به گزارش روز شنبه خبرنگار فرهنگي ايرنا، سيد مرتضي آويني نويسنده، منتقد، روزنامه نگار ومستند ساز دفاع مقدس كه سلاح هنر را به دست گرفت تا هنر متعهد و انقلابي را نشان دهد با جان خود حرمت هنر و منزلت قلم را پاسداري كرد تا روزي را به نام هنر انقلابي به يادگار بگذارد.
'شهيد مرتضي آويني' در روز جمعه بيستم فروردين سال 1372 هنگامي كه براي توليد مجموعه اي جديد از 'روايت فتح' به فكه، منطقه عملياتي و الفجر مقدماتي به همراه گروه رفته بود، براثر انفجار مين به شهادت رسيد.
شهيد آويني را بايد راوي واقعي جنگ دانست كه فيلم هاي مستند او بيانگر واقعيت هاي دفاع مقدس است. وي در كنار توجه عيني به مصداق ها، هم روايت ساز و هم روايت پرداز جنگ بود.
**نگاهي به زندگي شهيد آويني
سيد مرتضي آويني در سال 1326 در شهرري به دنيا آمد وي تحصيلات ابتدايي و متوسطه را در شهرهاي زنجان، كرمان و تهران سپري كرد و در سال 1344 ديپلم گرفت و وارد دانشكده هنرهاي زيباي دانشگاه تهران شد. رشته تحصيلي او معماري بود. در كنار درس كار هم مي كرد.
شهيد آويني پس از پيروزي انقلاب به گروه تلويزيوني جهاد سازندگي رفت و شروع به ساخت فيلم هاي مستند كرد.
نخستين فيلم وي درباره سيلي بود كه در سال 1358 در خوزستان آمد ساخت. فيلم هاي مستند بعدي وي 'شش روز در تركمن صحرا' درباره اقدامات ضد انقلاب در منطقه گنبد تهيه شد و 'خان گزيدهها' بود كه درباره خان هاي منطقه فيروزآباد فارس ساخته شد.
آويني با شروع جنگ و محاصره بندر خرمشهر به اين شهر رفت و با ياري همكارانش فيلم'فتح خون' را ساخت. سپس مجموعه 'حقيقت' را براي شهر آبادان تهيه كرد.
آويني پس از آن مشهورترين مجموعه تلويزيوني خود به نام روايت فتح را ساخت كه از سال 64 از تلويزيون پخش شد. اين مستند چهره واقعي جبهه هاي جنگ را نشان مي داد كه آويني خود متن اين فيلم ها را مي ساخت و گويندگي آن را نيز خودش انجام مي داد .
**فعاليت آويني در مطبوعات
شهيد آويني به غير از ساخت فيلم هاي مستند، فعاليت چشمگيري در مطبوعات داشت . مقالات او در ماهنامه اعتصام و ماهنامه جهاد چاپ شد وي از سال 68 در ماهنامه سوره مقاله نوشت.
همچنين وي ماهنامه 'ادبيات داستاني' و تأسيس 'دفتر مطالعات ديني هنر' در حوزه هنري را در كارنامه خود دارد.
**سالروز شهادت آويني و نامگذاري هفته هنر انقلاب
پس از شهادت هنرمند متعهد و بسيجي، شهيد سيد مرتضي آويني در روز بيستم فروردين سال 1372، با پيشنهاد شاعران، نويسندگان و هنرمندان حوزه هنري سازمان تبليغات اسلامي به مقام معظم رهبري، اين روز به عنوان «روز هنر انقلاب اسلامي» نام گذاري و هفته هنر انقلاب از اين روز شروع مي شود.
هفته هنر انقلاب اسلامي با يادآوري نام و خاطره شهيد مرتضي آويني مي تواند فرصت مغتنمي به شمار آيد تا چشم انداز روشني از تعريف هنر انقلاب، گفتمان انقلاب اسلامي در هنر، رسالت و تعهد هنرمند، اهداف متعالي هنر اسلامي و ساختارها و شاكله هاي فكري و هويتي هنر انقلاب ترسيم شود.
شهيد آويني هنرمندي بود برخاسته از فرهنگ و آموزه هاي انقلاب اسلامي و نگاهش برگرفته از مفاهيمي بود كه با پيروزي انقلاب در حوزه فرهنگ و هنر نهادينه و به اصول فرهنگي نظام تبديل شد. مي توان گفت هر آنچه در حوزه سينماي انقلاب اتفاق مي افتد، مستقيم و غير مستقيم برگرفته از تجربيات و آموزه هاي اين شهيد و هم نسلان او است.
هفته هنر انقلاب اسلامي را هر سال ميزاني قرار دهيم تا مسير حركت و جايگاه هنر و سينما را در كشور آسيب شناسي و افق يابي نمائيم.
فراهنگ**9338**1823خبرنگار: صديقه بهارلو* انتشار: طاهره نبي اللهي
تهران-ايرنا- 20 فروردين ماه سالگرد شهادت سيد مرتضي آويني، سيد شهيدان اهل قلم است ، وي با مستندهايي به ياد ماندني از دفاع مقدس و روايت فتح نگاهي آسماني به جبهه هاي جنگ داشت هنرمندي متعهد با آرمان هاي ديني بود كه هميشه در يادها مي ماند.