به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی بعدازظهر دوشنبه پیش از سفر به روسیه در جمع خبرنگاران افزود: كشور روسیه بعنوان یك كشور مهم در منطقه و همسایه ما است كه تحولاتی را در روابط دو كشور بعد از پیروزی انقلاب اسلامی شاهد هستیم.
وی ادامه داد: قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، دولت ایران وابسته به آمریكا بود و نگرانی هایی را برای شوروی سابق ایجاد می كرد كه بعد از پیروزی انقلاب وارد مرحله جدیدی از روابط دو كشور شدیم.
رییس جمهوری اظهار داشت: بعد از دوران هشت سال دفاع مقدس و سفر مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی در سال 68 به روسیه، تحول دوم بوجود آمد كه قراردادهای مهمی در آن سفر بین ایران و شوروی منعقد شد و مرحله سوم تشكیل مرحله جدید دولت روسیه بود كه تحولاتی را در ر وابط دو جانبه ایجاد كرد.
روحانی گفت: روابط دو كشور در سال های اخیر وارد مرحله چهارم شده كه در این مرحله هم در روابط بین الملل، روابط نزدیكی داریم كه نمونه آن همكاری دو كشور در برجام و اجرای آن بود كه روسیه كمك زیادی را صورت داد.
وی اضافه كرد: در زمینه فرستادن آب سنگین و تحویل كیك زرد به ایران، روسیه كمك های زیادی كرد و بعد از آن هم شاهد تحولات خوبی در زمینه مسائل هسته ای با روسیه خواهیم بود.
رییس جمهوری با بیان این كه در مسائل منطقه ای در سال های اخیر دارای روابط نزدیك هستیم، افزود: دو كشور به مساله تروریسم نگاه مشتركی دارند و هر دو كشور برای ثبات منطقه نگاه مشابه داریم.
روحانی افزود: همچنین دو كشور مخالف تغییر مرزهای جغرافیایی در منطقه هستیم و نمونه روشن آن همكاری ایران و روسیه در مسئله سوریه و مبارزه با تروریسم وثبات در منطقه خاورمیانه است كه نهایت همكاری را با یكدیگر داریم و باید حفظ كنیم.
وی ادامه داد: نیروگاه هسته ای بوشهر و روابط دفاعی بین دو كشور از نمادهای همكاری میان دو كشور است. ترانزیت را باید به نماد همكاری تبدیل كنیم. همچنین دو كشور می توانند همكاری های علمی و فرهنگی را به نماد جدیدی تبدیل كنند.
رییس جمهوری گفت: در زمینه اقتصادی ظرفیت های خوبی در دو كشور وجود دارد. هر دو كشور تولید كننده نفت در منطقه هستیم ولی می توانیم به جای رقابت ناسالم، روابط سازنده داشته باشیم.
روحانی افزود: در سال های اخیر شاهد بودیم كه بین اوپك و غیر اوپك كه در راس غیر اوپك روسیه قرار دارد، همكاری هایی صورت گرفت كه همكاری در زمینه اوپك گازی می تواند سازنده باشد.
وی اضافه كرد: در زمینه سرمایه گذاری روسیه در ایران، در خصوص نفت و گاز همكاری هایی آغاز شده و بخش هایی را به طرف روسی معرفی كردیم كه شاهد تحولات بزرگی در زمینه انرژی خواهیم بود.
رییس جمهوری با اشاره به اینكه نیروگاه بندرعباس و نیروگاه دوم بوشهر یكی دیگر از زمینه های همكاری بین دو كشور است، اظهار كرد: صادرات ایران به روسیه در سال های اخیر حركت خوبی را داشته و باید سرعت بیابد؛ در حال حاضر مواد غذایی و صنعتی به این كشور صادر می كنیم.
روحانی افزود: حجم تجارت در یك سال اخیر نسبت به سال گذشته 80 درصد افزایش داشته كه به معنای آن است كه دو كشور در مسیر پیشرفت حركت می كنند.
وی با اشاره به اینكه دو كشور روابط چند جانبه را نیز دنبال می كنند، گفت: روابط ایران- روسیه، آذربایجان-ایران، روسیه و تركیه در زمینه های سیاسی و منطقه ای از جمله مساله سوریه كه در مذاكرات آستانه شاهد حركت های خوبی هستیم.
رییس جمهوری با بیان اینكه تلاش می كنیم تا روابط ما و روسیه و شبه قاره هند شكل بگیرد، گفت: با اوراسیا می توانیم در مرحله اول به روابط تجارت ترجیحی و بعد روابط آزاد برسیم.
روحانی با بیان این كه مساله توریسم و گردشگری برای هر دو كشور مهم است كه قدم هایی در این سفر برداشته خواهد شد، گفت: در زمینه روابط بانكی حركت های خوبی بخصوص پس از برجام برداشته شده و در این سفر گام های خوبی بر خواهیم داشت.
وی افزود: روابط ایران و روسیه و پیشرفت در این روابط به نفع دو ملت و ثبات منطقه خواهد بود و همكاری های خوبی در سطح بین المللی با یكدیگر داریم.
رییس جمهوری با اشاره به اینكه آمریكا پس از انتخاب رییس جمهوری با مشكلات جدیدی در درون خود و سایر كشورها مواجه شده است، گفت: در اروپا نیز شرایط سختی را مشاهده می كنیم و از طرفی در منطقه ما مشكلات و بی ثباتی و تروریسم را شاهد هستیم؛ امروز فرصت های خوبی برای توسعه روابط دو كشور در زمینه منطقه ای، بین المللی و دو جانبه وجود دارد.
روحانی اضافه كرد: تا كنون هشت دیدار با رییس جمهوری روسیه داشتیم و مذاكرات مفصلی در زمینه منطقه ای و دو جانبه ای صورت گرفته و این سفر به دعوت رسمی رییس جمهوری روسیه انجام می شود كه در روابط دو جانبه تاثیر گذار خواهد بود.
سیام ** 1053** 9314**1429
خبرنگار: حمیدشریفی كیا**انتشار:محسن طاهرزاده
تهران - ایرنا - رییس جمهوری گسترش روابط دو جانبه میان جمهوری اسلامی ایران و روسیه را به نفع مردم دو كشور و منطقه خواند و گفت: این روابط علیه هیچ كشور ثالثی نبوده و نخواهد بود.