عليرضا نجفي يكشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار كرد : فصل هشتم كاوش شهر تاريخي بلقيس اسفراين پس از كسب مجوز كاوش از پژوهشگاه سازمان ميراث فرهنگي ،صنايع دستي و گردشگري، از اول ارديبهشت ماه جاري به مدت دوماه به همت پايگاه ميراث فرهنگي شهر تاريخي بلقيس اسفراين به سرپرستي احمد نيك گفتار در مجموعه پايگاه شهر بلقيس براي شناخت ساختار شهر و تكميل كاوش هاي فصول پيشين، آغاز شد .
وي افزود : اين كاوش ها در دو بخش، داخل ارگ و شارستان كه در داخل ارگ با هدف شناخت و آگاهي از ساختار معماري داخلي ارگ و فضاهاي موجود درآن، ايجاد فضاي سايت موزه براي بازديدكنندگان، فراهم كردن بستري براي حفاظت و مرمت اضطراري و تكميلي در داخل ارگ و درمحدوده شارستان انجام مي شود.
نجفي گفت : اين كاوش با تاكيد بر تپه منار با هدف مشخص كردن كاربري و تكميل ساختار مسجد- مدرسه كه بخش هايي از آن در فصول گذشته با كاوش هاي باستان شناختي نمايان شده بود آغاز شده است .
مدير پايگاه ملي شهر تاريخي بلقيس اسفراين اظهار كرد: در فصل هفتم كاوش هاي باستان شناختي كه در سال 94 در دو بخش ارگ و شارستان صورت گرفت در داخل ارگ بقايايي از منازل مسكوني پيرامون يك حياط مركزي با يك سيستم آبرساني با ساختار تنبوشه اي كه به حوض انبار وصل مي شد كشف شد.
نجفي افزود: بخش ديگر كاوش ها كه در شارستان در بخش معروف به تپه منارصورت گرفت منجر به كشف يك صحن بزرگ با رواق هاي پيراموني با يك ورودي آجر فرش كه ايوان آن مزين به گچبري هايي از نوع برهشته بوده كه در نوع خود از بي نظيرترين گچبرهاي دوران اسلامي در قرون7-5 ه.ق به شمار مي رود شد كه احتمالا بقاياي مسجد- مدرسه سلجوقي باشد.
وي گفت: از كشفيات ديگر در تپه منار مي توان به ادامه تالار ستون دار(شبستان مسجد) و يك سيستم آبرساني (قنات) اشاره كرد.
به گزارش ايرنا شهر تاريخي اسفراين معروف به شهربلقيس در فاصله سه كيلومتري جنوب غرب شهر فعلي اسفراين و شرق روستاي جوشقان قرار گرفته است كه بزرگترين بناي عظيم خشتي و گلي ايران پس از ارگ بم است كه به شماره4497 در فهرست آثار ملي ايران ثبت شده است و با توجه به اهميت و غناي تاريخي آن در سال 1388 به عنوان پايگاه ميراث فرهنگي مصوب و فعاليت مطالعاتي، مرمتي و باستان شناسي آن آغاز شد.
اين شهر بالغ بر 200 هكتار وسعت و متشكل از سه بخش ارگ ، شارستان و ربض است. اولين فعاليت هاي باستان شناسي به صورت علمي در اين مجموعه از سال 1386 آغاز و هر ساله به صورت مستمر ادامه داشته است.
از لحاظ قدمت به استناد متون تاريخي، اين مجموعه تاريخي قبل از اسلام شكوفا بوده و در سال 31 هجري توسط مسلمانان فتح شده است.
طبق يافته هاي باستان شناسي، قديمي ترين آثار استقرار در اين شهر به اواخر دوره ساساني مربوط مي شود و زندگي در آن تا پايان دوره صفويه ادامه داشته است.
معماري اين شهر به شيوه معماري دوره ساساني است و مورخان و جغرافي دانان، بنيانگذار اين شهر را اسفنديار پسر گرشاسب ناميده اند.
مجموعه تاريخي بلقيس شامل ارگ و خندق پيرامون آن، شارستان، ويرانه هاي معروف به تپه منار (مسجد جامع)، مقبره شيخ آذري، قسمت صنعتي شهر، آب انبار، كاروان سرا، مجموعه معروف به يخدان ها و يك گورستان وسيع در نزديكي دروازه شرقي آن است.
اين بناي عظيم تاريخي در 3سال گذشته از پر بازديدترين بناي تاريخي و گردشگري استان خراسان شمالي بوده است و در نوروز امسال 22هزار گردشگر از آن بازديد كردند .
شهرستان 127هزار نفري اسفراين در 60كيلومتري جنوب شرقي بجنورد مركز خراسان شمالي قرار دارد .
******************************************
همشهريان گرامي خراسان شمالي براي اطلاع از آخرين اخبار و رويدادها مي توانند به يكي از روش هاي ذيل از فعاليت هاي رسانه اي و خبري اين استان آگاه شوند.
مراجعه به سايت خبرگزاري جمهوري اسلامي خراسان شمالي به آدرس : http://www.irna.ir/nkhorasan
با عضو شدن در كانال تلگرامي خبرگزاري جمهوري اسلامي خراسان شمالي به آدرس : https://t.me/irnabojnurd
با فالو كردن آدرس صفحه اختصاصي ايرناي خراسان شمالي در اينستاگرام به آدرس: https://www.instagram.com/irnabojnurd
هچنين هموطنان گرامي براي ارسال ديدگاه ها و پيشنهادهاي خود به مديريت ايرنا مي توانند در 24 ساعت به آدرس زير تلگرام كنند.
https://t.me/irnaBOJ
/1744/ 7189/ خبرنگار: بتول صارمي **انتشاردهنده: علي اصغرافتاده
هشتمين فصل كاوش باستان شناختي در شهرتاريخي بلقيس اسفراين آغاز شد
۳ اردیبهشت ۱۳۹۶، ۱۴:۲۱
کد خبر:
82503238
اسفراين -ايرنا - مدير پايگاه ملي شهر تاريخي بلقيس اسفراين از آغاز هشتمين فصل كاوش هاي باستان شناختي در شهر تاريخي بلقيس اسفراين كه دومين بناي عظيم خشتي و گلي ايران پس از ارگ بم است، از اول ارديبهشت ماه جاري خبر داد .