۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۶، ۱۷:۰۶
کد خبر: 82520205
T T
۰ نفر
بودجه رفاه اجتماعی كشور در دولت تدبیر و امید 93 درصد رشد داشته است

سنندج- ایرنا- معاون توسعه امور علمی و فرهنگی سازمان برنامه و بودجه ضمن اشاره به رشد بودجه رفاه اجتماعی كشور از 37 هزار میلیارد تومان به 72 هزار میلیارد تومان، یعنی بیش از 93 درصد رشد؛ توجه به رفاه اجتماعی را نیز از اولویت های دولت یازدهم برشمرد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان كردستان؛ محمدرضا واعظ مهدوی در آیین افتتاحیه نخستین همایش بین المللی برنامه ریزی اقتصادی، توسعه پایدار و متوازن منطقه ای در سنندج، با اشاره به اینكه در كشور ما دانشگاه های نسل اول عهده دار وظایف تربیت نیروی انسانی بودند و دانشگاه های نسل دوم به امر پژوهش پرداختند، اظهار داشت:امروز روز آن است كه دانشگاه های نسل سوم رسالت و نقش خودشان را در توسعه منطقه و كشور ایفا كنند؛ و دانشگاه كردستان در این زمینه نقش خود را با برگزاری سمینار حاشیه نشینی در سال گذشته و همایش حاضر به خوبی ایفا كرده است.
وی گفت: با تعامل سازنده ای كه دانشگاه كردستان با دانشگاه پلی تكنیك سلیمانیه اقلیم كردستان جهت برگزاری این همایش علمی برقرار كرده است، بدون شك این تعاملات استمرار و ارتقاء پیدا می كند و انشاالله در سال آینده دومین همایش بین المللی برنامه ریزی اقتصادی، توسعه پایدار و متوازن منطقه ای در سلیمانیه برگزار می شود.
معاون توسعه امور علمی و فرهنگی سازمان برنامه و بودجه كشور گفت: لازمه توسعه و پیشرفت، عزم و اراده جدی و برخورداری از روحیه نشاط و شادابی و امید به آینده است، چراكه اگر برای پیشرفت ناامید و افسرده خاطر بوده و نسبت به موفقیت ها تردید داشته باشیم برنامه ریزی و اقدام و تلاش ها برای توسعه بی معناست.
واعظ مهدوی افزود: مفهوم سیاست و سیاست گذاری فقط زمانی معنادار است كه همه ما و همه جامعه باور كنیم كه می توانیم تغییر ایجاد كنیم و بهبود شرایط امكان پذیر است و متعاقبا برای تحقق این پیشرفت باید تلاش كنیم. مثبت اندیشی لازمه اندیشه توسعه گرا است و در این راستا دائما باید موفقیت ها را یادآوری كنیم و از هرگونه غلبه یاس و ناامیدی بپرهیزیم.
واعظ مهدوی بر ظرفیت مسئولیت پذیری دولت ها در توسعه متوازن تأكید كرد و گفت: بازار به هیچ عنوان مكانیسم مناسبی برای تخصیص منابع تلقی نمی شود. تخصیص منابع متكی بر بازار، نتیجه اش گسترش نابرابری های اجتماعی است و منجر به بروز شرایط عدم تعادلی می شود كه شاهد آن هستیم.
محمدرضا واعظ مهدوی ضمن اشاره به ضرورت پی ریزی بنیان های توسعه و ضرورت دارا بودن تفكر استراتژیك برای توسعه، اظهار كرد: در كشور ما آیت الله هاشمی رفسنجانی نمونه و مظهر تفكر استراتژیك بود و ضمن تقدم منافع جمعی بر منافع فردی، مصالح آینده را بر مصالح امروز ترجیح داد و دید بلند مدت به توسعه داشت.
وی در توصیف نگاه مردم به آیت الله هاشمی رفسنجانی نیز اظهار داشت: مردم ما نشان داده اندكه فریب اندیشه های كوتاه و سخیف را نمی خورند و قدر بزرگان و شخصیت های دوراندیش خود را می دانند.
وی اظهار كرد: همه دولت ها و مجالس و سیاستگزاران، از عدم توازن ها و نابرابری ها نگران و خواستار برقراری عدالت اجتماعی بوده اند؛ لكن شاهد استمرار عدم توازن و توسعه نامتقارن كشور هستیم. پوشش بیمه های مبتنی بر مشاغل رسمی در سیستان و بلوچستان تنها27% و كمتر از نصف میانگین كشوری (به میزان58%) است. تعداد كارگاه های صنعتی دارای 10 نفر كاركن و بیشتر در استان كردستان تنها 124 عدد است در حالی كه برخی استان ها 1500 و در تهران 2200 كارگاه صنعتی وجود دارد. سوال اینجاست كه علیرغم تمایل و عزم سیاستگزاران و برنامه ریزی های جمهوری اسلامی در عدالت و توازن منطقه ای چرا بخش خصوصی استان هایی چون كردستان و سیستان و بلوچستان و ایلام و خراسان شمالی را برای سرمایه گذاری انتخاب نمی كند؟ وی تأكید كرد باید با شناسایی دقیق عوامل استمرار مشكل نابرابری و توسعه نامتوازن، گام مهمی در مسیر حركت درست و دوری جستن از انحطاط و حركت كشور به سمت تعالی برداریم.
دكتر واعظ مهدوی علت استمرار مشكل عدم توازن و نابرابری های منطقه ای در كشور را گرفتاری در «پارداوكس در سیاست گذاری» دانست. پارادوكسی كه در عرصه های تصمیم گیری نظامات برنامه ریزی ما را تحت الشعاع قرار داده است و باعث شده است تا برنامه ها و مصوبات ما به توسعه متوزان ختم نشود.
وی استمرار اندیشه بازار محوری در تخصیص منابع و عدم تعهد به توسعه متوزان و متعادل كشور را از علل اصلی عدم توازن های منطقه ای و اجتماعی در كشور دانست و تأكید كرد تخصیص منابع با مكانیسم بازار باعث می شود تا سرمایه ها به سمت مناطق برخوردار جذب شوند و مناطق محروم و نابرخوردار توان رقابت آزاد در جلب سرمایه گذاریهای بخش خصوصی را نداشته باشند. وی علت این عدم رقابت پذیری مناطق نابرخوردار را افزایش هزینه های مبادله و قیمت تمام شده در این مناطق دانست و تأكید كرد بدون مداخله هدفمند دولت این تفاوت هزینه های مبادله و قیمت تمام شده منجر به عدم مزیت مناطق محروم و استمرار محرومیت و ادامه عدم برخوداری های این مناطق می شود.
معاون توسعه امور علمی و فرهنگی سازمان برنامه و بودجه در همین راستا بر اهمیت اصلاح این نگرش در اندیشه برنامه ریزی و سیاستگزاری جمهوری اسلامی و نیز در ساختارهای تخصیص منابع كشور تأكید كرد.
معاون توسعه امور علمی و فرهنگی سازمان برنامه و بودجه كشور خاطرنشان كرد: به دلیل وجود این پارادوكس بین اندیشه توازن خواه و عدالت جو با اندیشه بازار محورانه تخصیص منابع ، و غلبه اندیشه بازار محورانه، دستاوردهای توسعه در كشور ما بطور مساوی توزیع نشده است و عدم توزان و نابرابری را بدنبال داشته است.
واعظ مهدوی در بررسی و ارائه تحلیل از سیاست های بودجه ای دولت حاضر؛ اشاره كرد: بودجه عمومی كشور از 210 هزار میلیارد تومان درسال 92 به 320 هزار میلیارد تومان در لایحه بودجه سال95 رسیده و واین بدان معناست كه 52 درصد رشد داشته است.
معاون توسعه امور علمی و فرهنگی سازمان برنامه و بودجه كشور در سنندج افزود: اعتبارات آموزشی كشور در سال 92 از 21 هزار میلیارد تومان به 47 هزار میلیارد تومان در سال95 رسیده و در واقع 116 درصد یعنی بیش از دو برابر رشد عمومی بودجه كشور رشد داشته است و این بیانگر توجه دولت به حوزه آموزش و پژوهش در تخصیص منابع عمومی بوده است.
واعظ مهدوی ضمن اشاره به رشد بودجه رفاه اجتماعی كشور از 37 هزار میلیارد تومان به 72 هزار میلیارد تومان، یعنی بیش از 93 درصد رشد؛ توجه به رفاه اجتماعی را نیز از اولویت های دولت یازدهم برشمرد.
وی همچنین خاطرنشان كرد: باتوجه به مجموعه تهدیدهای منطقه بودجه دفاعی و امنیتی كشور از 17 هزار میلیارد تومان به 32 هزار میلیارد تومان رسیده است و مجموع این افزایش ها بیانگر استراتژی كشور در تعیین اولویت ها می باشد.
معاون توسعه امور علمی و فرهنگی سازمان برنامه و بودجه كشور اظهار داشت: درآمدهای كشور در بودجه 96 حدود 159 هزار میلیارد تومان و هزینه ها 236 هزار میلیارد تومان است و این تفاوت درآمدها و هزینه ها حدود 70 هزار میلیارد تومان است و این عدم تعادل از عوامل بی ثباتی كشور در برنامه ریزی های اجرایی است.
وی افزاود: نظر به اینكه بخش هزینه ای بودجه حقوق و دستمزد، بازنشستگی، بهداشت و درمان، بنیاد شهید و... است بنابراین كاهش قابل توجهی در هزینه ها عملاً مقدور نیست و باید منابع درآمدی بودجه را اصلاح كنیم.
واعظ مهدوی گفت: برای تثبیت منابع درآمدی بودجه چاره ای جز اصلاح درآمدهای مالیاتی نداریم در حالی كه 40 درصد از اقتصاد ایران معارف از پرداخت مالیات است و از 60 درصد باقیمانده نیز 25 درصد فرار مالیاتی داریم و در نهایت فقط 35 درصد از اقتصاد كشور مالیات پرداخت می كنند.
وی با اشاره به اینكه امید به زندگی، آموزش، بهداشت و درآمد بخش های اصلی شاخص توسعه انسانی به شمار می آیند، گفت: از آغاز پیروزی انقلاب اسلامی به بعد شاخص توسعه انسانی در كشور ارتقا چشمگیر یافته است. و این رشد بیش از دو برابر رشد در گروه كشورهای دارای توسعه انسانی بالا كه ایران در آن قرار دارد و نیز دو برابر میانگین رشد جهانی این شاخص بوده است.
وی تأكید كرد: امروزه در مناظره های انتخاباتی عده ای كه خود در سالهای گذشته مسئولیت داشته اند از وضعیت كشور گله مند و به آن معترضد و سیاه نمایی می كنند، این سیاه نمایی ها قطعاً به زیان توسعه و پیشرفت كشور است ؛ گویی مردم مسئول همه مشكلات بوده و این شرایط را درست كرده و نتوانسته اند رضایت این مسئولین را كسب كنند؟
1904/3034
خبرنگار: حسن حسین زاده/ انتشار دهنده: مسعود احمدی