به گزارش روز شنبه ايرنا از پايگاه اطلاع رساني سازمان حفاظت محيط زيست،معصومه ابتكار در مراسم امضاي اين سند كه ميان معاونت محيط زيست دريايي سازمان و جايكا منعقد شد با اشاره به وسعت و تنوع مناطق ساحلي ايران، گفت: اجراي مديريت پايدار و همگام با ملاحظات زيست محيطي در سواحل كشور ضروري و از اهميت بسياري برخوردار است زيرا سواحل جنوبي و شمالي كشور با چالش ها و معضلات محيط زيستي بسياري رو به رو هستند.
معاون رييس جمهوري ضمن تاكيد بر لزوم اجراي مديريت يكپارچه سواحل در سطح خشكي و دريايي، تصريح كرد: وزارت كشور و سازمان هاي بنادر و دريانوردي، شيلات، مديريت و برنامه ريزي از جمله دستگاه هايي هستند كه به دليل ابعاد فرابخشي اين اقدام بايد در اين زمينه همكاري داشته باشند.
رييس سازمان حفاظت محيط زيست ابراز اميدواري كرد: اجراي موفق طرح مديريت جامع و پايدار مناطق ساحلي استان هرمزگان پيش زمينه اي براي اجراي اين الگو در ساير استان هاي ساحلي كشور باشد.
*** اجراي موفق پايلوت هرمزگان مي تواند منجر به الگوسازي و اجراي اين طرح در ساير كشورهاي عضو راپمي شود
همچنين، پروين فرشچي معاون محيط زيست دريايي سازمان حفاظت محيط زيست با اشاره به تلاش تقريبا دو ساله معاونت دريايي و جايكا براي شكل گيري اين تفاهم نامه، گفت: برخورداري ايران از نوار ساحلي طولاني در چهار استان ساحلي جنوبي و سه استان ساحلي شمالي كه با احتساب جزاير چهارگانه اين خط ساحلي به 5 هزار و 800 كيلومتر مي رسد، موقعيتي استراتژيك براي كشور در اين حوزه ايجاد كرده است.
فرشچي افزود: اجراي اين طرح با هدف ايجاد پشتوانه علمي براي شناسايي و حفظ تنوع گونه ها و زيستگاه ها، همچنين شناسايي عوامل تهديد كننده محيط زيست دريايي در ايران براي تنظيم برنامه جامع مديريت در اين حوزه است.
معاون محيط زيست دريايي سازمان حفاظت محيط زيست با اشاره به اينكه در حال حاضر مديريت جامع سواحل كشور توسط سازمان بنادر و دريانوردي كشور در حال انجام است، اظهار كرد: اما تا به حال برنامه اي به صورت استاني تدوين و اجرا نشده است و اين پروژه مي تواند كمكي براي مديريت جامع سواحل در ابعاد استاني باشد.
وي با بيان اينكه هدف از امضاي اين تفاهم نامه و اجراي اين طرح، ايجاد پهنه بندي فضايي با رويكرد اكوسيستمي از طريق تيم تخصصي متشكل از كارشناسان معاونت محيط زيست دريايي سازمان حفاظت محيط زيست در سطح ستاد و استان و آژانس همكاري هاي بين الملل ژاپن موسوم به جايكا است، گفت: تشكيل تيم سنجش از راه دور، تشكيل تيم اكولوژيست و تشكيل تيم اطلاعات جغرافيايي از جمله مواردي است كه قرار است در قالب اين پروژه و تفاهم نامه اجرايي شود.
فرشچي مزيت ويژه اين تفاهم نامه را تهيه نقشه راه و برنامه عمل و اجرا همزمان با امضاء تفاهم نامه دانست و ابراز اميدواري كرد: اجراي موفق طرح پايلوت در استان هرمزگان منجر به الگوسازي و اجرا آن در ساير استان هاي ساحلي كشور، همچنين ساير كشورهاي عضو راپمي همچون بحرين، كويت، امارات و قطر شود.
معاون محيط زيست دريايي سازمان حفاظت محيط زيست با بيان اينكه بعد از تعطيلات سال نو اين طرح اجرايي مي شود، در مورد انتخاب استان هرمزگان به عنوان پايلوت اين طرح، گفت: طبق مطالعه ما در هرمزگان فعاليت هاي متعددي انجام مي شود و اين استان تنوع زيستي بالا و سواحل گستردهاي دارد.
وي افزود: همچنين به دليل همجواري با استان سيستان و بلوچستان از اكوسيستم هاي مشابهي برخوردار هستند به همين دليل ترجيح داديم طرح جامع مديريت و حفاظت از محيط زيست ابتدا در استان هرمزگان اجرايي شود.
وي با بيان اينكه تهيه برنامه جامع مديريت و حفاظت از محيط زيست سواحل جنوبي كشور تا سه سال ادامه دارد، افزود: بعد از اين مدت پروژه اجرايي مي شود، براي اجراي اين طرح منابع مالي زيادي نياز داريم و سعي داريم علاوه بر بودجه ملي به دنبال تامين منابع مالي از محل هاي ديگر از جمله تسهيلات جف و يونيدو خواهيم بود.
عباس شيرخانلو معاون هماهنگي امور عمراني استانداري هرمزگان با اشاره به موقعيت استراتژيك استان هرمزگان در جنوب كشور، خليج فارس و درياي عمان، گفت: برخورداري از 900 كيلومتر عرض آبي كه با احتساب جزاير چهارگانه به دو هزار و 200 كيلومتر ساحل مي رسد، موقعيتي بي نظير براي اين استان فراهم كرده است.
وي خاطرنشان كرد: البته در كنار پتانسيل ها و ظرفيت هاي ايجاد شده به واسطه برخورداري از اين وسعت عرصه ساحلي و دريايي، استان هرمزگان با تهديداتي نيز در همين مقوله مواجه است.
به گفته شيرخانلو، چالش هاي ناشي از توسعه ناپايدار صنايع و فعاليت هاي اقتصادي در نوار ساحلي و اكوسيستم هاي در معرض تهديد از جمله دلايلي است كه منجر به اولويت بخشي به اجراي طرح جامع مديريت و حفاظت از محيط زيست در مناطق ساحلي جنوب كشور در هرمزگان شده است.
مجيد وفادار مديركل حفاظت محيط زيست استان هرمزگان نيز با اشاره به اينكه طرح آمايش استان هرمزگان توسط سازمان برنامه و بودجه استان در حال انجام است، خواستار همپوشاني و همكاري طرح جايكا با طرح آمايش سرزمين استان شد.
علمي 9014**1440
دريافت كننده: كيميا عبدالله پور** انتشار: گلشن
تهران- ايرنا - سند همكاري سازمان حفاظت محيط زيست و آژانس همكاري هاي بين المللي ژاپن (جايكا) در خصوص توسعه و اجراي طرح جامع مديريت و حفاظت از محيط زيست در مناطق ساحلي جنوب كشور با پايلوت استان هرمزگان با حضور معصومه ابتكار معاون رئيس جمهور و رئيس سازمان حفاظت محيط زيست امضاء شد.