۱۹ بهمن ۱۳۹۵، ۱۴:۲۶
کد خبر: 82420125
T T
۰ نفر

خودباوری در ورزش همگام با انقلاب اسلامی

۱۹ بهمن ۱۳۹۵، ۱۴:۲۶
کد خبر: 82420125
خودباوری در ورزش همگام با انقلاب اسلامی

تهران - ایرنا- بالندگی انقلاب اسلامی در سطح منطقه و جهان موجب شد تا ورزش به عنوان یك پدیده اجتماعی كه متاثر از تحولات سیاسی است جایگاهی شایسته تر نسبت به گذشته در عرصه های آسیایی ، جهانی و المپیكی پیدا كند.

به گزارش گروه پژوهش و تحلیل خبری ، ورزش به عنوان جزیی مهم از زندگی اجتماعی نمی تواند از تحولات سیاسی به دور باشد. انقلاب اسلامی كه با هدف تغییرات اساسی و بنیادین در تمام نهادها، مناسبات ساختار سیاسی و اجتماعی و جایگزینی سازمان نوین و مطلوب در چهارچوب اهداف و آرمان های اسلامی به پیروزی رسید، موجب تاثیر بر تمامی شوون اجتماعی، سیاسی و اقتصادی كشور شد.
ورزش به عنوان یك پدیده اجتماعی نمی توانست از تحولات انقلابی كشور به دور باشد. بررسی كارنامه 38 ساله ورزش كشور نشان از آن دارد كه ورزش و انقلاب اسلامی رابطه ای تنگاتنگ با هم داشته اند. حمایت های مادی و معنوی بزرگان انقلاب از ورزش موجب شد تا ورزشكاران كه برخواسته از قشرهای مختلف جامعه بودند بسیاری از پیام و آرمان های انقلاب را از طریق میادین ورزشی به جهانیان ابلاغ كنند.

** اهمیت ورزش پس از انقلاب اسلامی
پس از پیروزی انقلاب اسلامی و تدوین قانون اساسی ورزش جایگاه ویژه ای در این قانون پیدا كرد. در بند سوم این قانون آمده است «دولت موظف است برای آموزش و پرورش و تربیت بدنی رایگان برای همه در تمام سطوح، همه امكانات خود را به كار برد». البته حمایت از ورزش و ورزشكاران تنها به قانون اساسی ختم نشد بلكه فتوای تاریخی بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران خود مشوقی برای حضور ورزشكاران در میدان های مختلف شد. در حالی كه پس از پیروزی انقلاب اسلامی برخی نظر مساعدی نسبت به ورزش نداشتند اما فتوای تاریخی امام(ره) كه فرمودند: «ورزش برای بزرگان واجب و برای جوانان لازم است» موجب توسعه بیش از پیش ورزش شد.
حمایت از ورزش و ورزشكاران به شیوه های گوناگون در دولت های پس از انقلاب ادامه داشت تا اینكه دولت تدبیر و امید در راستای تحقق شعار خود مبنی بر رفع دغدغه های ورزشكاران، قانونی برای استخدام قهرمانان بازی های آسیایی، جهانی، المپیك و پارالمپیك تصویب كرد. تصویب این قانون در هیات دولت می تواند گام مهمی در جهت حمایت از مدال آوران كشورمان باشد زیرا تا پیش از بازی های المپیك «ریو» 2016 قانونی برای جذب و استخدام قهرمانان ورزشی كشور وجود نداشت و تنها قانون برای حمایت از این قهرمانان، معافیت آنان از خدمت سربازی بود.

** ورزش آوردگاه حمایت از آرمان فلسطین
در حالی كه پیش از انقلاب اسلامی حكومت شاهنشاهی پهلوی، رژیم صهیونیست را به رسمیت شناخت و ورزشكاران این رژیم به راحتی در ایران حضور پیدا كردند، با پیروزی انقلاب اسلامی، میدان های ورزشی ورزشكاران ایران به جایی برای حمایت از ملت مظلوم فلسطین تبدیل شد. در حالی كه كسب افتخار جهانی و المپیكی یكی از رویاهای ورزشكاران است اما ورزشكاران ایرانی پس از هم گروهی با ورزشكاران این رژیم، از مبارزه با آنان خودداری كرده و در بیشتر مواقع محرومیت هایی را نیز به جان خریدند.
این حركت ورزشكاران ایرانی به الگویی برای دیگر ورزشكاران كشورهای اسلامی و جهان تبدیل شد. فریاد های زنده باد فلسطین «دیگو آرماندو مارادونا» ستاره سابق فوتبال جهان در ورزشگاه خانگی باشگاه «الوصل» امارت مهمترین نمود مبارزه در میدان ورزش با رژیم صهیونیست بود. وی در سال 2005 و پس از آن كه یك «چفیه» از سوی تماشاگر فلسطینی دریافت كرد آن را بر روی گردن خود انداخت و در حالی كه با دو انگشت خود علامت پیروزی با زبان اسپانیولی شعار «زنده باد فلسطین» را فریاد زد.

** پوشش اسلامی ورزشكاران زن
نگاهی به عملكرد زنان ایران در مسابقات ورزشی حكایت از آن دارد كه انقلاب اسلامی نه تنها زنان را از حضور در ورزش منع نكرد بلكه این قشر در سایه انقلاب اسلامی توانستند با حفظ كرامت انسانی زن، در تورنمنت های مختلف حضور پیدا كنند.
یكی از مهم ترین تحولات ورزش زنان در ایران مساله طراحی لباس های ویژه كه به رغم دارا بودن ویژگی پوشش اسلامی، یك لباس ورزشی به شمار بیاید. بانوان ایرانی همچنین بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در رشته هایی مانند تكواندو، دومیدانی و تیراندازی توانست سهمیه كسب كند و در المپیك ریو 2016 نخستین مدال المپیكی زنان ایران توسط «كیمیا علیزاده » صید شد. زنان ایران همچنین پس از انقلاب توانستند به عنوان نخستین زنان مسلمان قله «اورست» را فتح كنند. «لاله كشاورز» و «فرخنده صادق» این افتخار را سال 84 ثبت كردند.
حضور زنان در بازی های پارالمپیك و پارا آسیایی ، كسب نخستین مدال طلای بانوان كشورمان در تاریخ پارالمپیك توسط «زهرا نعمتی» و پرچمداری بانوان در المپیك های آتلانتا1996، پكن 2008 و ریو 2016 از دیگر دستاوردهای انقلاب اسلامی در حوزه ورزش بانوان است.
افتخارآفرینی بانوان ایرانی در ورزش تنها به حضور در تورنمنت ها و مدال آوری ختم نشد بلكه آنان توانستند در 38 سال گذشته 33 كرسی مدیریتی در مجامع بین‌المللی كسب كنند. پیشنهاد برگزاری بازی های «اسلامی بانوان» توسط «فائزه هاشمی» نایب رییس كمیته ملی المپیك در سال 1369 برای ترویج و تقویت فرهنگ اسلامی و موافقت «خوان آنتونیو سامارانش» ریاست كمیته بین‌المللی المپیك با برگزاری این بازی ها یكی دیگر از دستاوردهای انقلاب اسلامی در زمینه ورزش اسلامی بود. تشكیل فدراسیون اسلامی زنان در دوره ریاست جمهوری« آیت الله هاشمی رقسنجانی» یكی دیگر از ابتكارهای مسوولان نظام برای پیشرفت ورزش بانوان بود.

**پیشرفت ورزش های تیمی
فوتبال ایران هر چند كه در سال های پیش از انقلاب افتخارات فراوانی كسب كرد و توانست سه بار قهرمان آسیا شود اما بعد از پیروزی انقلاب این روند رشدی مضاعف پیدا كرد. كسب 2عنوان سومی جام ملت ها، سه قهرمانی بازی های آسیایی، دو حضور در جام جهانی و پیروزی درخشان مقابل تیم ملی فوتبال آمریكا، 2 عنوان قهرمانی و چهار عنوان نایب قهرمانی جام باشگاه های آسیا ، كسب دو عنوان قهرمانی جام بین قاره ای در رشته فوتبال ساحلی، 11 عنوان قهرمانی آسیا و یك عنوان سومی جهان در رشته فوتسال و حضور بیش از 20 لژیونر در تیم های بزرگ دنیا مانند بایر مونیخ ، هامبورگ، هرتابرلین، كلن و آرمینابیلفد در آلمان، اوساسونای اسپانیا و رستوفِ روسیه از مهمترین افتخارهای فوتبالی ایرانی بعد از انقلاب اسلامی است. فوتبالیست های ایرانی همچنین در 38 سال گذشته چهار بار به عنوان بهترین بازیكن آسیا انتخاب شده اند.
اما موفق ترین رشته تیمی را پس از انقلاب اسلامی تیم ملی والیبال است. این تیم در كمتر از یك دهه توانست سیر صعودی خود را چند برابر كند. حضور در المپیك، قهرمانی های پی درپی در آسیا، حضور در جام جهانی، جام بین قاره ای و لیگ جهانی از مهمترین افتخارات این فدراسیون فوتبال است. افتخارات این فدراسیون تنها به تیم ملی والیبال ختم نمی شود بلكه تیم های باشگاهی والیبال ایران نیز توانستند پس از انقلاب اسلامی ، 11 عنوان قهرمانی باشگاه های آسیا را از آن خود كرده و چندین بار در جام باشگاه های جهان شركت كنند.
بسكتبال یكی دیگر از رسته های تیمی بود كه پس از انقلاب پیشرفت چشمگیری داشت حضور در المپیك و چند قهرمانی آسیا می تواند از مهم ترین افتخارهای این فدراسیون باشد. ایران همچنین در 38 سال گذشته در ورزش های تیمی مانند هندبال، واترپلو، كبدی و غیره افتخارات زیادی كسب كرده است.

** ورزش پرمدال كشتی
طلایی شدن «رسول خادم» در المپیك اتلانتا، طلای «علیرضا دبیر» در المپیك سیدنی، طلای «حسن یزدانی» در المپیك ریو در كنار مدال های نقره و برنز بزرگانی مانند علیرضا رضایی، مراد محمدی، عسكری محمدیان و غیره مهمترین افتخارات المپیكی ایران در كشتی آزاد بود.
خوشبختانه كشتی آزاد ایران چه قبل از پیروزی انقلاب اسلامی و چه بعد از انقلاب اسلامی و به خصوص بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی سابق یكی از قدرتهای برتر كشتی جهان محسوب می شود.
مدال آوران المپیكی ایران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی:
المپیك 1988 سئول: عسگری محمدیان نقره
المپیك 1992 بارسلون: عسكری محمدیان نقره – امیررضا خادم برنز – رسول خادم برنز
المپیك 1996 آتلانتا: امیررضا خادم برنز – رسول خادم طلا – عباس جدیدی نقره
المپیك 2000 سیدنی: علیرضا دبیر طلا
المپیك 2004 آتن: مسعود مصطفی جوكار نقره – علیرضا حیدری برنز – علیرضا رضایی نقره
المپیك 2008 پكن: سید مراد محمدی برنز
المپیك 2012 لندن: صادق گودرزی نقره – احسان لشگری برنز – كمیل قاسمی برنز
المپیك 2016 ریو: حسن رحیمی برنز – حسن یزدانی طلا – كمیل قاسمی نقره
در كنار مدال های المپیكی باید مدال های زرین طلا و نقره و برنز آزادكاران ایران را در رقابت های جهانی و بازیهای آسیایی را نیز افزود.
اما در كشتی فرنگی بعد از انقلاب اسلامی، انقلاب بزرگی رخ داد. در حالی كه ایران در سطح جهانی و المپیك در این رشته كم مدال محسوب می شد تیم ملی كشتی فرنگی ایران در المپیك 2012 لندن با هدایت «محمد بنا» موفق به كسب 3 مدال طلا و ایستادن بر سكوی قهرمانی المپیك شد.
هفت مدال جهانی «حمید سوریان» پدیده كشتی فرنگی دنیا و مدال های طلا و برنز جهانی «حسن رنگرز» از دیگر افتخارات این رشته ورزشی است. قهرمانی كشتی آزاد ایران در چهل و چهارمین دوره مسابقات قهرمانی جهان در سال 2013 بهترین نتیجه كشتی آزاد ایران بعد از چهل و هشت سال بود.

** ركورد شكنی های پیاپی پولادمردان
فدراسیون وزنه برداری بعد از پیروزی انقلاب اسلامی با سرمایه گذاری روی جوانان و فراخواندن مربیان سطح یك دنیا توانست زمینه را برای افتخار آفرینی پولاد مردان فراهم كند. طلای «كورش باقری» در مسابقات جوانان جهان، طلای «شاهین نصیری نیا» در المپیك سیدنی و ركورد شكنی چندین باره «حسین رضازاده» از مهمترین افتخارات این رشته ورزشی است. بعد از این نسل نیز «بهداد سلیمی»، «كیانوش رستمی»، «سهراب مرادی» نیز توانستند با كسب چند باره مدال های طلای المپیك ركورد های جهانی را نیز جابجا كنند.
شاهین نصیری نیا كه هم اكنون در آمریكا مربی تیم ملی وزنه برداری این كشور است در المپیك هیچگاه مدال نگرفت.
در سیدنی حسین توكلی و حسین رضازاده مدال آوران طلایی ایران بودند و شاهین نصیری نیا به دلیل وجود مافیا در فدراسیون بین المللی در حالی كه شانس اول مدال طلا بود برای اینكه او را دوپینگی اعلام نكنند و مدال طلا به وزنه بردار افسانه ای یونان یعنی پیروس دیماس (دارنده سه مدال طلای المپیك) برسد، وزنه را علیرغم میل باطنی به زمین انداخت.
مدال آوران ایران در پیكارهای جهانی بعد از انقلاب اسلامی
در رده سنی بزرگسالان 1999 در آتن، یونان
شاهین نصیری نیا 2 طلا در دوضرب و مجموع
حسین رضازاده یك مدال نقره یكضرب و یك مدال برنز مجموع

2001 در آنتالیا، تركیه
محمد حسین برخواه 2 برنز در حركت یكضرب و مجموع
كوروش باقری 2 طلا در یكضرب و مجموع و یك برنز دوضرب

2002 در ورشو، لهستان
محمد حسین برخواه: برنز یكضرب
كوروش باقری: برنز دوضرب
حسین رضازاده:3طلا

2003 در ونكوور، كانادا
محمد فلاحتی نژاد : 2طلای دوضرب و مجموع
حسین رضازاده: 2مدال طلای دوضرب و مجموع و یك نقره یكضرب

2005 در دوحه، قطر
حسین رضازاده یك نقره و 2طلا

2006 در سانتودومینگو، دومینیكن
حسین رضازاده: 3طلا

2010 در آنتالیا، تركیه
بهداد سلیمی: 2نقره یكضرب و دوضرب و یك طلای مجموع
كیانوش رستمی: یك برنز یكضرب

2011 در پاریس، فرانسه
بهداد سلیمی 3طلا
كیانوش رستمی 2 طلا در دوضرب و مجموع و یك برنز یكضرب
سجاد انوشیروانی 2نقره دوضرب و مجموع و یك برنز یكضرب
سعید محمدپور 2 برنز دوضرب و مجموع

2013 در وروكلاو، لهستان
بهادر مولایی 2نقره یكضرب و مجموع و یك طلای دوضرب
محمدرضا براری یك برنز دوضرب

2014 در آلماتی قزاقستان
كیانوش رستمی 2طلای دوضرب و مجموع و یك نقره یكضرب
بهداد سلیمی 2نقره یكضرب و مجموع و یك برنز دوضرب

2015 درهیوستون، امریكا
كیانوش رستمی2نقره دوضرب و مجموع و یك برنزیكضرب
حسین توكلی 2000 سیدنی، حسین رضازاده 2000 سیدنی، و 2004 سیدنی، بهداد سلیمی 2012 لندن، سعید محمدپور 2012 لندن، كیانوش رستمی 2016 ریو و سهراب مرادی 2016 ریو طلا گرفتند.
سجاد انوشیروانی ، نواب نصیر شلال و كیانوش رستمی در 2012 لندن مدال نقره گرفتند.

** تكواندو و سال های رویایی
تكواندو یكی از موفقیت‌های برجسته ورزش در سال‌های بعد از انقلاب بود در حالی كه تمامی مدال های المپیكی ایران تا قبل از المپیك 2000 سیدنی به كشتی و وزنه برداری اختصاص داشت اما بعد مدال برنز «هادی ساعی» در این المپیك، تكواندوی ایران رشدی مضاعف پیدا كرد. كسب دو مدال طلای المپیكی دیگر توسط ساعی، نقره «محمد باقری معتمد»، برنز «یوسف كرمی» و نایب قهرمانی جهان و كسب نخستین مدال المپیكی زنان ایران از افتخارات رشته تكواندو پس از انقلاب اسلامی است. همچنین در این رشته ورزشی، تیم ملی تكواندوی مردان ایران پس از كسب عنوان نایب قهرمانی جهان و بعد از چهل سال به سلطه كره جنوبی پایان داده و بر سكوی قهرمانی جهان قرار گرفت .

** قدرت نمایی ایران در بازی های پاراالمپیك
یكی از مهمترین تورنمنت های جهانی بازی های پارالمپیك است كه هر چهار سال یكبار و بعد از المپیك برگزار می شود. كشور ایران تاكنون در رشته‌های تیراندازی با كمان، تیراندازی، وزنه‌برداری و دو و میدانی موفق به كسب مدال‌ها و قهرمانی‌هایی در بازی‌های پارالمپیك شده‌است. 18 مدال طلا، 22 مدال نقره و 28 مدال برنز حاصل تلاش 54 ورزشكار ایرانی در 17 دوره حضور در این بازی‌ها بوده است. افتخار آفرینی شماری از جانبازان انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی در كنار ركورد شكنی های افسانه ای «سیامند رحمان» در رشته وزنه برداری مهمترین اتفاق های كاروان ایران، در تمامی دوره های برگزاری این بازی ها بود.

** توسعه ورزش روستایی
توجه به فراغت روستاییان و فراهم كردن محیط‌های ورزشی یكی از مهمترین برنامه های نظام برای جلوگیری از مهاجرت روستاییان بود. براساس آمارهای موجود در سال 58 تنها در 12 روستا زمین‌های ورزشی وجود داشت اما تاكنون بیش از 2هزار و 200 روستای كشور از زمین‌های ورزشی برخوردار شده‌اند. همچنین تعداد سالن‌های ورزشی روستایی در سال 58 تنها 5 مورد بود اما هم اكنون بیش از 400 روستا دارای سالن ورزشی است.

** توسعه سرانه ورزش
دولت های پس از پیروزی انقلاب اسلامی كارنامه موفقی در توسعه سرانه ورزش دارند. برخی از آمار های اعلام شده از سوی مسوولان وزرات ورزش و جوانان حكایت از رشد 38 برابری متوسط سرانه ورزشی نسبت به قبل از انقلاب دارد.
به گفته «مصطفی مدبر» مدیر شركت توسعه و نگهداری اماكن ورزشی كشور در نخستین سال های پیروزی انقلاب به ازای هر فرد تنها 2 سانتی متر بود، اما پس از گذشت 38 سال این سرانه ورزشی به متوسط 76 سانتی متر رسیده است كه نشان دهنده رشد تقریبا 38 برابری است.
ساخت 18 استادیوم 15 هزار نفری، 8 سالن مسابقاتی 6 هزار نفری با قابلیت بهره‌برداری، 4 پیست دوچرخه‌سواری، 2 استخر قهرمانی، سه سالن تخصصی دوومیدانی، چهار ورزشگاه 5 هزار نفری در این پروژه‌های ورزشی از مهمترین كارهای زیربنایی است كه پس از انقلاب اسلامی در كشور انجام شده است. كسب مدال نقره پرتاب دیسك بازی های المپیك لندن 2012 توسط «احسان حدادی» از دیگر افتخارات ورزش ایران بعد از انقلاب اسلامی است.
پژوهشم**2052**1601** خبرنگار : غفار میرزایی ** انتشاردهنده : شهناز حسنی
۰ نفر