به گزارش روز چهارشنبه گروه علمي ايرنا از ستاد ويژه توسعه فناوري نانو رياست جمهوري، ويروس هپاتيت C از عوامل اصلي هپاتيت مزمن عفوني است كه حدود 200 ميليون نفر در سراسر جهان به آن مبتلا هستند.
هپاتيت C خطرناكترين نوع هپاتيت محسوب ميشود كه از طريق خون آلوده (معمولاً از طريق استفاده از سرنگ آلوده براي تزريق مواد مخدر) منتقل ميشود. هپاتيت C يك عفونت ويروسي است كه باعث ايجاد التهاب در كبد بيمار ميشود. اغلب افراد مبتلا به ويروس هپاتيت C علائمي ندارند و تا مدتها از بيماري خود بي اطلاع هستند. اين بيماران زماني از بيماري خود اطلاع مييابند كه آسيب كبدي از طريق آزمايشهاي پزشكي مشخص گردد. بنابراين تشخيص و شناسايي اين ويروس توسط مراكز بهداشتي درماني و كلينيكهاي تشخيصي طبي بسيار حائز اهميت است.
دكتر محمود روشني پژوهشگر دانشگاه ايلام، اهميت و ضرورت انجام اين پژوهش را اينگونه تبيين كرد: با توجه به اهميت تشخيص هپاتيت C، نياز به يك روش ساده و بسيار حساس كه بتواند مقدار اين ويروس را در نمونههاي سرم خون بهراحتي اندازهگيري كند، احساس مي شود. ازآنجا كه روشهاي مرسوم معايبي از قبيل دقت و حساسيت كم دارند، اين موضوع دانشمندان را به سمت طراحي حسگرهاي الكتروشيميايي نسبتاً ارزانقيمت سوق داده است. در اين طرح سعي بر آن بوده يك نانوحسگر با حساسيت، گزينش پذيري و دقت بالا براي تشخيص بيماري هپاتيت C در سرم خون طراحي شود.
به گفته وي،استفاده از اين نانوحسگر به كاهش هزينههاي مربوط به فرايند تشخيص اين بيماري منجر ميشود. از سوي ديگر سرعت اين نانوحسگر نسبت به روشهاي معمول تشخيص اين بيماري بسيار بالاست.
روشني در ادامه افزود: در اين پژوهش از نقاط كوانتومي گرافن بهمنظور اصلاح سطح نانوحسگر استفاده شده است. زيرلايه نانوساختار منجر به تثبيت مقدار بيشتري از آنتيبادي شده و حساسيت و گزينش پذيري اين حسگر را افزايش ميدهد.
براي ساخت اين نانوحسگر ابتدا سطح الكترود كربن شيشهاي توسط پودر آلومينا تميز شده و مقداري از نقاط كوانتومي گرافني تيولدار روي سطح قرار داده شده است. در ادامه نانوذرات نقره بر روي سطح آن قرار داده ميشود و پس از برهمكنش كافي، مقداري از آنتيبادي را بر روي سطح قرار داده و نانوحسگر بهمنظور تشخيص آنتيژن هپاتيت C آماده ميشود.
نانوحسگر ساخته شده در اين طرح از دامنه خطي وسيع 0/05 pg/mL تا 60 ng/mL برخوردار بوده و حد تشخيص آن 3 fg/mL است.
اين تحقيقات حاصل تلاشهاي اكرم ولي پور- دانشجوي مقطع دكتراي دانشگاه ايلام- و دكتر محمود روشني- عضو هيأت علمي دانشگاه ايلام- به انجام رسيده است. نتايج اين كار در مجله Biosensors and Bioelectronics با ضريب تأثير 7/746 (جلد 89، سال 2017، صفحات 946 تا 951) چاپ شده است.
علمي**1023**
تنظيم كننده:ابوالقاسم تيموري**انتشار: زهره محتشمي پور
تهران-ايرنا-پژوهشگران دانشگاه ايلام موفق به طراحي و ساخت نانوحسگري شدند كه قادر است ويروس هپاتيت C را در بدن با سرعت و گزينش پذيري بالا شناسايي كند. تشخيص زودهنگام اين ويروس خطرناك ميتواند شانس درمان آن را افزايش دهد.