تلاش حماس برای بازسازی روابط با محور مقاومت

بیروت-ایرنا-روزنامه لبنانی «الاخبار» پیش بینی كرد كه با انتخاب قریب الوقوع «اسماعیل هنیه» به ریاست دفتر سیاسی جنبش حماس، روابط این گروه فلسطینی با محور مقاومت بازسازی خواهد شد.

به گزارش ایرنا، الاخبار در گزارشی تحلیلی كه امروز(پنجشنبه) منتشر كرد، نوشت:اوایل ماه آینده میلادی، جنبش مقاومت اسلامی (حماس) انتخاب اسماعیل هنیه برای ریاست دفتر سیاسی این جنبش را اعلام خواهد كرد. توافق بر روی نام هنیه انجام گرفته و تنها مساله باقیمانده انتقال او از غزه به مكان اقامت جدید است. بازگرداندن روابط با محور مقاومت به وضعیت سابق در راس اولویت های هنیه قرار دارد.
این روزنامه لبنانی افزود: حماس در حالی مراحل پایانی انتخابات داخلی خود را پشت سر می گذارد كه بیشتر رهبران این جنبش بر روی اسماعیل هنیه به عنوان رئیس جدید دفتر سیاسی جنبش توافق كرده اند. برخی منابع آگاه در این جنبش پیش بینی كردند كه نام اعضای دفتر سیاسی در اوایل ماه آوریل (فروردین) اعلام شود.

**چگونه مسیر برای ریاست هنیه باز شد؟
به نوشته الاخبار، انتخاب هنیه برای ریاست دفتر سیاسی حماس پس از رایزنی ها و تجدیدنظرهایی انجام می گیرد كه از مدتها پیش در داخل این جنبش در جریان بود. حرف هایی درباره احتمال بازگشت «موسی ابومرزوق» به این منصب مطرح بود چرا كه وی قبلا ریاست دفتر سیاسی حماس را بر عهده داشت. اما درز فایل صوتی سخنان ابومرزوق كه در آن به جمهوری اسلامی ایران حمله كرده بود و انتشار این فایل در پایگاه روزنامه سعودی «الشرق الاوسط» باعث شد شانس وی برای رسیدن به این منصب كاهش پیدا كند به ویژه اینكه ماموریت اصلی رئیس جدید دفتر سیاسی حماس، احیای روابطی است كه این جنبش پیش از آغاز بحران سوریه با ایران داشت.
به تحلیل این روزنامه، رهبران حماس می دانند كه پذیرش این مساله در نزد افكار عمومی آنها به سختی اتفاق خواهد افتاد اما تجدید نظر طولانی آنها را به این نتیجه رسانده كه مقاومت از حیث نظامی به این رابطه نیاز دارد چرا كه ایران تنها كشوری است كه حاضر به ارسال سلاح به آنهاست. منابع موجود در حماس می گویند: «برخی كشورهای عربی از جنبش حماس حمایت مالی می كنند و بعضی ها هم حمایت از ما را مایه دردسر برای خود می بینند اما ایران تنها كشوری است كه سلاح و تجربیات نظامی خود را در اختیار ما قرار می دهد.»
الاخبار پیش بینی كرد كه بعد انتخاب هنیه برای منصب دفتر سیاسی، وی از چند كشور عربی و اسلامی دیدن خواهد كرد و جمهوری اسلامی ایران نیز جزو این كشورهاست.
این روزنامه افزود: رهبران جنبش با یقین كامل درباره ریاست هنیه بر دفتر سیاسی حماس سخن می گویند و احتمال عدم انتخاب وی را وارد نمی دانند. اما در مورد ابومرزوق احتمال می دهند كه سمت معاونت رئیس دفتر را بر عهده داشته باشد.

**خالد مشعل چه خواهد كرد؟
یكی از مهمترین پرسش ها این است كه سرنوشت «خالد مشعل» رئیس كنونی دفتر سیاسی حماس پس از آمدن رئیس جدید چه خواهد شد. الاخبار پیش بینی كرد كه او احتمالا در شورای حماس عضویت خواهد داشت اما هیچ مسئولیتی به او داده نمی شود. اما در عین حال او قدرت تاثیرگذاری اش را از دست نخواهد داد.
به نوشته این روزنامه لبنانی، رهبران حماس می دانند كه نظر مشعل در رایزنی های دفتر سیاسی حضور خواهد داشت اما هرگونه تصمیمی باید به تایید این دفتر برسد و به جای جانبداری از افراد باید از نهادهای این جنبش حمایت صورت گیرد.
الاخبار همچنین درباره محل اقامت اسماعیل هنیه در صورت انتخابش به عنوان رئیس دفتر سیاسی حماس نوشت: چند گزینه مطرح است؛ یك گزینه دوحه پایتخت قطر است اما درباره گزینه دوم هنوز توافقی صورت نگرفته اما نام بیروت نیز در میان گزینه های احتمالی مطرح می شود.

**سند سیاسی جدید حماس چه می گوید؟
الاخبار اعلام كرد كه همزمان با اعلام نام اعضای جدید دفتر سیاسی حماس، از سند سیاسی جدید جنبش نیز رونمایی خواهد شد. منابع برجسته ای در حماس گفتند كه «از پنج سال پیش حرف هایی درباره لزوم تهیه یك سند جدید مطرح است و در دو سال گذشته رایزنی هایی انجام گرفته تا فعالیت 25 ساله حماس و پیشرفت های فكری و عقیدتی آن در بندهای سند جدید لحاظ شود.» این منابع افزودند: «این سند هیچ ربطی به نزدیكی حماس به هیچ یك از كشورهای عربی یا رویدادهای برخی كشورها ندارد، بلكه برای این است كه موضع حماس را در برخی مسائل مبهم بیان كرده و مانع از سوء تفاهم در آن شود.
به نوشته این روزنامه، سند جدید نزاع با دشمن صهیونیستی از دیدگاه حماس را توضیح می دهد و رابطه این جنبش با امت عربی و اسلامی را مشخص می كند. در این سند حرفی از اخوان المسلمین مطرح نشده اما یكی از رهبران جنبش می گوید: «ما منكر این نیستیم كه حماس اصل و ریشه اخوانی دارد ولی ما هیچ گاه از لحاظ سازمانی با اخوان المسلمین مصر ارتباط نداشتیم.»
سیاست حماس در قبال مساله فلسطین از جمله موضوعات دیگر سند سیاسی جدید این گروه است. به نوشته الاخبار نكته دیگری كه در این سند به چشم می خورد به رسمیت شناختن دولت فلسطین در مرزهای مناطق 1967 است. این مساله از جنبش حماس كه شعار آزادی همه سرزمین فلسطین «از بحر تا نهر» را سر می دهد عجیب به نظر می رسد. منابع حماس در این باره توضیح دادند كه «اعتراف به دولت فلسطین در مرزهای 67 با هدف فراهم كردن فضا برای دیگر شریكان ما در این كشور است. ما مشكلی با تشكیل دولت فلسطین در مرزهای 1967 به پایتختی قدس نداریم اما اسرائیل را به رسمیت نمی شناسیم و قائل به مبارزه با آن تا آزادی كل فلسطین هستیم.»
خاورم*390*2054
انتشار دهنده: محمد خواجوئی