۹ اسفند ۱۳۹۵، ۸:۴۲
کد خبر: 82445710
T T
۰ نفر
كاهش آلودگي و افزايش ماندگاري مواد غذايي با فناوري نانو

تهران-ايرنا-پژوهشگران دانشگاه تبريز موفق به ساخت نانوكامپوزيت‌هايي شده‌اند كه مي‌تواند به عنوان فيلم‌هاي بسته‌بندي ضدميكروبي در صنعت غذايي مورد استفاده قرار گيرد. بسته‌بندي‌هاي حاصل از اين نانوكامپوزيت سبب كاهش بار ميكروبي مواد غذايي مختلف مانند پنير و محصولات ديگر مي‌شود.

به گزارش روز دوشنبه گروه علمي ايرنا از ستاد ويژه توسعه فناوري نانو رياست جمهوري، بسته بندي مواد نقش مهمي در صنعت غذايي از مرحله‌ توليد تا مصرف ايفا مي‌كند. به همين دليل است كه امروزه بسته‌بندي فعال به يكي از گرايش‌هاي مهم و پويا در بسته بندي مواد غذايي تبديل شده است. در اين روش با افزودن جزيي فعال يا همان مواد ضدميكروبي به فيلم بسته‌بندي، از افزودن نگهدارنده‌هاي شيميايي به داخل غذاها جلوگيري مي‌شود. با اين كار افزون بر حفظ كيفيت و ايمني غذا، عمر نگهداري آن نيز افزايش مي‌يابد.
دكتر فرانك بيگ محمدي پژوهشگر دانشگاه تبريز، هدف از اين پژوهش را بررسي خواص ضدميكروبي گونه‌اي فيلم‌هاي بسته‌بندي بر پايه‌ پلي‌اتيلن سبك و نانوذرات مختلف فلزي در بسته‌بندي پنير فراپالايش معرفي كرد.
وي افزود: در اين طرح توليد فيلم‌هاي نانوكامپوزيتي به كمك نانوذرات فلزي از جمله نانوذرات نقره، اكسيد مس و اكسيد روي كه خاصيت ضدميكروبي دارند، مدنظر قرار گرفت. تلاش ما بر اين بود كه با كاربرد اين نوع بسته بندي به كاهش آلودگي مواد غذايي دست يابيم. از آنجا كه يكي از مشكلات صنعت توليد پنير، وجود كليفرم در پنير است؛ لذا بر عملكرد فيلم‌هاي سنتزي بر كاهش اين نوع ميكروب تمركز شد.
به گفته‌ بيگ محمدي، فيلم‌هاي نانوكامپوزيتي بر پايه پلي‌اتيلن سبك با مقادير متفاوت از سه نوع نانوذرات مذكور توليد شده است. سپس پنير فراپالايش توليد شده توسط صنعت، در اين فيلم‌هاي نانوكامپوزيتي بسته بندي و ميزان بار ميكروبي كليفرم آن در مدت زماني معلوم بررسي شده است. لازم به ذكر است كه نمونه‌هاي آزمايشي در دماي يخچال نگهداري شده‌اند.
از اثرات اين طرح مي‌توان به كاهش آلودگي و افزايش كيفيت مواد غذايي اشاره كرد. ضمن اين كه اين فيلم‌ها استفاده از افزودني‌هاي شيميايي ضدميكروبي در مواد غذايي را محدود يا حذف مي‌كند. از طرفي، به دليل اين كه ميزان نانوذرات به كار رفته در اين نانوكامپوزيت‌ها خيلي كم است؛ افزايش محسوسي بر قيمت محصول نخواهد داشت.
از ديگر ويژگي‌هاي مثبت اين طرح استفاده از تركيب سه نوع نانوذرات نقره، اكسيد مس و اكسيد روي جهت كاهش مصرف نانوذرات نقره است. به دليل اثر نانوذرات نقره براي سلامتي انسان‌ها و محيط زيست، اين نانوذرات محدوديت مصرف دارند.
وي ادامه داد: با وجودي كه كاربرد مستقيم طرح در بسته بندي مواد غذايي است، مي‌توان از اين روش براي تلفيق نانوذرات براي سطوح و ظروفي كه نياز به استريل كردن دارند، مانند خدمات درماني و پزشكي، استفاده كرد.
اين تحقيقات از تلاش‌هاي دكتر فرانك بيگ محمدي- عضو هيأت علمي دانشگاه آزاد اسلامي واحد كرمانشاه- دكتر سيدهادي پيغمبردوست و دكتر جواد حصاري- اعضاي هيأت علمي دانشگاه تبريز- و همكارانشان به انجام رسيده است. نتايج اين كار در مجله‌ LWT - Food Science and Technology با ضريب تاثير 2/71 (جلد 65، سال 2016، صفحات 106 تا 111) چاپ شده است.
علمي**1023**
تنظيم كننده:ابوالقاسم تيموري**انتشار: زهره محتشمي پور
۰ نفر