سرهنگ موسی الرضا حیاتی دوشنبه در گفت و گو با ایرنا با بیان اینكه این گیاه با ارزش از یك ماشین نیسان كشف شد اظهار كرد: به علت فروش این گیاه، متخلفین جریمه و برای آنان پرونده تشكیل شد.
وی با بیان اینكه جمع آوری گیاه مرتعی چریش به علت كمبود وضعیت پوششی در این استان ممنوع است گفت: جمع آوری آن به صورت گروهی و تجاری ممنوع است ولی جمع آوری آن برای بهره برداران خانگی با تناژ كم محدودیتی ندارد.
سرهنگ حیاتی با بیان اینكه این گیاه مرتعی بیشتر در ارتفاعات كوهستانی اسفراین و مانه و سملقان است افزود: جمع آوری گیاهان دارویی گل مریم، اسطوخودوس، آنوخ و آواش در صورتیكه فاقد پروانه باشد و بهره برداری غیر اصولی باشد با متخلفین آنان برخورد می شود.
چریش نوعی گیاه خوراكی در خراسان شمالی است كه هرساله در فصل بهار علاقه مندان زیادی را به دامنه كوه ها می كشاند.
این گیاه در فصل بهار در همه سبزی فروشی ها عرضه می شود مردم خراسان شمالی به خصوص روستاییان با استفاده از این گیاه آشی موسوم به آش چریش و نانی به نام نان چریشی درست میكنند.
آش چریشی مخلوطی از حبوبات، بلغور و گیاه چریش است و نان چریشی نیز با استفاده از خمیر، زردچوبه، سیب زمینی، پیاز، روغن حیوانی و گیاه چریش در تنور پخته میشود.
گیاه چریش در خراسان شمالی به لحاظ شرایط اقلیمی آن بخصوص در مناطق شمالی در منطقه گلول شیروان، راز و جرگلان، ارتفاعات اسدلی و كوه شاه جهان اسفراین، سالوك، كوه بهار، قزلق و شوقان جاجرم و مناطقی از شهرستان مانه و سملقان میروید.
كارشناسان منابع طبیعی خراسان شمالی، برای جلوگیری از تخریب مراتع و پیشگیری از نابودی این گیاه ، آموزش بهرهبرداران در شناسایی گونههای قابل بهره برداری، زمان گلدهی، زمان رسیدگی و بهترین زمان برداشت ریشهها را حایز اهمیت می دانند.
ریشههای غدهای برخی از این گونهها چسبناك بوده كه موارد استفاده از آن در مناطق مختلفی از جمله ایران، تركمنستان و افغانستان به عنوان چسب طبیعی مشاهده شده است.
این گیاه علاوه بر مصرف خوراكی اش قابلیت دارویی نیز دارد.
علاوه بر مصرف دارویی آن بهتنهایی و یا در تركیب با سایر گیاهان ارزش آن مضاعف میشود و در طب سنتی برای مداوای عوارض لكههای پوستی، اگزما، شكستگی اعضای بدن و جلوگیری از ریزش مو و تقویت پیازمو نیز كاربرد دارد.
كارشناسان با تاكید بر اینكه هنگام برداشت، فقط باید برگ این گیاه جدا شده و از ریشه كندن آن خودداری شود زیرا قطع گیاه چریش از ریشه موجب كاهش پراكنش آن میشود.
در فصل بهار در خراسان شمالی نزدیك به 50 نوع گیاه خوراكی و دارویی برداشت می شود.
گستره حوزه منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی 2 میلیون و 33 هزار و 36 هكتار است كه از این وسعت یكمیلیون و 400 هزار هكتار مرتع، بیش از 183 هزار هكتار بیابان و 434 هزار و 550 هكتار جنگل است.
***
همشهریان گرامی خراسان شمالی برای اطلاع از آخرین اخبار و رویدادها می توانند به یكی از روش های ذیل از فعالیت های رسانه ای و خبری این آگاه شوند.
مراجعه به سایت خبرگزاری جمهوری اسلامی خراسان شمالی به آدرس : http://www.irna.ir/nkhorasan
با عضو شدن در كانال تلگرامی خبرگزاری جمهوری اسلامی خراسان شمالی به آدرس : https://t.me/irnabojnurd
با فالو كردن آدرس صفحه اختصاصی ایرنای خراسان شمالی در اینستاگرام به آدرس: https://www.instagram.com/irnabojnurd
هچنین هموطنان گرامی برای ارسال دیدگاه ها و پیشنهادهای خود به مدیریت ایرنا می توانند در 24 ساعت به آدرس زیر تلگرام كنند.
https://t.me/irnaBOJ
7186/ 6042 خبرنگار: فاطمه مقدسی باجگیران** انتشاردهنده: سیدحسین قدسی
بجنورد- ایرنا- فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی گفت: اخیرا نیروهای یگان حفاظت منابع طبیعی و آبخیزداری استان یك تن و 200 كیلوگرم گیاه مرتعی چریش را كه جنبه خوراكی دارد، كشف كردند.