۳ اسفند ۱۳۹۵، ۱۰:۴۱
کد خبر: 82438740
T T
۰ نفر
دغدغه های رهبری برای خوزستان

تهران- ایرنا- تاكید رهبر معظم انقلاب بر رسیدگی قطعی و فوری به چالش های دامنگیر مردم در مناطق جنوبی كشور از جمله گرد وغبار و سیل در این مناطق، نشان از دغدغه مندی ایشان درباره لزوم توجه مسوولان و متولیان به مشكلات مردم دارد؛ موضوعی كه بازتاب گسترده و البته متفاوتی در روزنامه های امروز (سوم اسفند 95) داشت.

گروه پژوهش و تحلیل خبری ایرنا، سرخط اصلی خبرها و همچنین نوشته های سرمقاله نویسان و نویسندگانِ روزنامه های امروز در حوزه های سیاسی و اقتصادی نگاهی انداخته و مهم ترین موضوع های مورد توجه این روزنامه ها را بررسی كرده است.

** بازتاب متفاوت دغدغه های رهبری
رهبر معظم انقلاب، دیروز در ابتدای جلسه‌ درس خارج فقه با اشاره به مشكلات و خسارت‌ های شدید پدید آمده در اثر سیل و گرد و غبار در مناطق جنوب كشور، تاكید كردند: این حوادث حقیقتا دل انسان را می‌ خراشد و مسوولان موظفند كه با فكر و كار و تلاش و همدلی با مردم، به این مشكلات رسیدگی و برای علاج قطعی آنها چاره ‌اندیشی و اقدام كنند.
این بیانات بازتاب گسترده و متفاوتی در روزنامه های امروز داشت.
روزنامه «ایران» بیانات رهبری را در خبری با عنوان «رهبر معظم انقلاب در ابتدای جلسه درس خارج فقه: مسئولان به مشكلات مردم خوزستان و مناطق سیل زده رسیدگی كنند»، بازتاب داد.
روزنامه «اعتماد» هم به نقل از رهبر انقلاب در عنوان خبری خود نوشت: «اوضاع خوزستان دل انسان را می‌ خراشد»
به نوشته اعتماد، حضرت آیت‌ الله خامنه‌ ای با اشاره به مشاهدات گذشته خود از مشكلات پدید آمده برای مردم در جریان دو سیل مهیب، افزودند: «سیل آفت بزرگی است و خسارت‌های زیادی برای مردم و خانواده‌ها ایجاد می‌كند و كمك به مردم سیل‌زده در مناطق جنوب، وظیفه و كاری لازم است.»
روزنامه «شرق» هم در خبری با عنوان «ابراز تأثر مقام معظم رهبری از مشكلات جنوب كشور/ وظیفه‌ قطعی حكومت ‌هاست كه به فكر مردم باشند»، به بازتاب بیانات رهبری پرداخت.
روزنامه «سیاست روز» اما در عنوان خبری خود نوشت: «تعبیر رهبر معظم انقلاب اسلامی از مشكلات و خسارت ‌های پدید آمده برای مردم مناطق جنوب كشور: دل ‌خراش»
این روزنامه در گزارشی در زمینه وضعیت مناطق جنوبی كشور با عنوان «روحانی به‌ خاطر خوزستان جواب پس می‌ دهد»، مشكلات ایجاد شده در این مناطق را به گردن دولت انداخت و نوشت: خوزستان نفس ندارد، خوزستان برق ندارد، خوزستان آب ندارد، خوزستان تعطیل است، خوزستان... همه این‌ها عنوان خبرهایی است كه در دو هفته اخیر از استان خوزستان شنیده‌ایم .
خبرهایی كه به دلیل تكرار مكرر و البته تشكیل نشدن جلسه مدیران ارشد در این استان باعث شد تا رهبر معظم انقلاب هم نسبت به احقاق حق مردم این خطه به مسئولان كشوری تذكر بدهند، چیزی كه حالا شنیده شده باعث كلید خوردن طرح سوال از رئیس ‌جمهور در صحن علنی مجلس خواهد شد، طرحی كه چراغ خاموش فعلا 37 امضا جمع كرده و به عقیده نمایندگان استان در صورت علنی شدن می ‌تواند امضای اكثر قریب به اتفاق نمایندگان را بگیرد.
«نهیب رهبر انقلاب به مسئولان برای رسیدگی به مشكلات سیل و ریزگردها» هم عنوان گزارش خبری نخست روزنامه «كیهان» است. به نوشته كیهان، رهبر معظم انقلاب ضمن اشاره به مشكلات و خسارت‌ های پدید آمده از حوادث فرمودند: این حرف كه وضعیت فعلی نتیجه‌ به فكر نبودن گذشتگان است، كافی نیست و مشكلی را حل نمی‌ كند.

** بحث داغ انتخابات
فضای سیاسی كشور این روزها آرام آرام رنگ و بوی انتخاباتی به خود گرفته است. اعلام نامزدی «حمید بقایی» از چهره های اصولگرا برای انتخابات ریاست جمهوری سال آتی، خبری بود كه در روزهای اخیر بحث های انتخاباتی را داغ كرده است.
روزنامه اعتماد در گزارشی با عنوان «خیز احمدی‌ نژادی‌ ها برای صندلی روحانی»، نوشت: پس از بقایی، حاجی بابایی و قاسمی نام زریبافان و الهام نیز برای كاندیداتوری شنیده می ‌شود.
در این گزارش آمده است: فضای سیاسی كشور رفته ‌رفته رنگ و بوی انتخاباتی پیدا می ‌كند. 90 روزی تا انتخابات رییس ‌جمهور دوازدهم باقی مانده است. حالا گروه‌ ها، احزاب، جریان‌ ها و تشكل‌ ها نگاه جدی ‌تری به برنامه ‌های انتخاباتی دارند. البته جدای از اصلاح‌ طلبان كه بیشتر به رصد فضا می ‌پردازند این اصولگرایان هستند كه به دنبال یافتن گزینه‌ هایی مطلوب برای حضور در عرصه هستند.
در ادامه می خوانیم: بازی جدی ‌تر شده و باید این طیف كاندیدای مورد نظر را بیابد و برای اجماع بر سر او تلاش كند؛ امری كه سال‌ هاست محقق نشده است. این روزها افراد یكی ‌یكی برای انتخابات حاضر می ‌شوند و علاقه دارند كه خود را در معرض رای مردم قرار دهند.
اعتماد با اشاره به سرگردانی اصولگرانی افزود: اصولگرایان هم روز به روز سردرگم‌ تر می‌ شوند در میان این همه كاندیدا. حالا احمدی ‌نژادی‌ ها هم دست به كار شدند. آنها هشت سالی طعم قدرت را چشیده‌ اند و باز سودای ریاست‌ جمهوری در سر دارند. درست است كه لیدرشان با منع رهبری از حضور در انتخابات باز ماند اما طرح‌ها و نقشه‌ها یكی پس از دیگری از ولنجك صادر می‌شود و به منصه ظهور می ‌رسد.
روزنامه «آرمان» هم در یادداشتی با عنوان «اتاق ‌فكر اصولگرایان و مواجهه انتخاباتی با روحانی» نوشت: تعداد كاندیداهای اصولگرا كه تا این لحظه برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری اعلام آمادگی ‌كرده‌اند از تعداد انگشتان دست هم بیشتر شده است و احتمال افزایش آن نیز وجود دارد. افزایش كاندیداهای اصولگرا با هدف تحت فشار قراردادن روحانی در میز مناظره است.
در ادامه آمده است: هر چند جناح اصولگرا از درون و بیرون گرفتار تشتت ‌آراء بوده اما آرایش سیاسی موجود از دیدگاه اصولگرایان آرایش مثبتی است. اصولگرایان در این دوره از نیروی تعیین ‌كننده كه از قدرت هماوردی با حسن روحانی برخوردار باشد، محروم هستند. درنتیجه به سوی نوعی‌ تكثر و تنوع كاندیدا حركت كرده‌اند. در این وضعیت احتمالا بخشی ازكاندیدای جریان اصولگرا قصد هجمه به رئیس‌ دولت فعلی در انتخابات96 را دارند و به صورت برنامه ‌ریزی شده به مواجهه با روحانی روی خواهند آورد تا جامعه علیه دولت مستقر واكنش نشان دهد.
روزنامه شرق نیز یادداشت از «حمیدرضا جلایی ‌پور» فعال سیاسی اصلاح طلب منتشر كرد كه در آن بر لزوم حمایت اصلاح طلبان و مردم از روحانی در انتخابات 96 تاكید شده است.
در این یادداشت برخی انتقادها نسبت به عملكرد دولت به چالش كشیده شده و آمده است: مردم می ‌دانند اصلاح‌ طلبان و رئیس ‌جمهور دوران اصلاحات، حتی یك قدم هم عقب ننشسته ‌اند. به این علت كه حداقلی ‌شدن مطالبات اصلاح ‌طلبان مربوط به شرایط ناشی از شرایط است و نه بی‌غیرتی اصلاح‌ طلبان. حتی مردمی كه حامی اصلاحات هستند، استحكام روحانی را در رویارویی با «برجام‌ستیزان» می‌ ستایند. توجه داشته باشیم كه ركورد شفاف‌ سازی امور در دولت روحانی از زمان اصلاحات بیشتر شده است.
در ادامه می خوانیم: توجه داشته باشید كه پویایی اصلاحات در جامعه مدنی ایران در این شرایط، همان خصیصه‌ای است كه در ماه‌های پیش‌رو دوباره عرصه عمومی ایران را جذاب و تماشایی می‌كند. اوج سادگی است كه اصلاح‌طلبان منزه‌طلبی كرده از كنار این انتخابات بی‌تفاوت بگذرند، اینجا بازی قدرت به معنای منفی كلمه نیست و مصلحت قراردادن زندگی ٨٠ میلیون ایرانی در میان است.
به نوشته شرق، تقویت این حمایت اجتماعی از امور حیاتی و متوازن‌كننده در سال‌های حساس پیش‌رو است. هرچه اصلاح‌طلبان بتوانند مردم را بیشتر توجیه كنند و باوجود مشكلات مردم، آنها را به حضور بیشتر برای رأی‌دادن تشویق كنند، «حمایت اجتماعی» از اصلاح‌طلبی را تقویت كرده‌اند؛ البته كار پرزحمتی است و تنها با منزه‌طلبی و شیك‌صحبت‌كردن به دست نمی‌آید.

** نگاه متفاوت روزنامه ها به سیاست های ترامپ در قبال ایران
«مایك پنس» معاون رییس‌ جمهوری آمریكا، سی ام بهمن ماه، در جریان كنفرانس امنیتی مونیخ، با طرح ادعاهای واهی علیه كشورمان، ایران را «تهدیدی برای غرب» و «عامل بی ‌ثباتی در خاورمیانه» خواند. این سخنان در چند روز گذشته دستمایه برخی تحلیل ها در خصوص سیاست های جدید آمریكا درباره ایران در روزنامه ها شد.
«اثر سیاست ‌های ترامپ بر ایران» عنوان یادداشتی به قلم «مرتضی ایمانی ‌راد» استاد دانشگاه در روزنامه شرق است كه در آن آمده است: (ترامپ) از نظر سیاسی بیشتر متمایل است كه به بیرون برود و به جای رو به ‌روشدن با مقاومت‌ های داخلی، سیاست ‌هایش را در بیرون آمریكا محقق كند. یكی از این سیاست ‌ها مقابله با ایران است كه به نظر می ‌رسد به دنبال راهی برای این مقابله است. درمجموع می ‌توان پیش ‌بینی كرد مانورهای آتی ترامپ در حوزه سیاست بین ‌الملل درگیری با خاورمیانه و رویارویی با ایران است. هنوز از نوع این رویا رویی اطلاعاتی در دست نیست، ولی می ‌توان پیش ‌بینی كرد ناگهان دست به سیاست‌ های حساب ‌نشده بزند و منطقه را دچار آشوب كند.
در ادامه می خوانیم: به ‌همین‌ دلیل می ‌توان سیاست برخورد با ترامپ را به دو دسته تقسیم كرد؛ اول سیاست‌های مقابله با ترامپ سرمست كه به یك دوره یك ‌ساله یا دوساله محدود می ‌شود. سیاست عدم تحریك و وارد بازی ترامپ ‌نشدن از جمله سیاست ‌های مقابله با تحریكات سیاسی اوست و دوم ترامپی كه در اثر مخالفت ‌های داخلی و شكست سیاست‌ های اقتصادی و سیاست ‌های بین ‌المللی ضعیف می‌ شود و طبیعی است در آن موقع می ‌توان فعالانه با این سیاست ‌ها مقابله كرد.
روزنامه «خراسان» هم در «یادداشت روز» خود با عنوان «كدام گزینه؟ كدام جنگ؟، ادعاهای تازه مقام های آمریكایی درباره استفاده از گزینه نظامی در برخورد با ایران را «شعبده بازی» برای بازی با افكار عمومی توصیف كرد و نوشت: «شعبده بازان» مهارت زیادی در جلب نظر تماشاچیان به سوژه ای خاص و غافل كردن آن ها از پشت صحنه بازی دارند. درست در لحظه  ای كه همه مبهوت تماشای «دست فریب» هستند، دست دیگر آنان عملیات اصلی را اجرا می  كند. سیاستمداران شعبده باز هم از همین ترفند برای مدیریت افكارعمومی استفاده می  كنند.
به نوشته خراسان، تشدید لحن برخی از مقامات آمریكایی درباره احتمال حمله نظامی به ایران از این دست شعبده هایی است كه اخیراً ملاحظه می  كنیم. گزینه نظامی علیه ایران سال  هاست كه از زبان روسای جمهور آمریكا طرح شده، اما قدرت و توان نظامی و دفاعی ایران، این گزینه را عملاً از روی میز حذف كرده است.
در این میان روزنامه «جوان» در یادداشتی با عنوان «تهدید نظامی ایران از ادعا تا واقعیت»، تهدیدها و ادعاهای مقام های دولت جدید آمریكا علیه ایران را بهانه ای برای هجمه به برجام قرار داد و نوشت: «با توافق هسته‌ای مانع جنگ نظامی علیه كشور شدیم»؛ این عبارت با ادبیات مختلف بارها از سوی دولتمردان به عنوان یكی از دستاوردهای «ذهنی» برجام معرفی شده است. به دلایل مختلف حقوقی ـ سیاسی نخست می ‌توان اثبات كرد كه چنین ادعایی قطعاً قابلیت تحقق ندارد و به تعبیری «دروغ محض» است و از سوی دیگر به ‌كارگیری چنین ادبیاتی «تهدیدات پایدار» و «هزینه‌‌ های استواری» را علیه كشور سامان داده و خود می ‌تواند یك عامل برای افزایش احتمال حمله نظامی به كشورمان باشد.
جوان افزود: تقویت ادعای بالا این تلقی در دستگاه محاسباتی ایالات متحده را به‌دنبال دارد كه ایران برای «جلوگیری از جنگ » حاضر به مذاكره مستقیم و امتیازدهی به غرب و تعطیلی صنعت هسته‌ای شده و بر اساس این نوع برداشت، همین اهرم را برای تحمیل خواسته‌های حداكثری به طرف ایرانی در قالب مذاكره و به‌واسطه آن «تضعیف توان و اقتدار ایران» در سایر مسائل مورد مناقشه به‌كار خواهند گرفت. معنای مخالف «برجام مانع حمله نظامی شد» برای امریكایی‌ ها این است كه ایران به لحاظ دفاعی ـ نظامی «آسیب‌پذیر» است و برای جلوگیری از ضعف‌های دفاعی خود حاضر است تن به خواسته‌های امریكا در حوزه موشكی هم بدهد.
جوان آورده است: ب‌كارگیری این ادبیات همپوشانی و هم ‌افزایی معنایی با عبارت «امریكا می‌تواند با یك موشك تمام سیستم دفاعی ما را از كار بیندازد» دارد كه هر دو اشتباه و اقرار به ناتوانی قدرت و توان ایمنی نظام در مقابل تهدیدات دارد كه سطحی از «احساس خود كم بینی»و « احساس خود كوچك ‌بینی نسبت به توان نظامی خود و اقتدار نظامی غرب» است.
پژوهشم**9282**1601**خبرنگار: مهتاب افشین نسب**انتشاردهنده : شهناز حسنی
۰ نفر