به گزارش خبرنگار ایرنا، همان سال، همزمان با این موارد، شمار مبتلایان به یک عفونت ریوی نادر در کالیفرنیا و نیویورک بالا رفت.
با این که در آن زمان عامل شیوع ناگهانی این ۲ بیماری مشخص نشده بود اما معمولا از این ۲ واقعه پزشکی به عنوان آغاز ایدز یاد می کنند.
به مرور شمار بیشتری متوجه این بیماری جدید شدند، چون گروه های گسترده تری از مردم و نه فقط همجنس گرایان را مبتلا می کرد؛ به طوریکه بیماران هموفیلی و معتادان تزریقی با علائمی مشابه ایدز به پزشک مراجعه می کردند.
همزمان با ظهور ایدز درآمریکا، در آن سوی اقیانوس آتلانتیک، پزشکان در فقیرترین قاره جهان یعنی آفریقا، متوجه شیوع یک پدیده جدید بهداشتی شدند.
در وهله اول پزشکان دلیلی نمی دیدند که ایدز، بیماری شایع در میان همجنس گرایان آمریکای ثروتمند را با اسلیم مرتبط بدانند اما تحقیقات بعدی و شیوع علائمی مشابه در میان زنان و دگر جنسگراها نشان داد که هر دوی این بیماری ها یکی بوده و همان ایدز است.
در هیاهویی از جنجال ها و ابهامات گسترده درباره این بیماری کشنده جدید، تلاش ها برای تشخیص علت بروز ایدز و نحوه انتقال آن، با شتابی بی سابقه آغاز شد.
در سال ۱۹۸۴ یک گروه محقق آمریکایی به ریاست” رابرت گالو” اعلام کرد که آنها عامل بیماری ایدز را کشف کرده اند، یعنی همان ویروسی که ما آن را حالا اچ آی وی میخوانیم.
اچ آی وی در کردستان
۶۲ درصد از مبتلایان به اچآی وی از وضعیت خود آگاه نیستند در حالی که تشخیص زودهنگام و درمان به موقع، بهترین راهکار برای کنترل این بیماری و پیشگیری از انتقال آن به دیگران است.
بر اساس برآوردها، حدود ۶۲۴ نفر در استان کردستان با این ویروس زندگی میکنند، اما تاکنون تنها ۲۴۱ نفر (۳۸ درصد) از آنها شناسایی و تحت درمان قرار گرفتهاند؛ این بدان معناست که هنوز ۶۲ درصد از مبتلایان از وضعیت خود آگاه نیستند.
اینها را کارشناس ایدز دانشگاه علوم پزشکی کردستان گفت.
سید اشرف حسینی افزود: طی نیمه نخست امسال، هفت هزار و ۹۲۰ آزمایش تشخیص HIV بر روی مراجعین به مراکز مشاوره بیماریهای رفتاری، زندانها و مراکز تحت پوشش بهزیستی استان انجام شده است.
وی با بیان اینکه آزمایش تشخیص HIV بر روی مراجعان به مراکز مشاوره بیماریهای رفتاری، زندانها و مراکز تحت پوشش بهزیستی استان انجام شد، افزود: از این تعداد هشت مورد مثبت و مربوط به افراد مبتلا به HIV جدید تشخیص داده شدند که همگی تحت درمان قرار گرفتند.
حسینی ادامه داد: از پنج هزار و ۹۷۹ زن باردار نیز آزمایش HIV به عمل آمد که نتیجه همه منفی بود.
کارشناس ایدز دانشگاه علوم پزشکی کردستان گفت: براساس دادههای جمعآوری شده، توزیع مکانی بیماران مبتلا به HIV در استان کردستان نشاندهنده تمرکز بالای موارد در مرکز استان (سنندج) با ۷۱ درصد است و بقیه موارد در شهرستانهای دیگر پراکنده هستند.
وی یادآور شد: گروه سنی ۲۵ تا ۴۵ سال با ۷۵ درصد از کل موارد تشخیص داده شده، بیشترین سهم را در میان بیماران دارد و این الگوی توزیع سنی با الگوی کشوری نیز مطابقت دارد.
کارشناس ایدز دانشگاه علوم پزشکی کردستان اضافه کرد: با وجود اینکه ۸۸ درصد از بیماران شناساییشده HIV مرد و ۱۲ درصد زن هستند، الگوی انتقال این ویروس در سالهای اخیر تغییر قابل توجهی کرده است؛ به طوری که در سال ۱۴۰۲، میزان ابتلای زنان به ۲۷.۳ درصد رسیده که نشاندهنده انتقال تدریجی از طریق اعتیاد تزریقی به انتقال جنسی است و این تغییر الگو با روند کلی تغییرات در سطح کشور همسو است.
حسینی گفت: الگوی انتقال HIV در استان از ابتدا اغلب از طریق تزریق مشترک ۷۳ درصد بوده است، با این حال، در سال ۱۴۰۲، انتقال جنسی با سهم ۷۲ درصد به عنوان اصلیترین راه انتقال شناسایی شده است و این تغییر نشاندهنده انتقال قابل توجهی در الگوی انتقال HIV در استان به سمت روابط جنسی است.
وی اظهار کرد: یکی از مهمترین چالشهای پیش روی استان کردستان و کشور، شناسایی تمام افراد مبتلا به HIV است.
موفقیت ۹۵ درصدی در روند درمان اچآیوی
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری دانشگاه علوم پزشکی کردستان هم گفت: با تلاش های صورت گرفته، در ۹۵ درصد موارد، روند درمان های HIV در بیماران شناسایی شده کردستانی موفق بوده است.
دکتر جهانبخش یوسفی افزود: فرد مبتلا باید سالانه آزمایش هایی را برای بررسی وضعیت ویروس ها و روند درمان انجام دهد، این درمان باعث میشود میزان ویروس اچ آی وی در بدن فرد کمتر و در مقابل سیستم دفاعی و سیستم ایمنی قویتر و باعث افزایش طول عمر شود.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری دانشگاه علوم پزشکی کردستان با اشاره به اینکه نسبت خانمهای مبتلا از ۱۰ به ۲۷ درصد در سال گذشته افزایش یافته است، افزود: تشخیص زودهنگام ویروس میتواند از پیشرفت بیماری و تبدیل آن به بیماری ایدز و انتقال آن به دیگران جلوگیری کند و افرادی که احساس میکنند ممکن است مبتلا باشند، باید بدون تأخیر آزمایش دهند.
به گفته وی در هر شهرستان، مراکز مشاوره بیماریهای رفتاری تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی وجود دارد که خدمات مشاوره، آزمایش و درمان رایگان ارائه میدهند.
شناسایی ۲ مورد جدید اچ آی وی مثبت در استان
از ابتدای اجرای پویش ملی «من هم تست HIV می دهم» (۲۰ آبان تا سوم آذر)، هزار و ۱۲۸ تست در مراکز ثابت و موقت در سطح استان به انجام شده است که نتیجه ۲ مورد مثبت بود؛ این را معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان اعلام کرد.
دکتر فرزام بیدارپور اضافه کرد: این موارد شامل ۲ مرد ۳۵ و ۴۰ ساله هستند و افراد در تماس با نامبردگان نیز پیگیری می شوند.
وی ضمن توصیه به شهروندان برای پیوستن به این پویش، ادامه داد: بیماری ایدز یک بیماری عفونی قابل کنترل است که قابل کنترل بودن این بیماری مشروط بر تشخیص به موقع و تحت مراقبت درمان قرار گرفتن بیمار طبق پروتکل های بهداشتی درمانی است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان با اشاره به اینکه، پویش «من هم تست HIV میدهم» تا ۲۰ آذر در استان ادامه دارد، یادآور شد: این تست که به صورت اولیه است تا آماده شدن جواب آن ۲۰ دقیقه طول میکشد و در صورتی که جواب اولیه مثبت باشد، آزمایشهای تکمیلی همراه با مشاوره های لازم انجام می گیرد.
شعار روز جهانی ایدز در سال ۱۴۰۳ را «تامین حق سلامت با انتخاب مسیر درست» است.
هدف استراتژی جهانی ۹۵-۹۵-۹۵، شناسایی و درمان ۹۵ درصد از بیماران مبتلا به اچآی وی تا سال ۲۰۲۵ است، حال اینکه در استان کردستان، پوشش درمان بسیار مطلوب و برابر با ۹۵ درصد است.
برچسب و تبعیض اجتماعی، یکی از موانع اصلی مراجعه افراد دارای رفتارهای پرخطر به مراکز مشاوره اچ آی وی است که به منظور افزایش آگاهی عمومی و کاهش این موانع، اجرای برنامههای جامع آموزشی و اطلاعرسانی در سطح استان ضروری به نظر می رسد و از سویی جلب حمایت سیاستگذاران برای تغییر نگرش جامعه نسبت به این بیماری از اهمیت ویژهای برخوردار است.
به گزارش ایرنا، هر ساله، اول دسامبر مصادف با ۱۰ آذرماه، به عنوان روز جهانی ایدز نامگذاری شده است؛ به همین منظور، از ۱۰ تا ۱۶ آذرماه در تقویم سلامت کشور، به عنوان هفته اطلاعرسانی ایدز تعیین شده است.
نظر شما