به گزارش گروه پژوهش و تحلیل خبری ایرنا، جنگ رسانه ها و «دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریكا موضوع تازه ای نیست و از مدت ها پیش كه وی به عنوان نامزد وارد كارزار انتخاباتی شد، آغاز و تاكنون ادامه یافته است. در روزهای گذشته این نزاع حالت جدی تر و در عین حال عریان تری به خود گرفت به طوری كه این وضعیت در آخرین نشست كاخ سفید خود را نشان داد.
** آغاز جنگ رسمی دولت و رسانه های آمریكا
در نشستی كه به تازگی در كاخ سفید برگزار شد و از ورود خبرنگاران برخی رسانه های معتبر آمریكایی و بین المللی ممانعت به عمل آمد، این نتیجه حاصل شد كه در كوتاه مدت به سختی می توان انتظار رفع این تنش ها را داشت.
در این نشست به خبرنگاران رسانه هایی همچون بی بی سی، سی ان ان، نیویورك تایمز، گاردین، لس آنجلس تایمز، بازفید، دیلی میل، هافینگتون پست چاپ آمریكا و پولیتیكو اجازه ورود به كاخ سفید و شركت در نشست داده نشد.
از طرفی، رییس جمهوری آمریكا در سخنانی به انتقاد از رسانه ها پرداخت و گفت: بسیاری از رسانه ها هرگز ما رو جدی نگرفتند اما شما ثابت كردید كه نباید مردم را دست كم گرفت.
رسانه های آمریكا مدتی پیش نیز با اشاره به گزیده ای از سخنان ترامپ، اعلام كردند كه رییس جمهوری آمریكا مطبوعات را دشمن خود دانسته است؛ موضوعی كه در این سخنرانی با تكذیب ترامپ مواجه شد. ترامپ گفت از قول من نوشتند كه گفته ام مطبوعات دشمن هستند. من گفته بودم خبر دروغ دشمن ماست اما حرف من را تحریف كردند.
ترامپ در این باره اظهار كرد : من دشمن رسانه ها نیستم. من از رسانه های غیر صادق می خواهم كه منابع خود را فاش كنند. ما شبكه های زیادی داریم كه علیه ما نظرسنجی منتشر می كنند. مثل شبكه خبری كلینتون. اشاره غیرمستقیم وی به نظرسنجی های زیادی است كه در دوره رقابت های انتخاباتی از سوی این رسانه ها صورت گرفت و بیشتر آنها كلینتون را برنده نهایی معرفی كردند.
به اعتقاد كارشناسان، روی سخن ترامپ از شبكه خبری كلینتون همان شبكه سی ان ان است چرا كه رییس جمهوری آمریكا مدتی پیش در توئیتی این شبكه را به عنوان دشمن معرفی كرده بود. ترامپ تاكنون با پیام های توئیتری خود نشان داده است كه بیش از هر رسانه ای، با این ابزار به انعكاس سخنان و مواضع خود تكیه دارد.
همان طور كه اشاره شد، دور از ذهن به نظر می رسد كه دعوای ترامپ و رسانه ها به این جا ختم شود. این نتیجه گیری زمانی تقویت می شود كه به یكی از تازه ترین توئیت های ترامپ اشاره شود. ترامپ در توئیتی نوشت كه در مراسم سالانه شام خبرنگاران در كاخ سفید شركت نمی كند؛ مراسمی قرار است نهم اردیبهشت سال آینده (29 آوریل 2017 میلادی ) برگزار شود.
** اقدام رسانه ها: دوقطبی شدن یا همبستگی؟
رفتارهای گزینشی ترامپ در قبال مطبوعات و رسانه های آمریكا باعث شده است تا برخی در كنار ترامپ قرار بگیرند و شماری نیز در مقابل وی. در نتیجه با تداوم این روند ممكن است شاهد دوقطبی شدن رسانه ها باشیم؛ امری كه تا حدی اتفاق افتاده است و در سخنان و تحلیل های اصحاب رسانه خود را نشان می دهد.
این عمل ترامپ همانند بسیاری از اقدامات وی در دوره ریاست جمهوری 40 روزه او خشم بسیاری را به دنبال داشت. رسانه های آمریكایی كه تا حال از فضای غیردموكراتیك و بسته برخی كشورهای جهان دَم می زدند حال در كشور خود مورد تبعیض قرار گرفته اند؛ موضوعی كه سبب شد در گزارش ها و تحلیل های خود نتوانند از خشم ایجاد شده علیه ترامپ سخن به میان نیاورند. آنها حتی فراتر از زیر سوال بردن اقدامات رییس جمهوری انجام داده و رسانه های حاضر در نشست را به باد انتقاد گرفتند.
در این ارتباط نیویورك تایمز در گزارشی از احتمال تهاجم بیشتر ترامپ علیه رسانه های این كشور سخن گفت. این رسانه مطرح آمریكایی با اشاره به سخنان چندی پیش ترامپ در معرفی رسانه ها به عنوان دشمنان ملت، افزود: این اقدام كاخ سفید در تاریخ طولانی پوشش خبری ما از دولت های متعدد از هر حزب كشور بی سابقه بوده است.
روزنامه گاردین نیز از جمله رسانه هایی بود كه خبرنگار آن اجازه حضور در این نشست نیافت. این روزنامه نیز در ارتباط با نشست خبری رییس جمهوری و اقدام نامتعارف وی نوشت: رسانه های خبری كه برای پوشش چاپلوسانه خود از دونالد ترامپ شهرت دارند مانند سایت راست افراطی بریتبارت نیوز، وان آمریكا نیوز نت ورك، واشنگتن تایمز و شبكه های تلویزیونی سی بی اس، ان بی سی، فاكس نیوز و ای بی سی اجازه یافتند در نشست خبری شركت كنند.
در مقابل، اقدام اخیر ترامپ بستر را برای نزدیكی بیشتر رسانه های مخالفت دولت جمهوری خواه آمریكا هموار كرد. پس از این كه خبرنگاران چند رسانه مطرح آمریكایی و بین المللی اجازه حضور در نشست خبری رییس جمهوری را نیافتند، برخی رسانه ها نیز ناگزیر شدند تا مواضع خود را در این قبال اعلام كنند. به عنوان نمونه دو رسانه واشنگتن پست و مك كلاچی هم كه خبرنگارانشان در این جلسه حضور یافتند، اعلام بی اطلاعی از این ممنوعیت كرده اند و گفته اند كه از این پس در این نشست های خبری شركت نمی كنند.
از طرفی، برخی رسانه های این كشور كه از اقدام گزینشی ترامپ مطلع بودند همانند آسوشیتدپرس، یواسای تودی و هفته نامه تایم به رغم دعوت به حضور، در این نشست شركت نكردند و آن را مورد تحریم قرار دادند. این موضوع از همبستگی رسانه ای در این كشور نشان دارد و احتمال آن می رود با رفتارهای سختگیرانه ترامپ علیه رسانه ها، وحدت و همبستگی بیشتری را بین رسانه ها و مطبوعات ایالات متحده شاهد باشیم.
در مجموع، از پیام های رییس جمهوری آمریكا و اقدامات وی این طور برداشت می شود كه دعوای شكل گرفته در ماه های پیش رو شدیدتر شود.
بسیاری از تحلیل گران معتقدند : در صورت همبستگی رسانه ای، شخص ترامپ به عنوان شخص شماره یك آمریكا ضررهای زیادی خواهد دید چرا كه پیشبرد سیاست ها در دوره چهارساله بدون حمایت نرم از جانب رسانه ها امری دشوار به نظر می رسد.
افزون بر آن، نادیده گرفتن رسانه های اصلی آمریكا از جانب ترامپ در تضاد با ارزش هایی چون دموكراسی، فضای باز سیاسی و آزادی رسانه ها است كه ایالات متحده همواره داعیه سردمداری آن را داشته است.
این اقدام ضد رسانه ای ترامپ حتی با واكنش های سران جمهوری خواه نیز مواجه شده به طوری كه «جورج بوش» رییس جمهوری پیشین آمریكا در مصاحبه ای تلویزیونی ضمن انتقاد از ترامپ، آزادی رسانه را برای دموكراسی ضروری دانست.
*پژوهشم **1969**1601** خبرنگار: حسن شكوهی نسب ** انتشاردهنده: شهناز حسنی
تهران- ایرنا- كینه ترامپ از رسانه های آمریكایی و بین المللی كه از زمان رقابت های انتخاباتی آغاز شده بود حال به نزاعی آشكار مبدل شده است و این سوال را ذهن متبادر می سازد كه جنگ ترامپ با رسانه ها و مطبوعات تا كی ادامه خواهد یافت و چه تبعاتی در پی دارد؟