به گزارش ايرنا، در اين ميزگرد پژوهشگران و اساتيد عرصه زبان فارسي به بررسي ابعاد مختلف نقش جايگاه فردوسي در زبان فارسي مي پردازند.
استاد گروه زبان دانشگاه افغانستان در اين ميزگرد گفت: گستردگي مسائل فرهنگي و زبان فارسي در ميان كشورهاي فارسي زبان به حدي است كه از چشم اندازهاي جغرافيايي نمي توان به آن نظاره كرد.
عبدالغفور آرزو با تاكيد بر اينكه شاهنامه مانند يك دژ استوار، زبان فارسي را حفظ كرده است افزود: روزي هزاران واژه وارد دستگاه زبان فارسي مي شود ولي استخوان بندي اين زبان به گونه ايست كه همچنان اصالت خود را در مقابل اين واژگان حفظ كرده و ميراث فرهنگي بزرگ براي ما و آيندگان باقي گذاشته است.
وي با بيان اينكه شاهنامه يكي از اثرهاي فرا ملي است، اظهار كرد: شاهنامه در ميان آثار فاخر جهان جايگاه ويژه اي دارد و در قياس با آثار ملي ديگر ملت ها حماسي تر است و نگاهي ادبي به وقايع تاريخي داشته است.
آرزو با بيان اينكه فردوسي به مدد شاهنامهاي كه سرود زمينه گسترش جغرافيايي زبان فارسي را فراهم كرد گفت: اين شاعر بزرگ با پوياتر كردن زبان فارسي مانع از هرز روي و نابودي تدريجي اين زبان شد و ارمغاني گران مايه به زبان فارسي اهدا كرد.
***فردوسي اسباب بالندگي زبان فارسي را فراهم كرد
استاد گروه ادبيات و زبان فارسي دانشگاه فردوسي مشهد نيز در اين ميزگرد گفت: اين يك تصور غلط است كه بگوييم فردوسي احياگر زبان فارسي است چرا كه زبان فارسي از بين نرفته بود و اين شاعر بزرگ 300 سال بعد از حمله اعراب شاهنامه را سروده است، صحيح تر اين است كه بگوييم فردوسي اسباب بالندگي زبان فارسي را فراهم كرد.
ابولفضل خطيبي با تاكيد بر اينكه شاهنامه اثري عظيم و در خور افتخار هر ايراني است، گفت: زبان فارسي زمينه حلقه اتحاد طوايف و اقوام ايراني است و به درستي خمير مايه زبان فارسي را استوار كرد.
وي با بيان اينكه فردوسي به مدد تجربهمنديهاي گذشته و كار عظيم خود زبان فارسي را به مرحله تثبيت رسانده است، اظهار كرد: اين شاعر حماسه سرا با سرودن شاهنامه توانست زبان فارسي را از نفوذ واژههاي بيگانه حفظ كند و ساختار و هنجارهاي نحوي زبان فارسي را از گزند بيهنجاريها نگاه دارد..
خطيبي با اشاره به اينكه شاهنامه نمونه بسيار برجسته اي از فرهنگ غني خراسان است خاطر نشان كرد: خراسان در طول تاريخ با توجه به موقعيت تاريخي كه داشته شاهد رويداد هاي بزرگي بوده كه از بعد فرهنگي اثر شاهنامه تاثير بي بديل بر اين خطه داشته است.
وي با تاكيد بر اينكه زبان فارسي بالندگي خود را مديون شاهنامه فردوسي است اظهار كرد: اين گونه مي شود كه نام فردوسي با ماندگاري زبان فارسي گره خورده است.
اين ميزگرد تا فردا ادامه دارد.
25 ارديبهشت ماه، سالروز بزرگداشت حكيم ابوالقاسم فردوسي و پاسداشت زبان فارسي نام گرفته است.
7495/6012خبرنگار: حسين عباسي ** انتشار دهنده: علي حيدر شاه حسيني
برگزاري ميزگرد تخصصي شاهنامه و زبان فارسي در دانشگاه فردوسي مشهد
۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۶، ۱۵:۳۴
کد خبر:
82529281
مشهد-ايرنا- ميزگرد تخصصي شاهنامه و زبان فارسي روز يكشنبه با حضور استادان بر جسته عرصه ادبيات و زبان فارسي در دانشگاه فردوسي مشهد برگزار شد.