به گزارش خبرنگار ایرنا ، این منطقه گردشگرپذیر از یك سو با داشتن بزرگ ترین دریاچه جهان و با امواج آبی زیبا و از سوی دیگر جنگل های پهن برگ هیركانی و كوههای سربه فلك كشیده البرز مركزی مانند تخت سلیمان و علم كوه كلاردشت ، تضاد دلپذیری را برای هر تازه واردی به نمایش می گذارد.
گذشته از سیلان زیبائی در عناصر طبیعی مناطق مختلف مازندران از جمله غرب این استان ، برخورد با مردمان مهمان دوستی كه سخاوت را از خاك ، صلابت را از كوه و یك رنگی را از دریا با جان خویش آمیخته اند، جاذبه یگانه ای است كه خاطره اش برای هر گردشگری ابدی خواهد شد.
همه ساله در آستانه فرا رسیدن نوروز ، غرب مازندران با توجه به برخورداری از موقعیت های ممتازی كه از لحاظ گردشگری ، تاریخی و فرهنگی دارد شمار زیادی از مسافران و گردشگران را به خود جذب می كند.
** شهرك گردشگری ، تفریحی و رفاهی نمك آبرود چالوس
این شهرك در ضلع غربی حاشیه مسیر 12 كیلومتری چالوس - تنكابن واقع شده و از امكاناتی مانند تله كابین ، پیست دوچرخه سواری ، رستوران پائین و بالای كوه ، هتل های پنج ستاره ، فروشگاههای مختلف و دریاچه برخوردار است.
مجموعه تله كابین به طول مسیر حدود 200 متر كمتر از 15 دقیقه مسافران را از نواحی جلگه ای ساحلی به ارتفاع حدود 1050 متری كوه مدون می رساند.
**دریاچه ولشت مرزن آباد چالوس
دریاچه ولشت چالوس، یكی از زیباترین دریاچه های كشور با عمق 17تا 28متری در ارتفاع یك هزارمتری از سطح دریا در منطقه كوهستانی تخت سلیمان، دامنه شمالی رشته كوه البرز و در فاصله حدود 35 كیلومتری جنوب غربی چالوس روستای سنار بخش مرزن آباد واقع است .
این دریاچه درسال 1388 در فهرست آثار ملی كشور به ثبت رسید و جزو 10 دریاچه آب شیرین كشور است و در حقیقت محیطی برای زیست ماهیان، پرندگان و دیگر گونه های ارزشمند جانوری است.
حجم آب این دریاچه 2 میلیون مترمكعب و گستره آن نیز حدود 24 هكتار است و آب موجود درآن نیز از چندین چشمه جوشان در بستر آن تامین می شود.
صرف نظر از زیبایی های چشم نواز دریاچه، آب و هوای خنك و مطبوع كوهستانی و طبیعت بكر پیرامون آن در این بهشت زمینی، رنگین كمانی از مناظر زیبای طبیعت الهی را می توان در این منطقه نظاره گر بود.
**بوستان جنگلی سی سنگان نوشهر
این بوستان در27 كیلومتری جاده نوشهر به نور واقع است و از شمال به دریای خزر ، از جنوب به سلسله جبال البرز ، از غرب به روستای ' ˈتوسكاتك ' و از شرق به روستای ' صلاح الدین كلا ' محدود می شود .
مساحت این پارك حدود 602 هكتار و زیستگاه انواع گونه های درختی ، درختچه ای خشبی و علفی و جانوری است .
این بوستان در سال 1344 هجری شمسی توسط مرحوم مهندس سعیدی آشتیانی طراحی و ایجاد شد و یكی از بهترین و با ارزش ترین پارك های جنگلی شمال كشور است كه بخشی از آن ذخیرگاه و بخش دیگر تفرجگاه درنظر گرفته شده است .
در بخش ساحلی این بوستان كه حدود 30 هكتار مساحت دارد در حاشیه جاده واقع شده و درختان و درختچه هایی همچون توسكا ، لَرگ ، بلوط ، آزاد ، لیلَكی [ lilaki ] ، انجیر ، داغداغان ، انار ، ازگیل ، شیردار ، جَل ، خُرمندی ، توسكای قشلاقی ، سرخ ولیك ، نمدار ، شب خسب ، گوجه جنگلی ، ازگیل و گلابی جنگلی ، توت ، بلند مازو ، پلت ، اُوجا ، انجیلی ، سیاه تَلُو ، سیاه ال و سیاه اربه دیده می شود .
در بخش غربی این بوستان نیز جامعه بلوط - ممرزستان و در حد انتهای غربی و قسمتی از جنوب پارك ، جامعه انجیلی - ممرزستان و جامعه بلوط - ممرزستان در مرز تیپ ها با شمشاد ، آمیخته است و در قسمت جنوبی آن نیز همچنان به صورت بكر و طبیعی باقی مانده و هیچ نوع مداخله پرورشی و قطع درخت درآن صورت نگرفته است.
گیاهان بوته ای و علفی این بوستان شامل بنفشه سه رنگ ، پونه ، پرسیاوشان ، نگون سار ( سیكلامن ) ، داردوست ، پامچال ، سرخس ، زنگی دارو ، مَتامَتّی ( گل راعی ) ، جَگن ( كاركس ) ، اَزمَلَك ، تیره گندمیان ، كنگر ، پنیرك ، پیچك ، همیشك ، شبدر ، كوله خاس ، نیلوفر ، یونجه و تمشك است .
** روستای فرهنگی ، گردشگری و تاریخی كندلوس
این روستا با آب و هوای ییلاقی در دامنه سرسبز و خرم رشته كوه های البرز درمنطقه كجور در 75 كیلومتری جنوب شرقی نوشهر مازندران واقع است.
مردم این روستا در مهمان نوازی شهره اند و جمعیت روستا در ماههای گرم سال بیشتر از ماه های سرد سال است . فرهنگسرا و موزه مردم شناسی این روستا شناسنامه ای به قدمت تاریخ این دیار دارد.
كندلوس شاهد تمدن های گوناگونی در ادوار مختلف تاریخ بوده و نشانه هایی از تمدن قبل از میلاد، تمدن ایران قبل از اسلام و تمدن ایران بعد از اسلام را در این منطقه پیدا شده است .
این منطقه شامل چهار دهكده به نام های پیده، گیل كلا، میركلا و كندلوس است.
دهكده كندلوس كه یكی از قدیمی ترین مجتمع های انسانی منطقه به شمار می رود در دامنه های سلسله جبال البرز منتهی به دره زانوس واقع است.
خانه های قدیمی با نمایی از چوب، سقف های چوبی، پنجره های كوچك زیبا، دیوارهای كاه گلی و كوچه های سنگ فرش شده، چشمه های آب معدنی و نهرهای جاری نمای روستای كندلوس را می سازند.
كار و پیشه اهالی این دهكده از قدیم الایام تهیه و تولید چوب و ذغال در زمستان و كشاورزی در تابستان بوده است و اكنون به دلیل اجرای قانون مراقبت از جنگل، اهالی علاوه بر كشاورزی به خیاطی و نجاری روی آورده اند.
از صنایع دستی این دهكده می توان به بافتن جاجیم، ایزار (پارچه پشمی چارخانه دستباف) بافتن جوراب، دستكش و بلوز پشمی گلدار و نمدمالی اشاره كرد.
علاوه بر نی (نی هفت بند) كه متداول ترین ابزار موسیقی كندلوس است ، دهل و سرنا نیز از سابقه و شهرت بسزایی در این منطقه برخوردار است. سرنا در محل به ' پسپسی ' معروف است كه از چوب شمشاد تراشیده می شود.
اهالی كندلوس مردمانی مهربان و میهمان نوازند و هرگز محبتی را بی پاسخ نمی گذارند.
از جمله فعالیت هایی كه به كندلوس در كنار زیبایی های طبیعی جلوه ای خاص بخشیده و موجب شده است كه این دهكده از شهرت بسزایی برخوردار شود ، برپایی 2 موزه مردم شناسی و موزه گیاهان دارویی است.
موزه مردم شناسی این روستا دارای آثار ارزشمندی است كه آن را از سایر موزه های كشور مسثتنی می سازد. این مجموعه برای زنده نگه داشتن فرهنگ، هنر و سنت های زیبای مردم كجور تاسیس شده است.
این موزه در دامنه تپه ای در دهكده كندلوس قرار دارد و اشیا و آثار متعلق به مردمان این منطقه ازجمله ظروف، كتب خطی، صنایع دستی و… در آن نگهداری می شود.
این موزه همه ساله میزبان گردشگران زیادی از استان های مختلف كشور و خارجیان است و همچنین موجب شهرت و معروف شدن كندلوس در سطح كشور و در سطح بین المللی شده است .
بدون شك این روستا برای هر گردشگری زیباترین نقطه جمعیتی دوران گشت و گذارش محسوب و تصویر آن در ذهنش ابدی خواهد شد ، روستای چهار هزار ساله ای كه همه زیبایی هایش را جایی میان دره های البرز مركزی در جنوب دریای خزر و میان كوه ها پنهان كرده است و خودش را تنها به كسانی نشان می دهد كه به سراغش می روند.
** رامسر ؛ عروس شهرهای ایران
این شهرستان نیز با زیبایی وصف ناپذیر در منتهی الیه غرب استان مازندران در دامنه جنگلی و زیبای البرز و سواحل رویایی دریای خزر قرار دارد و با برخورداری از جاذبه های گردشگری و امكانات اقامتی، پذیرایی و تفریحی با لقب عروس شهرهای ایران به عنوان قطب مهم گردشگری در كشورمطرح است.
وجود قله های مخروطی شكل با پوشش انبوه گیاهان متنوع، باغات مركبات، چای، مزارع برنج، برخورداری از ساحل زیبا، مناطق ییلاقی خوش آب و هوا، منابع فراوان آبهای گرم معدنی، وجود فرودگاه و هتل های قدیم و جدید این شهر را یكی از شهرهای منحصر به فرد تبدیل كرده است.
** هتل قدیم رامسر
این هتل با معماری بسیار زیبا در مركز شهر در دامنه كوههای مشجر و فضای سبز با محوطه سازی چشم نواز واقع شده و در سال 1317شمسی مورد بهره برداری قرار گرفته است.
زیربنای این هتل حدود پنج هزار متر مربع در سه طبقه است و به لحاظ نوع معماری ، زیبایی، موقعیت مكانی و تجهیزات یكی از مشهورترین هتل های خاورمیانه به شمار می رود.
** آب های گرم معدنی رامسر
مناطق وسیعی از مركز شهر رامسر از آب های گرم معدنی با انواع خواص طبی و درمانی برخوردار است كه گردشگران زیادی از این آبها بهره مند می شوند.
وجود این آب گرم ها در نزدیكی ساحل دریا ویژگی منحصر به فردی را به رامسر بخشیده است.
البته در فاصله پنج كیلومتری جنوب شرقی رامسر در شهرهای كتالم و سادات محله نیز چند وان و استخر آب گرم معدنی وجود دارد كه برای درمان بیماری های پوستی، رماتیسم و دردهای عصبی و عضلانی سودمند است.
** بوستان جنگلی صفارود
مسیر دسترسی به این بوستان از ابتدای جاده جواهرده در میدان غربی شهر رامسر آغاز می شود و پس از طی 9كیلومتر و عبور از مسیری زیبا به این پارك در كنار رودخانه صفارود می رسد.
این بوستان در میان دره و در پایین جاده قرارگرفته كه پله هایی نیز برای ورود به آن از جاده ساخته شده است و وجود جنگل، رودخانه، آب معدنی، آب و هوای مطبوع به این مكان جلوه خاصی بخشیده است.
* * روستای جواهرده
جواهرده در 27كیلومتری رامسر و در ارتفاع 2000 متری از سطح دریا قرار گرفته و مسیر دسترسی به آن از منتهی الیه غربی شهر رامسر است كه با عبور از میان كوههای مشجر و در امتداد رودخانه صفارود این منطقه ییلاقی خودنمایی می كند.
روستای جواهرده در فصل تابستان به لحاظ برخورداری از آب و هوای خنك مورد استقبال گردشگران داخلی و خارجی قرار گرفته و امكانات اقامتی در این منطقه برای گردشگران فراهم است.
روستای جواهرده علاوه بر زیبایی های فراوان طبیعی و دارا بودن چشمه سارها ، از قدمت تاریخی تیز برخوردار بوده كه وجود گورستان های گبری در آن گویای قذمت تاریخی این مكان است.
** قله ماركوه
قله ماركوه مخروطی شكل، مشجر و جدا شده از سلسه جبال البرز است كه در فاصله 6 كیلومتری شرق رامسر و سه كیلومتری ساحل دریا و محور ارتباطی تنكابن به رامسر واقع شده است.
این كوه صخره ای با وسعت 600هزار مترمربع با انواع درختچه ها، درختان انجیلی، بلوط، شمشاد و ازگیل پوشیده شده و ارتفاع قله از سطح دریا حدود 500متر است كه احداث 340پله در ضلع جنوبی كار صعود را آسان می كند.
وجود شهر كتالم، چشم اندازهای زیبای آن به دریا، مزارع برنج و باغات چای و مركبات در شمال قله، تسلط به تپه ها و ارتفاعات سرسبز البرز و روستاهای اطراف و رودخانه نسارود در شرق به این مكان موقعیتی ویژه بخشیده است.
در بلندترین نقطه ماركوه بقایای یك قلعه برجای مانده كه احتمالا محیط دیده بانی حاكمان قدیم منطقه بوده است.
** كاخ موزه (موزه تماشاگه خزر)
این موزه در محل كاخ سلطنتی رامسر و در مجاورت غرب هتل بزرگ قرار داشته كه علاوه بر اشیایی كه به نمایش گذاشته ساختمان كاخ نیز دیدنی است.
این بنا در اوایل دوران پهلوی در میان باغی بزرگ با شیوه معماری اروپایی ساخته شده است، سنگ های مرمر سفیدرنگ در تزیینات خارج بنا و ستون ها و مجسمه حیوانات به كار رفته به این كاخ جلوه ای ویژه بخشیده است.
هم اكنون آثاری از هنرمندان مشهور ایران و جهان شامل مجسمه های برنزی و سنگی ، تابلوهای نقاشی و فرش در این كاخ در معرض دید عموم مردم قرار دارد.
** منطقه ییلاقی سه هزار تنكابن
مسیر دسترسی تنكابن به خرم آباد پس از عبور از قلعه گردن به سمت جنوب امتداد یافته و دوراهی ˈلتاكˈ در جنوب شرقی وارد یك جاده خاكی می شود كه به طرف منطقه زیبای سه هزار ادامه پیدامی كند.
دره سه هزار منطقه ای بكر ، زیبا با چشم اندازهای بدیع ، چمنزارها ، جنگل های مرتفع و جلگه ای، رودخانه پرآب سه هزار یك مجموعه گردشگری و طبیعی كم نظیر در ایران است كه در آن آثاری از زندگی انسان ها در گذشته های دور بر جای مانده است.
آب و هوای مطبوع به همراه آبشارها و چشمه های آب گوارا و آرامش رویایی این منطقه برای گروههای گردشگری مشتاق مناسب است.
پس از طی كردن مسافتی حدود 35كیلومتر با وسیله نقلیه در 2 كیلومتری شمال شرق روستای میان رود در غرب رودخانه پرور آب معدنی ' شلف قرار ' دارد كه برای درمان بیماری های مختلف مانند امراض كلیوی ، سوهاضمه و نقرس، امراض پوستی و درد رماتیسم مفید است.
** آبشار فرهاد جوی
جاده آسفالته دوهزار و سه هزار كه از تنكابن آغاز می شود پس از عبور از خرم آباد به مسافت 2 كیلومتر به منطقه قلعه گردن می رسد كه منظره جالبی را در دامنه ارتفاعات كوتاه وجنگلی ازجلگه و دریای تنكابن به نمایش می گذارد.
این محل با تنكابن هشت كیلومتر فاصله داشته و در كنار جاده از تونل انحرافی و تاریخی ' قلعه تنكا ' كه آب ' ولمرود ' را به رود سه هزار متصل می كند آبشاری به ارتفاع 10متر دارد كه محیطی زیبا را برای استراحت مسافران بوجود آورده است.
**بوستان جنگلی چالدره
این بوستان جنگلی در 18كیلومتری مسیر تنكابن به دوهزار و در كنار جاده قرار دارد و مسیر آن آسفالته است.
پارك زیبای چالدره با 92هكتار مساحت در میان دلتای دو رود دوهزار و سه هزار و محل اتصال آنها قرار دارد.
سرویس های بهداشتی، توقفگاه اتومبیل، آب و برق، آلاچیق از جمله امكانات این بوستان است.
امامزاده قاسم دوهزار، بقعه آقا شیرعلی خرم آباد، بقعه میرشمس الدین تنكابن ، بقعه ایوب پیغمبر، بقعه صالح بن علی و امام زاده سید حسین شیرود ازجمله بقاء متبركه تنكابن است.
قلعه تنكا در قله كردن تنكابن، ساختمان شهرداری، ساختمان شهربانی، پل آجری قله كردن، پل لپاسرو شاه نشین دشت توسا، قلعه توسا و مركز تحقیقات مركبات كترا از جمله آثار تاریخی شهرستان تنكابن است.
**غار دانیال سلمانشهر
این غار زیبا در ارتفاعات مشرف به سلمانشهر قرار دارد . سلمانشهر در 30 كیلومتری شرق تنكابن در مسیر ارتباطی كنار چالوس به تنكابن واقع است .
این شهر در ساحل زیبای خزر واقع شده و مسیر دسترسی به غار دانیل از وسط شهر و از خیابان میانی شهر و محور ارتباطی در محل میدان مركزی شهر جدا و وارد خیابان دری گوشه می شود.
این خیابان در ادامه از شهر خارج شده و به طرف جنوب و دامنه های زیبای البزر ادامه پیدا می كند و در خاتمه به روستای ' ˈچاری ' می رسد و از وسط رود چاری گذشته و پایان می یابد.
داخل غار بسیار سرد بوده و آب گوارا و سردی هم در آن جاری است. مواد آهكی چكیده از سقف غار منظره زیبایی را به پهنای 2 تا پنج متر در طول مسیر به نمایش می گذارد.
شباهت های زیادی بین این غار و غاز علی صدر همدان وجود دارد و این محل مكان مناسبی برای گردشگران است.
** بوستان جنگلی نور
بوستان جنگلی نور در كیلومر پنج جاده نور به محمودآباد و در شرق شهر نور با مساحت چهار هزار هكتار از اوایل دهه 50شمسی مورد بهره برداری قرار گرفت و ازنظر وسعت یكی از بزرگ ترین بوستان های خاورمیانه است.
رستوران مجهز و زیبا ، آلاچیق های متعدد چوبی ، پارك بازی كودكان ، مسجد ، سرویس بهداشتی و زمین ورزشی از جمله امكاناتی است كه این منطقه را به یكی از تفرجگاههای مهم شمال ایران تبدیل كرده است.
طول ساحل شهر نور حدود 23كیلومتر است كه به علت دارا بودن ساحل ماسه ای ، عمق كم، حرارت مطلوب، آب با املاح پایین، ساحل سازی مناسب، ایجاد طرح های مناطق شنا برای مردان و زنان و امكانات رفاهی همه ساله در فصل تابستان مسافران زیادی را به خود جلب می كند.
** آبشار آب پری نور
برای رسیدن به آبشار ' آب پری ' باید فاصله پنج كیلومتر شهر نور تا شهر رویان را پیمود، یك خیابان در وسط شهر كوچك رویان در حاشیه غربی پل و رودخانه به طرف جنوب از مسیر اصلی نور به نوشهر جدا می شود كه پس از طی جاده آسفالته هشت كیلومتری در كنار رودخانه ، كوه و دره جنگلی به آبشار آب پری می رسد.
این مسیر به ' گلندرود ' یا ' سوردار ' معروف بوده و جریان آب در شیب سنگی به 60درجه كوه منظره زیبایی را ایجاد كرده و وجود دانه های سنگی در پایین جاده به طرف دره و وجود درختان جنگلی منظره رویایی را پدید آورده است.
**یوش ؛ زادگاه نیما یوشیج
روستای ' یوش ' در فاصله پنج كیلومتری غرب ' بلده ' و در مسیر منتهی به جاده كندوان واقع است . این روستا علاوه بر جذابیت های طبیعی فراوان به دلیل این كه زادگاه نیما یوشیج پدر شعر نو است و مقبره وی در آنجا واقع است ، همواره مورد استقبال گردشگران بویژه ادب دوستان جهان بوده است .
خانه نیما از بناهای اواخر دوره صفویه است كه با ویژگی های سنتی منطقه كوهستانی نور ساخته شده و با پلان مربع شكل دارای یك حیاط مركزی و اتاق های متعدد در اطراف حیاط است.
عناصر تزیینی آن هم آجركاری، گچ بری، رنگ كاری، خراطی، ارسی های زیبا و آیینه كاری را شامل می شود.
** آبگرم معدنی لاویج
این آبگرم در روستای لاویج در 25كیلومتری جنوب چمستان در میان دره های جنگلی و زیبای البرز قرار دارد. این آبگرم به دلیل خواص بالای درمانی برای دردهای استخوان و مفاصل و بیماری های پوستی همواره گردشگران زیادی را در تمام فصول به خود اختصاص داده است.
** كلاردشت ؛ بهشت گمشده ایران
كلاردشت یكی از مناطق خوش و آب و هوای خطه شمال كشور است كه سالانه به ویژه در ایام تابستان و نوروز پذیرای گردشگران و مسافران زیادی از نقاط مختلف كشور و كشورهای حاشیه خلیج فارس است.
وجود قله علم كوه و تخت سلیمان در منطقه كلاردشت ، علاقه مندان به كوه و ورزش كوهنوردی را از نقاط مختلف ایران و جهان به سوی خود می كشاند و سالانه دهها گروه كوهنوردی از ایران و كشورهای مختلف دنیا در فصول مختلف به علم كوه صعود می كنند.
رودخانه پرآب سردآبرود كه از قله های مرتفع علم كوه و تخت سلیمان سرچشمه می گیرد با مشروب ساختن دشت كلاردشت در چالوس به دریای خزر می ریزد و یكی از جاذبه های طبیعی كلاردشت است.
جاده جنگلی كه از روستای ' مكارود ' كلاردشت می گذرد و با طی 23 كلیومتر در میان جنگل های انبوه به شهر عباس آباد می رسد با طبیعت بی نظیرش پذیرای هزاران مسافر و گردشگر است.
كاخ ' اجابیت ' با معماری زیبا و مشرف به دشت كلاردشت یكی دیگر از جاذبه های گردشگری شهرستان تازه تاسیس كلاردشت است .
زیبائی های مازندران ازجمله غرب این استان ، جائی كه كوه و دریا به هم نزدیك تر می شوند ، به طور قطع قابل شمارش نیست و بسیاری از زیبائی ها و جاذبه های آن مانند بوته كوچك بنفشه نورسته در بهار كه در عمق بوته پر تیغ كوهستان ها پنهان می شود یا بچه قورباغه تازه متولد شده ای كه در آب رودهای روان منتهی به شالیزارها دست و پا می زند ، نیازمند نگاهی از عمق درون است و به قول سهراب سپهری ' جور دیگر باید دید ' .
خبرنگار : مهراب زكی پور ** انتشار دهنده : حسن فلاحتی
7078 /1602/1654
نوشهر- ایرنا - رشته كوههای سربه فلك كشیده البرز مركزی، جنگل های همیشه سبزهیركانی ، ساحل زیبا و چشم نواز دریای خزر و دیگر جاذبه های طبیعی، تاریخی و گردشگری ، غرب مازندران را به میعادگاه نخست میلیون ها مسافر در تعطیلات سالانه بویژه نوروز تبدیل كرده است.