گروه پژوهش و تحلیل خبری ایرنا، سرخط اصلی خبرها و همچنین نوشته های سرمقاله نویسان و نویسندگانِ روزنامه های امروز دوشنبه 23 اسفندماه را در حوزه های سیاسی و اقتصادی نگاهی انداخته و مهم ترین موضوع های مورد توجه این روزنامه ها را بررسی كرده است.
**حمایت جریان اصلاحات از تداوم گفتمان اعتدال
«محمدرضا عارف» رییس شورای عالی انتخاباتی سیاستگذاری اصلاحطلبان از حمایت این شورا از نامزدی «حسن روحانی» در انتخابات ریاست جمهوری سال 96 خبر داد. به گفته عارف در تهران اصلاحطلبان و حامیان دولت در یك ستاد واحد به تبلیغات نامزد مورد حمایت خود خواهند پرداخت. نتیجه جلسه شب گذشته اصلاح طلبان و حمایت از روحانی برای انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم در روزنامه امروز بازتاب یافت.
روزنامه «ایران» در گزارش خود در این باره نوشت: «روحانی كاندیدای نهایی اصلاحطلبان برای انتخابات ریاست جمهوری 96 شد.» این خروجی جلسه شب گذشته شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان بود كه از سوی محمدرضا عارف رئیس این نهاد انتخاباتی بیان شد. برگزاری این جلسه و انتشار خبر حمایت اصلاحطلبان از روحانی چند ساعت بعد از اعلام اسامی 14 كاندیدای اصولگرا بود كه در اولین گردهمایی جبهه نیروهای انقلاب اسلامی انتخاب شدهاند. بدین ترتیب اصلاحطلبان در برنامههای انتخاباتی خود یك گام دیگر از رقیبان اصولگرای خود پیش افتادند. آنها در حالی به اتفاق آرا به حمایت از روحانی رأی دادند كه اختلاف نظرها در مجموعه نیروهای اصولگرا همچنان به قوت خود باقی است. محمدرضا عارف در تشریح تصمیم جلسه شب گذشته اصلاحطلبان گفت: بعد از پیشنهادات مختلف رأیگیری كردیم و در نهایت آقای روحانی به اتفاق آرا نامزد جریان اصلاحات شد. به گزارش ایلنا، وی با اشاره به رویكرد جدید اصلاحطلبان در دهه 90 و شركت در انتخابات 92 و 94 تأكید كرد كه استمرار این رویكرد در گام سوم انتخابات اردیبهشت 96 است.
«تكرار همپیمانی با روحانی» عنوان گزارش روزنامه «شرق» از اعلام حمایت اصلاح طلبان از رییس جمهوری است. در گزارش شرق می خوانیم: با خنده رو به خبرنگاران میگوید: «شما دود سفید را ندیدید؟!» محمدرضا عارف، رئیس شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان بعد از حدود دو ساعت و ربع از جلسه خارج شد و به جمع خبرنگاران آمد و اعلام كرد با رأیگیری كه به اتفاق آرا انجام شد، حسن روحانی، نامزد جریان اصلاحات در انتخابات ریاستجمهوری آینده است. این همان دود سفیدی بود كه از دودكش اصلاحطلبان بیرون آمد. شورای عالی سیاستگذاری دیشب بیش از دو ساعت در یك جلسه فوقالعاده درباره اعلام حمایت از نامزدی روحانی جلسه گذاشت. این جلسه به گفته عارف، در امتداد جلسه هفته گذشته شورا برقرار شده بود؛ چراكه در آن نشست، اعضا به تصمیمگیری نرسیده بودند. اما در نشست شب گذشته كه با حضور اكثریت اعضا تشكیل شد، بعد از استماع نظرات مختلف، حمایت از روحانی در دستور كار شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان قرار گرفت.
«امید را زنده نگهمیداریم» عنوان گزارش روزنامه «آرمان» است كه در بخش هایی از آن می خوانیم: هوای بهاری شامگاه یكشنبه بوی آن روز در سال 92 را میداد كه قلبها مملو از امید بود. همان روزی كه همه از عدم احراز صلاحیت آیتا... هاشمی غمگین شدند اما وقتی خبر رسید كه با توصیه رئیس فقید مجمع تشخیص مصلحت، عارف به نفع حسن روحانی كنار رفت، امیدهایی در دلها جوانه زد كه به پیروزی این طیف انجامید. حالا هم بار دیگر غمی در چهره حامیان اعتدال است چرا كه 19 دی ماه در وادعی تلخ با آیتا... هاشمی خداحافظی كردند اما دوراندیشی او زنده است كه شب گذشته نمایانگر شد و بار دیگر حسن روحانی به عنوان كاندیدای جریان اصلاحات معرفی شد.
روزنامه شرق در سرمقاله خود به قلم «مصطفی ایزدی» درباره حمایت اصلاح طلبان از نامزدی روحانی آورد: اصلاحطلبان اگرچه بعضا نامزدی در سایه هستند كه اگر به دلایلی حسن روحانی در صحنه نبود، نامزد در سایه را وارد صحنه كنند، اما درحالحاضر، به جز دكتر روحانی، به كس دیگری كه مقابل وی بایستد، فكر نمیكنند. بدیهی است كه اصلاحطلبان در شرایطی كه نامزدهای آنان بتوانند خود را در معرض آرای مردم قرار دهند، در میان طیف گسترده خود، چهرههای شاخص و لایق فراوانی دارند كه به ریاستجمهوری او امید داشته باشند، اما اكنون كه نزدیك به دو ماه دیگر به انتخابات مانده است، ایجاد چنین شرایط مطلوبی فراهم نیست، بنابراین یكپارچه، روی كسی كه تا حدود زیادی اهداف و شعارهای اصلاحطلبان را پیگیری میكند، یعنی حسن روحانی، متمركز شدهاند. از طرفی، اگر روحانی، رئیس قوه مجریه نشود، افرادی از جناح مقابل سكان محترم مدیریت اجرائی را به دست میگیرند. در این صورت معلوم نیست سرنوشت ملك و ملت چه خواهد شد.
«مرتضی مبلغ» فعال سیاسی اصلاحطلب در روزنامه «اعتماد» درباره اعلام حمایت از روحانی از سوی اصلاح طلبان نوشت: نظر به واقعیتهای ساری و جاری در عرصه سیاست كشور فردی بهتر از آقای روحانی پیدا نمیشود كه بتواند چهار سال دیگر كشور را به سمت توسعه همهجانبه ببرد. دولت یازدهم توانست كشور را از مخاطرات دور كند و قطار اجرایی كشور را كه از ریل كارشناسی خارج شده بود و با سرعت تمام به ناكجاآباد پیش میرفت، به ریل اصلی و منطقی بازگرداند. از سویی دولت توانست با تدبیر و رفتار عقلانی و منطقی ارتباط سازندهای با دنیا برقرار و فضای سیاست داخلی را تعدیل و شرایط را برای سیاست ورزی اصلاحطلبانه فراهم كند. همچنین باید توجه داشت كه در شرایطی به سر نمیبریم كه هر نامزد اصلاحطلبی بتواند به صحنه انتخابات بیاید.
**بحران در روابط تركیه و هلند
همزمان با افزایش تنش های دیپلماتیك میان تركیه و هلند، دلایل این تنش ها و آینده روابط میان این دو كشور در روزنامه ها مورد توجه و تحلیل قرار گرفت.
روزنامه ایران در باره تنش های روابط آنكارا و آمستردام نوشت: سه روز است، آسمان روابط هلند و تركیه بهدلیل ممانعت مقامات هلندی از فرود هواپیمای وزیر خارجه تركیه در روتردام همچنین جلوگیری از سخنرانی وزیر زن تركیهای در جمع ترك تبارهای ساكن هلند، طوفانی شده و آنكارا در واكنش به این مسأله با بهانه «نگرانیهای امنیتی» دیروز یكشنبه سفارت هلند در تركیه و مقرهای اقامت سفیر، كاردار و سركنسول هلند را بست و به سفیر هلند نیز كه در مرخصی در كشورش به سر میبرد، گفت، به آنكارا برنگردد. این شدیدترین تنش بین تركیه و هلند به طور ویژه و آنكارا – بروكسل به طور عام در چند سال اخیر به شمار میرود و به نظر میرسد پس لرزههای آن در روزهای آینده هم ادامه داشته باشد.
«كمپین مشترك اروپا علیه رفراندوم اردوغانی» عنوان گزارش روزنامه «جوان» از روابط سرد اتحادیه اروپا و تركیه است كه در بخش هایی از آن می خوانیم: یك ماه مانده به رفراندوم «آری- نه» به اصلاحات اردوغانی، تنش بین تركیه با كشورهای اروپایی تشدید شده است. بعد از كشمكش سیاسی با آلمان، اتریش و هلند، دیروز مناسبات تركیه با سوئد هم دچار تنش شد. اروپاییان تكتك، برنامههای تبلیغاتی دولت اردوغان برای رفراندوم ماه آینده را به چالش میكشند؛ اقدامی كه میتواند حمایت میلیونها ترك مهاجر به اروپا از همهپرسی تغییر قانون اساسی را به چالش بكشد.
روزنامه «قانون» در بخشی از گزارش خود به اقدامات متقابل تركیه در برابر هلند اشاره كرد و نوشت: سفارت هلند در آنكارا و كنسولگری این كشور در استانبول از سوی پلیس تركیه محاصره شدهاند. وزرات خارجه تركیه نیز اعلام كرده كه به سفیر هلند كه هماكنون در تعطیلات است، برای مدتی اجازه بازگشت به تركیه را نخواهد داد. چاووشاوغلو، ممنوعیت ورودش به هلند را غیر قابل قبول خوانده و گفته بود:«آیا وزیر خارجه تركیه، یك تروریست است؟» حدود 400 هزار نفر از اتباع تركیه در هلند زندگی میكنند و آنكارا قصد دارد رای این افراد را برای رفراندوم تغییر قانون اساسی به دست آورد.در آلمان نیز بیش از دو و نیم میلیون شهروند تركتبار زندگی میكنند كه از این تعداد بیش از یك میلیون و 400 هزار نفر دارای حق رای هستند.
روزنامه اعتماد در گزارش خود زیر عنوان «رابطه در اوج تنش» درباره تنش روابط تركیه و هلند نوشت: تركیه و هلند با سرعت غیرقابل پیشبینی و غیرقابل كنترلی در مسیر تنشزایی بیشتر در رابطه دوجانبه گام برمیدارند. هریك گامی كه مقامهای هلندی برمیدارند با واكنش تند و تیز مقامهای ترك روبه رو میشود و مولود چاووش اوغلو، وزیر امورخارجه تركیه حتی در خاك یك كشور اروپایی دیگر مانند فرانسه نیز دست از خط و نشان كشیدن برای هلندیها برنمیدارد. تنشهایی كه جرقه آن با ممانعت مسوولان هلند از فرود هواپیمای وزیر امورخارجه تركیه در خاك این كشور و در روتردام آغاز شده بود هر روز وارد فاز جدیدتری میشود.
در روزنامه «دنیای اقتصاد» رویدادهای داخلی تركیه را به بهانه تیرگی روابط با هلند و اتحادیه اروپا مورد توجه قرار گرفت. این روزنامه در گزارش خود آورد: واقعیت این است كه دولت تركیه در یك پیچ تاریخی و سرنوشتساز قرار گرفته است. برخی آن را «گذار جدید» در تاریخ معاصر تركیه میپندارند. اردوغان تلاش دارد تا كشورش را از سیستم پارلمانی به سیستم ریاستی تبدیل كند: گذار از پارلمانتاریسم به سیستم ریاستی. بر همین اساس، بسیاری معتقدند اگر چنین امری محقق شود، اردوغان تا سال 2023 در قدرت خواهد ماند و این یعنی اقتدارگرایی اردوغانی به معنای واقعی كلمه. بر همین اساس، سیانان مینویسد چاوش اوغلو قرار بود كه میان مهاجران ترك در روتردام حضور یابد و آنها را تشویق به حمایت از همه پرسی 16 آوریل كند. این گزارش در ادامه میافزاید تغییرات گسترده در قانون اساسی قدرت زیادی به رئیسجمهور تركیه خواهد داد و مسیر این كشور را دگرگون خواهد كرد.
**بازتاب جزییات ساخت مسكن اجتماعی
اظهارات «حامد مظاهریان» معاون مسكن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی درباره ساخت 500 هزار واحد مسكونی در قالب مسكن حمایتی و اجتماعی، مورد توجه شماری از روزنامه های مورد قرار گرفت.
روزنامه ایران در گزارش خود با اشاره به سخنان معاون وزیر به نقل از مظاهریان نوشت: براساس مصوبه هیأت وزیران، مسئولیت اجرایی مسكن اجتماعی و حمایتی برعهده بنیاد مسكن انقلاب اسلامی است. مظاهریان تصریح كرد: در طول برنامه ششم و از سال آینده (96) تا سال 1400، حمایت سالانه از 100 هزار واحد مسكونی اقشار كمدرآمد در دو قالب یاد شده (مسكن حمایتی و مسكن اجتماعی) در دستور كار است كه در مجموع تا پایان 1400 ساخت 500 هزار واحد مسكونی در این طرح مورد حمایت قرار خواهد گرفت.
در روزنامه دنیای اقتصاد هم در این زمینه می خوانیم: به گفته وی، در این طرح، بخشهای مختلفی مورد توجه قرار گرفته كه یك بخش آن مسكن حمایتی است. در این بخش كمك به ساخت و خرید مسكن ملكی و كمك بلاعوض مطرح است و وظایفی را برعهده بانكمركزی برای تعیین بانكعامل و اعطای تسهیلات موضوع مورد تصویب گذاشته است.نامبرده نوع كمكها در طرح مسكنحمایتی را شامل تسهیلات ساخت مسكن ملكی، تسهیلات خرید مسكن ملكی و كمك بلاعوض به متقاضیان مسكن مهر فاقد متقاضی به هر واحد مسكونی تا 70 میلیون ریال اعلام كرد.
روزنامه آرمان هم درباره تلاش دولت برای ساماندهی مسكن اجتماعی به نقل از معاون وزیر راه و شهرسازی نوشت: در طول برنامه ششم و از سال آینده تا سال 1400، حمایت سالیانه از 100 هزار واحد مسكونی اقشار كمدرآمد در دو قالب یاد شده (مسكنحمایتی و مسكناجتماعی) در دستور كار است كه در مجموع تا پایان 1400 ساخت 500 هزار واحد مسكونی در این طرح مورد حمایت قرار خواهد گرفت. در این طرح، بخشهای مختلفی مورد توجه قرار گرفته است كه یك بخش آن مسكن حمایتی است.
**پژوهشم**9402**9279**تنظیم كننده: لیلا واحدی**انتشاردهنده:سیدمحمد موسی كاظمی
نگاه سیاسی و اقتصادی روزنامه ها/
بسیج اصلاح طلبان پشت سر روحانی
۲۳ اسفند ۱۳۹۵، ۱۱:۲۱
کد خبر:
82462602
تهران- ایرنا- اعلام رسمی حمایت جریان اصلاحات از نامزدی «حسن روحانی» در رقابت های انتخاباتی سال آینده، مهمترین محور خبری- تحلیلی روزنامه های چاپ امروز بود. بحران در روابط هلند و تركیه و آخرین خبرهای طرح مسكن اجتماعی هم در مطبوعات بازتاب یافت.