به گزارش روز سه شنبه ايرنا از پايگاه اطلاع رساني سازمان حفاظت محيط زيست، علي تيموري با بيان اينكه احداث مراكز نگهداري حيات وحش با اهداف بالا بردن سطح آگاهي عموم مردم در رابطه با حيوانات و شناخت اهميت آنها به عنوان بخشي از تنوع زيستي صورت مي گيرد، گفت: اين سازمان با آن بخش از مراكزي سرو كار دارد كه ارتقاي فرهنگ عمومي عامه مردم را در رابطه با حيات وحش مورد هدف قرار مي دهند؛ هر چند در دهه اخير باغ هاي وحش در سراسر دنيا، مطالعه و تحقيق در خصوص حيات وحش را بسيار مد نظر قرار داده و به اين ترتيب به محلي براي انجام تحقيقات دانش پژوهان تبديل شده است.
وي با اشاره به اينكه اقبال عمومي براي ايجاد باغ هاي وحش در ايران از حدود سال 90-89 رونق گرفت؛ اظهار داشت: همزمان با واحدهاي كوچكي در داخل پارك ها و مراكز شهري روبرو بوديم كه جمع آوري همه آنها در يك زمان به جهت تقابل با مديران شهري و عادت شهروندان، غير ممكن بود.
تيموري ادامه داد: پيرو تشكيل كميته فني ساماندهي و نظارت بر باغ هاي وحش و پرندگان و مراكز نگهداري از حيوانات در سال 89، پس از بررسي ها و جلسات متعدد و اجماع نظرات مخالف و موافق براي حذف يا باقي ماندن اين واحدها، واحدهاي موجود داخل شهري تحت عنوان مراكز نگهداري از حيوانات به صورت پارك حيات وحش، باغ وحش، باغ پرندگان و مركز نگهداري از حيوانات تعريف شدند.
مديركل حفاظت و مديريت شكار وصيد با تاكيد بر اينكه حجم زياد مراكز حيات وحش بدون مجوز در كشور و خريد و فروش هاي غير مجاز آنها مشكل عمده اين مراكز بود، گفت: پس از جلسات متعدد با مسوولان و كارشناسان ستادي و استاني و نيز مديران شهري و طي مراحل و اقدامات لازم، يك به يك، موانع و مسائل مربوط مرتفع و از تعداد بسيار محدود مراكز داراي مجوز در سال 90 به حدود 40 درصد در سال 92 و در حال حاضر به حدود صد در صد متمايل شده است.
*** ابلاغ دستورالعمل ايجاد و مديريت مراكز نگهداري حيات وحش كشور
تيموري در ادامه به ايجاد كميته فني ساماندهي و نظارت بر باغ هاي وحش و پرندگان و مراكز نگهداري از حيوانات و دبيرخانه دايمي مربوط و استمرار جلسات اين كميته به منظور ساماندهي و نظارت بهينه بر اين واحدها اشاره كرد و گفت: دستورالعمل ايجاد و مديريت مراكز نگهداري حيات وحش كشور تدوين و ابلاغ شده است.
*** راه اندازي سامانه مديريت پارك ها و باغ هاي وحش و پرندگان و مراكز نگهداري
تيموري از برگزاري نشست تخصصي مروري بر دستورالعمل ها و ضوابط احداث و مديريت باغ هاي وحش و پرندگان خبر داد و گفت: ضوابط استقرار باغ هاي وحش و پرندگان و مراكز نگهداري از حيوانات پيگيري و تنظيم شده است.
مديركل حفاظت و مديريت شكار وصيد سازمان حفاظت محيط زيست با بيان اينكه چهارچوب و چگونگي تقسيم بندي مراكز نگهداري حيوانات وحشي تعيين شده است، گفت: چك ليست پايش و ارزيابي باغ هاي وحش و پرندگان تدوين و بانك اطلاعاتي جامع مراكز نگهداري حيات وحش كشور ايجاد شده است.
وي از تهيه درفت سامانه مديريت پاركها و باغهاي وحش و پرندگان و مراكز نگهداري داراي مجوز كشور خبر داد و افزود: ضوابطي كه در خصوص طراحي و شرايط نگهداري باغ هاي وحش و پرندگان بايد مد نظر قرار گيرد تدوين شده است.
*** پايش مستمر باغ هاي وحش و پرندگان و مراكز نگهداري از حيوانات
تيموري با اشاره به پايش باغ هاي وحش و پرندگان و مراكز نگهداري از حيوانات و ابلاغ موارد به منظور ساماندهي بصورت مجزا به ادارات كل حفاظت محيط زيست استانها، گفت: اين سازمان بر نقل و انتقالات حيوانات وحشي مابين باغ هاي وحش و پرندگان و به طور كلي واحدهاي نگهداري حيوانات نظارت داشته است.
وي افزود: اقدام لازم به منظور صدور مجوز با تاكيد بر نظر دفاتر تخصصي با هدف استمرار ساماندهي باغ هاي وحش و پرندگان و مراكز نگهداري از حيوانات صورت گرفته است.
مديركل حفاظت و مديريت شكار وصيد سازمان حفاظت محيط زيست با بيان اينكه به منظور بهسازي و ساماندهي باغهاي وحش و پرندگان و مراكز نگهداري از حيوانات ابلاغيه هاي به ادارات كل استان ها ارسال شده است، افزود: اقداماتي براي مجاب كردن مسوولان باغ هاي وحش، باغ هاي پرندگان و مراكز نگهداري از حيوانات به بهينه سازي و افزايش فضاهاي نگهداري صورت گرفته است.
وي از پيگيري راه هاي قوت ضوابط و مقررات باغ هاي وحش به منظور قوي تر شدن ضمانت اجرايي اين مقررات و تسريع در روند ساماندهي اين واحدها خبر داد و گفت: جلسات مكرر با مديران ديگر نهادها از جمله دامپزشكي و شهرداري در جهت ساماندهي مراكز نگهداري حيات وحش به منظور ايجاد مديريت بهينه برگزار شده است.
*** وضعيت متوسط تغذيه اي، بهداشتي و جايگاهي بيشتر واحدها
تيموري با اشاره به آمار ارسالي از ادارات كل حفاظت محيط زيست استان ها و بازديدهاي صورت گرفته اظهار داشت: وضعيت تغذيه اي، بهداشتي و جايگاهي بيشتر واحدها متوسط تا خوب ارزيابي شده است.
وي تصريح كرد: تلاش مي شود تا از طريق انتقال گونه هاي مازاد پرديسان به صورت اماني به باغ هاي وحش و پرندگان و مراكز نگهداري از حيوانات داراي شرايط جايگاهي مناسب تر گام به گام و گونه به گونه شرايط نگهداري گونه ها بهينه سازي شود.
تيموري ياد آور شد: انتقال گونه هاي مازاد پرديسان صرفا براي باغ هاي وحش و پرندگان و مراكز نگهداري از حيوانات داراي مجوز مورد تاييد استان و سازمان داراي شرايط بهينه نگهداري امكان پذير است.
مديركل حفاظت و مديريت شكار وصيد سازمان حفاظت محيط زيست خاطر نشان كرد: با اعمال محدوديت ها در خريد، فروش، ورود، صدور، معاوضه، مبادله، دريافت و اهداء هر نوع جانور وحشي براي واحدهاي بدون مجوز، به نوعي انجام اصلاحات و اخذ مجوز براي واحدها ضروري و لازم الاجرا شده است.
*** توقف صدور مجوز براي مركز جديد نگهداري از حيوانات
تيموري با بيان اينكه صدور مجوز براي مركز نگهداري از حيوانات جديد متوقف و طي نامه به ادارات كل حفاظت محيط زيست استان ها ابلاغ شده است، تاكيد كرد: سازمان حفاظت محيط زيست همانند گذشته از ايجاد باغ ها و پارك هاي مناسب و محيط هاي شايسته و سرشار از آرامش براي حيات وحش جانوري كه به نوعي ترويج آرامش و نيز فرهنگ حمايت از حيوانات و حيوان دوستي در جامعه انساني است، حمايت مي كند.
*** صدور مجوز پس از انجام اصلاحات
وي با اشاره به آخرين آمار ارسالي از وضعيت باغ هاي وحش و پرندگان و مراكز نگهداري از حيوانات از سوي استان ها و نيز ساماندهي و در مواردي حذف واحدها تنظيم شده است، اظهار داشت: در حال حاضر 70 واحد باغ وحش، باغ پرندگان و مركز نگهداري از حيوانات در كشور وجود دارد كه با انجام اصلاحات و رفع مسايل عمده، صدور مجوز 65 واحد از اين تعداد به ادارات كل استاني ابلاغ شده است.
*** استمرار پايش واحدها به منظور بهبود حداكثري
تيموري افزود: اين در حالي است كه در سال 92 كمتر از 40 درصد واحدها داراي مجوز بوده اند كه در دو سال اخير با فشار مضاعف محيط زيست، اين واحدها خود را به دستورالعمل سازمان نزديك كرده و در افزايش فضا و محل نگهداري (در مواردي به چندين برابر) و نيز تغذيه و بهداشت واحد تلاش كردند و به اين ترتيب موفق به رفع برخي مشكلات شدند.
به گفته وي، پايش واحدها به طور مداوم به منظور بهبود حداكثري فضاها و ارتقاي وضعيت تا رسيدن به برترين ها همچنان ادامه دارد.
*** باغ وحش ارم (تهران) و باغ وحش باراجين (قزوين) واحد برتر سال معرفي شدند
تيموري با بيان اينكه باغ هاي وحشي نيز وجود دارند كه با توجه به تمام موارد توانسته اند شرايط جايگاهي مناسب تري براي گونه ها فراهم و رويكرد اصلاح پذير و تعاملي داشته باشند؛ اظهار داشت: باغ وحش و باغ وحش باراجين توانسته اند به پاس رويكردهاي تعاملي و بهينه سازي ها به عنوان واحدهاي برتر سال معرفي شوند كه اين مهم مي تواند نقطه عطفي براي ارتقاي ساير واحدها باشد.
وي ادامه داد: حدود 10 واحد نيز در كل كشور موفق به كسب موافقت اصولي شده اند كه پس از پايان عمليات اجرايي (طبق نظر سازمان)، پروانه ايجاد واحد به نام متقاضي صادر خواهد شد.
*** الزام مراكز جديد التاسيس به رعايت دستور العمل
تيموري تاكيد كرد: سعي سازمان حفاظت محيط زيست بر به حداقل رساندن مراكز جديد التاسيسي است كه تمام دستورالعمل ها را رعايت كنند؛ اما مي دانيم اجراي اين مهم بدون همكاري ادارات كل حفاظت محيط زيست و دستگاههاي مرتبط اجرايي استاني غير ممكن است.
وي با تاكيد بر اينكه اگر چه تلاش سازمان حفاظت محيط زيست بر ساماندهي وضعيت فضاهاي نگهداري غير قابل كتمان بوده است؛ اظهار داشت: اما واقعيت اين است از آنجايي كه بخش بزرگي از باغ هاي وحش و پرندگان كشور توسط بخش خصوصي اداره مي شوند، بي ترديد متاثر از وضعيت اقتصادي كشور خواسته و ناخواسته نمي توانند انتظارات محيط زيست را به منظور بهسازي فضاهاي نگهداري مرتفع كنند.
تيموري افزود: پايان فعاليت سيرك ها در كل كشور، تحميلي را بر باغ هاي وحش و ساير مراكز نگهداري حيات وحش كشور به منظور طراحي جايگاه هاي جديدي در اين واحدها در برداشته است؛ در اين ميان به رغم تمام حداقل هاي موجود، تمام تلاش سازمان حفاظت محيط زيست بر اين است كه پايش باغ هاي وحش و ساير مراكز نگهداري توسط كارشناسان اداره كل حفاظت محيط زيست استان به طور مرتب انجام و رائه گزارش سه ماهه به سازمان حداقل سالي يكبار (در مورد هر استان) انجام گيرد.
مديركل حفاظت و مديريت شكار وصيد سازمان حفاظت محيط زيست تاكيد كرد: استمرار و جديت در اين امر منوط به همكاري تمام دستگاه ها و مسوولان ذيربط است و همراهي مسوولان شهري با تسهيل تامين حداقل هاي فضاي نگهداري مناسب يك باغ وحش در كنار صرف حمايت هاي بي قيد وشرط مي تواند به سازمان حفاظت محيط زيست در رسيدن به اهدافش كمك كند.
علمي 9014**1440
دريافت كننده : كيميا عبدالله پور**انتشار: گلشن
مدير كل حفاظت و شكار سازمان محيط زيست:
باغ هاي وحش و مراكز نگهداري حيوانات بدون اغماض نظارت مي شوند
۲۹ فروردین ۱۳۹۶، ۱۵:۱۹
کد خبر:
82497556
تهران - ايرنا - مديركل دفتر حفاظت و مديريت شكار و صيد سازمان حفاظت محيط زيست در تشريح اقدامات اين سازمان درخصوص باغ وحش ها و باغ هاي پرندگان و مراكز نگهداري از حيوانات كشور بر پايش مستمر و نظارت بي اغماض و تسريع در روند ساماندهي اين واحدها تاكيد كرد.