به گزارش ایرنا،حجم تجارت بین ایران و هند درصورت رفع مشكلات انتقال پول،گشایش شعبات بانك های ایرانی در هند و برقراری تعرفه تجارت ترجیحی می تواند در مدت كوتاهی به بیش از دوبرابر رقم فعلی (شش میلیارد دلار) افزایش یابد.
به گفته كارشناسان،حجم تجارت بین ایران و هند با استفاده از طرح توسعه بندر چابهار، كریدور شمال و جنوب و ایجاد بازارچه مشترك ایران و هند در چابهار می تواند به سرعت گسترش یابد.
در حال حاضر بیشترین صادرات ایران به هند را پس از نفت با 70 درصد ،محصولات شیمیایی و پتروشیمی ،قیر،خشكبار ، خرما و مقدار كمی میوه تشكیل می دهد.
برنج ،قطعات خودرو ،انواع ماشین آلات، فولاد،دارو، لاستیك و چای از مهمترین اقلام صادراتی هند به ایران با یك میلیارد و980 میلیون دلار در سال است .
برنج مهمترین محصول صادراتی هند به ایران است به گونه ای كه این كشور درسالهای گذشته حدود یك میلیون تن برنج باسماتی به ایران صادر كرده است.
صادر كنندگان ایرانی، وجود قوانین دست و پاگیر گمركی،تحمیل هزینه های جانبی ، تعرفه بالای گمركی و مشكلات بانكی را از مهمترین عوامل افزایش حجم مبادلات تجاری دو كشور می دانند.
به گفته فعالان امور صادراتی دوكشور این مشكلات باعث شده كه تجار ایرانی ، توان رقابت با كالاهای كشورهای دیگر كه با هزینه های گمركی بسیار پائین و حتی صفر وارد بازار هند می شود را نداشته باشند.
'مظفر زنگنه' مدیرعامل شركت امین تجارت پیشرو و یكی از صادركنندگان خشكبار می گوید بسیاری از كشورها با هزینه گمركی بسیار پائین اقدام به صادرات كالا به هند می كنند كه این امر باعث می شود كالای آنها نسبت به كالاهای ایرانی با هزینه بسیار كمتری به دست خریدار هندی برسد.
وی تصریح كرد افغانستان براساس توافقنامه ای كه با هند امضا كرده كالاهایش را با كمترین هزینه گمركی در این كشور به فروش می رساند.
یكی از صادر كنندگان میوه از ایران به هند گفت كه درسالهای گذشته سیب ،كیوی،انار و تعدادی از محصولات ایرانی به هند صادر شد و مشتریان خوبی بدست آورد ولی دولت هند به یكبار قیمت عوارض گمركی را بیش از 40 درصد افزایش داد و همین عامل باعث افزایش قیمت و عدم اقبال مصرف كنندگان شد.
**برقراری تعرفه تجارت ترجیحی
برخی از كارشناسان، برقراری تعرفه تجارت ترجیحی بین ایران و هند را یكی از روشهای مهم برای گسترش مبادلات تجاری می دانند.
دراین روش، براساس توافقی بین دولت ها ،تعدادی از كالاهای مهم واصلی از كاهش یا تخفیف عوارض گمركی برخوردار می شوند .این اقدام باعث می شود كه كالا با قیمت مناسبتری به بازار هدف برسد و قدرت رقابت پذیری آن بیشتر شود.
مسئولان اتاق های بازرگانی و تجار ایرانی درگذشته بارها اعلام كرده اند باید با قراری تجارت ترجیحی اقلام كشاورزی ایران با تعرفه كمتری وارد هند شود تا صادر كنندگان ایرانی به راحتی بتوانند كالاهایی مانند زعفران، پسته ،خرما،كیوی، سیب و انار را در این بازار بزرگ به فروش برسانند.
یك مقام آگاه در دولت هند چندی پیش در خصوص امضای قرارداد تجارت ترجیحی اعلام كرد باید به جای كاهش نرخ تعرفه ها، حجم مبادلات تجاری را هدف قرار داد به طوری كه دو كشور بازاری به ارزش 2 تا دو ونیم میلیارد دلار را در ا ختیار یكدیگر قرار دهند.
روزنامه اكونومیك تایمز در گزارشی نوشت ایران و هند پس از قرارداد چابهار در مسیر امضای یك قرارداد تعرفه ترجیحی قرار دارند اما این قرارداد تغییرات چشمگیری نسبت به قبل دارد.
یك مقام آگاه هندی كه خواست نامش محفوظ بماند تصریح كرد تلاش ما براین است كه یك قرارداد تجارت ترجیحی سریعی با ایران امضا كنیم كه مهمترین معیار آن حجم تجارت باشد به نحوی ،این قرارداد جدید متفاوت از شیوه كاهش خطوط تعرفه است.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در دهلی نو نیز معتقد است ایران می تواند با امضای موافقتنامه های تجارت ترجیحی ، حمایت از سرمایه گذاری متقابل وحذف مالیات مضاعف زمینه افزایش صادرات به این كشور و جذب سرمایه شركت های هندی را فراهم كند.
غلامرضا انصاری افزود:میوه ،خشكبار،زعفران، خرما وانواع محصولات كشاورزی وغذایی می تواند بازار خوبی در هند داشته باشد.
وی با بیان اینكه كالاهای هندی باید از طریق ایران به افغانستان،آسیای میانه،روسیه و شمال اروپا برسد افزود:باید با اصلاحات بیشتر گمركی و فراهم كردن تسهیلات لازم وپشتیبانی بنادر جنوب از این فرصت ها استفاده كنیم.
وی با اشاره به اجرای طرحهای بزرگ در هند خاطرنشان كرد شركت های فنی و مهندسی ایران می توانند با توجه به توانمندی های خود در بازار هند حضور یافته و مجری طرحهای بزرگ در این كشور باشند.
انصاری با اشاره به آینده روابط ایران و هند تصریح كرد هند بازار بزرگی است كه تقریبا در همسایگی وفاصله دریایی یك هزار كیلومتری ایران قرار دارد.
**مشكلات بانكی
فعالان اقتصادی و تجاری ایران و هند،مشكلات نقل و انتقال پول بین ایران و هند را یكی از موانع اصلی گسترش روابط تجاری وبازرگانی در كنار مشكلات تعرفه ای می دانند.
به گفته این افراد ،مشكلات نقل و انتقال پول باعث سوء استفاده افرادی و ایجاد فضای بی اعتمادی در بین تجار دو كشور شده است.
هم اكنون، تعدادی از شركت های ایرانی، مبالغ زیادی پول برای واردات كالا از طریق واسطه ها به بانك های هندی واریز كرده اند كه طرف هندی از انجام تعهدات خود برای تحویل كالا و یا برگرداندن مبلغ واریز شده خودداری می كنند.
به گفته كارشناسان، درصورتیكه ارتباط مستقیم بانكی بین ایران و هند برقرار شود و بانك های معتبر 2 كشور اقدام به ایجاد شعباتی كنند، علاوه بر رفع بسیاری از مشكلات ،حجم مبادلات دو كشور به سرعت گسترش می یابد.
'ساتیا پال شرما' یكی از تجار هندی ،مشكلات بانكی را مهمترین مانع گسترش روابط ایران و هند دانست و گفت با ایجاد شعبه های بانك های ایرانی در هند و ایران بسیاری از مشكلات رفع می شود.
وی تصریح كرد ایران و هند در زمینه های مختلف می توانند نسبت به گسترش روابط تجاری و بازرگانی اقدام كنند.
او اظهار امیدواری كرد با رفع مشكلات بانكی شاهد گسترش هرچه بیشتر روابط دو كشور باشیم .
'اس .سی راجان'مدیر عامل فدراسیون سازمان های صادراتی هند با اشاره به ظرفیت های ایران و هند برای گسترش روابط تجاری گفت مهمترین مانع توسعه روابط بین تهران و دهلی نو مشكلات بانكی است.
وی خاطرنشان كرد تاكنون پنج بانك ایرانی برای ایجاد شبعه در هند درخواست داده اند كه تاكنون پاسخی از سوی دولت هند داده نشده است .
وی از بانك مركزی هند خواست برای رفع مشكلات تجاری بین دوكشور هرچه زودتر مجوز فعالیت این بانك ها را صادر كند.
رایزن بازرگانی ایران در هند نیز گفت اگر مشكل بانكی بین ایران و هند رفع شود ، صادرات غیر نفتی ایران می تواند به بیش از 10 میلیارد دلار در سال افزایش یابد.
'حسین بامیری' در گفت وگو با ایرنا با بیان اینكه میزان صادرات غیر نفتی بین ایران و هند در سال گذشته حدود 6.7 میلیارددلار بوده است افزود در صورت ایجاد شعبات بانك های ایرانی در هند این میزان می تواند تا 10 میلیارد دلار افزایش یابد.
وی با بیان اینكه حدود پنج سال است كه بانك های ایرانی برای ایجاد شعبه در هند درخواست داده اند افزود:تاكنون بانك مركزی هند به بهانه تكمیل نبودن مدارك با این درخواست ها موافقت نكرده است.
رایزن بازرگانی ایران در هند گفت كه اگر طرف هندی عزم جدی برای صدور مجوز فعالیت بانك های ایرانی داشته باشد ،می تواند نواقص را اعلام تا نسبت به رفع آنها اقدام شود.
وی افزود:فشار از طرف ایران برای صدور مجوز فعالیت بانك های ایرانی زیاد است ولی تاكنون طرف هند با این امر موافقت نكرده است.
بامیری گفت: فعال نبودن شبعه های بانكی بین ایران و هند باعث شده كه بسیاری ازتجار ایرانی با وجود پرداخت پول برای دریافت كالا،موفق به دریافت كالا و یا اصل پول خود نشوند.
وی با تاكید بر فعال شدن بانك های معتبر برای فعالیت تجاری دوكشور خاطرنشان كرد یوكو بانك كه در گذشته برای نقل و انتقال پول بین دوكشور در نظر گرفته شده بانكی ورشكسته بوده در حالیكه می توانیم از بانك های معتبر هند استفاده كنیم.
رایزن بازرگانی جمهوری اسلامی ایران در هند ،تعرفه های بالا را یكی دیگر از مشكلات گسترش روابط تجاری ایران و هند دانست و تصریح كرد درنظر داریم با امضای تعرفه ترجیحی با این كشور بخشی از مشكلات را برطرف كنیم .
سفیر جمهوری اسلامی ایران در دهلی نو نیز افتتاح شعباتی از بانك های ایرانی در هند را باعث رفع مشكلات تجار دانست تصریح كرد تاخیر هند در پاسخگویی به درخواست بانك های ایرانی برای بازكردن شعبه در این كشور غیر قابل انتظار است.
غلامرضا انصاری در گفت وگو با ایرنا اظهار كرد به رغم اینكه نخست وزیر هند در سفر به ایران تاكید بر فعال شدن روند افتتاح شعبات بانك های ایرانی درهند داشت ولی تاكنون مجوزی صادر نشده است.
وی مشكلات تكنیكی را ازجمله موانع فعالیت هندی درایران ذكر كرد و درخواست برای فعالیت این بانكها به صورت بانكداری اسلامی و محدودیت در خصوص در اختیار داشتن 50 درصد از سهام این بانك ها را ازجمله موانع فعالیت بانك های هندی در ایران دانست .
سفیر جمهوری اسلامی درهند خاطرنشان كرد درصورتیكه بانك های ایرانی شعباتی در هند افتتاح كنند بسیاری از مشلكات مبادلات بانكی بین دو كشور رفع می شود.
وی هند را بازار خوبی برای فروش محصولات نفتی ، پتروشیمی وكالاهای ایرانی دانست و تصریح كرد تجار ایرانی و بخش خصوصی باید به بازار یك میلیارد و 300 میلیون نفری هند توجه ویژه ای داشته باشند.
آساق**انتشار دهنده:احمدعلی خلیل نژاد
دهلی نو-ایرنا- هند با بیش از یك میلیارد و 250 میلیون نفر جمعیت و به عنوان دومین كشور پرجمعیت جهان دارای فرصت های طلایی بی شماری برای گسترش روابط تجاری با كشورهای مختلف بویژه ایران است.