مذاكره مقامات آنكارا ـ واشنگتن درباره عمليات رقه، پ.ك.ك و استرداد گولن

آنكارا- ايرنا- ركس تيلرسون وزير امور خارجه آمريكا فردا پنجشنبه طي سفر رسمي يك روزه به آنكارا، با مقامات اين كشور از جمله با رئيس جمهوري و وزير امور خارجه تركيه ديدار و مذاكره خواهد كرد.

به گزارش ايرنا، بر اساس اعلام منابع ديپلماتيك، دو طرف در جريان اين سفر در خصوص عمليات رقه، استرداد فتح الله گولن روحاني متهم به كودتاي 15 جولاي سال 2016 تركيه كه هم اكنون ساكن ايالت پنسيلوانياي آمريكاست و نيز موقعيت گروه تروريستي پ.ك.ك و حزب اتحاد دموكراتيك سوريه(پ.ي.د) و يگان‌هاي مدافع خلق سوريه(ي.پ.گ) به مذاكره خواهند پرداخت.
تركيه در هر سه موضوع مهمي كه جزو محورهاي اصلي سفر وزير امور خارجه آمريكا به آنكارا تعيين شده، تا كنون به رغم تلاش هاي زياد، نتوانسته است نظر مساعد مقامات دولت واشنگتن را جلب كرده و با سياست هاي خود در منطقه همسو كند.
بنا به اعلام وزارت امور خارجه تركيه، در نخستين سفر رسمي ركس تيلرسون وزير امور خارجه آمريكا به آنكارا، انتظار مي رود سه موضوع عمليات رقه، استرداد فتح الله گولن و نيز گروه تروريستي پ.ك.ك و حزب اتحاد دموكراتيك سوريه(پ.ي.د) و يگان‌هاي مدافع خلق سوريه(ي.پ.گ) مطرح شده و مواضع دو طرف شفاف تر شود.
بر اساس اين اطلاعيه، در اين ديدار محاصره رقه و نيز روند پس از آزادسازي اين منطقه از تصرف گروه تروريستي داعش نيز مورد بررسي قرار خواهد گرفت.
هر چند كه وزارت امور خارجه تركيه سفر تيلرسون را نخستين سفر يك مقام بلندپايه آمريكايي پس از مراسم تحليف دونالد ترامپ رئيس جمهوري اين كشور به تركيه اعلام كرده و اين سفر نقطه عطفي در همكاري هاي دو كشور عنوان شده است ولي برابر اخبار موجود، اين سفر در واقع سومين سفر مقامات بلندپايه آمريكا به آنكارا محسوب مي شود.
پيش از اين، در دو ماه آخر فصل زمستان، مايك پمپئو رئيس سازمان اطلاعات مركزي آمريكا(سيا) در نخستين سفر خارجي خود پس از انتصاب از سوي دونالد ترامپ و نيز ارتشبد جوزف دانفورد رئيس ستاد مشترك ارتش آمريكا وارد آنكارا شده و با مقامات اين كشور در خصوص اين سه موضوع مهم براي دو طرف ديدار و مذاكره كرده اند.
بر اساس اطلاعيه وزارت امور خارجه تركيه، دو طرف در ديدار فردا، در خصوص اقدامات و تحركات اخير حزب اتحاد دموكراتيك سوريه(پ.ي.د) به عنوان شاخه گروه تروريستي پ.ك.ك در سوريه و همچنين كمك تسليحاتي واشنگتن به يگان‌هاي مدافع خلق سوريه(ي.پ.گ) كه در هفته هاي اخير موجب ايجاد تنش بين آنكارا و واشنگتن شده است، مذاكره خواهند كرد.
اين در حالي است كه مقامات آمريكايي از نبود رابطه مستقيم اين كشور با گروه تروريستي پ.ك.ك سخن مي گويند ولي مقامات تركيه مصر هستند كه حزب اتحاد دموكراتيك سوريه(پ.ي.د) يكي از شاخه هاي اين گروه تروريستي است و كمك تسليحاتي واگذار شده از سوي آمريكا، به طور غيرمستقيم در اختيار پ.ك.ك قرار مي گيرد.
استرداد فتح الله گولن روحاني ناراضي تركيه نيز كه از 15 سال پيش به صورت خودتبعيدي در ايالت پنسيلوانياي آمريكا ساكن شده و در جريان رسيدگي به پرونده كودتاي 15 جولاي تركيه، در متن كيفرخواست به عنوان متهم رديف اول اين رويداد مهم معرفي شده است، جزو خواسته هاي اصلي تركيه محسوب مي شود كه قرار است دو طرف در ديدار فردا در اين خصوص نيز مذاكره كنند.
تركيه مدعي است كه فتح الله گولن روحاني ترك ساكن آمريكا، با تشكيل گروهي موسوم به 'فتو' كودتاي 25 تيرماه سال گذشته را سازماندهي كرده است.
تركيه در ماههاي گذشته همواره خواستار استرداد وي از دولت قبلي و فعلي آمريكا شد ولي اين درخواست تركيه با جواب رد دولت اوباما مواجه شده و موجب تيرگي روابط دو كشور شد.
رجب طيب اردوغان رئيس جمهوري تركيه نيز مذاكره تلفني با دونالد ترامپ رئيس جمهوري جديد آمريكا كه حدود دو ماه و نيم پيش انجام شد، خواستار استرداد فتح الله گولن رهبر گروه فتو از آمريكا به تركيه شد ولي دولت آمريكا دلايل تركيه را براي استرداد وي ناكافي اعلام كرد.
چند روز پيش نيز مقامات وزارت خارجه آمريكا اعلام كردند كه اين مساله در سفر تيلرسون به احتمال زياد از سوي آنكارا مطرح خواهد شد و وزير امور خارجه آمريكا نيز آمادگي پاسخگويي به اين موضوع را دارد.
همچنين مولود چاووش اوغلو وزير امور خارجه تركيه روز چهارشنبه اعلام كرد كه در ديدار با ركس تيلرسون وزير امور خارجه آمريكا موضوع بازداشت محمد هاكان آتيلا معاون مدير اجرايي هالك بانك (بانك خلق) را مطرح و از وي درباره اين موضوع سوال خواهد كرد.
در جريان سفر حدود دو ماه پيش مايك پمپئو رئيس سازمان اطلاعات مركزي آمريكا(سيا) به آنكارا نيز كه نخستين سفر خارجي وي پس از انتصاب از سوي دونالد ترامپ رئيس جمهوري آمريكا بود، دو طرف در خصوص استرداد فتح الله گولن به تركيه، اقدام مشترك نظامي در الباب و رقه سوريه و خودداري آمريكا در حمايت از حزب اتحاد دموكراتيك سوريه(پ.ي.د) و يگان‌هاي مدافع خلق سوريه(ي.پ.گ) مذاكره كردند ولي اين مذاكرات نتايجي براي دولت تركيه نداشت.
بينالي يلدريم نخست وزير تركيه نيز حدود دو ماه پيش در حاشيه پنجاه و سومين كنفرانس امنيتي بين‌المللي مونيخ در آلمان با مايك پنس معاون رئيس جمهوري آمريكا ديدار كرده و خواستار استرداد فتح الله گولن به تركيه شده بود كه اين خواسته نيز برآورده نشد.
آمريكا كه اين روزها جاي پاي قبلي خود را در عراق و سوريه از دست داده، به شدت در صدد احياي نقش خود در سوريه است و با توجه به شرايط موجود منطقه، بدنامي داعش، دشمني با دولت قانوني سوريه و نيز قبضه كامل عناصر ارتش به اصطلاح آزاد سوريه توسط دولت تركيه، راهي جز نزديك شدن به گروه هاي كُردي سوريه ندارد.
بر اين اساس، دولت آمريكا كه همواره در منطقه به دنبال ايجاد كانون هاي تنش بوده، مراودات خود را با دو گروه كُردي سوريه يعني حزب اتحاد دموكراتيك سوريه(پ.ي.د) و يگان‌هاي مدافع خلق سوريه(ي.پ.گ) زيادتر كرده و به بهانه مبارزه با داعش و در واقع براي دامن زدن به جنگ در خاك سوريه، تسليحات نظامي در اختيار آنها قرار داده، ولي اين تصميم با مخالفت شديد دولت تركيه و متحد آمريكا در پيمان آتلانتيك شمالي(ناتو) واقع شده است.
دولت تركيه، آمريكا را متهم به تسليح و همراهي با گروه هاي تروريستي كرده و اين دو گروه كُردي سوريه را شاخه سوري گروه هاي تروريستي پ.ك.ك مي داند و مدعي است كه اين دو تشكيلات شبه نظامي كُردي، در صدد ايجاد كشور مستقل در شمال سوريه است و بر اين اساس تركيه به رغم دشمني با دولت قانوني سوريه و تجاوز نظامي به خاك اين كشور، همواره از تماميت ارضي سوريه دفاع و اعلام كرده است كه اجازه تاسيس دولت و يا تشكيلات خودگردان كُردي در شمال سوريه را نخواهد داد.
آمريكا تا كنون به اين دغدغه تركيه پاسخ مناسبي نداده و با معطل كردن دولت تركيه و نيز با تقويت حضور نظامي خود در شمال سوريه، در صدد مستحكم تر كردن جاي پاي خود در منطقه است.
خاورم/1905**گزارش از: حسن فاخري