۹ فروردین ۱۳۹۶، ۱۸:۱۳
کد خبر: 82477318
T T
۰ نفر
توصیه‌های عملی حضرت آیت‌الله خامنه‌ای برای ماه‌های رجب وشعبان

تهران - ایرنا - پایگاه‌ اطلاع‌رسانی دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت الله العظمی خامنه ای، در آستانه ورود به ماه‌های رجب و شعبان، گزیده‌ای از توصیه‌های عملی ایشان برای این دو ماه با فضیلت را منتشر كرد.

به گزارش ایرنا در متن منتشره چهارشنبه از سوی پایگاه‌ اطلاع‌رسانی دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت الله العظمی خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی آمده است:‌
«ماه رجب، ماه شعبان، یك آمادگاهی است برای اینكه انسان در ماه مبارك رمضان -كه ماه ضیافت الهی است- بتواند با آمادگی وارد شود. آمادگی به چیست؟ در درجه‌ی اول، آمادگی به توجه و حضور قلب است؛ خود را در محضر علم الهی دانستن، در محضر خدا دانستن، همه‌ی حالات خود را، حركات خود را، نیّات خود را، خطورات قلبی خود را در معرض و محضر علم الهی دانستن؛ در درجه‌ی اول، این مهم است.» 1392/02/25
می‌توان با به‌جای آوردن اعمال سفارش‌شده در این دو ماه، سهمی از این آمادگی را به‌دست آورد و بهره‌ای بهتر از ماه مبارك رمضان كسب نمود.

توصیه‌های ماه رجب:

**در ماه رجب به ذكر، دعا و توسل اهمیت بدهید
الان در ماه رجب هستیم؛ ماهی كه روزهای متبرّكی دارد. از این ایام استفاده بردن و معنویت را تقویت كردن و با خدا ارتباط برقراركردن و ذكر و دعا و توسّل را اهمیت دادن از وظایف است. تقویت ارتباط خود با خدا؛ تلاش در مسائل دنیایی - اعم از فراگیری علم و دانش و كوشش در راه سازندگی - آگاه بودن از مسائل سیاسی و اقتصادی و مهمتر از همه، حفظ آن امید، عوامل و ویژگیهایی است كه ان‌شاءاللَّه در آینده - آینده‌ای نه چندان دور - همه روی زمین را به نور جمهوری اسلامی منوّر خواهد كرد و بشریت را از بركات اسلام برخوردار خواهد ساخت و ملت ایران را - همچنان كه خدای متعال به مسلمانان وعده فرموده است - شاهدِ یكپارچگی و وحدت بشریت در روی زمین قرار خواهد داد.
بیانات در دیدار مردم قم‌ 1371/10/19

**از دعاهای ماه رجب معارف الهی را یاد بگیرید
امروز جامعه انقلابی ما، مردم مؤمن ما، نیاز به این دارند كه این آرامش را، این سكینه را، این طمأنینه و وقار را در خودشان هرچه بیشتر به وجود بیاورند. «الا بذكر الله تطمئن القلوب». یاد خداست كه دلها را در ماجراهای طوفانی دنیا و زندگی حفظ میكند. یاد خدا را مغتنم بشمارید. ایام ماه رجب نزدیك است. دعاهای ماه رجب یك دریائی از معرفت است. در دعا فقط این نیست كه انسان دل را به خدا نزدیك میكند؛ این هست، فراگیری هم هست. در دعا هم تعلیم است، هم تزكیه هست. دعا هم ذهن را - این دعاهای مأثور از ائمه (علیهم‌السّلام) - روشن میكند، حقایقی را، معارفی را به ما می‌آموزد كه در زندگی به آنها نیاز داریم، و هم دل را متوجه به خدا میكند. ذكر الهی را خیلی باید مغتنم بشمرید.
خطبه‌های نماز جمعه‌ی تهران 1388/03/29

**از هرساعت ماه رجب برای به‌دست آوردن توجه الهی استفاده كنید
ماه رجب، ماه مباركی است؛ ماه توسل و تذكر و توجه و تضرع و استغاثه و محكم كردن پیوند دلهای محتاج و نیازمند ما به ذیل لطف و فضل الهی است. این روزها را قدر بدانید. هر یك روز ماه رجب، یك نعمت خداست. در هر ساعتی از این ساعات، یك انسان اگر هوشمند و زرنگ و آگاه باشد، میتواند چیزی را به دست بیاورد كه در مقابل آن، همه‌ی نعمتهای دنیا پوچ است؛ یعنی میتواند رضا و لطف و عنایت و توجه الهی را به دست آورد. بعد از ماه رجب، ماه شعبان و بعد ماه رمضان است. برادران و خواهران مسلمان! ای صاحبان دلهای بیدار و مخصوصاً ای جوانان! این سه ماه را قدر بدانید. در این سه ماه، فرصت برای وصل كردن و منور نمودن دلها به لطف و نور پروردگار، بیش از همیشه است.
خطبه‌های نماز جمعه‌ی تهران 1369/11/19

**توسلات خود را هرچه میتوانید بیشتر كنید
باید همه به یكدیگر تبریك عرض كنیم [این‌] توفیق الهی را كه توانستیم بار دیگر وارد ماه رجب بشویم. ماه رجب یك فرصت تقرّب به ارزشهای الهی و تقرّب به ذات مقدّس پروردگار و فرصت خودسازی است. این ایّامی كه در روایات ما به‌عنوان ایّام برجسته معرّفی شده‌اند، اینها همه فرصتند؛ هر فرصتی هم نعمت است و هر نعمتی هم نیازمند شكر و سپاس است. شكر و سپاس نعمت هم این است كه انسان نعمت را بشناسد، بر طبق اقتضای این نعمت رفتار كند، از آن بهره ببرد، نعمت را از خدا بداند و آن را در راه خدا به كار ببرد؛ ماه رجب از این نعمتها است. بعد هم ماه شعبان است كه آن هم نعمت دیگری است و این دو ماه از نظر كُمَّلین و اهل توحید و اهل معنا مقدّمه‌ی ماه رمضانند؛ و ماه رمضان ماه عروج است، ماه رفتن به معراج است، ماه تزكیه است، ماه تصفیه است كه همه‌ی ما به اینها احتیاج داریم. از ماه رجب قدردانی كنید؛ در این ماه توسّلات خودتان به درگاه پروردگار عالم را هرچه میتوانید بیشتر كنید؛ به یاد خدا باشید و كار را برای خدا انجام بدهید؛ این تلاشی كه میكنید، این زحمتی كه میكشید، برای خدا قرار بدهید.
بیانات در دیدار فرماندهان نیروی انتظامی جمهوری اسلامی 1394/02/06

**در ماه رجب دائم استغفار كنید
ماه رجب فرصت خوبي است؛ ماه دعاست، ماه توسل است، ماه توجه است، ماه استغفار است. دائم هم باید استغفار كنیم. هیچ كس هم خیال نكند كه من از استغفار مستغني‌ام. پیغمبر خدا میفرماید كه: «انّه لیغان علي قلبي و انّي لأستغفر اللَّه في كلّ یوم سبعین مرّة». بلاشك پیغمبر هم حداقل روزي هفتاد مرتبه استغفار میكرد. استغفار براي همه است؛ بخصوص ماها كه در این تحركات مادي، در این دنیاي مادي غرقیم و آلوده‌ایم. استغفار بخشي از این آلودگي را پاكیزه میكند و از بین میبرد. ماه استغفار است؛ ان‌شاءاللَّه فرصت را مغتنم بشماریم.
بیانات در دیدار نمایندگان مجلس شوراي اسلامي 1388/04/03

**جوانها از سنت حسنه اعتكاف در ماه رجب بیشتر استفاده كنند
در نیمه این ماه، جوانان ما سالهائی است كه این سنت حسنه را در كشور رائج كرده‌اند؛ سنت اعتكاف را، رفتن در مساجد را، روزه گرفتن را. واقعاً چقدر منظره‌ی زیبا و معطّری است كه جمع كثیری از جوانهای ما برخلاف سیره‌ی متعارف جوانهای دنیا كه غرق در شهوات و تمایلات نفسانی هستند، روزها و شبهائی را روزه بگیرند؛ بروند در یك مسجدی بنشینند، اعتكاف كنند؛ شب و روزشان را ذكر و فكر و شنیدن معارف الهی و شنیدن احكام و مذاكره‌ی علم حقیقی - كه علم توحید است - قرار دهند؛ این خیلی چیز مهمی است. اینها از بركت انقلاب است. قبل از انقلاب، ما در این ایام نیمه‌ی ماه رجب ندیده بودیم یا خیلی بندرت میدیدیم كه كسانی بروند اعتكاف كنند. غالباً همه‌ی ماها، همه‌ی مردم غافل بودیم از این روزنه‌ی رحمت الهی. بنده در مشهد كه اصلاً ندیده بودم؛ در قم هم یك تعداد معدودی، یك چند نفر طلبه در مسجد امام میرفتند و ایام نیمه‌ی ماه رجب اعتكاف میكردند. امروز شما نگاه كنید؛ نه فقط مساجد جامع، نه فقط مساجد بزرگ، نه فقط در یك شهر و دو شهر، بلكه در همه‌ی كشور، در همه‌ی شهرها، در همه‌ی مساجد، جوانهای ما، مردان ما، زنان ما، دختران ما، پسران ما میروند صف میكشند، اسم مینویسند، برای اینكه به آنها فرصت داده شود كه در این مسجد، در آن مسجد، سه روز روزه بگیرند و اعتكاف كنند؛ این خیلی برای یك ملت حائز ارزش است، این خیلی مهم است. اینها هست. این ماه رجب است؛ از این فرصتها استفاده كنید. جوانها! شما بیشتر استفاده كنید. دلهای پاك شما، جانهای باصفا و نورانی شما آماده‌ی تلألؤات و تشعشعات رحمت الهی و توجهات الهی است؛ این را قدر بدانید.
بیانات در دیدار اقشار مختلف مردم‌ 1392/02/25

**ماه رجب بیشتر ماه نماز است
برای این‌كه انسان بتواند وقتی وارد این تالار (ماه رمضان) شد، چشمش باز باشد، غافل نشود، دچار گیجی و گولی نشود كه سرش را بیندازد پایین و از این در وارد شود و از آن در بیرون برود؛ نگاهی به دوروبر كند و استفاده‌ای ببرد و برای این‌كه این آمادگی در من و شما پیدا شود، این ماه رجب و شعبان را قرار داده‌اند؛ رجب یك‌جور، شعبان یك‌جور دیگر. رجب، بیشتر ماه نماز است؛ شعبان، بیشتر ماه دعا و روزه است.
بیانات در دیدار وزیر و مدیران وزارت اطلاعات 1383/07/13

**از ماه رجب برای تقویت بُعد معنویّت‌گرایتان بهره ببرید
یك كلمه در باب ماه رجب عرض بكنیم. یك بُعد لطیف معناگرا در هر انسانی وجود دارد. خب، انسان مجموعه‌ی ابعاد مختلف است؛ غرایز هست، امیال هست، نیازها هست؛ یك بُعد، بُعد معناگرا است در هر انسانی، همه‌ی انسانها. این بُعد، بُعد بسیار لطیفی است و در سنین جوانی لطافت این بُعد و شفّافیّتش بیشتر و زلال‌تر است. این بُعد را اگر ما آحاد بشر بتوانیم در خودمان تقویت كنیم، بقیّه‌ی ابعاد ما را هدایت خواهد كرد. نه اینكه بُعد معنوی و معناگرا جلوی غرایز را، جلوی نیازها را، جلوی تعقّل و خردورزی را بگیرد؛ نه، همه‌ی اینها به جای خود محفوظ است، این بُعد معنویّت و معناگرایی در انسان همه‌ی این ابعاد دیگر را هدایت میكند، اگر در ما باقی بماند، اگر تقویت بشود. آدمهای خبیثی كه در دنیا مشاهده میكنید كه یا ظالمند، یا سفّاكند، یا پول‌پرستند، یا شهوت‌پرستند، یا شكم‌پرستند و ابعاد مادّی بر وجود اینها غلبه كرده، اینها كسانی هستند كه آن بُعد معناگرا را، معنویّت‌گرا را در خودشان رشد ندادند، بتدریج ضعیف شده و از بین رفته. من به شما جوانها عرض میكنم از ماه رجب استفاده كنید، بهره ببرید برای تقویت این بُعد معنویّت‌گرا.
یاد خدا، ذكر خدا، دعاهایی كه وارد شده، توجّه به مضامین این دعاها، تلاوت قرآن، نماز اوّل وقت، پرهیز از گناه، اخلاق نیك، در این ماه فرصتهای بزرگی است كه در اختیار همه‌ی ما هست امّا شما جوانها از این فرصتها بهتر میتوانید استفاده كنید؛ درست مثل این فرصتهای مادّی.
بیانات در دیدار اعضای انجمن‌های اسلامی دانش‌آموزان 1395/2/1

توصیه‌های ماه شعبان:

**رابطه خودتان را با خدا به‌وسیله دعا و ذكر تقویت كنید
به خدا توكل كنید. از خدای متعال توفیق بخواهید. رابطه‌تان را روز به روز با معنویت و خدای متعال تقویت كنید. مبادا اشتغالات كاری، شما را از ذكر و توجه و پرداختن به معنویات باز بدارد! یعنی یكی از خطرها این است كه در عمل‌زدگی غرق بشویم و از آن ارتباط قلبی خودمان غافل بمانیم. آن چیزی كه پشتوانه‌ی نشاط و شور و شوق و تحرك و توفیق ماست، كمك الهی است. كمك الهی را باید به معنای واقعی كلمه از خدا خواست و از خدا طلب كرد. هم باید نعمت الهی را - نعمت این مسئولیت و این توفیق خدمتی كه به شما داده - شكر كرد و هم این‌كه ازدیاد و دوام و استمرار آن را از خدای متعال طلب كرد و خواست. لذا این احتیاج دارد به توجه؛ این ایام ماه شعبان را مغتنم بشمارید. در این صلوات شریف ظهرها میخوانید: «الّذی كان رسول‌اللَّه - صلّی اللَّه علیه و اله - یدأب فی صیامه و قیامه فی لیالیه و ایّامه بخوعا لك فی اكرامه و اعظامه الی محلّ حمامه»؛ یعنی پیغمبر تا لحظه‌ی مرگ هم ماه شعبان و روزها و شبهای شعبان را گرامی میداشتند و همه‌ی شعبانها در زندگی آن بزرگوار این‌طور بود؛ كه بعد در همین صلوات میخوانید: «اللّهم فأعنّا علی الاستنان بسنّته فیه و نیل الشّفاعة لدیه»؛ سنت این بزرگوار را در این ماه ان‌شاءاللَّه ادامه بدهید؛ توجه، دعا، ذكر و آماده شدن برای ورود در ماه مبارك رمضان.
بیانات در دیدار رئیس جمهور و اعضای هیأت دولت 1386/06/04

**حقیقتاً از دل، با زبان مناجات با خدا حرف بزنید
شاید در ماه شعبان، بتوانیم با ذخیره‌ای كه از این ماه گرفته‌ایم، آن مناجات پرسوز و گداز و پر مضمون را با نفس حقیقی بخوانیم - نه‌فقط الفاظ آن را مرور كنیم - و حقیقتاً از دل، با زبان آن مناجات با خدا حرف بزنیم، و اگر ان‌شاءاللَّه این همه فراهم شد، در ماه رمضان، آماده‌ی ورود بر سر سفره‌ی ضیافت الهی شویم و در اوج قله‌ی آن ماه، شایسته‌ی ورود به لیلةالقدر گردیم.
شما برادران عزیز، جزو بهترین كسانی هستید كه میتوانید از این سفره‌ی انعام الهی كه در ماههای رجب و شعبان و رمضان گسترده است، استفاده كنید. علت این است كه در این میدان، آن‌كه تلاش بیشتری میكند؛ آن‌كه طهارت و صداقت بیشتری برای خود ذخیره میكند و آن‌كه كار بیشتری در مقابل برداشت كمتر ارائه میدهد، مقربتر و موفقتر است. او بیشتر محل تلألؤ انوار الهی قرار میگیرد.
بیانات در دیدار مسئولان دستگاه قضایي ‌1371/10/23

**با دعای كمیل و مناجات شعبانیه مأنوس بشوید
این مناجات شعبانیه را ببینید. من یك وقتی از امام (رضوان‌الله‌علیه) پرسیدم در این دعاهای مأثوری كه وجود دارد، شما كدام دعا را بیشتر از همه خوشتان می‌آید و دوست دارید. فرمودند: دعای كمیل و مناجات شعبانیه. اتفاقاً هر دو دعا هم مال ماه شعبان است؛ دعای كمیل كه می‌دانید اصلاً ورود اصلی‌اش مال شب نیمه‌ی شعبان است، مناجات شعبانیه هم كه از ائمه نقل شده، متعلق به ماه شعبان است. لحن این دو دعا به هم نزدیك است؛ هر دو عاشقانه است. در مناجات شعبانیه: «و ان ادخلتنی النّار اعملت اهلها انّی احبّك»؛ جهنم هم كه من را ببری، فریاد می‌كشم تو را دوست دارم. و در دعای كمیل: «لان تركتنی ناطقا لاضجّن الیك بین اهلها ضجیج الاملین و لاصرخنّ الیك صراخ المستصرخین و لابكینّ بكاء الفاقدین»؛ اگر به من در جهنم اجازه بدهی و نطق را از من نگیری، فریاد می‌كشم؛ فریادِ امیدواران، فریادِ دلدادگان و فریادِ دلباختگان را.
باید با اینها مأنوس بشویم و قدری دلمان را نرم كنیم. این دل چیز عجیبی است؛ گاهی اوقات به وسیله‌یی كه انسان را به اوج آسمانها و اوج معنویت می‌برد، تبدیل می‌شود؛ گاهی هم بعكس، به سنگ سنگینی تبدیل می‌شود كه بسته شده به پای انسان و انسان را تا اعماق آب، تا اعماق دره فرو می‌برد؛ غرق می‌كند؛ پدر انسان را درمی‌آورد. اگر دل را به پول و به شهوت جنسی و به مقام و به این چیزها دادید، این همان سنگ سنگین است؛ دل دیگر نیست.
بیانات در دیدار وزیر و مدیران وزارت اطلاعات 1383/07/13

سیام**6084** 1823 دریافت: امیر خان زاده*انتشار: طاهره نبی اللهی
۰ نفر