رئیس اداره مرتع اداره كل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری، با تایید این كه اكثر رویشگاههای كرفس كوهی این استان از بین رفته است، نسبت به تداوم انقراض این گونه گیاهی در استان هشدار داد.
فرامرز مردانی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: پراكندگی رویش كرفس كوهی پیشتر در حدود 250 هزار هكتار از مساحت استان بود كه به سبب سیر انقراضی، تنها در 500 هكتار از مساحت استان، كرفس كوهی آن هم در بخش هایی از دهستان موگویی در سرآقاسید بخش بازفت كوهرنگ باقی مانده كه آن هم در معرض خطر انقراض است.
وی، برداشت های غیراصولی و بی رویه كرفس كوهی را از عوامل اصلی انقراض این گونه گیاهی با ارزش دانست و گفت: كرفس كوهی یك گونه خاص و حساس است كه اگر از غنچه چیده شود و یا به پیاز آن آسیب برسد، گیاه سال به سال ضعیف تر شده و از بین می رود.
مردانی با بیان اینكه رویشگاه اصلی كلوس در استانهای چهارمحال و بختیاری، كهگلویه و بویراحمد، خوزستان و بخشی از لرستان است، افزود: بهره برداری غیراصولی سبب شده تا این گیاه معطر در این مناطق در معرض انقراض قرار گیرد كه این مساله نقش مخربی بر فرسایش خاك و از بین رفتن منابع طبیعی كشور دارد.
رئیس اداره مرتع اداره كل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری با اشاره به نقش مهم كرفس كوهی در حفظ منابع آب و خاك استان تصریح كرد: این گیاه با قابلیت نفوذ دهی آب به سفره های آب زیرزمینی از فرسایش خاك و وقوع سیلاب جلوگیری می كند.
مردانی خاطرنشان كرد: اگر بتوان این گیاه را حفظ كرد و برداشت غیراصولی نشود، به بذر می رسد و از این بذر بهترین روغن دارویی استخراج شده كه می تواند در درمان بسیاری از بیماریها از جمله در درمان سرطان موثر است.
وی با اشاره به اقدامات این سازمان برای حفظ گونه گیاهی كلوس افزود: برخورد با افراد خاطی و توزیع بذر كلوس بین دامداران از جمله اقداماتی است كه تاكنون برای حفاظت از این گونه گیاهی بكار گرفته شده است.
مردانی از توزیع 4 هزار و 500 كیلو بذر كرفس بین دامداران در سال گذشته خبر داد و گفت: این امر نه تنها توجیه اقتصادی دارد، بلكه با كاشت كرفس می توان از منابع آب و خاك حفاظت كرد.
به گزارش ایرنا، كرفس كوهی ( كلوس) گونه گیاهی خاص و منحصر به فردی است كه با شماره 338 در فهرست میراث طبیعی كشور ثبت شده، اما در دهه های اخیر به سبب برداشت غیراصولی به شدت در خطر انقراض قرار گرفته است.
این گیاه معطر از خانواده چتریان است كه بصورت وحشی در دامنه های زاگرس می روید و مصارف خوراكی بسیاری دارد، بنحوی كه از برگ، ساقه و گل كرفس برای تهیه فرآورده هایی از قبیل ترشی و شور و در پخت برخی از غذاها مثل سوپ و همراه با ماست و بصورت پودر خشك برای معطر كردن دوغ استفاده می شود.
خبرنگار: خاطره حسین زاده**انتشار: جهانبخش صفری
7363/6021
شهركرد- ایرنا- تغییر شرایط اقلیمی و بهره برداری های نامناسب در دهه های اخیر موجب شده تا اكثر رویشگاههای كرفس كوهی در استان چهارمحال و بختیاری از بین برود، كرفس (كلوس) از گونه های نادر گیاهی در منطقه زاگرس مركزی است كه سال گذشته در فهرست آثار طبیعی كشور ثبت شد.