۷ اسفند ۱۳۹۵، ۱۵:۰۵
کد خبر: 82443865
T T
۰ نفر

نمك كمتر زندگي سالم تر

۷ اسفند ۱۳۹۵، ۱۵:۰۵
کد خبر: 82443865
نمك كمتر زندگي سالم تر

تهران- ايرنا - مصرف زياد نمك عامل بروز برخي از بيماري ها مانند فشارخون مي شود كه اين موضوع هرساله سبب فوت تعداد زيادي از مردم در ايران و ساير كشورهاي جهان مي شود. استفاده كمتر از نمك سبب زندگي سالم تر مي شود.

به گزارش روز شنبه ايرنا از دانشگاه علوم پزشكي تهران، مصرف زياد نمك از مهمترين عوامل فشارخون بالا و بروز بيماري هاي قلبي و عروقي است.
ميزان سديم مصرفي در افراد ميانسال و مسن، افراد با فشار خون بالا، ديابت و مشكلات كليوي بايد به كمتر از 1500 ميلي گرم در روز، يعني كمتر از 3 گرم نمك روزانه محدود شود.
نمك بايد به مقدار بسيار كم مصرف شود و همان مقدار كم نمك نيز فقط از نوع تصفيه شده يددار باشد.
نمك تصفيه شده نمكي است كه در آن ناخالصي هاي نامحلول مانند فلزات سنگين و همچنين ناخالصي هاي محلول مانند آهك، شن و ماسه طي فرآيندي در كارخانه حذف شده است.
نمك خوراكي بايد از نوع يد دار و تصفيه شده باشد. كمبود يد بر روي رشد و تكامل جسمي و مغزي اثر مي گذارد.
نمك تصفيه نشده به علت داشتن ناخالصي در افرادي كه سابقه بيماري هاي گوارشي، كليوي و كبدي دارند و حتي مصرف مداوم آن در افراد سالم منجر به بروز ناراحتي هاي گوارشي، كليوي، كبدي و حتي كاهش جذب آهن در بدن مي شود.
از مصرف نمك دريا به دليل اينكه فاقد يد كافي است و داراي ناخالصي مي باشد خوداري كنيد.
همواره به درج پروانه ساخت از وزارت بهداشت روي بسته بندي نمك يددار تصفيه شده توجه نماييد.
دقت كنيد كه عبارت «نمك يد دار تصفيه شده» بر روي بسته بندي نمك درج شده باشد و از خريد هرگونه نمك با عنوان «صادراتي صنعتي» و يا «نمك دريا» خودداري نماييد.
نگهداري و ذخيره نمودن نمك يددار به مدت طولاني (بيش از 6ماه) موجب از دست رفتن بخشي از يد آن مي شود.
براي حفظ يد در نمك، بايد آن را دور از نور و رطوبت و در ظرف در بسته پلاستيكي، چوبي، سفالي و يا شيشه  هاي رنگي و تيره نگهداري كرد و براي اضافه كردن آن به غذا در زمان طبخ، نمك را در انتهاي پخت اضافه كرد تا يد آن در حداكثر مقدار حفظ شود.
نگهداري و ذخيره نمودن نمك يددار به مدت طولاني موجب از دست رفتن بخشي از يد آن مي شود. براي حفظ يد در نمك، بايد نمك را دور از نور و رطوبت و در ظروف در بسته پلاستيكي و يا شيشه هاي رنگي و تيره نگهداري كرد.
سديم و كلر دو جزء اصلي نمك خوراكي مي باشد. مصرف نمك مانند چربي ها براي بدن ضروري مي باشد، اما مصرف بيش از نياز مي تواند براي بدن مضر باشد. برخي از كاركردهاي نمك خوراكي (سديم) در بدن شامل تنظيم حجم خون، فشار خون، تعادل مايعات و عملكرد سلول مي باشد.
عدم مصرف كافي نمك مي تواند به انقباضات شديد عضلاني، ريتم ضعيف قلب، مرگ ناگهاني، ايست قلبي و سرگيجه منجر شود.

** برخي مضرات مصرف بيش از اندازه نمك:
- ابتلا به پر فشاري خون
- سرطان معده
- افزايش خطر ابتلا به بيماريهاي قلبي- عروقي
- پوكي استخوان

** مصرف نمك در ايران:
- ايران يكي از پر مصرف ترين كشورهاست كه ميانگين روزانه مصرف نمك در كشور 3-2برابر استاندارد جهاني است.
- طبق نظر محققان ميزان مصرف نمك در ايران حدود 10 تا 15 گرم در روز است كه اين ميزان بسيار بيشتر از حد استاندارد مصرف نمك (حداكثر 5 گرم در روز، تقريبا معادل يك قاشق چايخوري) است.
- سرانه مصرف نمك در يك سال توسط ايراني‌ها، شش كيلوگرم است؛‌ در حالي كه در جهان سالانه سه كيلو نمك مي‌خورند.
- ما دو برابر استانداردهاي جهاني غذايمان را شور مي‌كنيم.

** توصيه هايي براي كاهش مصرف نمك:
- غذاهاي آماده مانند سوسيس، كالباس، پيتزا، سيب زميني هاي سرخ شده، سس گوجه فرنگي، گوشت هاي نمك زده، كنسروها و سوپ هاي آماده حاوي ميزان زيادي نمك مي باشند كه بايد در مصرف آنها جانب احتياط را رعايت نمود.
- زماني كه غذا را آماده مي كنيد سعي كنيد به آن نمك اضافه نكنيد. از پودر سير، سبزيجات خشك،‌ آب ليموي تازه يا ليمو ترش، ادويه ها در غذا استفاده كنيد. رزماري، زنجبيل، فلفل سياه و قرمز را امتحان كنيد.
- برچسب اطلاعات غذايي را مطالعه كنيد. سعي كنيد مواد غذايي با برچسب كم نمك و بي نمك را انتخاب نماييد.
- در برچسب بعضي مواد غذايي مقدار سديم موجود در 100گرم از ماده غذايي ذكر شده است. براي تبديل مقدارسديم به نمك بايستي آن را در عدد 2.5 ضرب كنيد.
- هميشه مصرف بالاي نمك به معني شور كردن غذاها نيست، بلكه درصد بالايي از نمكي كه روزانه مصرف مي‌كنيم، نمك پنهان است كه در درون مواد غذايي گوناگون مانند نان، پنير، گوشت هاي فراوري شده مانند همبرگر، سوسيس و... وجود دارد.
- انواع تنقلات شور، ترشي ها، آجيل ها و مغزهاي شور از مهمترين منابع دريافت غذايي نمك مي باشند، لذا از مصرف زياد آنها اجتناب كنيد.
- به غذاي كودك زير يكسال نمك اضافه نكنيد تا ذائقه او به غذاهاي شور عادت نكند.
علمي ** 1201 **1440
دريافت كننده : عبدالكريم جبارپور**انتشار: معصومه گلشن
۰ نفر