به گزارش ایرنا، كاشان به سبب داشتن بنیه علمی توانمند و وجود فرهیختگان فرهنگی و ادبی، امسال نیز در ترویج كتابخوانی از خود درخشش نشان داد و این شهرستان به عنوان یكی از چهار شهر خلاق كشور در ترویج فرهنگ كتاب خوانی در آئین انتخاب سومین پایتخت كتاب ایران معرفی شد.
آئین اختتامیه انتخاب سومین پایتخت كتاب ایران و انتخاب روستاها و عشایر دوستدار كتاب دوم اسفند جاری با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و مدیران برجسته فرهنگی، ناشران ممتاز و فعالان حوزه كتاب كشور در تالار وحدت تهران برگزار شد.
در این آئین هیات داوران سومین دوره طرح انتخاب پایتخت كتاب ایران، پس از بررسی پرونده 102 شهر كه داوران مرحله مقدماتی به داوران نهایی معرفی كرده بودند، شهر بوشهر را به علت برنامههای نوآورانه، مشاركت جویانه و منسجم و استفاده از ظرفیتهای صنعتی، فرهنگی و هنری در تدوین برنامههای ویژه پایتخت كتاب و حمایت از طرحهای ترویج كتابخوانی، بهعنوان سومین پایتخت كتاب ایران معرفی كردند.
شهرهای اصفهان، اِوَز، برازجان، تبریز، تفت، دزفول، دَمَق، زرند، كاشان، رفسنجان، كنگان، شبانكاره، شهرری، شهرضا، شهركرد، شیراز، لاهیجان، ورامین و یزد دیگر شهرهای راه یافته به مرحله نهایی بودند.
اهواز و نیشابور در دوره های گذشته به ترتیب پایتخت كتاب معرفی شده بودند.
در این آئین هم چنین كاشان به عنوان شهر خلاق در ترویج كتابخوانی معرفی شد.
** ایجاد موج مطالعه كتاب نباید شعاری باشد
رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان كاشان گفت: طرح «انتخاب پایتخت كتاب ایران» برای سومین سال متوالی در كشور اجرا شد و كاشان در این سه سال همواره جزو نامزدهای پایتخت كتاب كشور بوده است.
مصطفی جوادی مقدم افزود: با توجه به اینكه رقابت ها برای دریافت نامزدی پایتخت كتاب در كشور بیشتر شده بود، كاشان نیز امسال فعالیت هایش را با همكاری دستگاه های مختلف اجرایی شهرستان گسترش داد.
وی یكی از بهترین راهكارها برای ترویج كتابخوانی را ایجاد و راه اندازی موج مطالعه در جامعه بیان كرد و گفت: این موج باید با پرهیز از شعاری بودن عملیاتی باشد و اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی كاشان با همكاری دستگاه های مختلف اجرایی شهرستان این مهم را تحقق بخشید.
رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی كاشان تصریح كرد: جهت تحقق ایجاد موج مطالعه برای تمام امور و برنامه های فرهنگی، گردشگری و علمی پیوست كتاب تعریف و اضافه كردیم كه صبحگاه كتاب در واحدهای آموزشی و تور كتاب نمونه هایی از آنهاست كه این كارها از دید كارشناسان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دور نماند.
وی اظهار كرد: امسال با جلب مشاركت نهادها و دستگاه های دولتی كوشیدیم در قالب 130 طرح و برنامه، فعالیت ترویج كتابخوانی را از اجرای صبحگاه كتاب مدرسه، مسجد و اداره ها تا مهد كودك ها در شهرستان توسعه و گسترش دهیم.
** مشاركت 20 روستای كاشان در طرح دوستدار كتاب
جوادی مقدم هم چنین با بیان این كه سال گذشته 6 روستای كاشان در طرح روستاهای دوستدار كتاب مشاركت داشتند، یادآور شد: امسال 20 روستا در این طرح شركت كردند.
وی با اشاره به روستای علوی كاشان كه در بین یك هزار روستای شركت كننده در جشنواره «روستاها و عشایر دوستدار كتاب» به عنوان یكی از 10 روستای برتر كشور انتخاب شد، گفت: این روستا توانست با ارائه برنامه های متنوع فرهنگی، كتابخوانی و همچنین طرح های جدید برای ایجاد انگیزه بین جوانان و نوجوانان جهت مطالعه موفق به كسب این رتبه شود.
وی همچنین سرانه مطالعه كشور را نزدیك به پنج دقیقه برشمرد و اظهار كرد: سرانه مطالعه این شهرستان نیزبه طور تقریبی نزدیك به سرانه كشوری است كه این رقم شایسته مردم با فرهنگ كاشان نیست.
رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی كاشان با تاكید بر اینكه افزایش ساعتهای مطالعه، آسیب های اجتماعی در جامعه را كاهش می دهد، تصریح كرد: سرانه مطالعه دركشورهای پیشرفته چهار ساعت است و تاكنون پژوهشی در مورد سرانه مطالعه در شهرستان كاشان انجام نشده است.
** كتابفروشی های تخصصی امتیازی ویژه برای كاشان
رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی كاشان برگزاری صبحگاه كتاب با حضور مسئولان محلی در مدرسه ها، اهدای كتاب به واحد های آموزشی، طرح تعویض كتاب در مصلای نماز جمعه، كتابخوانی گروهی، رفتن به كتاب فروشی ها، تبادل كتاب و برگزاری نشست های منظم كتابخوانی را از جمله برنامه ها برای ترویج فرهنگ مطالعه كتاب و كتابخوانی در كاشان برشمرد.
وی با بیان اینكه در مدت یك هفته برگزاری نمایشگاه سراسری كتاب در كاشان حدود 30 هزار نفر از این نمایشگاه دیدن كردن گفت: یكی از علت های كم رنگ شدن فروش در نمایشگاه ها وجود كتابفروشی های تخصصی در كاشان است كه آن ها را امتیازی مثبت برای شهرستان فرهنگی خود می دانیم.
دومین نمایشگاه سراسری كتاب كاشان سیزدهم تا هجدهم بهمن امسال در مصلی بقیه الله الاعظم (عج) كاشان برگزار شد.
** برگزاری 100 نشست كتابخوان در سطح كتابخانه ها و مدرسه های كاشان
رئیس اداره كتابخانه های عمومی شهرستان كاشان نیز ارائه طرح های متنوع و نوین، مشاركت عمومی در انجام طرح ها، همكاری بین دستگاه های اجرایی و بهره گیری از ظرفیت های دولتی و خصوصی را از جمله علت های انتخاب كاشان به عنوان شهر خلاق در زمینه كتاب و كتابخوانی بیان كرد.
احسان محمدی در خصوص اقدام های انجام شده برای توسعه و رشد كتابخوانی توسط این اداره گفت: در سال جاری كه در نهاد كتابخانه های عمومی به عنوان «سال خواندن» نامگذاری شد، طرح ها و اقدام های متنوعی برای رشد كتابخوانی در شهرستان صورت گرفت.
وی برگزاری بیش از 100 نشست كتابخوان در كتابخانه های عمومی و مدرسه ها، برگزاری انواع كلاس های آموزشی در سطح شهرستان، برگزاری افزون بر یكصد مسابقه كتابخوانی، نقاشی، نقد كتاب و دیگر مسابقه های فرهنگی و برپایی نمایشگاه های كتاب مناسبتی در تمام كتابخانه های عمومی در روزهای مختلف سال را از جمله این برنامه ها برشمرد.
وی افزود: عضویت رایگان در كتابخانه های عمومی و حذف جرائم دیركرد اعضا كه در سال جاری هر ماه حداقل یك روز به انجام این طرح اختصاص داده شد و طرح های بسیار دیگر كه بصورت كتابخانه ای و شهرستانی به مرحله اجرا درآمده است از دیگر برنامه های اجرا شده برای ترویج فرهنگ مطالعه كتاب وكتابخوانی است كه ثمره آن انتخاب كتابخانه عمومی روستای علوی به عنوان تنها نماینده شهرستان در سومین جشنواره روستاها و عشایر دوستدار كتاب بود.
رئیس اداره كتابخانه های عمومی كاشان یادآور شد: این شهرستان هم اكنون 15 باب كتابخانه نهادی و 7 باب كتابخانه مشاركتی دارد كه در مجموع بیش از 15 هزار نفر به عنوان عضو از خدمات این كتابخانه ها بهره مند می شوند.
وی همچنین در خصوص آمار نسبت جمعیت به تعداد كتابخانه ها نیز گفت: هم اكنون با توجه به جمعیت تقریبی شهرستان كه حدود 400 هزار نفر است و با در نظر گرفتن 22 كتابخانه نهادی و مشاركتی فعال در شهرستان، بطور تقریبی به ازای هر 18 هزار نفر یك باب كتابخانه در شهرستان كاشان وجود دارد كه متاسفانه بسیاری از مناطق فاقد كتابخانه هستند.
** روستای علوی كاشان روستای دوستدار كتاب در كشور
مسئول كتابخانه عمومی روستای علوی كاشان نیز گفت: با تعامل، همكاری و همدلی دهیاری، اعضای شورای اسلامی و اهالی این روستا نسبت به معرفی ایده ها و طرح های نوآورانه كتابخانه و همچنین معرفی مفاخر فرهنگی و علمی و دینی روستا اقدام كردیم.
فاطمه السادات هاشمی افزود: چهار طرح نو و خلاقانه كه قابل تعمیم در دیگر روستاها نیز هست شامل «زنگ كتابخوانی در مدرسه ها» ، «ایجاد كارگاه آموزش عادت به مطالعه» ، «كتابخانه ؛ خانه سوم» و اجرای طرح «همراه با مادران و پدران قصه گو» برای پیوند بین نسل های گذشته و جدید به دبیرخانه مركزی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ارائه كردیم.
وی خاطر نشان كرد: این روستا در بین یك هزار روستای شركت كننده در جشنواره «روستاها و عشایر دوستدار كتاب» به عنوان یكی از 10 روستای برتر كشور انتخاب شد.
مسئول كتابخانه عمومی روستای علوی كاشان شمار كتاب های كتابخانه این روستا را حدود 14 هزار جلد بیان كرد و گفت: جمعیت این روستای كه به دارالسیاده مشهور بوده و در 40 كیلومتری كاشان قرار دارد 700 نفر است كه حدود نیمی از آن ها عضو كتابخانه هستند.
وجود 25 انتشاراتی و 28 چاپخانه در شهرستان كاشان كه از این تعداد 20 چاپخانه افست و لیتوگرافی و بقیه دیجیتالی هستند وضعیت خوبی را برای نشر در این شهرستان بوجود آورده است.
افزون بر این انتشارات و چاپخانه ها، وجود 12 دانشگاه و مركز آموزش عالی و چندین حوزه و مدرسه علمیه در كاشان ظرفیت های مناسب و خوبی برای توسعه، رشد و ترویج فرهنگ مطالعه و كتابخوانی در كاشان است.
كاشان شهری است كه در راستای ترویج فرهنگ مطالعه و كتابخوانی بیش از یك هزار باشگاه كتابخوانی كودك و نوجوان در واحدهای آموزشی این شهرستان دارد تا نسل آینده كشور با فرهنگ مطالعه بیشتر آشنا شوند.
انتخاب كاشان به عنوان شهر خلاق در ترویج كتابخوانی مهر تاییدی است بر همكاری گروهی و مشاركتی دستگاه های مختلف این شهرستان برای فرهنگ سازی و ترویج مطالعه كتاب و این شهر باید به عنوان الگویی برای شهرهای دیگر كشور مطرح شود.
7408/7472 * گزارشگر: یوسف صائب * انتشار: محمد جهانگیریان
* آگاهی از آخرین اخبار شهرستان های شمال استان اصفهان در كانال تلگرام ایرنا كاشان:
* لینك های جستجو كانال: irnakashan / https://telegram.me/irnakashan@
*ایمیل: kashan@irna.ir
كاشان - ایرنا - شهر تاریخی مذهبی كاشان كه از دیرباز مهد فرهنگ و علم و ادب بوده و فقها، عالمان، نویسندگان، فرهیختگان، مفاخر و مشاهیر بزرگی را در دامان خود پرورش داده است این روزها شهری خلاق در ترویج كتابخوانی است.