به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، «پیمان قربانی» روز دوشنبه در نشست خبری اظهار داشت:رشد اقتصادی امسال ناشی از بخش نفت بود و نرخ رشد اقتصادی كشور بدون نفت 1.9 درصد است .
وی افزود: رشد اقتصادی امسال، ناشی از بازپس گیری سهم ایران از بازارهای جهانی نفت بوده است و دولت تلاش می كند تا در سال آینده رشد بخش های غیرنفتی را افزایش دهد.
وی افزود: رشد بخش غیرنفتی از ابتدای امسال رو به بهبود بوده و از منفی 1.5 درصد در فصل بهار به 2.8 درصد در تابستان به 4.6 درصد در فصل پاییز رسیدیم.
قربانی پیش بینی كرد كه اگر رشد اقتصادی كشور امسال از 7.1 درصد عبور كند، می توان رشد اقتصادی را در سال های بعد با رشد بخش های غیرنفتی استمرار بخشید.
وی گفت: آغاز رشد اقتصادی امسال با نفت بود اما این رشد نشانه های خود را به بخش های غیرنفتی تسری داده است.
قربانی افزود: در این فهرست رشد گروه كشاورزی 4.2 درصد، گروه نفت 65.4 درصد، گروه صنایع و معادن 0.3 درصد بوده است و در گروه خدمات رشد 2.4 درصدی را شاهد بودیم.
وی تاكید كرد: در گروه صنایع و معادن، بخش معدن با منفی 0.2 درصد بهبود یافته و بخش برق، آب و گاز رشد 5.1 درصدی، صنعت 5.8 درصد و ساختمان منفی 17.1 درصد را تجربه كرده است.
**دلایل منفی شدن رشد اقتصادی در سال 94
قربانی با اشاره به شوك منفی قیمت نفت و اثر منفی آن بر بودجه دولت در سال 93 و 94 اظهار داشت: این امر اثر منفی بر رشد اقتصادی كشور گذاشت كه سایر كشورها چون روسیه، عربستان و امارات نیز این كاهش را تجربه كردند.
قربانی یادآور شد: پارسال نرخ رشد اقتصادی از این شوك منفی آسیب دید و با مبنای سال پایه 1390 به منفی 1.6 درصد با احتساب نفت و منفی 3.1 درصد بدون نفت رسید.
به گفته وی، در سال 94 رشد اقتصادی در گروه كشاورزی 4.6 درصد، گروه نفت 7.2 درصد، گروه صنایع و معادن منفی 6.1 درصد و در گروه خدمات منفی 2.3 درصد بوده است.
وی درباره علت انتشار نیافتن رشد اقتصادی سال 94 گفت: با توجه به مشكلات پیش آمده، دولت برای پرهیز از اختلاف آماری، اطلاعات و محاسبات مركز آمار ایران را مبنا قرار داد.
این مقام مسئول گفت: در حوزه اعلام نرخ تورم، بانك مركزی یكسری وظایف قانونی دارد كه باید نرخ تورم را محاسبه و اعلام كرد.
وی گفت: بانك مركزی برای تغییر سال پایه به سال 90 اقدام های لازم را انجام داده و مركز آمار نیز در این زمینه اقدام كرده كه این كار از اختلاف آماری جلوگیری می كند.
قربانی گفت: در قانون احكام دایمی برنامه های توسعه كشور بانك مركزی مكلف شده است كه در حدود وظایف قانونی و در چارچوب ضوابط و استانداردهای شورای عالی آمار ایران، آمارهای تخصصی حوزه های خود را تولید و اعلام كند.
عضو هیات عامل بانك مركزی گفت: تغییر سال پایه به سال 90 را انجام دادیم و آن را به آمار سال های قبل نیز تسری دادیم.
قربانی گفت: پیشتر سال پایه برای محاسبه شاخص كالا و بهای مصرفی (نرخ تورم) بر مبنای سال 90 و رشد تولید ناخالص داخلی بر مبنای سال 83 محاسبه می شد اما با اقدام انجام شده حداكثر تا مرداد سال آینده سال پایه تورم به 95 و رشد اقتصادی به 90 تغییر می یابد.
معاون اقتصادی بانك مركزی گفت: تغییر سال پایه به سال 90 تولید ناخالص داخلی به قیمت پایه از سال 90 تا 94 به ترتیب 3.1 درصد، منفی 7.7 درصد، منفی 0.3 درصد، 3.2 درصد و منفی 1.6 درصد بوده است.
وی یادآور شد: در سال 94 شوك منفی قیمت نفت هم روی سرمایه گذاری ساختمان (بودجه عمرانی دولت) هم در كاهش واردات كالا و خدمات اثر گذاشت.
معاون اقتصادی بانك مركزی تاكید كرد: با اصلاحات اقتصادی دولت كه از سال 94 شروع شد، این شاخص ها كمی بهبود یافت به شكلی كه در زمستان پارسال شاهد آن بودیم كه رشد منفی فصول قبل مثبت شد.
معاون اقتصادی بانك مركزی، تقویت رشد مصرف خصوصی را از شاخص های رشد اقتصادی امسال برشمرد و گفت: این شاخص نشان می دهد مصرف كنندگان به میل بیشتری برای مصرف سوق پیدا می كنند.
وی درباره نقش سرمایه گذاری گروه صنعت در بهبود شاخص رشد اقتصادی كشور نیز گفت: در 9 ماهه امسال این شاخص منفی 8.9 درصد بود كه شامل 16.1 درصد منفی در فصل بهار، 5.5 درصد در فصل تابستان و منفی 19.5 درصد در فصل پاییز است كه بخشی از آن از ركود بخش ساختمان و نیز مخارج عمرانی دولت باز می گردد.
قربانی افزود: با این حال در بخش ماشین آلات صنعتی شاهد رشد خوبی هستیم كه از 2.3 درصد در فصل بهار و 3.5 درصد در فصل بهار به 10.1 درصد در فصل پاییز رسیده است.
وی درباره حوزه صادرات و واردات اظهار داشت: در این بخش نیز شاهد رشد خوبی هستیم كه مثبت شدن واردات در این بخش ناشی از تقاضا برای ورود كالا است.
قربانی درباره اجرای تولید شاخص های كارگاه های كوچك بزرگ و صنعت اظهار داشت: در سه ماهه 95 شاخص كل این بخش 14.6 درصد رشد دارد.
وی گفت: از 96 گروه مربوط به كارگاههای بزرگ صنعتی، در فصل بهار 52 گروه رشد مثبت داشتند كه این رقم در تابستان به 58 كارگاه و در پاییز به 65 كارگاه افزایش یافته است.
عضو هیات عامل بانك مركزی گفت: در حوزه مسكن نیز شاهد آن هستیم كه در صدور پروانه های ساختمانی، این شاخص از 1.8 درصد در فصل بهار و 9.2 درصد در فصل تابستان به 13.6 درصد در فصل پاییز بهبود یافته است.
وی افزود: در بخش سطح زیربنای واحدهای مسكونی نیز شاخص از منفی 5.4 درصد در فصل بهار به منفی 4.1 درصد در فصل تابستان به رشد مثبت 4.4 درصد در فصل پاییز رسیده است.
قربانی یادآور شد: امسال اقتصاد ایران از تورم تك رقمی و رشد اقتصادی مطلوب مواجه است و اگرچه نفت نقش مهمی در این رشد دارد اما بخش غیرنفتی نیز روند بهبود را طی می كند كه دولت امیدوار است با حمایت بیشتر از حوزه كسب و كار، این رشد اقتصادی پایدار و در سال های بعد تكرار شود.
وی تاكید كرد: با توجه به نرخ رشدی كه در بخش كشاورزی با اتكا به بهره وری و با وجود كاهش سطح زیر كشت به دست آمده و رشدی كه در بخش صنعت و خدمات با توجه به قراردادهای بین المللی حوزه صنعت و رشد گردشگری متصور است، انتظار می رود در سال های آینده رشد تداوم یابد.
عضو هیات عامل بانك مركزی ابراز امیدواری كرد كه بخش ساختمان با سیاست گذاری های دولت در آینده رو به رشد شود.
وی درباره رشد بخش معدن نیز افزود: این بخش در فصول بهار و تابستان منفی شد كه وزارت صنعت، معدن و تجارت به آن ایراد گرفت و از این رو نشست هایی با كارشناسان این وزارتخانه برای بررسی آمارها برگزار شد كه در نتیجه سبب شد معدن در فصل سوم مثبت شود.
وی در عین حال یادآور شد كه بخش معدن سهم اندكی در تولید ناخالص داخلی دارد و آنگونه نیست كه اثر بالایی بر شاخص كل بگذارد.
** پس از 25 سال شاهد نرخ تك رقمی تورم هستیم
قربانی گفت: عملكرد دولت یازدهم در حوزه تورم بسیار خوب بوده و تورم نقطه به نقطه ی 45 درصدی در سه سال گذشته كاهش یافته، ضمن آنكه نرخ تورم مصرف كننده به 8.7 درصد رسیده است.
وی افزود: امسال پس از 25 سال،شاهد نرخ تورم تك رقمی خواهیم بود.
معاون اقتصادی بانك مركزی، نرخ تورم تولید كننده را 4.5 درصد برآورد كرد كه روند خوبی را پشت سر گذاشته است.
وی تاكید كرد: پارسال به دلیل ركود در بخش صنعت، تورم در این بخش منفی بود كه به دلیل خروج این بخش از ركود، اكنون روند آن مثبت شده است.
قربانی، تورم شتابان و رشد اقتصادی منفی را شاخصه اقتصادی دولت قبل دانست و گفت: ما رشد نقدینگی را به تدریج از 30 درصد كاهش دادیم اما از اواخر سال 93 شاهد یك شوك نفتی بودیم كه فعالیت های اقتصادی در سال 94 را نیز تحت تاثیر خود قرار داد و بانك مركزی با سیاست گذاری خود توانست بازار را آرام كند.
معاون بانك مركزی میزان نقدینگی را در پایان دی ماه امسال 1196 هزار میلیارد تومان برآورد كرد كه نسبت به دی ماه پارسال رشد 26 درصدی داشت.
وی گفت: نقدینگی در پایان دی ماه امسال نسبت به اسفند 94 به میزان 17.4 درصد رشد داشته است.
معاون اقتصادی بانك مركزی افزود: رشد 12.3 درصدی پایه پولی در سال جاری بیشتر ناشی از مساعدتی بوده كه بخش بانكی به تولید داشته است.
وی با اشاره به اجزای پایه پولی، گفت: در 10 ماهه امسال سهم خالص دارایی خارجی بانك مركزی 3.6 درصد كاهش داشته و در مقابل مطالبات بانك مركزی از بانك ها 16.7 درصد افزایش یافته كه یكی از عوامل موثر در رشد پایه پولی بوده است.
قربانی افزود: یكی از مسایلی كه بانك مركزی از پارسال تمركز كرد، بازار بین بانكی است كه به دلیل تنگنای نقدینگی كه از اواخر سال 1393 با آن مواجه شدیم، نرخ سود به بالای 28 درصد رسید اما در نهایت پارسال 18.8 درصد رسید و امسال حتی به 16 درصد رسید اما پس از مرداد ماه در محدوده 19 درصد بوده است.
عضو هیات عامل بانك مركزی تاكید كرد: اینكه گفته می شود، نرخ سود در بازار بین بانكی به بالای 25 درصد رسیده است، صحیح نیست زیرا برای ما میانگین نرخ ها مد نظر است و بانكها بر اساس اعتبار بانك های متقاضی به یكدیگر تسهیلات می دهند.
** نوسان ناچیز نرخ ارز در سال جاری از مصادیق اقتصاد مقاومتی است
معاون اقتصادی بانك مركزی افزود: شوك منفی قیمت نفت از مشكلات سال های اخیر بود كه از بالای 100 دلار به زیر 50 دلار در سال 93 رسید و در سال 1394 حتی به 25 دلار نیز كاهش یافت كه در ماه های اخیر به 53 دلار افزایش یافته است.
قربانی تاكید كرد: در چنین شرایطی اقتصاد ایران با توجه به تحریم ها و نقش نفت در تامین مالی كشور، دچار مشكلاتی شدیم اما با سیاست های بانك مركزی نرخ ارز دچار مشكل نشد و نوسان ها ناچیز بود كه از مصادیق اقتصاد مقاومتی است.
وی یادآور شد: در مواجهه با شوك نفتی، توانستیم مسیر كاهش تورم را استمرار بخشیم و بازار ارز را نیز مدیریت كنیم.
به گفته، وی در 11 ماهه امسال متوسط نرخ دلار 36 هزار و 329 ریال بوده كه درصد تغییر آن 5.3 درصد بوده است.
وی یادآور شد: البته در آذرماه نسبت به دی ماه 6.1 درصد رشد قیمت دلار را در بازار شاهد بودیم.
قربانی نوسان های آبان تا دی ماه در بازار را اندك و ناشی از عملیات سفته بازی دانست و گفت: در آن زمان رییس كل بانك مركزی تاكید كرد، این بانك متعهد است نرخ ارز را در مسیر صحیح اقتصاد هدایت كند و این تحولات مقطعی است و با تحولات بنیادین اقتصاد تناسبی ندارد.
** بانك مركزی متعهد به دفاع از ثبات بازار ارز است
وی افزود: امروز مسیر بازار نزولی شده و بازار آزاد دوباره به حالت ثبات باز گشته است و بانك مركزی متعهد است از ثبات بازار دفاع كند و نرخ ارز را متناسب به متغییرهای بنیادین اقتصاد هدایت كند.
وی درباره یكسان سازی نرخ ارز تاكید كرد: هر زمان شرایط مورد نظر برای یكسان سازی پایدار فراهم شود، نسبت به اجرای آن اقدام می كنیم یكی از این موارد دسترسی آسان به منابع ارزی است.
**رشد تسهیلات دهی به بخش های اقتصادی
معاون اقتصادی بانك مركزی، حجم تسهیلات پرداختی در 11 ماهه امسال را 477.6 هزار میلیارد تومان برآورد كرد كه نسبت به مدت مشابه سال گذشته 37.1 درصد رشد دارد و سهم تسهیلات سرمایه در گردش از آن 63.7 درصد بوده است.
به گفته وی، در بخش صنعت 81.8 درصد تسهیلات به عنوان سرمایه در گردش پراخت شده كه همسو با سیاست حمایت از بنگاه های كوچك و متوسط است.
قربانی به موضوع خرید تضمینی گندم همسو با ركورد تولید این محصول اشاره كرد و گفت: در این زمینه از 158.2 هزار میلیارد ریال خرید تضمینی ، 44 درصد آن توسط نظام بانكی پرداخت شده است.
** 12 هزار بنگاه كوچك و متوسط تسهیلات دریافت كرده اند
وی افزود: در زمینه حمایت از بنگاه های كوچك و متوسط نیز نظام بانكی همسو با تاكیدات رهبر معظم انقلاب، تا 22 اسفند امسال از 59 هزار واحد ثبت نام شده در سامانه مربوطه، 20.1 هزار واحد از كارگروه های استانی معرفی شده كه 12 هزار واحد تسهیلات گرفته اند و 11 هزار و 800 واحد نیز به طور مستقیم از بانك ها تسهیلات گرفتند كه كل رقم این بخش 16.3 هزار میلیارد تومان است.
معاون اقتصادی بانك مركزی تصریح كرد: در زمینه تسهیلات ازدواج نیز در 11 ماهه سال 95 در مجموع 893.3 هزار فقره تسهیلات پرداخت شده كه عدد آن بالغ بر 85 هزار میلیارد ریال است كه نسبت به مدت مشابه سال قبل 10.9 درصد رشد را نشان می دهد.
برای آگاهی از آخرین اخبار اقتصادی ایران و جهان با كانال اقتصادی ایرنا در تلگرام همراه شوید:
IRNAeco@
https://t.me/irnaeco
اقتصام** 2025** 1070*1579* خبرنگار: لیلا جودی **انتشار :مرضیه فاتحی
معاون اقتصادی بانك مركزی:
رشد اقتصادی 9 ماهه كشور 11.6 درصد شد
۲۳ اسفند ۱۳۹۵، ۱۲:۲۸
کد خبر:
82462723
تهران - ایرنا - معاون اقتصادی بانك مركزی، نرخ رشد اقتصادی كشور را در 9 ماهه نخست سال جاری 11.6 درصد اعلام كرد .