۲۴ فروردین ۱۳۹۶، ۱۱:۳۶
کد خبر: 82491346
T T
۰ نفر
80 درصد نانوایی های كشور یارانه می گیرند

تهران- ایرنا- مدیرعامل اتحادیه نانوایی های سنتی كشور گفت: اكنون بیش از 72 هزار نانوایی دارای پروانه داریم كه 80 درصد آنان یارانه بگیر و 20 درصد آزادپزند و تهران بیشترین سهم را در نانوایی های آزادپز دارد.

«قاسم زراعت كار» امروز در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار اقتصادی ایرنا افزود: از این تعداد 15.5 درصد واحدهای آزادپز مربوط به كل كشور و 24.4 درصد مربوط به استان تهران است.
وی اظهارداشت: دولت طی بخشنامه ای در 6 مهرماه سال 95 ایجاد نانوایی های آزادپز را به منظور اشتغالزایی مطرح كرد، اما من براین باورم كه توسعه نانوایی های آزاد پز تاثیری در اشتغال زایی ندارد.
وی تصریح كرد: اكنون در سطح كشور با 10 تا 15 هزار نانوایی اضافه مواجه هستیم كه به نظر می رسد باید این نانوایی ها به مناطق نیازمند و دارای تراكم انتقال یابد نه این كه به طور مجدد نانوایی های جدیدی را احداث كنیم.
این مسئول اضافه كرد: اكنون افزایش تعداد نانوایی ها منجر به اعتراض برخی واحدهای تولیدی نان شده است به طور مثال با افزایش تعداد نانوایی ها وقتی در یك منطقه چهار واحد تولیدی فعال می شود منجر به كاهش درآمد همه این واحدها خواهد شد بنابراین نانوا ناچار است تعداد كارگرهای خود را كاهش دهد كه این امر خلاف طرح دولت در امر ایجاد اشتغالزایی است.
زراعت كار افزود: اكنون نیازمند ساماندهی نانوایی ها در مجتمع ها و فروشگاه های نیمه بزرگ هستیم كه ابن امر نیز نیازمند همكاری شهرداری ها در تخصیص زمین مناسب و ارایه تسهیلات توسط دولت است.

** نان نیازمند قیمتگذاری جدید
مدیرعامل اتحادیه نانوایی های سنتی كشور با بیان این كه نان به عنوان قوت اصلی مردم و یكی از اقلام مهم در سبد خانوار است اظهارداشت: در آذرماه سال 93 قیمت نان های سنتی از سوی شورای آرد و نان تصویب و ابلاغ شد اما با گذشت 30 ماه از این موضوع تاكنون نرخ جدیدی از سوی دولت ارایه نشده است.
وی دولت را مسئول قیمت گذاری نان دانست و افزود: هر ساله قیمت های پیشنهادی جدید براساس نرخ تورم آنالیز و در اختیار ارگان های تصمیم گیرنده از جمله شركت غله و بازرگانی، سازمان حمایت از تولید كنندگان و مصرف كنندگان ، وزارت صنعت و معدن و تجارت و استانداری ها قرار می گیرد، اما تاكنون مصوبه ای استخراج نشده است.
وی اضافه كرد: فقدان نرخ گذاری نان موجب اعتراض نانوایان در سراسر كشور شده است زیرا براین باورند كه نرخ فعلی نان كفاف هزینه های تولید از جمله هزینه های تامین آرد، انرژی، آب، برق ، دستمزد كارگری و حق بیمه را نمی دهد.
وی ادامه داد: ما هر ساله با نرخ تورم مواجه هستیم بنابراین باید این مهم در قیمت نان نیز لحاظ شود كه تاكنون عملیاتی نشده است.

** نانوایی ها یارانه بگیر در تامین آرد مصرفی خود اختیاری ندارند
مدیرعامل اتحادیه نانوایی های سنتی كشور قیمتگذاری نانوایی های آزاد پز را بر اساس عرضه و تقاضا عنوان كرد و افزود: در واحدهای آزادپز كیفیت و عرضه و تقاضا تعیین كننده نرخ نان است.
به گفته وی، مردم به دنبال تهیه و تامین نان كیفی در سبد خانوار خود هستند.
زراعت كار با تاكید براین كه نانوایی های یارانه بگیر هیچ اختیاری در تعیین كیفیت آرد مصرف خود ندارند گفت: هر واحد نانوایی یارانه بگیر از شركت غله و بازرگانی 400 كیلوگرم سهمیه آرد دریافت می كند بدون این كه در كیفیت آرد مصرفی خود دخالتی داشته باشد درحالی كه در تمام دنیا تولیدكنندگان حق انتخاب برای تهیه مواد اولیه تولیدات خود دارند.

** آرد مورد نیاز نانوایی های كشور تامین است
مدیرعامل اتحادیه نانوایی های سنتی درباره تاثیر نرخ خرید تضمینی گندم در نان گفت: سال گذشته دولت با خرید 11.5 میلیون تن گندم و اكنون با وجود ذخیره سازی بیش از 8.5 میلیون تنی به خودكفایی رسیدیم.
وی ادامه داد: برآوردها نشان می دهد كه امسال بیش از 11 میلیون تن گندم توسط دولت خریداری شود كه باید به فكر صادرات گندم به كشورهای همجوار باشیم.

** كاهش 2 میلیون تنی ضایعات نان با اجرای طرح یكسان سازی آرد
زراعت كار اظهارداشت: در صنعت نان كشور سالیانه نزدیك هشت میلیون تن آرد به مصرف می رسد.
به گفته وی، با اجرای طرح هدفمندی یارانه ها در سال 89 برنامه كاهش ضایعات نان در دستور كار قرار گرفت كه در مرحله نخست یك میلیون و 500 هزارتن صرفه جویی در آرد صورت گرفت.
وی براین باور است كه در صورت اجرای طرح یكسان سازی آرد نانوایی ها ( تامین آرد كامل یا سبوس دار) امكان صرفه جویی بین 1.5 تا دو میلیون تن دیگر آرد را داریم.
وی از اقدامات سال آتی تجهیز 200 واحد نانوایی به دستگاه تصفیه آب اتومات در مناطق دارای آب با ph بالا، برگزاری دوره های اموزشی جدید برای تولید نان با كیفیت، برنامه سبوس دار كردن آرد و عرضه 20 هزار دست لباس فرم رایگان برای متحد الشكل كردن نانوایی های كشور عنوان كرد.
به گزارش ایرنا، اكنون بیش از 72 هزار نانوایی دارای پروانه و هشت هزار نانوایی جدید تاسیس بدون پروانه در كشور فعال است.
طبق آخرین مصوبه شورای آرد و نان نرخ گذاری قیمت نان كه مهمترین كالاها در سبد خانوار به شمار می رود، مربوط به آذرماه سال 1393 است.
البته براساس بند 20 تبصره پنج قانون هدفمندسازی یارانه ها در سال 94 یارانه نان حذف شود، اما به دلیل شرایط اقتصادی حاكم، دولت این امر را صلاح ندانست بنابراین در سال 95 دولت بخشنامه ای را در این خصوص ابلاغ كرد كه بخشی از نانوایی های یارانه بگیر به نانوایی های سنتی تبدیل شدند.
نان به دو دسته سنتی و حجیم در كشور ما تهیه می شود كه درحال حاضر بر اساس آداب و رسوم انواع نان سنتی شامل تافتون، لواش، بربری، سنگك، گلك، گلاج ، روغنی و شیرمال است كه در مناطق سردسیر در تركیبب آرد و خمیر نان از چاشنی‌های گرم مانند زنجبیل و فلفل، در مناطق استوایی از خرما استفاده می كنند.
نان های حجیم مانند نان باگت یا نان فرانسوی است.

برای آگاهی از آخرین اخبار اقتصادی ایران و جهان با كانال اقتصادی ایرنا در تلگرام همراه شوید:
IRNAeco@
https://t.me/irnaeco
اقتصام**9186*1579*خبرنگار: هما همت خواه* انتشار : مرضیه فاتحی
۰ نفر