محرومیت زدایی راهبرد اصلی پروژه های استانی دولت یازدهم

تهران -ایرنا - بهره برداری دولت از طرح های مختلف در دهه فجر انقلاب اسلامی حكایت از آن دارد كه كاهش شكاف رفاهی مناطق محروم كشور در مقایسه با سایر استان ها اولویت اصلی دولت تدبیر و امید است.

به گزارش گروه پژوهش و تحلیل خبری ، دولت یازدهم در سه سال و اندی گذشته بیش از 30 سفر به استان های مختلف كشور با پیگیری جدی طرح ها برای عملیاتی شدن آنها داشت.

هر چند كه پیش از این و در دولت های نهم و دهم، سفرهای استانی به شكل ویژه ای و بسیار پرشمارتر از شیوه كنونی آن پیگیری می شد اما برآیند كلی آن سفرها ،تصویب هزاران پروژه ی عمرانی بدون كارشناسی و مبتنی بر تصمیم های هیجانی و احساسی بود كه موجب شد تا پروژه های ناتمام در سطح ملی به یك مشكل اساسی برای دولت یازدهم تبدیل شود.
«حسن روحانی» رییس جمهوری از نخستین ماه های دولت یازدهم، نخست شیوه این سفرها را تغییر داد و كاستی های هر استان را پیش شرط كلنگ زنی پروژه های های استانی قرار داد. در این سفرها اعضای هیات دولت نیازهای خاص هر استان و میزان شاخص های توسعه منطقه را ارزیابی كرده و نسبت به كلنگ زنی پروژه های مختلف اقدام كردند.
حال با گذشت بیش از سه سال و چند ماه از عمر دولت تدبیر و آغاز بهره برداری از طرح های مختلف اقتصادی، فرهنگی، درمانی و زیر بنایی ، شاهد آن هستیم برخلاف ادعای بسیاری از منتقدان، نگاه دولت تدبیر و امید به مناطق محروم كشور ویژه بوده و هدف آن كاهش شكاف رفاهی مردم مناطق محروم نسبت به سایر نقاط كشور است .

** دهه فجر و سفرهای استانی دولت تدبیر و امید
رییس جمهوری و بیش از 10 نفر از وزیران كابینه در دهه فجر انقلاب اسلامی به نقاط مختلف كشور سفرهای داشتند.
روحانی همزمان با آغاز دهه فجر انقلاب اسلامی برای افتتاح چند پروژه مهم صنعتی و تولیدی دراستان البرز، وارد این استان شد. 3 پروژه بزرگ صنعتی شامل افتتاح خط تولید «فروكتوز»، «گلوگز» و «گلوتن ذرت» و فاز توسعه ذخیره‌سازی و نگهداری غلات در سیلو همزمان به حضور رییس جمهوری در استان ها به بهره برداری رسید.
افزون بر رییس جمهوری شمار زیادی از وزیران، معاونین و مدیران ارشد دولت تدبیر و امید نیز با سفر به استان های مختلف ضمن دیدار با مردم طرح های فراوانی به بهره برداری رساندند.
«عباس اخوندی» وزیر راه و شهرسازی، «محمد رضا نعمت زاده» وزیر صنعت، معدن و تجارت،«سید حسن قاضی زاده هاشمی» وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشكی، «سید محمد علوی» وزیر اطلاعات، «محمود واعظی» وزیر ارتباطات، «عبدالرضا رحمانی فضلی» وزیر كشور و « فخرالدین احمدی دانش آشتیانی» وزیر آموزش و پرورش از جمله اعضای كابینه دولت تدبیر و امید بود كه به استان های مختلف كشور سفر كردند.

** استان های محروم اولویت اول طرح های استانی
هر چند منتقدان در سه سال گذشته تلاش كردند تا این ذهنیت ایجاد كنند كه دولت یازدهم نسبت به دولت های های گذشته كمتر به مناطق محروم توجه دارد اما راه اندازی و بهره برداری از طرح های مختلف در روزهای دهه فجر انقلاب اسلامی حكایت از آن دارد كه دولت تدبیر و امید در سه سال گذشته برنامه ویژه ای برای توسعه همه جانبه مناطق محروم داشته است.
نگاه آماری به طرح های های دولت تدبیر و امید حكایت از آن دارد كه در 10 روز گذشته بیشترین بهره برداری طرح های ناتمام، مربوط به استان هایی بوده كه از لحاظ شاخص های توسعه در سطح پایینی قرار دارند.
استان كردستان به عنوان یكی از استان هایی كه میانگین شاخص توسعه در آن پایین تر از میانگین كشوری است در دهه فجر شاهد بهره برداری از یك هزار و 328 طرح در حوزه های مختلف بود. این طرح ها در حوزه های ورزش، كشاورزی، درمان، راه و شهرسازی و خدمات عمومی بوده كه گام مهی در توسعه همه جانبه این استان محسوب شود.
پس از آن ، خراسان شمالی به عنوان یكی از مناطق كمتر توسعه یافته كشور از لحاظ شاخص های توسعه ، در دهه فجر شاهد افتتاح نزدیك به یك هزار پروژه در زمینه های مختلف بود .
وزارتخانه های راه و شهرسازی، نیرو، بهداشت، درمان و آموزش پزشكی، جهاد كشاورزی و وزرش و امور جوانان دارای بیشترین فراوانی طرح را در این استان از آن خود كردند ، استان های همدان با 929 طرح، گیلان 734 طرح، آذربایجان غربی476 و استان لرستان با 239 طرح در جایگاه های بعدی قرار دارند.

** سلامت و مسكن اولویت طرح های دولت
محرومیت زدایی و فراهم شدن بستر شكوفایی در مناطق محروم كشور یكی از مهمترین سیاست های دولت یازدهم است و با گذشت بیش از سه سال از روی كار آمدن این دولت اتفاقات خوبی در این راستا در مناطق مرزی و محروم افتاده است.
سلامت كه به عنوان یكی از مهمترین شاخصه های رفاهی یك كشور در دولت تدبیر و امید جایگاه ویژه ای پیدا كرد، در شمار طرح هایی قرار گرفت كه بیشترین میزان فراوانی در بهره برداری از طرح ویژه در مناطق محروم داشت.
در ایام دهه فجر انقلاب افزون بر بخش درمان وزارت راه و شهرسازی نیز یكی از فعال ترین وزارتخانه ها در راه اندازی طرح های مختلف بود. بعد از این وزارتخانه جهاد كشاورزی، ورزش و امور جوانان، نیرو و صنعت ، معدن و تجارت نیز طرح های فراوانی در دهه فجر انقلاب افتتاح كردند.
لازم به ذكر است كه بیشتر طرح های افتتاح شده در دهه فجردر جریان سفر رییس جمهوری یا وزیران و معاونان وی در سه سال گذشته كلنگ زنی شده بود . این سرعت عمل دولت در بهره برداری از طرح های عمرانی، رفاهی و درمانی، نشان از آن دارد كه این طرح ها حاصل تلاش و برنامه ریزی دولت تدبیر و امید در سه سال گذشته است.
پژوهشم**2052**1601**خبرنگار : غفار میرزایی ** انتشاردهنده : شهناز حسنی