۶ اردیبهشت ۱۳۹۶، ۹:۴۱
کد خبر: 82506010
T T
۰ نفر

كوچ عشاير به دليل سرماي بهاري به تاخير افتاد

۶ اردیبهشت ۱۳۹۶، ۹:۴۱
کد خبر: 82506010
كوچ عشاير به دليل سرماي بهاري به تاخير افتاد

بجنورد - ايرنا- مدير كل اداره عشاير خراسان شمالي گفت: سرماي بهاره كوچ عشاير اين استان از مناطق قشلاقي مراوه تپه به ييلاقات و چراگاه هاي كوهستاني اين استان را به تاخير انداخت.

محمدرضا قلي پور روز چهارشنبه در گفت و گو با ايرنا اظهار داشت: پايين بودن دماي هوا در بهار امسال موجب كندي رشد گياهان و علوفه مراتع شده و به همين علت كوچ عشاير اين استان نسبت به سال گذشته با تاخير انجام مي شود .
به گزارش ايرنا اداره كل هواشناسي خراسان شمالي دوشنبه با صدور اخطاريه اي درباره وقوع رواناب و سيلاب در بخش هايي از اين استان و همچنين كاهش 15 تا 20 درجه اي دماي هواي اين استان تا روز جمعه هشدار داد.
قلي پور اظهار كرد: همچنين هم اكنون در مناطق قشلاقي خانوارهاي عشايري هوا گرم و مساعد است عشاير مي توانند از چراگاههاي اين مناطق براي چراي دام استفاده كنند.
وي افزود: دامداران كوچ رو عشاير كه در مناطق قشلاقي خراسان شمالي و نيز استان گلستان به سر مي برند به دليل فقدان علوفه كافي در مراتع ميانبند، ايلراهها و مناطق ييلاقي درخواست تمديد مدت استقرار در مراتع قشلاقي را كردند كه با آن موافقت شد.
او گفت: تاخير در كوچ عشاير اين استان از مناطق ييلاقي به قشلاقات، با ادارات مربوط در استان گلستان نيز هماهنگ شده است و همچنين در زمان آغاز كوچ بهاره با تمامي اداره هاي مربوطه استان خراسان شمالي نيز هماهنگ خواهد شد تا به خانوار هاي عشايري خدمات ارايه كنند.
قلي پور افزود: همه ساله در فروردين عشاير از مناطق قشلاقي استان گلستان به مناطق ييلاقي خراسان شمالي كوچ مي كردند كه امسال كوچ آنان تا ارديبهشت ماه به تاخير افتاد.
وي اظهار داشت: عشاير اين استان پاييز و زمستان را در مناطق گرمسيري مراوه‌ تپه در استان گلستان و نيز مانه‌ و سملقان، راز و جرگلان، جاجرم و اسفراين سپري مي كنند.
او گفت: با معتدل شدن هوا و سرسبزي ييلاقات عشاير دام هاي خود را به سمت مناطق ييلاقي دامنه كوههاي شاه ‌جهان، گليل و سراني شيروان، ارتفاعات فاروج، سالوك و آلاداغ اسفراين و بجنورد كوچ مي دهند.
وي افزود: عشاير خراسان شمالي داراي سه ايلراه اصلي هستند كه ايلراه شمالي شامل مسير شمال شهرستان هاي قوچان، فاروج، شيروان، گيفان، راز و جرگلان و مراوه ‌تپه است.
اين مسئول گفت: ايلراه جنوبي در مسير جنوب شهرستان هاي قوچان، فاروج، شيروان، اسفراين، بجنورد، قوري‌ ميدان و مراوه تپه است و ايلراه مياني نيز از قوچان تا مانه ‌و سملقان و از اطراف رودخانه اترك و كاليماني و مراوه ‌تپه گذر مي كند.
مديركل اداره عشاير خراسان شمالي افزود: از بيش از پنج هزار خانوار عشاير اين استان حدود چهار هزار نفر در فصل ييلاق و قشلاق كوچ مي كنند و مابقي ثابت هستند.
قلي پور با بيان اينكه هشت درصد از توليد گوشت قرمز عشاير كشور در اين استان توليد مي شود گفت: سرانه دام خانوارهاي عشايري اين خطه بيش از ميانگين كشوري است.
وي اظهار كرد: به طور ميانگين هر خانوار عشاير اين استان 180 راس دام سبك دارد كه اين سرانه در كشور 130 راس دام است.
پنج هزار و 350 خانوار عشايري خراسان شمالي بيش از 700 هزار راس دام سبك در اختيار دارند كه 25 درصد توليد گوشت استان را توليد مي كنند.
هم اكنون عشاير خراسان شمالي با جمعيتي بيش از 30 هزار نفر در قالب دو ايل و ‎ 38طايفه با شيوه هاي سنتي كوچرو و نيمه كوچرو با 700 هزار راس دام در اين استان كوچروي مي كنند.
3007 / 1744 خبرنگار: ربابه صانعي** انتشاردهنده: علي اصغرافتاده