به گزارش خبرنگار ایرنا در این نشست كه استاندار كردستان، معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار، معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری و برخی دیگر از مدیران استانی حضور داشتند.
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری كردستان گفت: وظایف و مسئولیت های 9 دستگاه در حوزه مرزهای سیران بند و باشماق را احصاء كردیم و در دستور كار قرار داده ایم تا انتظارات بر اساس یك تقویم زمانی مشخص از آنها خواسته شود.
حسین فیروزی با بیان اینكه افزایش صادرات از مرزها مهمترین شاخصه توسعه است، افزود: افزایش صادرات نشان دهنده افزایش سرمایه گذاری و تولید و در نتیجه افزایش اشتغال است بنابراین نماگر مهمی محسوب می شود.
وی اظهار كرد: بیشترین بازار هدف ما كشور عراق بوده است كه به دلیل مسائل امنیتی انتظار داشتیم نسبت به سال های قبل شاهد افت صادرات باشیم.
وی ادامه داد: باید بازارهای هدف جدید را جستجو كنیم تا با وجود شرایط نامناسب امنیتی در عراق بتوانیم صادرات را افزایش دهیم.
وی با اشاره به عمده مسائل مورد انتظار در مورد مرزهای سیران بند و باشماق گفت: زیرساخت ها و زیربناها احتیاج به كار بیشتری دارد.
وی ادامه داد: فضای كافی وجود ندارد و فضای موجود هم با مدیریت واحد مدیریت نمی شود.
فیروزی خواست مدیریت واحد و هم افزا در مرز را به دستگاهی دهیم كه وظایف فرابخشی دارد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری كردستان گفت: برای تقویت مرز هر میزان كه هزینه كنیم یك سرمایه گذاری است و بازدهی اقتصادی دارد.
وی افزود: با همه مشكلات و كمبودها در حوزه زیرساختی، باز هم امكان صادرات بیشتری وجود دارد.
رئیس كمیسیون تجارت و تسهیل امور گمركی اتاق بازارگانی، صنایع و معادن سنندج در این نشست با اشاره به اینكه مرزهای كردستان تنها مختص به این استان نیست، گفت: كمترین سهم از صادارت در مرزها مربوط به خود استان كردستان است و بیشترین حجم صادرات مربوط به دیگر استان ها است بنابراین اگر مشكلاتی در مرز پیش بیاید همه این صادركنندگان متضرر می شوند.
زاهد صالحی افزود: بخش عمده مشكلات صادرات مربوط به بازار هدف و در كشور همسایه است.
وی ادامه داد: این مشكل نیز با افزایش تعاملات و ارتباطات مسئولین قابل حل است.
وی با بیان اینكه آنالیزهایی نداریم كه كالا پس از صدور، در كشور عراق برگشت نخورد، افزود: گمرك حمایت و همراهی نمی كند و برای برگشت كالایی كه شاید چند ساعت پیش صادر شده چندین روز مانع برگشت كالا می شود.
مدیركل گمركات استان كردستان نیز در این نشست گفت: وظیفه ایجاد زیرساخت ها در مرز با پایانه ها است و دستگاه ها به پایانه ها كمك كنند تا با تملك زمین بتواند زیرساخت های لازم را ایجاد كند.
بختیار رحمانی پور افزود: گمرك نمی تواند از اعتبارات استانی صرف ایجاد زیرساخت ها در مرز كند.
وی اظهار كرد: طبق قوانین و دستورالعمل ها مدیریت واحد مرز با گمرك است و این مدیریت نیزا به زیرساخت لازم هم دارد.
وی بیشترین حجم كالاهای برگشتی را مربوط به كالاهای ترانزیتی دانست كه صاحبان آن تجار ایرانی نیستند.
رحمانی پور از این تجار خواست پیش از صدور كالا مسائل و مشكلات را حل و طرف عراقی را راضی كنند.
نائب رئیس دوم اتاق بازارگانی، صنایع و معادن سنندج نیز نداشتن اختیارات لازم از سوی گمرك، ناكافی بودن لاین های تجاری، وضعیت بهداشتی نامناسب، نبود تجهیزات آتش نشانی و اورژانس، نبود آزمایشگاه مناسب و ضرورت اختصاص نیروی مورد نیاز گمرك را برخی از مشكلات مرز باشماق بیان كرد.
محمد هلاكو در مورد مرز سیران بند بانه نیز گفت: جاده دسترسی مناسبی از بانه به پایانه مرزی وجود ندارد.
وی كه ریاست اتحادیه صادركنندگان مرز باشماق را نیز برعهده دارد، افزود: كافی نبودن خدمات مخابراتی در پایانه دیب زنی و پروسه طولانی شدن ترخیص كالا را از دیگر مشكلات این مرز بیان كرد.
استان كردستان دارای 2 مرز رسمی باشماق مریوان و سیران بند بانه است.
مرز رسمی باشماق در فاصله 17 كیلومتری غرب شهر مریوان واقع شده كه از سال 1369 فعالیت اقتصادی از طریق آن با كردستان عراق شروع شده است. این مبادلات به دلایل قومی و ویژگی های خاص منطقه روز به روز تقویت شده و توانسته است به عنوان اولین بازارچه مرزی كشور با كشور عراق بستر مناسبی را برای فعالیت اقتصادی فراهم می كند.
مرز سیرانبند بانه دومین مرز استان كردستان است كه سابقه تاریخی به لحاظ صادرات و واردات دارد. تجارت در این مرز ابتدا به صورت چمدانی بود كه هم اكنون به صورت انبوه به اقلیم كردستان صادر می شود.
سامانه جامع گمركی در مهر امسال در این مرز راه اندازی شده و هم اكنون صادر كنندگان می توانند امورات گمركی خود را به صورت الكترونیكی و آنلاین در تمام ساعات شبانه روز بدون مراجعه به گمرك انجام دهند.
6108/ 3020
**خبرنگار: امید بهمنی/**انتشاردهنده: عبدالله رحمانی
سنندج- ایرنا- مشكلات مرزهای سیران بند بانه و باشماق مریوان در نشست شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی بررسی شد.