به گزارش ايرنا، قرار گرفتن همدان در ميان رشته كوه هاي زاگرس و در دامنه قله الوند و وجود بيش از 400 نوع گونه گياهي معطر در اقليم اين استان ، موجب شده كه عسل توليدي آن از مرغوبيت بالايي برخوردار باشد.
وجود انواع گل ها و گياهان در دامنه الوند، مرتع هاي وسيع، آب و هوا مناسب ، اقليم چهار فصل و آب شدن اندك و اندك برف در دامنه هاي الوند همدان را به يكي از قطبهاي مهم توليد عسل مرغوبي و با كيفيت مطرح كرده است.
بنا بر اعلام منابع طبيعي و كشاورزي استان همدان بيش از يك هزار و 600 گونه گياهي شامل گون سفيد، رازيانه، بابونه سفيد، افرا، اقاقيا، شبدر، گل قاصدك، نارون، صنوبر، سنجد، آويشن، بيدمشك، آفتابگردان ، كلزا، سنبله ارغواني، كنگر علفي، گشنيز و يونجه در استان همدان رويش مي كند كه از مهمترين منابع پرشهد براي تغذيه زنبور عسل است.
مدير امور طيور و زنبور عسل سازمان جهاد كشاورزي استان همدان روز دوشنبه نيز بر اهميت تقويت صنعت پرورش زنبور عسل در استان به منظور ايجاد رشد و توسعه اقتصادي بخش كشاورزي تاكيد كرد.
محمدرضا خدابنده لو افزود: زنبورداران استان همدان 9 درصد محصول عسل كشور را توليد مي كند.
وي بر اهميت تقويت صنعت پرورش زنبور عسل در استان به منظور ايجاد رشد و توسعه اقتصادي بخش كشاورزي تاكيد كرد و گفت: يك هزار و 962 تن عسل در سال جاري تاكنون در استان همدان توليد شده است.
وي كيفيت عسل همدان را در كشور به لحاظ تنوع اقليمي و وجود انواع گياهان و گل هاي پر شهد براي پرورش زنبور عسل مطلوب ارزيابي كرد و افزود: دو هزار و 228 نفر زنبوردار در استان همدان به اين صنعت مشغول هستند.
وي تصريح كرد: 202 هزار و 950 فروند كندو مجهز زنبور عسل در استان همدان وجود دارد و پرورش زنبور عسل در كندوهاي بومي انجام نمي شود.
خدابنده لو ادامه داد: هشت درصد كلني زنبور عسل و 9 درصد توليد عسل كشور در استان همدان است و آمارها نشان مي دهد ميانگين توليد در همدان از ميانگين كشوري بالاتر است.
وي سرانه مصرف عسل در استان همدان را 930 گرم ذكر كرد و افزود: استاندارد سرانه مصرف جهاني 2 كيلوگرم است و بر اساس ميزان مصرف در استان حدود 160 تن مازاد توليد وجود دارد.
مدير امور طيور و زنبور عسل سازمان جهاد كشاورزي استان همدان گفت: تنوع گياهي در منطقه همدان قابل توجه است و كيفيت عسل هم بالا مي رود و موجب مي شود عسل توليدي از كيفيت بهتري برخوردار است.
وي اظهار كرد: باتوجه به وجود ظرفيت هاي طبيعي مستعد در استان، هيچ گونه محدوديتي براي توسعه زنبورداري و پرورش عسل وجود ندارد.
خدابنده لو همچنين رعايت زمان كوچ دهي كلني هاي زنبور عسل را در افزايش توليد بسيار مهم ارزيابي كرد و افزود: زنبورداران با كوچ بموقع كلني ها مي توانند افزون بر بهره مندي مناسب از تنوع گياهي و ذخاير طبيعت ، مانع از تحميل خسارت هاي سنگين ناشي از سرما زدگي و افت دما به زنبورداران شوند.
مدير امور طيور سازمان جهاد كشاورزي استان همدان همچنين رعايت زمان كوچ دهي كلني هاي زنبور عسل را در افزايش توليد بسيار مهم ارزيابي كرد.
وي بيان كرد: زنبورداران با كوچ به موقع كلني ها مي توانند افزون بر بهره مندي مناسب از تنوع گياهي و ذخاير طبيعت ، مانع از تحميل خسارت هاي سنگين ناشي از سرما زدگي و افت دما به زنبورداران شوند.
معاون بهبود توليدات دامي سازمان جهاد كشاورزي استان همدان نيز گفت: 30 درصد از زنبورداران استان همدان در شهرستان رزن هستند .
محمد نظرپور افزود: 150 زنبوردار حرفه اي در استان فعال هستند كه اقدام به كوچ روي كرده و كلني هاي زنبور عسل را در فصول سرما به نقاط گرم و ييلاقي كشور انتقال مي دهند.
وي در ادامه گفت: همه شهرستان هاي استان داراي كلني هاي زنبور عسل هستند كه شهرستان ملاير داراي بيشترين تعداد كلني و شهرستان نهاوند نيز بيشترين ميزان توليد استان را به خود اختصاص داده است.
وي با بيان اينكه استان همدان از نظر تعداد زنبوردار رتبه 10 كشور را دارد، اظهار كرد: اين استان در زمينه تعداد كندوي عسل رتبه نهم كشور را دارد و سرانه تعداد كلني براي هر زنبوردار همداني 85 كلني است.
مدير باغباني سازمان جهاد كشاورزي همدان گفت: گرده افشاني زنبور عسل عملكرد برخي باغ ها را تا 50 درصد در سطح افزايش مي دهد.
حجت الله شهبازي روز دوشنبه در گفت و گو با ايرنا افزود: باغ هاي ميوه به عنوان يكي از بهترين منابع تامين شهد مورد نياز زنبور هاي عسل هستند و در باغ هاي استان امكان پرورش زنبور عسل محدوديتي ندارد.
وي با بيان اينكه تاثير بسيار مهم زنبور عسل در گرده افشاني يكي از عوامل افزايش عملكرد در واحد سطح و همچنين ارتقا كيفيت محصولات كشاورزي محسوب مي شود افزود: گرده افشاني زنبور عسل موجب افزايش 20 تا 50 درصدي عملكرد باغ هاي مثمر استان مي شود.
وي با بيان اينكه با وجود اين تاثيرگذاري قابل توجه زنبور عسل، باغداران استان تمايلي به پرورش زنبور در باغ هاي خود ندارند ادامه داد: فرهنگ سازي و آموزش باغداران براي ترويج پرورش زنبورعسل با اهميت است.
وي تصريح كرد: بهره گيري مناسب از ظرفيت هاي موجود موجب مطرح شدن عسل به عنوان يكي از كالاهاي مرغوب صادراتي استان همدان مي شود.
وي تاكيد كرد: استفاده از زنبور عسل در باغات مي تواند عملكرد محصول را سه برابر افزايش دهد و براي گياهاني مانند درخت بادام كه گرده هاي سنگيني دارند و لقاح آنها توسط باد بخوبي امكان پذير نيست، زنبور بهترين وسيله گرده افشاني در چنين گياهاني است.
يك كارشناس كشاورزي نيز گفت: شايد يكي از دلائل آفرينش زنبور عسل به عنوان يك حشره مفيد، گردهافشاني در باغها بر روي گلها و در نهايت حفظ محيط زيست باشد.
محمدرضا سوريان افزود: 80 درصد عمل گردهافشاني توسط حشرات به وسيله زنبورعسل انجام ميشود و بسياري از سبزي و صيفيها مانند هويج، كرفس، پياز، تربچه و شلغم فقط هنگامي بذر توليد ميكنند كه گل آنها به مقدار كافي گردهافشاني شده باشد.
وي تصريح كرد: توليد بذر در گياهان علوفهاي مانند يونجه، انواع شبدر و ماشك نيز نياز به ملاقات زنبور دارد و بيشتر درختان ميوه نيز بدون گرده افشاني زنبور عسل به مقدار توليد مناسب و كيفيت مطلوب ميوه نخواهند رسيد.
وي ادامه داد: بر اساس شواهد موجود و به طور متوسط، ارزش افزوده محصولات زراعي و باغي كه در نتيجه گردهافشاني زنبور عسل ايجاد ميشود، حدود 143 بار بيشتر از ارزش عسل و ساير توليدات كندو است.
گفتني است، استان همدان داراي 74 هزار هكتار باغ است و دو هزار و 228 نفر زنبوردار در استان همدان به اين صنعت مشغول هستند.
202 هزار و 950 فروند كندو مدرن زنبور عسل در استان همدان وجود دارد و پرورش زنبور عسل در كندوهاي بومي انجام نمي شود.
استان همدان داراي يك هزار و 500 گونه گياهي است و بر اساس آخرين يافته هاي تحقيقي بيش از 315 گونه دارويي خودرو در اراضي ملي استان همدان شناسايي شده است كه مهمترين آنها رازيانه ، پنيرك، آويشن، بابونه، اسپند، گاوزبان، ريواس، كنگر، گلپر، بومادران، خاك شير، سماق، نسترن وحشي و مريم گلي است.
علاوه بر اين، گونه هاي معطر، دارويي و صنعتي به صورت پراكنده در اراضي همدان يافت شده و بخشي از آنها نظير سير، رازيانه، گشنيز، كلزا و سياهدانه در بخش كشاورزي به صورت انبوه توليد مي شوند.
7523/6993
خبرنگار: مرضيه بختياري*انتشار: اكبر بهاروند
همدان- ايرنا- همدان با وجود داشتن شرايط اقليمي متنوع و گونه هاي فراوان گياهي معطر، از دير باز به عنوان خاستگاه حرفه زنبورداري و توليد عسل شهره عام و خاص بوده است.