۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۶، ۹:۴۷
کد خبر: 82531541
T T
۰ نفر
آرایش جدید در صحنه انتخابات

تهران- ایرنا- روزنامه های سه شنبه 26 اردیبهشت محورهای اصلی خود را به موضوع های «آرایش جدید در صحنه انتخابات»، «رعایت فضیلت مدنی» و «قانونمداری و امنیت انتخابات» اختصاص دادند.

«آرایش جدید در صحنه انتخابات»، «رعایت فضیلت مدنی»، «قانونمداری و امنیت انتخابات»، «جنبش آرای خاكستری به سمت روحانی»، «بعد از مناظره ‌ها»، «مرگ زودهنگام پوپولیسم مدرن ایرانی»، «رای ندهیم، رسایی خوشحال می‌شود»،« تحریم انتخابات را تحریم كنیم »،« مطالبات علمی از رئیس دولت دوازدهم »،« حضور در پای صندوق رأی!»، «روح اقتصاد‌ی مطالبات حامیان روحانی» و «عوام ‌فریبی برای رأی» محورهای اصلی روزنامه های صبح امروز به شمار می روند.

**آرایش جدید در صحنه انتخابات
روزنامه«ایران» در گزارشی با عنوان«آرایش جدید در صحنه انتخابات» آورده است:‌ ساعت قبل از آغاز رأی‌گیری دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، آرایش صحنه رقابت ‌ها تغییر كرد. دیروز محمدباقر قالیباف یكی از نامزدهای اصولگرای حاضر در عرصه، با صدور بیانیه‌ای به نفع ابراهیم رئیسی دیگر نامزد جریان اصولگرا كنار كشید. اگر چه در روزهای گذشته بویژه بعد از مناظره سوم نامزدها، نظرسنجی‌ ها از كاهش آرای او خبر می‌داد، اما وی در بیانیه خود تأكید كرد در راستای «وحدت» نیروهای انقلاب انصراف می‌دهد. البته آن گونه كه رسانه‌های اصولگرا خبر داده‌اند وی در دو روز باقیمانده تا رأی‌گیری، تلاش می‌كند پایگاه رأی خود را مجاب كند تا به ابراهیم رئیسی رأی بدهند. مجموعه تحولاتی كه انتخابات ریاست جمهوری سال 96 را عملاً به مصاف روحانی و حامیانش و رئیسی و هوادارانش تبدیل می‌كند. جمعه پیش رو، این دو نامزد به روی محك قضاوت و رأی مردم خواهند رفت و نامزدی پیروز میدان خواهد بود كه هم حامیان بیشتری داشته باشد و هم بتواند اكثر حامیانش را پای صندوق‌ های رأی بیاورد.

این روزنامه همچنین در مطلب دیگری با عنوان«قالیباف به نفع ابراهیم رئیسی انصراف داد» نوشت:‌ «ای كاش اخلاق را رعایت می‌كردید؛ شما می‌گویید رقیب هستید و صداقت‌تان چند روز آینده مشخص می‌شود كه رقیب هستید یا نیستید. مردم خودشان قضاوت می‌كنند كه چنین است یا نه.» 18 روز پیش بود كه محمدباقر قالیباف، شهردار اصولگرای تهران و نامزد انتخابات ریاست جمهوری این جملات را در مقابل چشم میلیون‌ها بیننده تلویزیون خطاب به اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهوری دیگر نامزد انتخابات مطرح كرد. اگر چه در ظاهر قالیباف با این جملات، جهانگیری را به بی صداقتی و فریب مردم متهم كرد، اما در باطن این پیام را به متن جامعه مخابره كرد كه وی تا پایان انتخابات در صحنه خواهد ماند؛ اما دیروز بخش پایانی سناریوی اصولگرایان ائتلافی اجرا شد و محمدباقر قالیباف كه در این مدت وعده‌های رنگارنگ و متعدد زیادی مطرح كرده بود، با صدور بیانیه ‌ای به نفع سید ابراهیم رئیسی، تولیت آستان قدس رضوی و دیگر نامزد انتخابات كناره‌گیری كرد.

روزنامه«وقایع اتفاقیه» در مطلبی با عنوان«انصراف قالیباف و ترس از شكست انتخابات» به قلم حسین انصاری راد، نماینده مجلس ششم نوشت:‌كناره ‌گیری محمد‌باقر قالیباف به نفع دیگر نیروی جبهه اصول‌گرایان، باتوجه به اظهار نظر شخص او در مناظره‌ های‌ انتخاباتی و خطاب به آقای جهانگیری، نشان می‌داد آنها قصد كناره‌گیری به خاطر یكدیگر را ندارند اما نتایج مناظره‌ها، تمام سیاست‌های آنها را به هم زد. حالا با نامه آقای قالیباف و انصراف به نفع آقای رئیسی، به نظر می‌رسد آنها یك تاكتیك جدید و تصمیم جدیدی اتخاذ كرده‌اند كه بر‌اساس محاسباتی است كه در دسترس دارند؛ محاسباتی از نظر‌سنجی‌ها كه ما از آن خبر نداریم و بر‌اساس این تصمیم، آنها اقدام به استعفا داده‌اند. من بر این بارو هستم كه آقای قالیباف در طی تبلیغات انتخابات شكست خوردند. شكست ایشان البته به غیر‌از ناتوانی در جلب نظر مردم، نوعی شكست به ‌لحاظ اخلاقی هم هست.

روزنامه«وقایع اتفاقیه» در گزارشی با عنوان«راهبرد گریز از باخت» علل انصراف محمدباقر قالیباف به نفع ابراهیم رئیسی را بررسی كرد و آورد: «مبارزه تازه آغاز شده است!» این جمله پایانی نامه انصراف محمدباقر قالیباف از انتخابات ریاست‌جمهوری است. او روز گذشته با انتشار نامه‌ای، خبر كناره ‌گیری ‌اش را اعلام كرد. این نامه در حالی منتشر شد كه شهردار تهران هفته گذشته تأكید كرده بود تا پایان انتخابات خواهد ماند و كناره‌ گیری نمی‌كند. او حتی اسحاق جهانگیری را در مناظره اول به گروگان گرفته بود كه چرا به ‌عنوان كاندید پوششی وارد انتخابات شده ‌است. پس از انصراف قالیباف این سؤال نه ‌فقط از سمت اصول‌ گرایان بلكه از سوی اصلاح ‌طلبان مطرح شد كه سبد آرای او آیا به سمت سبد رأی رئیسی هدایت خواهد شد؟

روزنامه«اعتماد» در گزارشی با عنوان«یك‌ ماه تبلیغ‌كرد، رفت!» نوشت: خیز بلند شهردار ١٢ ساله تهران به سوی ریاست ‌جمهوری، برای سومین بار ناكام ماند. دو هفته بعد از آنكه قالیباف با چهره‌ای تهاجمی در نخستین مناظره، به اسحاق جهانگیری گفت: «آمدن شما به عرصه انتخابات با توجه به پوششی بودن شما برای حمایت از روحانی وقت مردم را تلف می‌كند. صداقت شما برای مردم چند روز آینده مشخص خواهد شد كه واقعا هستید یا نیستید.» خودش به نفع ابراهیم رییسی كنار رفت؛ آن هم با شعار «برای ایران آمدیم، برای مردم ائتلاف كردیم». قالیباف رفت تا بلكه بماند و بتواند دست كم در لباس یك تكنوكرات اصولگرا به حیاتش ادامه دهد. او می‌داند كه به احتمال زیاد دیگر شهردار تهران نخواهد بود و از بهشت رانده شده است. بهترین رویایی كه قالیباف در سر می‌ پروراند معاون اولی رییسی است. اگر مردم بگذارند كه رییسی رییس‌جمهور شود قالیباف اگر نه به آرزوی چندین ساله‌اش برای ریاست ‌جمهوری اما دست كم به یك قدمی آن می‌رسد. اما اگر مردم نخواهند كه رییسی راهی پاستور شود آن وقت به احتمال زیاد او در كنار رییسی در آستان قدس رضوی مسوولیتی خواهد گرفت.

روزنامه«اعتماد» در مطلبی با عنوان«كناره گیری قالیباف به دلیل اقبال مردم به روحانی بود» به گفت وگو با حمیدرضا جلایی پور پرداخت و آرود: علت روشن كناره ‌گیری آقای قالیباف شكستش از اقبال مردم به روحانی بود. این شكست به دو صورت می‌توانست بشود. یكی در پایان روز رای‌ گیری مشخص می‌شود و یكی هم قبل از آن از طریق نظرسنجی‌ها. حمله مستمری كه به آقای روحانی كرد، این پیش‌فرض را داشت كه می‌توان مردم ایران را تحریك و جذب كرد. آیا می‌توان رای مردم را با یارانه یا كارانه خرید؟ لذا این‌طور وارد عرصه شد. بخش قدرتمند كشور نیز برای او و حرف‌هایش كف می‌زدند؛ چون داشت آقای روحانی را تخریب می‌كرد؛ این ‌طور شروع كرد. خط مشی روحانی برای جذب مردم مبتنی بر مردم فریبی اقتصادی نبود. جامعه ایران را متكثر در نظر گرفت و همه بخش ‌های جامعه را مورد خطاب قرار دارد و جامعه را به 96 درصد و ٤ در صد تقسیم نكرد.

روزنامه«كیهان» با اشاره به عنوان«شوك بزرگ» به ارایه گزارشی پرداخت و نوشت:‌ ظهر دیروز و پس از پایان جلسه شورای مركزی جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی كه به بررسی آخرین وضعیت رقابت‌های انتخابات ریاست‌جمهوری اختصاص داشت، محمدباقر قالیباف به رغم اقبال گسترده مردمی به او، اخلاقمدارانه و متعهدانه برای افزایش شانس پیروزی جبهه مستضعفین، به‌نفع سیدابراهیم رئیسی كناره‌گیری كرد. حجت‌الاسلام سید‌ابراهیم رئیسی كاندیدای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری، كه به شیراز سفر كرده است در جمع مردم این شهر و در واكنش به شعار مردم این شهر كه با شعار «قالیباف قالیباف تشكر تشكر» از اتحاد نیروهای انقلاب اسلامی تقدیر كردند، گفت: من هم از آقای قالیباف تشكر می‌كنم، ایشان حركت انقلابی انجام دادند. وضعیت كشور را بنده و آقای قالیباف می‌بینیم. شما می‌گویید از ركود عبور كرده‌ایم اما ركود ركورد زده است.

روزنامه«جام جم» با درج یادداشتی با عنوان«انصراف، ائتلاف» آورده است: با نزدیك شدن به روز رای‌گیری، نامزدها رفته ‌رفته تصمیم قطعی خود را برای حضور یا عدم حضور در روز 29 اردیبهشت می‌گیرند. در چنین روندی همانطور كه در گذشته نیز سابقه داشته در روزهای منتهی به انتخابات برخی كاندیداها برای متمركز شدن بیشتر آرای مردم به نفع كاندیدایی دیگر از عرصه كناره‌گیری می‌كنند و در همین راستا دیروز محمدباقر قالیباف، اولین نامزدی بود كه به نفع یك نامزد دیگر، یعنی سیدابراهیم رئیسی كناره‌گیری كرد. در همین حال غلامعلی دهقان، فعال سیاسی در گفت‌وگو با جام جم با اشاره به این‌كه شكل‌گیری ائتلاف‌ها، موجب انسجام بخشی آرا می‌شود، گفت: كنشگران سیاسی كه در درون مجموعه سیاسی هستند تلاش می‌كنند با انصراف، نوعی اجماع‌نظر را شكل دهند كه البته برخی مواقع این اجماع نظر شكل می‌گیرد و برخی مواقع خیر. معمولا این ائتلاف ها در دور دوم انتخابات شكل می گیرد كه البته منافاتی با شكل گیری آن در دور اول نیز ندارد. این‌ گونه ائتلاف‌ ها می‌تواند بر حسب ضروریات و آرایش سیاسی در حال وقوعی باشد كه هر جریان سیاسی در عرصه انتخاباتی دارد، در انتخابات جاری هم با انصراف برخی كاندیداها شاهد شكل گیری نوعی ائتلاف هستیم كه مختص به یك جناح نیست و در هر جریان فكری، سیاسی در حال وقوع است.

روزنامه «جوان» با انتخاب گزارشی با عنوان«دوباره جهادی» می نویسد:‌ در طول رقابت‌های گذشته انتخاباتی از سال 84 تاكنون اتحاد نامزدهای انتخاباتی جبهه انقلابی برای حضور یكپارچه در عرصه رقابت‌ها یكی از مهم ترین اولویت‌ های نیروهای انقلابی بوده است. با این حال تجارب تلخ سال 84 و 92 این باور را در ذهن بسیاری از ناظران تقویت كرده بود كه چنین مسئله‌ای عملاً امكان ناپذیر است. با این حال اقدام دیروز قالیباف به نفع حجت‌الاسلام رئیسی برای رقابت‌های انتخاباتی نشان داد كه برای نیروهای جبهه انقلاب امكان‌ناپذیر وجود ندارد. ‌ قالیباف نشان داد كه برخی از خصایص انقلابی به‌رغم اینكه از سوی برخی جناح‌ها به فراموشی سپرده شده، در بین نامزدهای جبهه انقلاب از موقعیت رفیعی برخوردار است. این نكته برای كاندیداهای جبهه انقلاب از همه مهم‌تر است كه اصالت خدمت بر قدرت باید حفظ شود و انقلابیون همچنان باید ایثار را به عنوان سرلوحه‌ای برای اقدامات خود قرار دهند. به طور حتم آقای قالیباف در چنین شرایطی با تحمل دشواری‌های فراوان كه ناشی از كناره‌گیری وی از رقابت‌های انتخابات ریاست جمهوری خواهد بود، الگویی از تواضع ‌ را به نمایش گذاشت؛ اقدامی كه می‌تواند ثمرات فراوانی داشته باشد.

روزنامه«خراسان» در گزارشی با عنوان«شوك اولین ائتلاف»‌ آورد: روز گذشته خبرهای انتخابات وارد یك فاز جدید شد. فازی كه با شوك اعلام حمایت محمد باقر قالیباف از آیت ا... رئیسی و شكل گرفتن اولین ائتلاف این دوره از رقابت‌ های انتخابات ریاست جمهوری آغاز شد. بلافاصله پس از این ائتلاف موج واكنش‌ ها و تحلیل‌ ها درباره این رویداد و اثرات آن بر صحنه انتخابات نیز مطرح شد؛ برخی چهره ‌ها نیز در واكنش ‌های خود به تقدیر از قالیباف پرداختند. از سویی دیگر سفرهای استانی نامزدهای انتخابات با سفر روحانی به تبریز و ساری و سخنرانی رئیسی ادامه یافت. از 2 روز پیش زمزمه‌ ها درباره احتمال كناره گیری قالیباف از جمع نامزدهای انتخابات به گوش می‌رسید تا اینكه ظهر دیروز با صدور بیانیه ای این زمزمه‌ها به واقعیت پیوست. برای حفظ این آرمان بزرگ، از همه حامیان مردمی خویش در سراسر كشور می‌خواهم، كه تمام ظرفیت و حمایت خود را برای موفقیتِ برادر ارجمندمان حجت الاسلام و المسلمین سید ابراهیم رئیسی و به بار نشستن دولت كار و كرامت برای خدمت به مردم قرار دهند. دیروز همچنین زمزمه‌هایی مبنی بر انصراف میرسلیم نیز شنیده شد كه ستاد وی با صدور اطلاعیه این موضوع را تكذیب كرد.

روزنامه«ستاره صبح» در یادداشتی با عنوان«چرایی كناره‌گیری قالیباف» كه به قلم حجت الاسلام ناصر قوامی نگاشته شد، آورد: انصراف قالیباف از انتخابات ریاست جمهوری چندان هم جای تعجب نداشت و می‌شد این امر را از ضعف پایگاه اجتماعی او دریافت كرد. ضعفی كه با وجود شعارهای عوام‌فریبانه و تهمت‌هایی كه به روحانی و جهانگیری روا داشت، دو چندان شده بود. مردم باتوجه به سابقه قالیباف، از همان ابتدا نیز به عدم صلاحیت او برای سكان‌داری ریاست جمهوری كشور باور داشتند و شعارهای پرطمطراق قالیباف كه به گفته كارشناسان جز غلوّ و گزافه چیز دیگری نبوده است، در نهایت تنها چند درصد از جامعه را توانسته بود به سمت خود جلب كند.. در حقیقت جریان اصول‌گرایی و مخالف دولت كه همواره موانعی بر سر راه توسعه ایران و دولت یازدهم گذاشته‌اند، قالیباف را وارد كارزار انتخابات كرده بود تا با سر هم كردن شعارهای نسنجیده در رسانه ملی، افكار عمومی را دچار تشویش كند و آراء خاكستری جامعه را نسبت به تداوم دولت تبدیر و امید دچار تردید كند. این درحالی‌است كه ورود قالیباف و اظهارات خلاف واقع‌ای كه تحویل جامعه داد، در نهایت منجر به شكست او شد و به همین خاطر تصمیم به كناره‌ گیری گرفت.

علی دهقان با درج یادداشتی در روزنامه«وقایع اتفاقیه» با عنوان«باخت شعارهای پوچ» نوشت: یكم: آقای شهردار انصراف داد. او سه هفته قبل در مناظره نخست، با مخاطب قراردادن اسحاق جهانگیری، «كاندیدای پوششی» را نوعی رفتار غیر‌اخلاقی و ناصادقانه معرفی كرد. حالا اما خودش پذیرفته كه پوششی برای رئیسی شود؛ البته بیراه نیست اگر بگوییم او جام زهر را نوشیده است. همه می‌دانند كه برای محمدباقر قالیباف رئیس‌جمهوری شدن رؤیایی قدیمی است. دوم: هر انتخاباتی بازنده و برنده دارد. اخلاق اجتماعی حكم می‌كند كه بازنده‌ها نیز به اندازه برنده‌ها قابل احترام باشند. سوم: اعمال آدم‌های سیاسی را می‌شود به اشكال مختلف تحلیل كرد اما برای نزدیك‌شدن به واقعیت باید نگاه را كمی دورتر هم پهن كرد. فراموش نكنیم كه رابطه میان مانورهای انتخاباتی قالیباف با سطح جامعه را شعارهای او پر كرده بودند؛ البته این اصل برای همه متقاضیان رقابت‌های سیاسی وجود دارد ولی این‌بار او چنان از همان وزارت كشور و روز ثبت‌نام شعارهای تخیلی و وعده‌هایی رنگی برای عبور ناگهانی از همه پیچ ‌های اقتصادی سر داد كه تحلیلگران ابایی نكردند و آقای شهردار را به طنز، پیام ‌آور اقتصادی دانستند.

** رعایت فضیلت مدنی
روزنامه«آرمان» با انتخاب یادداشتی با عنوان «رعایت فضیلت مدنی» آورد: در آستانه یك انتخابات سرنوشت ‌ساز هستیم. اخلاق انتخاباتی معمولا در دو بعد مطرح می‌شود؛ یكی در بعد اخلاق و رفتارهای فردی و دیگری آنچه كه به اخلاق جمعی انتخابات بازمی‌گردد؛ اخلاقی كه اخلاقیات مدنی و اخلاقیات نهادی را شكل می‌دهد. آنچه در پشت سیاست وجود دارد و سیاست و انتخابات را تبدیل به یك خیر عمومی می‌كند، مقولاتی مانند توسعه پایدار است. آنچه كه تضمین می‌كند سیاست خیر عمومی و كالایی باشد كه همه بتوانند از آن مستفیض و بهره‌مند شوند، مقوله توسعه پایدار است كه یكی از ابتدایی‌ترین قضایا محسوب می‌شود. توسعه پایدار به آن مفهوم است كه توسعه‌ای تأمین شود كه این توسعه، پایدار باشد و بتواند به نسل‌های آینده برسد و اصولا امكان دوام داشته باشد. شاید یكی از مقولات مهم در رابطه با توسعه پایدار خود كشور است كه باید پایداری و تداوم داشته باشد. طبیعتا كسی كه كاندیدای ریاست جمهوری شود، باید در بالاترین حد این فضیلت مدنی باشد. باید انسانی باشد كه خودش را وقف خیر همگانی كند، به مفهوم جمهوری و شهروندی باور داشته باشد و پذیرفته باشد كه تمام افرادی كه در این جامعه پای صندوق‌ های رأی می‌آیند، شهروند كشور هستند.

** قانونمداری و امنیت انتخابات
یدالله جوانی استاد دانشگاه در روزنامه«جام جم» در یادداشتی با عنوان«قانونمداری و امنیت انتخابات» نوشت: یكی از موضوعات بسیار مهم در انتخابات بحث امنیت است كه همواره مورد تاكید رهبری و دیگر مسئولان نظام بوده است و باید همگان نسبت به این موضوع حساسیت لازم را داشته باشند و در ایجاد آن تلاش كنند. امنیت در صدر منافع ملی قرار دارد و در هر كشوری از اولویت اول برخوردار است. ایران یكی از امن‌ترین كشورهای جهان بخصوص در منطقه متلاطم غرب آسیاست، امنیت امروز در كشورمان ضامنی برای انجام بسیاری از اقدامات است و باید برای به سرانجام رساندن كارهای بزرگ امنیت را حفظ كرد. برگزاری انتخابات در فضای امن در شرایطی كه می‌دانیم دشمنان در هر شرایطی در تلاش برای بر هم زدن آرامش هستند و در انتخابات تمام رسانه‌ها و محافل سیاسی كشور ما را مورد رصد قرار داده و تحولاتش را بررسی می‌كنند، یكی از مهم‌ترین ارزش‌هایی است كه باید مورد توجه قرار بگیرد. رهبر معظم انقلاب در كنار سلامت انتخابات، مشاركت حداكثری و رعایت قانون، روی حفظ امنیت كشور تاكید ویژه‌ای دارند.

**جنبش آرای خاكستری به سمت روحانی
روزنامه«آرمان» با درج گزارشی با عنوان«جنبش آرای خاكستری به سمت روحانی» آورد: برخی مسائل و اتفاقات سیاسی دیگر غیرمنتظره نیست و با كمی دقت در رفتار افراد می‌توان پیش‌بینی كرد كه آنها چه برنامه‌ای برای آینده دارند كه اكنون چنین سخن می‌گویند. آنچه قالیباف در مناظره سوم بیان كرد به نوعی سبب افزایش آرای روحانی شد، یعنی آرای خاكستری جامعه كه تصمیمی برای حضور در انتخابات نداشتند یا برای انتخاب كاندیدا در تردید بودند اطمینان پیدا كردند كه به روحانی رأی دهند و البته بخش بزرگی از افراد كه آرای خاكستری بودند پس از سفر روحانی به مازندران و تبریز و... اطمینان پیدا كردند كه باید به روحانی رأی دهند، بنابراین به ‌صورت علنی حمایت خود را از او اعلام كردند. اكنون با انصراف قالیباف كه كاندیدای پوششی اصولگرایان بود، دو كاندیدای حاضر در انتخابات رئیسی و روحانی هستند و به نوعی دوقطبی انتخاباتی شكل گرفته است. اگر آرای قالیباف هم برای رئیسی باشد باز هم به آرای روحانی نخواهد رسید، به‌ویژه آنكه آرای خاكستری به نام روحانی شده است.

این روزنامه در مطلبی دیگر با عنوان«روحانی در‌مرحله اول پیروز انتخابات است» به گفت وگو با حجت الاسلام علی یونسی دستیار ویژه رییس جمهور پرداخت و نوشت: به نظر من آقای روحانی در مرحله اول انتخابات و با اختلاف قابل توجهی پیروز رقابت خواهد بود و در عین حال از این نكته نیز نباید غافل شد كه چنانچه هر یك از كاندیداهای اصولگرا به سود دیگری انصراف دهد در نهایت بخش‌هایی از آرای آنها به سبد رای آقای روحانی ریخته خواهد شد و برنامه‌ریزی‌های اصولگرایان در این زمینه به نتیجه نخواهد رسید. در هر صورت رای آقای قالیباف و رئیسی در صورت ماندن هر دو در رقابت، تقسیم به دو خواهد شد و به پیروزی روحانی منجر می‌شود و در صورتی‌كه یكی به نفع دیگری انصراف دهد، باز هم بخشی از آرای آنان به سبد رای آقای روحانی ریخته خواهد شد و آقای روحانی با فاصله زیادی از رقبا در دور اول پیروز انتخابات است.

روزنامه«آرمان» همچنین با انتخاب گزارشی با عنوان«توقف قطار اصولگرایی در ایستگاه روحانی» آورد: سریال ریزش و چرخش اصولگرایان و همسو شدن آنان با جریان اعتدال و امید با شهاب‌الدین صدر آغاز نمی‌شود. این مهم پیش از این و در سطحی دیگر اتفاق افتاده است. ناطق نوری سال‌ها نماد جریان اصولگرایی بود، اما اكنون به‌طور مستقیم حمایت خود را از سیاست‌های دولت فعلی و تداوم آن تا سال 1400 را اعلام می‌كند و با گذار از جریان تندرو و دلواپس اصولگرایی، آینده كشور را در گرو حمایت از اعتدال ترسیم كرده است. در همین راستا و در ابتدای هفته علی لاریجانی رئیس مجلس هم بی‌طرفی خود را در انتخابات ریاست‌جمهوری اعلام كرد، در حالی كه بسیاری انتظار داشتند بخش بزرگی از كمپین جریان اصولگرا توسط وی هدایت و مدیریت شود.

محمدعلی مشفق در این روزنامه با درج یادداشتی با عنوان«چرا رای به روحانی؟» می نویسد:‌مردمی كه به چنین آگاهی و بصیرتی رسیده باشند، نمی ‌توانند به‌جای تعامل با دنیا و اعتمادسازی همراه با ارائه تصویری صلح ‌آمیز از اسلام، با رای دادن به دلواپس‌ های تندرو مسیر تنش و تقابل با دنیا را انتخاب كنند. حقیقت این است كه اگر بنیه اقتصادی كشور ضعیف شود نمی‌توان در مسائل بین ‌المللی، چنان كه شایسته نام ایران است تاثیر گذاشت. بنابراین برای رسیدن به آبادانی، پیشرفت و استقلال و تحقق سیاست‌ های كلی نظام و تبدیل شدن به پیشرفته ‌ترین كشور منطقه در اقتصاد و علم و فناوری در1400می‌طلبد كه همه مردم ایران به گفتمان اصلاح و اعتدال كه امروزه آقای روحانی آن را نمایندگی می‌كند رای دهند تا ایران بتواند بهترین جایگاه را در عرصه منطقه‌ای به‌دست آورد.

** بعد از مناظره‌ها
احمد مسجد جامعی در روزنامه«اعتماد» با درج یادداشتی با عنوان«بعد از مناظره ها» نوشت:‌كسانی كه در سن و سال ما هستند و به دهه شصت زندگی خود رسیده‌اند، حوادث سال‌های ٥٩ و ٦٠ را به خاطر دارند؛ كشور دستخوش آشوب‌های گوناگون بود و گروه‌ها و احزاب و حتی فرقه‌ها در گوشه و كنار مملكت فعال بودند. در چنین شرایطی ایران درگیر جنگ و تجاوز و اشغال هم شد. هر چند كشورمان رییس‌جمهور، مجلس، دولت (زیرنظر نخست‌وزیر)، قوه قضاییه و... داشت، اما دایره عمل آنها برای اداره كشور گسترده نبود. یاد پیشینیان، همین یكی- دو نسل پیش، به خیر كه دین و اخلاق برای‌شان تعارف و ابزار كسب جاه و مقام و منزلت نبود و با جوهر جان ‌شان آمیخته بود. آنها حتی نسبت به دشمن قسم خورده خود مروت و انصاف را فراموش نمی‌كردند و وقتی كارد به استخوان شان می‌رسید، برای مصلحت مردم و كشور، عاقلانه و مظلومانه از حق خود می‌گذشتند و كارشان را به خدا واگذار می‌كردند.

** مرگ زودهنگام پوپولیسم مدرن ایرانی
ایمان یعقوبی در سرمقاله ای با عنوان«مرگ زودهنگام پوپولیسم» در روزنامه«همدلی» آورد: این روزها صدای در هم شكستن افراطی ‌گری و پوپولیسم آشكارا به گوش می‌رسد. از مدل ترامپی تا قلب پاریس و از مضحكه ونزوئلایی تا معركه ایرانی. چه زاهدان آن را از در تقدیر و چه ماده‌گرایان، جبر تاریخ بپندارند یا خردمندان عرصه سیاست آن را معلول بی ‌واسطه سست بنیانی و بی‌ مایگی این نحله بدانند، چندان توفیری در اصل ماجرا ندارد. روزگار زوال پوپولیسم مدرن هم فرا رسیده است. پیوند افراطی‌گری و مردم فریبی چه در قامت مدل غربی و چه در تن پوش شرقی‌اش آنقدر نحس و ناخوشایند است كه كنشگران سیاسی كشور را به میدان عمل كشانده است. خطر رادیكالیسم بسیار جدی است، آن هم در منطقه‌ای كه خود تخم افراطی‌گری را به خوبی پراكنده است. اصول‌گرایان همیشه مدعی، افراطی‌گری را متاع خارجی می‌پندارند، اما اگر گفتمان اصول‌گرایی، به ظاهر فربه و از درون نزار را، به محكمه تاریخ بكشانیم و محك تجربه درآوریم، آنگاه باور شكاكانه‌مان به یقین نزدیك می‌شود كه تندروی نه رهاورد غرب است و نه متاع غربتی‌ ها، و درخت تنومند افراطی‌گری در همان گفتمان خود انقلاب‌پندار و سلطه ‌جو ریشه دارد. رادیكالیسم كه از سوی افراطیون تبلیغ و ترویج می ‌شود یادآور همان اسلام طالبانی است و امروزه جمهوریت نظام و كشور را به مخاطره انداخته است.

** رای ندهیم، رسایی خوشحال می‌شود
روزنامه«همدلی» با انتخاب یادداشتی با عنوان«رای ندهیم، رسایی خوشحال می شود» كه به قلم احسان اقبال سعید نگاشته شد، آورد: چند روزی بیشتر تا انتخابات ریاست جمهوری باقی نمانده است. این بار رقابت تماع عیار بین دو گفتمان است. اگر مشاركت پایین باشد برای اصول‌گرایان علی‌رغم لاف و ادعاهایشان شهد شیرین خواهد بود، چرا كه سبد رای تكلیفی آنان ثابت است و در شرایط مشاركت پایین نسبت به كل آرا بالاتر می‌رود و شانس موفقیت آنها را بالا می‌برد. برای آنان چه چیز بهتر از این كه با رای كم یك قوه را به كنترل خود درآورند و فردا هم استادانه مدعی شوند نماینده همه مردمند و حرف و خواسته اقلیتی خود را از جایگاه نماینده اكثریت و جمهور مردم بیان كنند؟ در پایان بد نیست به حرف‌های حمید رسایی نماینده سابق مجلس در گفت‌وگو با حسین دهباشی در مجموعه خشت خام اشاره كنیم. رسایی كه به یمن حضور مردم دیگر مجبور نیستیم لاف و گزاف و درشت ‌گویی ‌هایش را از تریبون مجلس بشنویم. رسایی می‌گوید:«مشاركت اگر بالا برود از صندوق چیزی در می‌آید كه ما (اصول‌گرایان) آن را نمی‌خواهیم. پس باید تلاش كنیم مشاركت پایین باشد.» رسایی آشكارا دوست دارد فقط آنهایی را كه خودی می‌خواند در انتخابات مشاركت كنند تا به‌راحتی قوه مجریه را در اختیار بگیرند. حال این اكثریت خاموش هستند كه می‌توانند جمعه 29 اردیبهشت را برای آقای رسایی و همفكران او تلخ یا شیرین رقم بزنند. باید آمد و نگذاشت اقلیت با كم هزینه‌ترین فرآیند ممكن اراده‌اش را بر اكثریت چیره كند.

** تحریم انتخابات را تحریم كنیم
پریسا خوراهه در یادداشتی با عنوان«تحریم انتخابات را تحریم كنیم» در روزنامه«» «همدلی» نوشت:‌ در همه دوره‌های انتخابات تعدادی از مردم هستند كه دم از شركت نكردن در انتخابات می‌زنند. نمونه خسارت‌بار این تفكر در سال 84 بود كه تعداد افرادی كه در مرحله دوم به اكبر‌هاشمی رفسنجانی رای ندادند، بالا رفت و نتیجه آن هشت سال فاجعه برای كشور شد. دموكراسی ایرانی هنوز كامل و بی‌نقص نیست و انتظار طی شدن راه صد ساله در یك شب توقع بسیار زیادی است. جامعه جوان ایران در راه دموكراسی، دیروز و در سال‌های دهه 80 می‌توانست بی‌تجربگی را علت اشتباهات خود بداند. جامعه ایرانی تا امروز با هزینه‌های گزافی مثل هشت سال حاكمیت تك‌صدایی سیاسی و اشتباهات متعدد در سیاست خارجی، تجربیات گرانقدری به دست آورده است كه به خاطر این تجربیات نباید اشتباهات گذشته را دوباره تكرار كند. كشور را قدم به قدم باید ساخت و كار امروز فقط گام برداشتن به اندازه یك قدم رو به جلو است. قدم‌ های بزرگ‌ تر تنها سرابی برای فریب مردم است. برای رسیدن به پله صدم ناگزیر باید پیش از آن پله اول و دوم را پیموده باشیم. تحریم انتخابات به سود آن طیف فكری است كه معتقد است رای مردم نباید اثری در تعیین تكلیف كشور داشته باشد چرا كه رای مردم خلاف نظر این گروه سیاسی است.

** مطالبات علمی از رئیس دولت دوازدهم
روزنامه«اطلاعات» در یادداشتی با عنوان«مطالبات علمی از رئیس دولت دوازدهم» كه به قلم مهدی گلشنی و محمدمهدی شیخ جباری دو تن از اعضای فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران نگاشته شد،آورد: در آستانه انتخابات ریاست جمهوری قرار داریم و رای‌دهندگان در انتخاب خود به معیارهای مختلفی توجه می‌كنند. اغلب خواست ‌های اكثریت اقشار مختلف جامعه وجوه و جنبه‌های مختلف «توسعه كشور» را دربر ‌می‌گیرد. یكی از ابعاد توسعه كشورها كه در توسعه اقتصادی و اجتماعی و در «كیفیت زندگی» شهروندان نمود و تاثیری مستقیم دارد توسعه و رشد علم در كشور است. بنابراین بجاست كه شهروندان در انتخاب خود به برنامه‌های نامزدها در مورد رشد علم كشور نیز توجه داشته باشند. در این نوشتار ما به عنوان اعضایی از جامعه دانشگاهی اهم مسائلی را كه علم و جامعه علمی كشور با آن مواجهند، مطرح می‌كنیم.‏ در انتخابات و به ویژه انتخابات ریاست جمهوری نامزدهای مختلف شخصیت، سوابق و توانایی ‌های خودشان و دیدگاه‌ها و برنامه‌های خود را مطرح می‌كنند و آن را به محك رای شهروندان می‌گذارند. رئیس‌جمهور به عنوان رئیس قوه مجریه و شخص دوم كشور نقش عمده‌ای در جهت‌گیری و تحولات كشور دارد و به نوعی زندگی تمامی آحاد جامعه را متأثر می‌كند.

** حضور در پای صندوق رأی!
ابوالقاسم قاسم زاده در روزنامه «اطلاعات» با درج یادداشتی با عنوان«حضور در پای صندوق رأی!» نوشت: جمعه آینده روز انتخاب و حضور مردم در سراسر كشور در پای صندوق رأی است. دو برداشت در سه روز باقی مانده به روز انتخابات در رسانه‌های داخلی و برخی از رسانه‌های فارسی زبان خارجی تبلیغ می‌‌شود. جریانی كه از هم‌اكنون می‌داند كه اكثریت آرای مردم را ندارند و با تلاش تبلیغی برای حضور حداقلی مردم در روز جمعه در پای صندوق آراء، می‌خواهند تا مگر انتخابات به دور دوم كشیده شود، و به قول معروف، از این ستون تا آن ستون فرجی حاصل گردد! این جریان به دور دوم كشیدن انتخابات را قطعی می‌خواند و از طریق رسانه‌ ها برای القای آن به مردم خبرسازی می‌كند. در برخی از رسانه ‌های فارسی زبان خارجی نیز چنین شیوه اطلاع‌رسانی دنبال و تكرار می‌‌شود. تكرار این تجربه در انتخابات روز جمعه آینده برای برخی از نامزدهای انتخاباتی كه همه آمارها نشان می‌دهند نسبت محبوبیت آنان از نظر مردم به 50 درصد نرسیده است، پذیرش شكست حتمی است. اگر مشاركت در روز جمعه، روز انتخاب، فراگیر و به صورت «همه با هم» نباشد و حد نصاب مشاركت، متوسط شود، نتیجه آن خواهد شد كه در چهارسال آینده خود و یكدیگر را ملامت خواهیم كرد. چنین مباد.

** روح اقتصاد‌ی مطالبات حامیان روحانی
روزنامه«تعادل» در گزارشی با عنوان«روح اقتصاد‌ی مطالبات حامیان روحانی» به بیانیه 50 اقتصاد‌د‌ان و انجمن خبرگان برنامه ‌ریزی د‌ر حمایت از روحانی پرداخت و آورد: با نزد‌یك شد‌ن به روز انتخابات و سنگین‌تر شد‌ن رقابت‌ها، حمایت ‌های گروه‌ های مختلف از نامزد‌ها نمایان‌تر شد‌ه است. د‌رحالی كه چند‌ی پیش 170نمایند‌ه مجلس د‌ر نامه‌یی حمایت خود‌ را از حسن روحانی اعلام كرد‌ند‌ د‌ر اد‌امه 163اقتصاد‌د‌ان با آنها هم‌د‌استان شد‌ند‌ تا ضرورت حمایت خود‌شان از د‌ولت تد‌بیر و امید‌ را به زبان اقتصاد‌ بیان كنند‌. روز گذشته هم 50 تن د‌یگر از اقتصاد‌د‌انان و فعالان اقتصاد‌ی طی نامه‌یی حمایت خود‌ را از روحانی اعلام كرد‌ند‌. نكته جالب توجه د‌ر میان بیانیه ‌هایی كه د‌ر حمایت از روحانی اعلام می‌شود‌، روح اقتصاد‌ی آن است. د‌ر این زمینه گویی نگاه سلیقه‌یی یا حتی حزبی قالب نشد‌ه و این ضرورت‌های اقتصاد‌ی است كه چهره‌ها را به حمایت از روحانی ترغیب كرد‌ه است. انجمن خبرگان برنامه ‌ریزی هم روز گذشته د‌ر نامه‌یی جد‌اگانه حمایت خود‌ را از روحانی ابراز كرد‌ند‌. این حمایت‌ ها با محوریت اقتصاد‌، برنامه‌ریزی و توسعه و تاكید‌ بر بزنگاه اقتصاد‌ی ایران، سطح بالاتری از آگاه‌ سازی عمومی د‌ر جهت شناخت بهتر نامزد‌های انتخابات ریاست ‌جمهوری را فراهم آورد‌ه است.

** عوام ‌فریبی برای رأی
احمدرضا حسینی در روزنامه«ستاره صبح» با درج یادداشتی با عنوان«عوام ‌فریبی برای رأی» نوشت:‌ ا نزدیك شدن به 29 اردیبهشت ماه، شور و التهاب تبلیغاتی كاندیداها افزایش پیدا كرده است. ملت ایران در این مدت شاهد مناظره‌های كاندیداهای ریاست جمهوری و سفرهای آن‌ها به مراكز تبلیغی در شهرهای مختلف بوده‌اند. در حال حاضر با توجه به برداشت‌هایی كه از سخنان و اظهارات كاندیداها می‌ شود، نامزدها به دو گروه تبدیل شده‌اند كه یك گروه معتقد است باید با اعتدال و نرمش، راه دولت یازدهم را ادامه داد و ویرانی‌ های باقی مانده از دولت به ظاهر پاك ‌دست را برطرف كرد؛ اما در طرف دیگر كاندیداهای اصول‌گرایی هستند كه با وعده‌ های عوام ‌فریبانه و شعارهای ناشدنی، قصد دارند، راه دولت پاك‌دست را ادامه داده و دوباره كشور را در ورطه خطر قرار دهند. وعده‌ های عوام‌ فریبانه از افزایش چند برابری یارانه ‌ها آغاز شده و به مسائل امنیت ملی در حوزه اقوام می ‌رسد. این درحالی است كه كسانی كه این وعده‌ ها را سر می‌دهند، به هیچ روی از آینده این عمل خود آگاه نیستند و نمی‌دانند این شعارها چه تبعاتی می‌تواند برای كشور داشته باشد. برخی از این كاندیداها، در حالی كه در مناصب پیشین ‌شان شائبه ‌هایی از ایجاد فساد وجود دارد. دولت یازدهم را متهم به فساد می‌كنند و با مطرح كردن آمار 4 درصدی كه روشن نیست بر طبق كدام معیار و موازین طرح شده است، سعی دارند اذهان عمومی را به بیراهه ببرند.

*گروه اطلاع رسانی
خبرنگار: مریم همتی**انتشار دهنده: شهربانو جمعه
پژوهشم**9117**9131