به گزارش روز چهارشنبه گروه علمي ايرنا از پايگاه اينترنتي ناسا، كاسيني روز چهارشنبه 26 آوريل (7 ارديبهشت) در بخشي از ماموريت پاياني خود به نام 'پايان بزرگ'، اولين شيرجه خود را از مجموعه شيرجه هاي برنامه ريزي شده در شكاف دو هزار و 400 كيلومتري ميان زحل و حلقه هاي آن انجام مي دهد.
'توماس زوربانچن' مدير اين ماموريت علمي در مقر ناسا در واشنگتن گفت: تاكنون هيچ فضاپيمايي وارد اين منطقه كه تلاش داريم 22 بار از آن گذر كنيم، نشده است.
وي افزود: آنچه از اين بخش از ماموريت كاسيني مي آموزيم، اطلاعات ما را از نحوه شكل گيري و تحول سياره هاي غول پيكر و سيستم هاي سياره اي افزايش مي دهد.
كاسيني از زماني كه در زحل به سر مي برد، اكتشافات چشمگير بي شماري را از جمله كشف يك اقيانوس كروي و درياهاي مايع متان در قمر تيتان انجام داده است.
ولي اكنون بعد از گذشت 20 سال از پرتاب كاسيني از زمين و 13 سال بعد از چرخش اين فضاپيما به دور سياره زحل، سوخت اين فضاپيما رو به كاهش است. ناسا در سال 2010 تصميم گرفت كه ماموريت اين فضاپيما را در سال جاري (2017) با انجام يك شيرجه هدفمند در زحل به منظور حفاظت و نگهداري از قمرهاي اين سياره براي اكتشافات آتي به ويژه كشف منطقه بالقوه قابل سكونت در انسلادوس به پايان رساند.
اما آغاز اين پايان براي كاسيني از بسياري جهات شبيه يك ماموريت كاملا جديد است.
محققان اين ماموريت اميدوارند كه اطلاعات مفيدي در مورد ساختار داخلي سياره زحل و منشاء حلقه هاي آن به دست آورند همچنين اولين نمونه اتمسفر زحل و ذرات ناشي از حلقه هاي اصلي را بدست آورند و بتوانند از نزديكترين فاصله از ابرهاي زحل و حلقه هاي داخلي اين سياره تصوير بگيرند.
كاسيني روز شنبه 22 آوريل (2 ارديبهشت) با انجام آخرين پرواز از نزديكي 'تيتان' قمر بزرگ زحل، به مدارهاي پاياني بزرگ خود منتقل مي شود .
در اواسط ماه سپتامبر و پس از يك مواجهه كاسيني با تيتان از مسافت دور، خط سير اين فضاپيما براي شيرجه زدن در اتمسفر زحل مي شكند و پس از 15 سپتامبر (24 شهريور) كه آخرين شيرجه خود را انجام مي دهد، تا زماني كه سيگنال هاي آن از دست برود، همچنان اطلاعاتي را از چند ابزار ارسال خواهد كرد كه مهم ترين آنها اطلاعاتي در مورد تركيب اتمسفر اين سياره خواهد بود.
علمي**2038**
مترجم: درنا محمديان* انتشار: زهره محتشمي پور
تهران- ايرنا- فضاپيماي 'كاسيني' سازمان فضايي آمريكا (ناسا) كه از سال 2004 در اطراف زحل در حال گردش است، 26 آوريل (6 ارديبهشت) بخش پاياني ماجراي خود را آغاز مي كند.