۲۵ بهمن ۱۳۹۵، ۱۷:۵۲
کد خبر: 82429078
T T
۰ نفر

نقرس و رژيم غذايي

۲۵ بهمن ۱۳۹۵، ۱۷:۵۲
کد خبر: 82429078
نقرس و رژيم غذايي

تهران- ايرنا- نقرس نوعي آرتريت (التهاب مفصلي) است كه در اثر افزايش اسيد اوريك در خون ايجاد مي شود؛ يكي از عوامل افزايش دهنده اين اسيد، دريافت زياد مواد غذايي حاوي اسيد آمينه ي 'پورين' است.

به گزارش ايرنا از پايگاه اينترنتي مديكال نيوز تودي، هنگامي كه مقدار اسيد اوريك در بدن افزايش مي يابد، كريستال هاي اسيد اوريك در مفاصل شكل مي گيرند و درد شديد، حساسيت، قرمزي و التهاب ايجاد مي كنند.
بيماري نقرس در مردان شايع تر است اما زنان را نيز در دوران يائسگي تحت تاثير قرار مي دهد.
حملات نقرس مي توانند به طور ناگهاني در شب بروز كنند و بين يك تا 10 روز ادامه يابند.
داروهاي خاصي كه براي درمان استفاده مي شود، علائم را تسكين و سطح اسيد اوريك را كاهش مي دهد. اما راهكار درماني ديگر، تغيير رژيم غذايي با جلوگيري از تكرار حملات نقرس است.

** رژيم غذايي چگونه بر نقرس اثر مي گذارد
مطالعات نشان مي دهد مصرف بعضي از مواد غذايي باعث بروز حمله نقرس مي شود؛ اين مواد كه پورين نام دارد، در مواد غذايي حيواني و گياهي موجود است و در بدن تبديل به اسيد اوريك مي شود.
مواد غذايي سرشار از پورين خطر ابتلا به نقرس را در انسان افزايش مي دهند و كاهش مصرف اين مواد غذايي به جلوگيري از نقرس كمك مي كند.

**براي پيشگيري از حملات نقرس بايد از مصرف اين مواد غذايي پرهيز شود:
-گوشت قرمز و يا اندام هاي داخلي كه سرشار از چربي هاي اشباع شده هستند
-غذاهاي دريايي مانند ميگو، ماهي ساردين، ماهي كولي، ماهي تن، ماهي قزل آلا، ماهي خال مخالي، و روغن ماهي كوچك
-نوشيدني هاي شيرين و غذاهاي سرشار از فروكتوز (قندميوه)
-غذاهاي فرآوري شده و كربوهيدرات هاي تصفيه شده

مصرف الكل نيز حملات نقرس را تشديد مي كند.

**رژيم هاي مخصوص بيماري نقرس
مبتلايان به نقرس به عنوان يك هدف اصلي بايد در پي ايجاد عادات غذايي سالم براي تمام عمر باشند و رژيم غذايي سالم براي اين افراد بايد اقلامي از همه گروه هاي غذايي را در بر داشته باشد؛ اقلام غذايي مانند لبنيات كم چرب، سبزيجات، غلات كامل و آجيل به كاهش سطح اسيد اوريك كمك مي كنند و براي سلامت قلب نيز مفيد هستند.

**توصيه هاي خوراكي براي مبتلايان به نقرس:
- آب، حداقل هشت ليوان در روز
- محصولات لبني كم چرب مانند ماست و پنير
-گندم كامل
-تخم مرغ
-مقداري گوشت بدون چربي مثل مرغ - 56 گرم در روز
-ميوه هايي كه كم فروكتوز هستند، مانند توت فرنگي و گيلاس
-سبزيجات، يك رژيم غذايي سرشار از سبزيجات مانند اسفناج، قارچ، مارچوبه و گل كلم مفيد است
-روغن هاي گياهي مانند زيتون، كانولا، آفتابگردان
-مصرف ويتامين C بين 500 تا 1000 ميلي گرم در روز
-قهوه
- نكته قابل توجه اين است كه براساس مطالعات، برخي سبزيجات غني از پورين مانند اسفناج، قارچ و گل كلم احتمال ابتلا به نقرس را افزايش نمي دهند؛ همچنين جو دو سر براي مبتلايان به نقرس و قلب بي خطر است.

**چشم انداز
فرد مبتلا به نقرس با پيروي از رژيم غذايي سالم و كم پورين مي تواند نتيجه مطلوبي دريافت كند، رعايت رژيم غذايي كه به كاهش سطح اسيد اوريك در بدن كمك كند، ضروري است و مي تواند از آسيب هاي مفصلي پيشگيري كند.

ساير تغييرات در شيوه زندگي نيز مي تواند به مديريت بيماري نقرس كمك كند كه در ذيل به آنها اشاره شده است:
-حفظ وزن سالم
در صورت نياز، كم كردن وزن مي تواند خطر مواجهه با حملات بيشتر نقرس را كاهش دهد.
-ورزش
فعاليت هاي فيزيكي علاوه بر مزاياي بارز آن نقش مهمي در حفظ وزن سالم دارد.
حملات نقرس درمدت 24 ساعت اول بسيار دردناك است. نقرس عموما انگشت شصت پا را تحت تاثير قرار مي دهد و حتي تحمل وزن يك پتو را ناممكن مي سازد. اگر اين بيماري درمان نشود، به ساير مفاصل (اندام تحتاني و فوقاني) گسترش مي يابد.
علمي **1311**
مترجم:محمدعلي صنايعي**انتشار: زهره محتشمي پور
۰ نفر