون بر آن كتاب‌های رهروان شب، موش و گربه عبید زاكانی، جزوه چهار فصل، دوره سه‌جلدی رسم‌المشق برای مدارس و بسیاری آثار دیگر را به خط خود آراست. آخرین كار ایشان كتاب مثنوی چاپ حاج محمدكریم‌خان كرمانی است كه در مشهد در سال 1353 زمانی كه برای تعلیم هنرجویان كلاس‌های خوشنویسی مشهد به آن شهر می‌رفت نوشت. دو قصیده‌ معروف قرآینه و خاتمیه اثر الهی قمشه‌ای از دیگر كارهای ایشان است.
سید حسین میرخانی به نگارش قران به خط نستعلیق همت گمارد كه این كار درتاریخ خوشنویسی كم نظیر بود. سید حسین میرخانی دو قرآن به خط نستعلیق یكی در سال 1323 و دیگری را در سال 1328 نوشته‌است، كتابت قرآن دوم كه در قطع بزرگتری به چاپ رسیده مدت پنج سال به طول انجامید.
این قرآن به خط درشت‌تر از كتابت تحریر شده‌است. بیننده در ابتدا ممكن است تعجب كند كه چرا در قرآن دوم فاصله سطور و همچنین فواصل كلمات بیش از حد معمول و متعارف در نستعلیق ‌نویسی است ولی با اندكی دقت متوجه می‌شود كه خوشنویس برای گذاشتن اعراب كامل ناگزیر از رعایت چنین فواصلی شده‌است. قبل از میرخانی قرآن‌هایی كه به خط نستعلیق نوشته شده باشند انگشت شمارند ازجمله دو قرآن به خط نستعلیق یكی به‌ابعاد
5/11×19 سانتیمتر به‌خط محمدحسین دماوندی در تاریخ 10933 هجری قمری و دیگری به‌قطع وزیری به‌ابعاد 26×32 سانتیمتر به‌خط میرزا اسدالله شیرازی در سال 1270 ه‍. ق تحریر شده‌است كه اكنون در موزه كاخ گلستان وجود دارد؛ هیچیك از دو قرآن مزبور دارای شماره آیات و اعراب كامل نمی‌باشند. قرآن حسین میرخانی اولین قرآن نستعلیق است كه به چاپ رسیده‌است.
او درباره انگیزه تحریر قرآن به خط نستعلیق كه تا قبل از ایشان همیشه به خط نسخ تحریر می‌گشت در ابتدای قرآنی كه در سال 13233 طبع و انتشار یافت، چنین می‌نویسد:
« نگارنده این قرآن مجید و كلام رب حمید حسین میرخانی فرزند مرحوم مغفور آقا سید مرتضی خوشنویس معروف كه آثار خطی آن مرحوم را همه كس دیده و می‌شناسد مدتی بود كه در نظر داشت خط زیبای نستعلیق را كه از ابداعات مختص ایرانی است با نوشتن قرآن كریم و خطاب رب عظیم زینت بخشد و دریغ بود كه این افتخار نصیب این خط ظریف نگردد. لكن انجام این خیال با قلت بضاعت حقیر محال می‌نمود ولی از آنجائی كه انجام آن را به یاد بود پدر بزرگوارم فریضة خود می‌دانستم از باطن قرآن و روح آن مرحوم همت خواستم و با تمام مشكلاتی كه این كار داشت چراغ توفیق فرا راه حقیر گذاشته شد و به یمن الطاف بیكران خداوندی وسایل امر فراهم آمد و قضا را شبی در خواب دیدم كه با انگشت در آسمان كلمة الرحیم نام اعظم رب كریم را نوشتند كه یك سر خط مشرق و دیگری مغرب را فرا گرفته‌است.
این خواب كه اشراق آسمانی است یك باره بر شوق و ذوقم افزوده دانستم كه سعادت این كار نه به اراده بنده دلیل بلكه به عنایت رب جلیل است. زحماتی كه نویسنده در نوشتن این قرآن به خط نستعلیق تحمل نموده‌است بر صاحبان قلم و نویسندگان مشهود است و احتیاج به تذكر نیست خصوصاً اگر نقل آن را از خط نسخ به این خط در نظر گیرند غرض این است كه …..»
این نمایشگاه امروز 14 بهمن از ساعت 16 تا 20 دایر است و علاقه‌مندان می‌توانند تا 22 بهمن از ساعت 15 تا 19 از نمایشگاه دیدن كنند.
نگارخانه ترانه باران در خیابان شریعتی، بعد از پل صدر، خیابان پل رومی، نبش كوچه لادن، پلاك 47، واحد 2 واقع شده است.
فراهنگ**1003**1027**خبرنگار: محمدرضا جعفرملك**انتشار دهنده: جواد دهقانی