آن امانت( كه نزد من سپرده بودي) بازگردانده شد و آن روح گروگان در بدن گرفته شود. اما از اين پس اندوه من هميشگي است و شبم با بيداري مي گذرد. تا زمانيكه خداوند همان جايگاه را كه تو در آن اقامت كرده اي براي من برگزيند.»
بخشي از ترجمه خطبه 202 كتاب شريف نهج البلاغه بود كه حضرت امير مومنان علي (ع) هنگام به خاك سپردن حضرت فاطمه زهرا سلام الله عليها در غم فراق همسر عزيزش بيان كرد.
حضرت فاطمه زهرا سلام الله عليها الگوي تمام عيار براي همه عالميان و زنان و مردان مي باشد در عصري كه بشريت دنبال الگو و نسخه اي براي بهتر زيستن و چگونه زيستن در صراط مستقيم الهي است تأسي به قرآن كريم و اهل بيت عليهم السلام و خاندان مطهر عترت و وحي با محوريت حضرت فاطمه زهرا سلام الله عليها كه ركن آل كسا و پرورش يافته و تربيت شده رسول اعظم حضرت محمد صلي الله عليه و آله مي باشند نجات گر همه انسان ها هستند.
در زندگي فردي، اجتماعي و خانوادگي و حضور در ميدان هاي فرهنگي، سياسي و دفاع از امامت و ولايت و بصيرت افزايي به موقع در اجتماع و ارزش هاي قرآني و اسلامي، معنويت، عبوديت، همسرداري، حيا، عفاف و حجاب، انفاق و ايثار، تربيت فرزندان، كمك به هم نوعان و محرومان و نيازمندان، توجه به آخرت و معاد و اعتقاد به توحيد، كمك و درك همسر در اقتصاد خانواده و ساده زيستي و قناعت و تامين معاش و مديريت خانه نمونه هايي از ابعاد شخصيتي و سبك زندگي اسلامي حضرت زهرا سلام الله عليها براي همه سرمشق هميشگي مي باشد.
در حفظ، نگهداشت، تحكيم و تقويت بنيان خانواده به عنوان كانوني آرام بخش و ازدواج آسان و سالم و مراقبت هاي جسمي و روحي و عاطفي اعضاي خانواده، پيشگيري از آسيب هاي اجتماعي و تزلزل نهاد خانواده و رهايي از منجلاب فساد و جهل و گمراهي و سرگرداني آموختن در كلاس درس فاطمي سلام الله عليها و براي نيل به كمال معنوي و سعادت ابدي كامل ترين راه و توشه مي باشد.
«تمام ابعادي كه براي زن متصور است و براي يك انسان متصور است در فاطمه زهرا سلام الله عليها جلوه كرده و بوده است. يك زن معمولي نبوده است يك زن روحاني، يك زن ملكوتي، يك انسان به تمام معنا، تمام نسخه انسانيت، تمام حقيقت زن، تمام حقيقت انسان، او زن معمولي نيست او موجود ملكوتي است كه در عالم به صورت انسان ظاهر شده است بلكه موجود الهي، جبروتي در صورت يك زن ظاهر شده است. تمام هويت هاي كمالي كه در انسان متصور است و در زن تصور دارد تمام در اين زن است.»
جملاتي از حضرت امام خميني رحمت الله عليه در وصف حضرت فاطمه زهرا سلام الله عليها مي باشد كه جايگاه رفيع دخت نبي مكرم اسلام و بانوي كامل و نمونه اسلام عزيز را مي بينيم.
چگونگي رابطه مردم با خانواده:
بهترين شما كسي است كه در برخورد با مردم نرم تر و مهربان تر است و ارزش مندترين مردم كساني هستند كه با همسرانشان مهربان و بخشنده اند
ساده پوشي:
سلمان فارسي مي گويد: روزي حضرت فاطمه سلام الله عليها را ديدم كه چادري وصله دار و ساده بر سر دارد در شگفتي ماندم و گفتم: عجبا! دختران پادشاه ايران و قيصر روم بر كرسي هاي طلايي مي نشينند و پارچه هاي زرباف به تن مي كنند و اين دختر رسول خداست كه نه چادرهاي گران قيمت بر سر دارد و نه لباس هاي زيبا، فاطمه زهرا سلام الله عليها پاسخ داد اي سلمان! خداوند بزرگ، لباس هاي زينتي و تخت هاي طلايي را براي ما در روز قيامت ذخيره كرده است.
لحظه اي كه زن به خدا نزديك تر است:
پيامبر گرامي اسلام حضرت محمد(ص) از ياران خود پرسيد: كدام لحظه زن به خدا نزديك تر است؟ پاسخ مناسبي مطرح نشد تا اينكه حضرت زهرا(س) سوال پدر را شنيد و پاسخ داد: آن لحظه اي كه زن در خانه خود مي ماند و به امور زندگي و تربيت فرزندان مي پردازد به خدا نزديك تر است.
خسته نشدن در پاسخ به مردم و مراجعين:
حضرت امير المومنين علي (ع) نقل كرده است: روزي يكي از زنان مدينه خدمت حضرت فاطمه زهرا سلام الله عليها و گفت: مادر پيري دارم كه در مسائل نماز سوالاتي دارد و مرا فرستاده است تا مسائل شرعي نماز را از شما بپرسم حضرت زهرا (س) فرمود: بپرس و آن گاه مسائل فراواني پرسيد و پاسخ شنيد در ادامه پرسش ها آن زن خجالت كشيد و گفت: اي دختر رسول خدا بيش از اين نبايد شما را به زحمت اندازم! حضرت فاطمه (س) فرمودند: باز هم بيا و آنچه سوال داري بپرس آيا اگر كسي را روزي اجير نمايند كه بار سنگيني را به بام بالا ببرد و در مقابل صد هزار دينار طلا مزد بگيرد چنين كاري براي او دشوار است؟! گفت: خير. حضرت ادامه دادند من هر مسئله اي كه پاسخ مي دهم بيش از فاصله بين زمين و عرش گوهر و لؤلؤ پاداش مي گيرم پس سزاوارتر است كه بر من سنگين نيايد.
حجاب حتي پس از شهادت:
اسماء بنت عميس نقل مي كند: روزهاي آخر زندگاني حضرت فاطمه زهرا(س) با او بودم روزي مرا به ياد كيفيت حمل جنازه توسط مردم انداخت و ابراز نگراني فرمود: كه چرا جنازه زن را روي تخته اي مي گذارند و بالاي دست مردان و زنان حمل مي شود؟! حضرت زهرا (س) فرمودند: من بسيار زشت مي دانم كه جنازه زنان را پس از مرگ بر روي تابوت سر باز گذاشته و بر روي آن پارچه اي مي افكنند كه جرم بدن را براي بينندگان نمايش مي دهد مرا بر روي تابوت آنچناني نگذار و بدن مرا بپوشان كه خدا تو را از آتش جهنم باز دارد.
اسماء بنت عميس مي گويد: وقتي نگراني حضرت زهرا(س) را ديدم كه به امام علي(ع) فرمودند: وصيت مي كنم به شما اي پسر عمو كه براي من تابوتي درست كنيد همان گونه كه ملائكه شكل آن را به من نشان داده اند.
خدمت آن حضرت توضيح دادم كه در سرزمين حبشه تابوتي براي حمل جنازه ها درست مي كنند كه بدن ميت را مي پوشاند و سپس به وسيله چوب هاي تر و شاخه هاي نازك درخت، شكل و قيافه آن را ترسيم كردم حضرت زهرا (ع) خوشحال شده و فرمود: اي اسماء براي من تابوتي مثل آن درست كن تا مرا بپوشاند خدا تو را از آتش دوزخ حفظ نمايد.
مهمان نوازي فاطمه (سلام الله عليها):
مرد گرسنه اي در مسجد مدينه به پا خواست و گفت: اي مسلمانان از گرسنگي به تنگ آمدم مرا مهمان كنيد و پيامبر اسلام(ص) فرمود: چه كسي اين مرد را امشب مهمان مي كند؟
حضرت علي (ع) فرمود: من يا رسول الله كمي بعد وارد منزل شد از فاطمه زهرا پرسيد: آيا غذايي در منزل داريم؟ مهمان گرسنه آورده ام.
حضرت زهرا(سلام الله عليها) ايثار گرانه فرمود: در خانه ما غذايي نيست مگر به اندازه خوراك دختر بچه اما امشب ايثار كرده گرسنگي را تحمل مي كنيم و همين مقدار غذا را به مهمان مي بخشيم.
رهبر معظم انقلاب اسلامي در وصف حضرت فاطمه زهرا سلام الله عليها و زندگي و الگو پذيري از ايشان مي فرمايند:
«در زندگي معمولي اين بزرگوار، يك نكته مهم است و آن جمع بين زندگي يك زن مسلمان در رفتارش با شوهر و فرزندان و انجام وظايفش در خانه از يك طرف و بين وظايف يك انسان مجاهدِ غيور خستگي ناپذير در برخوردش با حوادث سياسي مهم بعد از رحلت رسول اكرم(ص) كه به مسجد مي آيد و سخنراني و موضعگيري و دفاع مي كند و حرف مي زند و يك جهادگر به تمام معنا و خستگي ناپذير و محنت پذير و سختي تحمل كن است. از طرف ديگر، همچنين از جهت سوم، يك عبادتگر و بپادارنده نماز در شبهاي تار و قيام كننده للّه و خاضع و خاشع براي پروردگار است و در محراب عبادت، اين زن جوان مانند اولياي كهن الهي، با خدا راز و نياز و عبادت مي كند.
اين سه بعد را با هم جمع كردن، نقطه درخشان زندگي فاطمه زهرا عليها السلام است. آن حضرت اين سه جهت را از هم جدا نكرد. بعضي خيال مي كنند انساني كه مشغول عبادت مي باشد يك عابد و متضرع و اهل دعا و ذكر است و نمي تواند يك انسان سياسي باشد. يا بعضي خيال مي كنند كسي كه اهل سياست است چه زن و چه مرد و در ميدان جهاد في سبيل اللّه حضور فعال دارد اگر زن است، نمي تواند يك زن خانه با وظايف مادري و همسري و كدبانويي باشد و اگر مرد است نمي تواند يك مرد خانه و دكان و زندگي باشد. خيال مي كنند اينها با هم منافات دارد؛ در حالي كه از نظر اسلام، اين سه چيز با يكديگر منافات و ضديت كه ندارد، در شخصيت انسان كامل، كمك كننده هم است.»
عمل به هر كلمه از سطر كتاب زندگي نوراني، سرافراز و با بركت حضرت زهرا سلام الله عليها و فرزندان بزرگوار ايشان دنيايي از رفتار سعادت بخش و ايمن و آرام و قرب الي الله را براي ما به ارمغان مي آورد.
معاون سوادآموزي اداره كل آموزش و پرورش قم
«سلام بر تو اي پيامبر خدا، سلام من و دخترت كه اكنون در كنار تو آمده و به سرعت به تو پيوسته. اي رسول خدا بر مرگ دختر برگزيده تو شكيبايي ام اندك شد و طاقت و توانائيم از دست رفت، ولي مرا كه غم بزرگ جدايي تو را ديده ام و رنج مصيبت تو را كشيده ام جاي شكيبايي است.