به گزارش روز پنجشنبه گروه علمی ایرنا از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، سورنا ستاری؛ در بیستوششمین نشست سراسری رؤسای بنیادهای نخبگان استانی، اصلاح فرهنگ جامعه را اولین گام در توسعه دانست و افزود: ظرفیتها و موهبتهای بسیاری در كشور وجود دارد اما به دلیل فقدانفرهنگ دانشبنیان، این داشتهها نتوانستهاند كشور را به توسعهیافتگی برسانند.
معاون رییس جمهوری و رییس بنیاد ملی نخبگان ادامه داد: با اقدامات انجامشده در سالهای اخیر و ایجاد گفتمان دانشبنیان، خوشبختانه جامعه امروزی قابلیت دریافت فرهنگ دانشبنیان را پیدا كرده است تا جایی كه یكی از موضوعات و مباحث مهم در رسانهها و فضای مجازی، مسئله تفكر دانشبنیان است.
ستاری تصریح كرد: دستگاههای دروناستانی خاصه استانداریها نیز باید به این باور برسند كه مهمترین سرمایۀ بومی هر منطقهای نیرویانسانیمتخصص و مغز خلاق است نه معدن و منبع زیرزمینی. به عبارت دیگر سرمایههای خود را روی زمین و در میان نیروی انسانی خاصه دانشگاهی جستجو كنند.
معاون علمیوفناوری رئیسجمهوری با اشاره به لزوم فراهمشدن بستر مناسب برای فعالیتنخبگانی در حوزه دانشبنیان، افزود: استانها باید بهسمتی بروند كه زیرساخت لازم برای فعالیت اقتصادی دانشبنیان فراهم شود بطوری كه اگر فردی بومی برای تحصیل از استان خارج و به دانشگاههای بزرگ داخلی و خارجی رفت، پس از پایان تحصیل، استان خود را برای فعالیتهای دانشبنیان خاصه شركتداری با تأكید بر مزیتهای بومی انتخاب كند.
رئیس بنیاد ملی نخبگان در ادامه رفاهزدگی را در تضاد با تفكر نخبگی دانست و گفت: مستعدبرتر نباید با اولین شكست ناامید شود چراكه برای تأثیرگذاری در جامعه به اعتمادبهنفس بالا و نترسیدن از شكست نیاز است. مهمترین هدف بنیاد ملی نخبگان از برگزاری جشنوارههای اختراعات و یا استارتآپها نیز همین است. در جشنوارههای رویش خودِ اختراع در اولویت اصلی نیست بلكه اولویت ارتقاء حس اعتمادبهنفس و نترسیدن از شكست و همچنین شروع دوباره است؛ بههمین دلیل جشنواره اختراعات در نگاه بنیاد، جشنوارهای فرهنگی است.
ستاری افزود: مادامی كه فرد جرأت پایبندی به اختراع و یا طرح خود نداشته باشد و یا نتواند پس از شكست، دوباره خود را احیا كند، نمیتواند فرد مؤثری در حوزه دانشبنیان و كارآفرینی باشد چراكه این حوزه با بخش دولتی كه از محل درآمدهای نفتی ارتزاق میكند متفاوت بوده و پایۀ آن تفكر، اعتقاد و تلاش است.
وی ادامه داد: در گذشته دولت در تلاش بود با پول حاصل از فروش نفت و معادن طبیعی و با احداث كارخانه و شركتهای بزرگ و همچنین بزرگكردن دولت، اشتغال ایجاد كند اما امروزه این تفكر كاملاً منسوخ شده و كارایی ندارد. بسیاری از مشكلات امروز كشور، حاصل همین روند اشتباه است كه البته با نیتی خیرخواهانه انجام شد.
معاون علمیو فناوری رئیسجمهوری با بیان اینكه تفكر استخدامی باید از دانشگاه و نظام آموزشعالی زدوده شود، ادامه داد: مغز و نیرویانسانی پایۀ اقتصاد دانشبنیان است و تنها از راه بكارگیری این توان، میتوان كار و اشتغال ایجاد كرد. بسیاری از شركتهای دانشبنیان و بزرگ كشور كه در زمان كمی به ارزش میلیاردی رسیدهاند و در آینده نزدیك به مهمترین قطبهای اقتصاد ایران تبدیل میشوند، كار خود را از زیرزمینهای كوچك اما با تفكری دانشبنیان و مغزی خلاق شروع كردند.
ستاری پرداخت پول بدون تكلیف به مستعدان برتر را خیانت به آنان دانست و گفت: این پرداختها فرد مستعد را به فردی ناكارآمد و متوقع تبدیل میكند بههمین دلیل این روش دیگر جایی در كشورهای پیشرفته ندارد.
وی اظهار داشت: بسیاری از شركتها و مراكز بزرگ دنیا، به جای پرداخت پول بیتكلف، مستعدانبرتر را بورس میكنند. همین روند باید در شركتهای بزرگ كشور و در استانها نیز رخ دهد. شركتهای بزرگ داخلی باید به مستعدانبرتر بورس داده و مشكلات خود را در قالب استارتآپ به آنان عرضه كنند. این روند خروجی بسیار بهتری نسبت به گسترش واحدهای تحقیق و توسعه در صنعت دارد.
معاون علمیوفناوری رئیسجمهور با بیان اینكه بنیادهای نخبگانی باید بازی بدون توپ را در پیش بگیرند (پول و بودجه فقط ملاك نباشد) یادآور شد: آنچه برای بنیاد ملی نخبگان اهمیت دارد، ایجاد و گسترش اكوسیستم كارآفرینی است. برای ایجاد این فضا، حضور فعال دستگاههای دروناستانی و ظرفیتهای آنان بسیار مهم است كه البته اقدامات فرهنگی برای همراهی این دستگاهها، امری ضروری است.
رئیس بنیاد ملی نخبگان در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به ضرورت طراحی و اجرای برنامههای فرهنگی، بر حضور حداكثری مستعدانبرتر تأكید كرد و گفت: اقدامات بسیار خوبی در سال گذشته انجام شد كه درخور تقدیر است اما عدمحضور حداكثری مستعدانبرتر در برخی از این برنامهها باید آسیبشناسی شود.
وی افزود: حضور در این برنامهها كمك میكند كه فرد مستعدبرتر خود را بدهكار كشور و نه طلبكار بداند و بداند كه اگر به موفقیت نسبی رسیده، از امكانات این كشور بهره برده است بنابراین باید تلاش كند دین خود را به جامعه بومی ادا كند.
ستاری ادامه داد: امروز شاهد هستیم روند مهاجرت نخبگان، عكس شده است و بسیاری از محققان غیرمقیم در حال بازگشت هستند و تعداد زیادی از این افراد به جای اشتغال در دانشگاه، درخواست حضور در شركتهای دانشبنیان را دارند. بنیادهای نخبگان استانی میتوانند از این فرصت بهخوبی استفاده كرده و تلاش كنند با همكاری استانداریها زمینه را برای حضور این محققان در منطقه خود فراهم كرده و از این طریق به ایجاد اكوسیستم كارآفرینی كمك كنند.
معاون علمیوفناوری رئیسجمهور در بخش انتهایی سخنان خود بر لزوم پرهیز بنیادهای نخبگان استانی از ورود به عرصههای سیاسی تأكید كرد و گفت: اگر امروز معاونت علمیوفناوری و بنیاد ملی نخبگان به موفقیتهای چشمگیر رسیده به دلیل دوری از سیاستبازی و سیاستزدگی است؛ بنابراین بنیادهای نخبگان استانی نیز نباید به هیچوجه خود را در عرصه سیاست وارد كنند.
ستاری با بیان اینكه دستور اكید رئیسجمهوری بر پرهیز دستگاههای دولتی از جهتگیری در انتخابات است، خاطرنشان كرد: هیچ یك از بنیادهای نخبگان استانی نباید وارد فضای انتخابات ریاستجمهوری سال آینده شوند و یا اجازه دهند گروههای مختلف سیاسی از نام و یا آرم آنها برای تبلیغات خود استفاده كنند.
رئیس بنیاد ملی نخبگان گفت: با جهتگیریهای معاونت علمیوفناوری و بنیاد ملی نخبگان و همچنین اقدامات فرهنگی انجامشده در سالهای اخیر، آینده بسیار مطلوبی برای اجتماع نخبگانی كشور ترسیم شده است.
در بخش دیگری از این نشست، پرویز كرمی؛ مشاور رئیس بنیاد ملی نخبگان و دبیر ستاد توسعه فرهنگ علم، فناوری و اقتصاد دانشبنیان با اشاره به تغییرات اعمالشده در سایت بنیاد ملی نخبگان، گفت: با راهاندازی سایت جدید، امكان پوشش فعالیتهای بنیادهای نخبگان استانی بیش از گذشته فراهم میشود.
وی افزود: برنامههای ملی بنیادهای نخبگان استانی نیز باید انعكاس بیشتری در سایت بنیاد ملی نخبگان داشته باشد بههمین دلیل ضرورت دارد این بنیادها بیش از گذشته در بخش اطلاعرسانی فعالیت كنند.
كرمی در ادامه با اشاره به راه اندازی و تاسیس مركز نشر بنیاد، درباره موضوع تألیف و انتشار كتاب توسط بنیادهای نخبگان استانی اظهار داشت: ستاد توسعه فرهنگ علم، فناوری و اقتصاد دانشبنیان تنها در صورتی از این اقدام حمایت میكند كه بنیاد نخبگان استان از معاونت مربوطه در بنیاد ملی نخبگان مجوز داشته باشد.
مشاور رئیس بنیاد ملی نخبگان ادامه داد: ترویج و فرهنگسازی در حوزه استارتاپهای استان و رویدادهای كارآفرینی و همچنین برنامههای فرهنگی بنیادهای نخبگان استانیِ مورد تأیید ستاد اجرایی بنیادملی نخبگان، از اولویتهای كاری در سال آینده است.
وی سپس با تاكید بر ارائه گزارش و پاسخ نامههای ارسالی از سوی مركز ارتباطات مردمی بنیاد، پاسخ در زمان قید شده را ضروری دانست.
شناسایی و معرفی نخبگان و استعدادهای برتر استان از سوی بنیادهای استانی به ستاد توسعه فرهنگ علم، فناوری و اقتصاد دانش بنیان جهت الگوسازی در رسانهها از دیگر موضوعات مورد تاكید كرمی بود.
بیستوششمین نشست سراسری رؤسای بنیادهای نخبگان استانی امروز -پجشنبه-در محل بنیاد ملی نخبگان ریاست جمهوری برگزار شد.
علمی**1023** 1701
تنظیم كننده:ابوالقاسم تیموری** انتشار دهنده: حمید قدیمی
معاون رییس جمهوری:ایجاد اكوسیستم كارآفرینی مهمترین زیرساخت نهادینهشدن تفكر دانشبنیان است
۱۹ اسفند ۱۳۹۵، ۱۹:۵۸
کد خبر:
82458879
تهران - ایرنا - رئیس بنیاد ملی نخبگان ایجاد اكوسیستم كارآفرینی را مهمترین زیرساخت نهادینه شدن تفكر دانشبنیان برشمرد و گفت: امروزه در دانشگاههای بزرگ كشور بهخوبی فرهنگ دانشبنیان نهادینه شده است بهطوری كه دانشجویان این دانشگاهها به دنبال جذب سرمایهگذار خصوصی برای طرحها و ایدههای خود هستند.