۶ اردیبهشت ۱۳۹۶، ۱۵:۳۶
کد خبر: 82506640
T T
۰ نفر

چیدن گیاهان خوراكی در طبیعت ایلام / خوان متنعم بهار

۶ اردیبهشت ۱۳۹۶، ۱۵:۳۶
کد خبر: 82506640
چیدن گیاهان خوراكی در طبیعت ایلام / خوان متنعم بهار

ایلام - ایرنا - بسان تمام وجوه زیست زاگرس نشینان كه متاثر از زایش گل، رویش گیاه جان بهاری یافته، در این روزها سبد غذایی بسیاری از خانوارهای ایلامی نیز از سفره سبز بهار متبرك و متنعم شده است.

به گزارش ایرنا، از دیر باز بهار و رویش سبزینه متنوع گل و گیاهان برای اهالی استان ایلام به معنای فرصتی برای چیدن و تناول گیاهان خودرو خوراكی تلقی شده است كه افزون بر ارزش غذایی از خواص دارویی و كاركردهای درمانی با اهمیتی نیز بر خوردار هستند.
منظره و تصویر مكرر زنان و مردانی كه در جای جای این استان از دشت های وسیع قشلاقی جنوب تا تپه ماهورهای سرسبز مناطق میانبند تا كوهپایه های ییلاقی شمال ایلام در حال چیدن گل و گیاهان و بوته های خوراكی و دارویی هستند، نشان از اهمیت و مطلوبیت این روییدنی های بهاری دربین خانوارهای منطقه دارد.
قارچ، كنگر، پنیرك، كله شنگ، تره، بوره ولی، پاغازه، شنگ، آوندول، علف چشمه، پیازكوهی، سیركوهی و انواع قارچ های كوهی از جمله گیاهان خوراكی شناسایی شده و معروف دشت ها و كوهستان های ایلام محسوب می شوند.
حدود 87 درصد مساحت استان ایلام را عرصه های مرتعی و جنگلی تشكیل می دهد عرصه هایی كه رویشگاه هزار گونه گیاهی است كه از این تعداد، دستكم 300 گونه شناخته شده آن برخوردار از خواص درمانی و صنعتی هستند.
فارغ از غذاهای گوشتی و فست فودی و بوی تند ادویه و طعم سس تند، مزه دل انگیز گیاهان بهاری و طعم خوش شان چند روزی ذائقه هر ایلامی را تغییر می دهد و لذت تناول وعده های دلچسب گیاهان خوراكی با طعم خاص شان سفره خانه ها را مزین می كند.
این روزها پخت و تناول گیاهان خوراكی نظیر طوله، كنگر، ترگ، پیچك، كله شنگ، قارچ و دملان، شنگ و پیشگ و پاغازه و گلگه رنگ و بوی سفره ها و بازار شهر ایلام را به كلی تغییر داده و هر خانواده ای به بضاعت و ذائقه اش یكی از این گیاهان خوراكی را تهیه و طبخ می كند.
یكی از زنان ایلامی كه در بازار اصلی شهر در میدان سعدی مشغول خرید كنگر بود، گفت: فصل بهار حال و هوای بازار بسیار دل انگیز می شود زیرا عرضه بسیاری از مواد غذایی و گیاهان خوراكی تنوع غذایی و انتخاب را برای كدبانوها بیشتر فراهم می كند.
مریم حسینی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار كرد: معمولا از گونه های مختلف گیاهان خوراكی نظیر كنگر، طوله، ترگ و پیچك به دلیل خاصیت هایی كه دارند بیشتر استفاده می كنم و حتی با خرید و بسته بندی آنها در فریزر در طول سال از آنها استفاده می كنم.
وی افزود: هر كدام از گیاهان خوراكی به دلیل سالم بودن و فوایدی كه از از نظر غذایی دارند در بین مردم ایلام از قدیم الایام مصرف می شدند و همچنان این فرهنگ استفاده در استان تداوم داشته و اكنون نیز جاری است.
حسینی گفت: مصرف مواد غذایی گیاهی نسبت به مواد غذایی گوشتی كه سرشار از هورمون و كلسترول است بسیار مفیدتر است.
وی افزود: در فصل بهار هر خانواده ایلامی حتی برای یكبار هم شده با تهیه و پخت انواع گیاهان خوراكی آنها را در سفره غذایی خود جا می دهد چون این نوع گیاهان خوراكی علاوه بر خاصیت ها ویژه ایی كه دارند، از گذشته های دور تاكنون جایگاه خاصی در سبد غذایی مردم این منطقه داشته و دارند.
یكی دیگر از شهروندان ایلامی كه در حال خرید سبزی های كوهی از بازار سعدی ایلام بود نیز گفت: گیاهان خوراكی موهبت الهی هستند كه همه ساله در فصل بهار رشد می كنند.
فاطمه احمدنیا اظهار كرد: خواص درمانی این گیاهان خوراكی و همچنین مزه خاص آنان موجب حفظ سلامتی می شود و به عنوان یك وعده غذای ارزشمند نقش مهمی در سلامتی افراد دارند.
وی ادامه داد: گیاهان خوراكی برعكس مواد غذایی كه دارای نگهداره و غیر طبیعی هستند سلامتی افراد را رقم می زنند و نقش مهمی در درمان بسیاری از بیماریهای گوارشی و كلسترول دارند.
احمدنیا گفت: معمولا زنان ایلامی علاقه خاصی به خرید و نگهداری گیاهان خوراكی دارند و در فصل بهار بازار این قبیل گیاهان خوراكی بیش از سایر مواد غذایی رونق دارد و حتی بسیاری ها آنها را فریزر می كنند تا در خارج از فصل نیز بتوانند از این مواد غذایی گیاهی استفاده كنند.
به گزارش ایرنا، همه ساله بسیاری از شهروندان با مراجعه به كوه های اطراف شهر مناطق مختلف ایلام اقدام به جمع آوری انواع تره، ترگ، پاغازه، پیچك، كنگر، بوره ولی، طولیه، كله شنگ، شنگ، پیشوك، قارچ و انواع دیگر گیاهان معطر نظیر ازبوه، رازیانه، ترخن، پونه كوهی، پنیرك در این فصل از سال می كنند و از آنها برای مصارف خوراكی استفاده می كنند.
بسیاری از شهروندان با فریزر كردن و خشك كردن این گیاهان خوراكی در طول سال به ویژه فصل پاییز و زمستان نیز از آنها به عنوان چاشنی برای معطر كردن و خوش طعم كردن غذاها و همچنین دم نوش ها استفاده می كنند.
استان ایلام به دلیل وجود كوه های مرتفع و پوشش گیاهی غنی یكی از مناطق بكر و دارای انواع گیاهان خواكی، دارویی و صنعتی است.
مناطق مختلف نظیر كوه های مانشت، قلا رنگ، كبیر كوه، هیژدرون، كان صیفی، كولگ، میمه و دشت های مرتعی مناطق گرمسیری مملو از گیاهان خوراكی و صنعتی است.
خبرنگار: ناهید ابراهیمی ** انتشار دهنده: شهریار حیدری فر
7177/6034