بانوان، پرچمداران پرافتخار جمهوری اسلامی

بندرعباس - ایرنا - زنان نخبه ایرانی در تمامی دوران‌ پرافتخار انقلاب اسلامی با تکیه بر سیره زندگی حضرت فاطمه زهرا (س) سربلند در همه میدان‌ها هستند؛ اما انتخاب روز و هفته‌ای به نام «زن» تنها فرصتی برای معرفی نقش زنان ایرانی در عرصه‌های اجتماعی، علمی، ادبی و فرهنگی و قدردانی از همت بلند آنها است.

به گزارش ایرنا، رهبر معظم انقلاب در دیدارهای مختلفی که به مناسبت‌های مختلف از جمله سالروز میلاد حضرت فاطمه زهرا (س) و روز زن داشته‌اند، بارش رحمت کلامشان، سپیدی محبت‌شان و استواری اندیشه‌شان در این دیدارها نه تنها برای جامعه بانوان ایرانی که برای زنان حقیقت‌جوی سایر کشورها نیز بسیار درس‌آموز بوده است.

در بیان اهمیت عملی علم‌آموزی در سیره حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها همین بس که رهبر معظم انقلاب اسلامی اسفندماه سال ۱۳۹۵ از آن بانوی بزرگوار اسلام به عنوان یک رهبرِ به تمام معنا یاد کرده‌اند: «فاطمه‌ی زهرا (سلام‌الله‌علیها) در نقش یک رهبر واقعی [است]؛ همان‌طور که امام بزرگوار فرمودند که اگر فاطمه‌ زهرا مرد بود، پیغمبر می‌شد. [این] خیلی حرف عجیبی است، خیلی حرف بزرگی است و جز از زبان کسی همچون امام بزرگوار که هم عالم بود، هم فقیه بود، هم عارف بود، انسان این حرف را نمی‌تواند بشنود؛ امّا ایشان گفته است این حرف را. [فاطمه‌ زهرا] این است؛ یعنی یک رهبر به تمام معنا، مثل یک پیغمبر، مثل یک هدایتگر عموم بشر؛ در این حدّ و در این اندازه زهرای اطهر، دختر جوان، ظاهر می‌شود؛ این زنِ اسلام است.

یا در جایی دیگر( ۲۵ آذرماه سال ۱۳۷۱ ) فرموده‌اند: «فاطمه زهرا سلام الله علیها] در محیط علم هم یک دانشمند والاست. آن خطبه‌ای که فاطمه زهرا سلام الله علیها در مسجد مدینه، بعد از رحلت پیغمبر ایراد کرده‌ است، خطبه‌ای است که به گفته علاّمه مجلسی، «بزرگان فصحا و بلغا و دانشمندان باید بنشینند کلمات و عبارات آن را معنا کنند!» این‌قدر پرمغز است، شاید یک ساعت، با بهترین و زیباترین عبارات و زبده‌ترین و گزیده‌ترین معانی صحبت‌کرده‌ است.

«زن»؛ گل و ریحانه خانواده

بانوان، پرچمداران پرافتخار جمهوری اسلامی

رهبر فرزانه انقلاب دهه ۹۰ نیز ضمن قدردانی از جایگاه زنان نخبه و فعال در عرصه‌های علمی کشور، رهنمودهای مهمی در پیشبرد کار علمی زنان بیان کرده‌اند که گرمابخش محفل علمی زنان در طوفان‌ها و سختی‌های زندگی است:

ایشان یکم خرداد ماه سال ۱۳۹۰ در دیدار صدها نفر از «زنان فرهیخته، استادان حوزه و دانشگاه و نخبگان عرصه‌های مختلف»، «زن» را از دید اسلام، بزرگ خانه و گل و ریحانه خانواده خوانده و طی سخنانی گفته‌اند که؛ عمده کارهای مربوط به مقوله «زن» باید با مطالعه و اندیشه‌ورزی زنان و ارائه راهکارهای اجرایی حل مشکلات انجام شود تا به فضل الهی، زنان و دختران جوان، گام‌های بلندتری در این زمینه بردارند و ایران اسلامی روز به روز به اهداف متعالی خود نزدیکتر شود.

رهبر انقلاب اسلامی با تأکید بر اینکه مساله زن و خانواده یکی از موضوعات مهم برای بحث و مطالعه و اندیشه‌ورزی است و یکی از سلسله نشست‌های اندیشه‌های راهبردی در آینده، به موضوع زن و خانواده اختصاص خواهد یافت، با دعوت از همه بانوان برای مشارکت جدی در مباحث مربوط به این نشست، تاکید کرده‌اند باید فصول مربوط به مساله زن به صورت تخصصی و علمی و با تکیه بر منابع اسلامی و فکر ناب انقلابی بررسی و در نشست اندیشه‌های راهبردی مطرح شود تا نتایج آن مبنای برنامه‌ریزی و عمل قرار گیرد.

در اهمیت مساله زن به ویژه زنان متخصص روز شنبه ۲۴ دی ماه نیز سمیه رفیعی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی و رئیس بنیاد زنان متخصص در نخستین رویداد «زنان متخصص دانش بنیان» به بیانات و دغدغه‌های رهبر انقلاب اشاره و یادآور شد: مقام معظم رهبری در سخنرانی اخیر در دیدار با زنان گفتند که من مدت‌هاست به این مسأله فکر می‌کنم که حضور زنان فرهیخته، فرزانه و اندیشمند را در فضای حکمرانی بتوانیم تسهیل کنیم و کاش همه مسئولان ما به این سخنان توجه جدی داشته باشند.

وی در این باره با بیان اینکه زنان متخصص ایرانی در کنار هم توانایی رشد خود و کشور را دارند، از زنان متخصص و نخبه دعوت کرد که در بنیاد زنان متخصص فعالیت کنند و گفت: امروز تلاش داریم این ظرفیت در بنیاد زنان متخصص فراهم کنیم؛ اگر فکر می‌کنید که می‌توانید این دغدغه مطرح شده از سوی مقام معظم رهبری را دنبال کنید و دغدغه دارید ما در بنیاد زنان متخصص درخدمت شما هستیم؛ این بنیاد دارای ساختاری مردم‌نهاد است.

«زن، خودباوری، جهادعلمی و افتخارآفرینی»؛ رسالتی ارزشمند

در اهمیت جایگاه علمی و علم‌آموزی در سیره حضرت فاطمه زهرا (س) و نامگذاری یکی از روزهای هفته گرامیداشت مقام زن در سال جاری با عنوان «زن، خودباوری، جهادعلمی و افتخارآفرینی» یکی از اساتید حوزه‌های علمیه خواهران بندرعباس اظهار کرد: زن مسلمان، با الگو قراردادن سیره و روش حضرت زهرا سلام الله علیها در عرصه علمی، به جهاد علمی که یکی از نیازهای ضروری جامعه امروز است دست بزند و موجب افتخارآفرینی برای اسلام و مسلمین باشد.

زهرا مکی‌ نصیرایی در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا افزود: علم‌آموزی مقدمه‌ای مهم و ارزشمند برای قرارگرفتن در مسیر عبودیت و بندگی است، زنی که الگو و سرمشقش، بانوی دو عالم حضرت فاطمه(س) است، می‌داند که آن بانو به علم‌آموزی و جهاد علمی اهمیت می‌دادند و فرزندان خویش را تشویق می‌کردند که وقتی از مجلس پیامبر (ص) برمی‌گشتند، هرچه آموختند به مادر هم یاد بدهند.

وی ادامه داد: حضرت فاطمه(س) با این روش به فرزند خود یاد دادند که زکات علم نشر آن است و همچنین به ما یاد دادند که در هر جایگاه و مقامی باشید نیازمند علم‌آموزی هستید.

این مدرس دانشکده علوم قرآنی بندرعباس گفت: از این بانوی بزرگوار می‌آموزیم که یاد گرفتن علم گاهی اوقات می‌تواند از کوچکتر از ما و یا حتی فرزند ما باشد و این یعنی افتخار، یعنی ساخته شدن، علم‌آموزی زمانی زمینه سعادت ما را فراهم می‌کند که همراه با تواضع و فروتنی باشد.

در جهاد علمی باید شرایط، محیط، مخاطبان را شناخت در این مسیر توکل و توسل بهترین وسیله استمکی‌ نصیرایی با بیان اینکه علم سرشار از معنویت، عبودیت و بندگی، تواضع و فروتنی می‌تواند نشأت گرفته از خودباوری و ارزش گذاشتن بر نیروی عقل خدادادی باشد، خاطرنشان کرد: در جهاد علمی باید شرایط، محیط، مخاطبان را شناخت و متناسب با شرایط زمان و مکان جهاد را درپیش گرفت و در این مسیر توکل و توسل بهترین وسیله است.

وی مطالعه روزانه پیرامون مطالب مورد نیاز همراه با برنامه‌ریزی مدون، نشست و برخاست با افراد علاقه‌مند به کسب علم و دانش، شرکت در مجالس علمی و علما، نوشتن مقالات با موضوعات مورد نیاز جامعه، بیان مطالب در چارچوب سخنرانی، کرسی‌های آزاداندیشی، نشست‌ها و کارگاه‌های علمی به عنوان راهکارهای علم‌آموزی زنان و دختران ایرانی با تکیه بر سیره و روش حضرت زهرا سلام الله علیها را ضروری دانست.

آگاهی زنان ایرانی نسبت به حقوق زن در اسلام

مدیر انجمن زن و خانواده حوزه علمیه خواهران هرمزگان نیز میلاد حضرت فاطمه زهرا (س) را بهانه‌ای برای پاسداشت مقام زنان و مادران دانست و افزود: خوشبختانه در سال‌های اخیر حضور توجه به رشد تحصیلی زنان نسبت به سایر کشورهای منطقه بالاتر بوده و بانوان ایرانی در عرصه‌های فرهنگی، علمی و اقتصادی با انرژی و پرتوان ظاهر شده‌اند.

زهرا محسن‌زاده در گفت‌وگو با ایرنا بیان کرد: زنان به عنوان نیمی از جمعیت اجتماعی کشور پس از پیروزی انقلاب اسلامی در بسیاری از عرصه‌ها پیشتاز بوده‌ و توانسته‌اند به جایگاه تأثیرگذارتری در جامعه علمی و فرهنگی و تصمیم‌گیری‌ها برسند که یک نمونه آن سهم ۵۰ درصدی بانوان طلبه در حوزه‌های علمیه کشور است.

وی با بیان اینکه حوزه علمیه خواهران به طور رسمی از سال ۷۵ تأسیس شده و در این ۲۶ ساله همپای حوزه علمیه برادران در حال حرکت است، به اهمیت آسیب‌شناسی حوزه زنان مبتنی بر فرهنگ فاطمی اشاره کرد و گفت: انقلاب اسلامی در فضایی به پیروزی رسید که مکاتب گوناگون و ایدئولوژی‌های سکولار مدرن هر یک به فراخور افکار و اندیشه خود نگاهی خاص به زن داشته و به دنبال ترویج مبانی خود بودند اما انقلاب اسلامی دیدگاهی نوین در این حوزه داشت و این اصل و اساس معرفی «زن مسلمان ایرانی» است که رهبر معظم انقلاب از آن به «الگوی سوم زن» تعبیر کرده‌اند.

این پژوهشگر حوزه زن و خانواده تصریح کرد: زنان ایرانی باید آگاهی خود را نسبت به جایگاه و حقوق زن در اسلام بیفزایند که در افکارشان منجر به غلبه مبانی باطل فمینیستی نشوند. زن مسلمان ایرانی و الگوی سوم زن زنی است که بتواند در جایگاه خود تکلیف خود را به خوبی تشخیص دهد و بر آن واقف باشد.

محسن‌زاده در این رابطه به بیانیه گام دوم انقلاب رهبر معظم انقلاب اشاره کرد و افزود: یکی از مخاطبان اصلی بیانیه گام دوم، طلبه‌ها هستند که از هفت عنوان اصلی بیانیه کارهای سازنده‌ای باید در حوزه‌هایی مانند علم و پژوهش، اخلاق و معنویت، عزت ملی و سبک زندگی اسلامی از بین هفت عنوان این بیانیه صورت بگیرد که طلبه‌های خواهر نیز در این مسیر باید به دنبال افزایش علم‌آموزی باشند.

اهمیت جایگاه علمی زنان ایرانی در کلام و اندیشه گهربار رهبر معظم انقلاب اسلامی به قدری مهم و ارزشمند است که دغدغه‌های ایشان در کتابی با عنوان «مطالبات رهبری از بانوان» از سوی دفتر خواهران کانون دانش‌پژوهان نخبه تهیه شده و بخش ششم این کتاب به بحث «زن و علم و معنویت» و تاکید بر تحصیل زنان و علم‌آموزی است.

در بخشی از این فصل آمده است که؛ «نباید زنان و دختران را از تحصیل علم بازداشت؛ باید کمک کرد تا تحصیل کنند و معرفت و بصیرت پیدا نمایند. زنان می‌توانند در همه مسائل دوشادوش مردان باشند؛ البته باید حدود الهی و احکام الهی حفظ بشود. دین برای تحصیل علم، میان دختر و پسر فرقی نمی‌گذارد. خیال نکنیم که یک زن مسلمان و مومن، لزوما اهل معلومات و معارف نیست؛ بلکه همه ارزش‌های اسلامی، برای زن مسلمان مهم است و یکی از برترین ارزش‌ها، علم و معرفت است»

برنامه‌های هفته بزرگداشت مقام زن از روز جمعه گذشته ۲۳ آغاز و تا ۲۹ دی درحال برگزاری است؛ این هفته به ترتیب روز جمعه«روز زن خانواده، الهام‌بخش و تأثیرگذار»، شنبه ( زن، زیست عفیفانه، مقاوم در برابر مردسالاری غربی)، یکشنبه (زن، خودباوری، جهادعلمی و افتخارآفرینی)، دوشنبه ( زن، هوای‌تنفس، زندگی‌بخش و نسل‌آفرین و مسئولیت‌پذیر)، سه شنبه ( زن، بالنده، آرامش‌آفرین، تدبیرگر و خردمند)، چهارشنبه ( زن، کرامت‌انسانی، امنیت و عدالت‌اجتماعی) و پنجشنبه ( زن، نشاط اجتماعی، امیدآفرین و سرنوشت‌ساز) نامگذاری شده است.

اخبار مرتبط