۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۶، ۱۱:۳۷
کد خبر: 82538050
T T
۰ نفر
سیف:رقابت های سیاسی نتوانست درصحت آمارهای بانك مركزی تردید ایجاد كند

تهران - ایرنا - رئیس كل بانك مركزی جلب اعتماد عمومی نسبت به صحت و دقت آمارهای منتشره این بانك را دستاورد ارزشمندی دانست و گفت: با وجود اینكه برخی در رقابت‌های سیاسی سعی كردند در صحت این آمارها تردید ایجاد كنند، اما این تلاش ها نتوانست خدشه‌ای در اعتماد عمومی ایجاد كند.

به گزارش روابط عمومی بانك مركزی، ولی اله سیف روز شنبه در افتتاحیه «سی و نهمین هم اندیشی آموزشی آمار اقتصادی» كه در نوشهر برگزار شد، بر اهمیت آمار در تصمیم گیری های اقتصادی تاكید كرد و گفت: آمار به معنای مشاهده، یادگیری و به اشتراك گذاشتن واقعیت‌ها درباره جهان واقعی بدون دخالت دادن تعصبات و قضاوت است.
وی افزود: اهمیت و نقش آمار به عنوان ابزار جمع‌آوری، طبقه‌بندی، تجزیه و تحلیل با رشد و توسعه جوامع بشری نمایان‌تر شده و برای برنامه‌ریزی و ارزیابی برنامه‌های دولت و بخش خصوصی، مباحث سیاستی و مطلع نگاه داشتن مردم از وضعیت كشور و ارائه تحلیل‌های مقایسه‌ای، بسیار حیاتی و ارزشمند است.
سیف در ادامه گفت: با گسترش رقابت‌های جهانی از یك سو و اهمیت سیاست‌ دولت‌ها و سیاستگذاری بانك‌های مركزی از سویی دیگر، دقت در تصمیم‌گیری‌ها اهمیت ویژه ای یافته كه این موضوع نیز منوط به در اختیار داشتن آمار و اطلاعات صحیح، به روز و دقیق است.
وی یادآور شد، اكثر كشورها نیز برای دستیابی به اهداف توسعه اقتصادی مد نظر خود، اقدام به تهیه برنامه‌های توسعه كوتاه، میان و بلندمدت می كنند كه در این مسیر نیز تبیین وضعیت موجود و پیش بینی تحولات اقتصادی و اجتماعی در آینده، شرط لازم در برنامه‌ریزی و تدوین برنامه‌های توسعه است.
سیف بر نقش بانك مركزی به عنوان یكی از مراجع تولید، جمع‌آوری و پردازش اطلاعات برای برنامه ریزی های اقتصادی تاكید و تصریح كرد: تحلیل وضعیت موجود و پیش‌بینی آینده، براساس الگوهای كمّی، ریاضی و اقتصادی در قالب مدل‌های اقتصادسنجی انجام می‌شود.
به گفته وی، این امر مستلزم وجود داده‌های آماری است و بدون این داده‌ها امكان برنامه‌ریزی صحیح اقتصادی وجود نخواهد داشت. لذا تحت این شرایط نقش و اهمیت نهادهای آماری كشور به ویژه بانك مركزی، به عنوان یكی از مراجع تولید و جمع‌آوری داده‌های آماری و پردازش اطلاعات در جهت برنامه ریزی كاملا مشخص است.

** جذب سرمایه گذاری خارجی نیازمند شفافیت
وی افزود: در مقیاس بین‌المللی نیز یكی از مباحث بسیار مهم در راستای جلب و جذب سرمایه‌گذاری خارجی، شفافیت است كه مبحث گسترده‌ای بوده و بخشی مهمی از آن با فرایند‌های مختلف تهیه و انتشار آمار و اطلاعات مرتبط است.
در این راستا از سوی بانك مركزی تلاش‌های زیادی برای انتشار منظم و به موقع آمار و اطلاعات اقتصادی منطبق با استانداردهای بین‌المللی انجام شده كه به طور قطع نقش مهمی در ارتقای جایگاه شفافیت اقتصادی كشور برخوردار است.

** چارچوب كلی نظام آماری بانك مركزی بدون تغییر باقی مانده است
رئیس شورای پول و اعتبار با اشاره به سابقه تاریخی نظام آماری بانك مركزی گفت: سابقه تولید آمارهای اقتصادی در بانك مركزی به تاسیس بانك ملی در سال 1307 باز می‌گردد كه بعد از تاسیس بانك مركزی، در سال 1339 فعالیت‌های آماری از بانك ملی به این نهاد جدید منتقل شد.
سیف ادامه داد: به همین ترتیب نظام آماری در طول سالیان گذشته به تدریج تغییراتی را تجربه كرده، اما همچنان چارچوب كلی این نظام بدون تغییر باقی مانده است.
وی ادامه داد: چارچوب نظام آماری در بانك مركزی شامل جمع‌آوری داده‌های خام از منابع داخلی و خارجی، پردازش داده‌های خام بر اساس استانداردها و دستورالعمل‌های بین‌المللی و سپس انتشار مستمر و به‌هنگام این آمارها است.
سیف با اشاره به تلاش بی وقفه آمارگیران بانك مركزی خاطرنشان كرد: بانك مركزی برای انجام این وظایف مهم، بر 400 آمارگیر خود در 79 شهر كشور متكی است كه داده‌های خام مورد نیاز را بدون وقفه و با دقت جمع‌آوری می‌كنند.
وی گفت: با همت و پشتكار آمارگیران، اكنون بانك مركزی به عنوان یك مرجع مهم تخصصی تولید آمارهای اقتصادی در كشور شناخته می‌شود كه پیشینه‌ای طولانی در زمینه جمع‌آوری، پردازش، تولید و انتشار آمارهای اقتصادی دارد و به‌عنوان یكی از مراجع مهم آمارهای اقتصادی در كشور شناخته می‌شود.
سیف افزود: بانك مركزی به‌عنوان یك نهاد سیاست‌گذار، خود یكی از استفاده‌كنندگان اصلی تولیدات آماری به‌شمار می‌آید و این بانك از اطلاعات تولیدی در فرایند تنظیم و اجرای سیاست‌های پولی و اعتباری و ارزی استفاده می‌كند و ضمن بهره‌برداری از آنها برای تهیه گزارش‌های تحلیلی و تنظیم سیاست‌های پولی، اعتباری و ارزی، به طور مستمر و در یك تواتر منظم منتشر می شوند تا دیگر نهادهای سیاست‌گذار، محققان و عموم افراد جامعه نیز از آنها بهره جویند.

**انتظارات از حوزه آمار
رئیس كل بانك مركزی انتشار عمومی تقویم آماری بانك مركزی در ابتدای سال 1396 را مهمترین اقدام بانك مركزی در عرصه آمار برشمرد و گفت: در طول سال‌های گذشته گام‌های مهمی برای ارتقاء و تقویت جایگاه بانك مركزی در عرصه آمار برداشته شده است.
وی افزود: با انتشار عمومی تقویم آماری بانك مركزی در ابتدای امسال، این بانك خود را متعهد ساخته تا مطابق با زمان‌بندی پیش‌بینی شده در تقویم آماری، محصولات خود را در اختیار عموم قرار دهد. مسلماً انجام این تعهد بدون همكاری شما عزیزان امكان‌پذیر نخواهد بود.
در همین زمینه، سیف از آمارگیران بانك مركزی خواست كه همانند سال‌های گذشته، آمارهای اقتصادی را با دقت و سرعت تهیه و در اختیار افكار عمومی قرار دهند.
وی افزود: برای تحقق این مهم، ضروری است تا اصول حاكم بر نظام آماری از جمله حرفه‌ای‌گرایی در تولید آمار، استفاده از روش های اجرایی نوین به منظور ارتقای كیفی و سرعت پردازش آمارها، بی طرفی و مصونیت از دخالت‌های سیاسی، كاربردی بودن اطلاعات آماری، فراهم سازی دسترسی یكسان و برابر به آمار و اطلاعات، ارزیابی رضایت كاربران نسبت به اطلاعات آماری، عكس‌العمل مناسب نسبت استفاده نادرست از اطلاعات آماری و اصول مربوط به محرمانگی اطلاعات آماری، رعایت شود.
رئیس شورای پول و اعتبار با اشاره به پیشتازی بانك مركزی در زمینه بهبود كیفی آمار و اطلاعات گفت: بانك مركزی سال پایه حساب‌های ملی را به منظور انطباق داده‌های آماری با تحولات ساختاری در اقتصاد كشور، از 1383 به 1390 تغییر داده و همچنین اقدامات لازم در زمینه تغییر سال پایه شاخص‌های قیمت به سال 1395 در دست انجام است.
وی با بیان اینكه با تحولات اقتصادی در زمینه‌های مختلف نیازهای آماری كشور نیز توسعه می‌یابند، افزود: با ابلاغ بند «پ» ماده 10 قانون احكام دائمی برنامه‌های توسعه كشور مبنی بر تكلیف بانك مركزی به تولید و انتشار آمارهای تخصصی، زمینه قانونی مناسبی برای فعالیت بانك مركزی در این زمینه فراهم شده است.
سیف ادامه داد: با توجه به اینكه پیشرفت و اعتلای نظام آماری، فرایندی مستمر و بی‌پایان است، برای اجرای موفق مسئولیتی كه به عهده این بانك گذاشته شده، باید چارچوب‌های مورد نیاز به صورت مستمر بازبینی و به‌ هنگام‌سازی شوند. در این صورت، جایگاه بانك مركزی در حوزه آمارهای اقتصادی حفظ و تقویت می شود.

** اهمیت ارتقای كیفی سرمایه انسانی در بخش آمار
رئیس كل بانك مركزی بر لزوم توجه به استانداردهای بین‌المللی در تهیه و انتشار آمار تاكید كرد و گفت: با توجه به اینكه بانك مركزی نماینده دولت در صندوق بین المللی پول معرفی شده است، آمارهای منتشره در بانك مركزی نیز به صورت متناوب برای انطباق با استانداردهای بین‌المللی از سوی این نهاد مورد ارزیابی قرار می‌گیرد كه البته رویه بانك مركزی همواره مورد تایید این نهاد بوده است.
وی افزود: با توجه به كسب اعتبار لازم، آمارهای اقتصادی بانك مركزی همواره مورد وثوق عموم جامعه و جامعه علمی و دانشگاهی داخل و خارج كشور قرار داشته و در حال حاضر صیانت از اعتبار این آمارها كه حاصل تلاش صدها و هزاران تن از همكارانمان از سال 1339 و یا بهتر بگوییم از سال 1315 تاكنون است، بر عهده ماست.
رئیس كل بانك مركزی با تاكید بر ارتقای دانش تخصصی آمارگیران بانك مركزی گفت: بخش آمار بانك مركزی را باید به مثابه دیده‌بان بانك مركزی تلقی كرد كه به رصد وضعیت اقتصادی جاری كشور می‌پردازد.
بر این اساس ارتقای دانش تخصصی همكاران محترم در حوزه آمار به مانند سایر حوزه‌های دیگر بانك مركزی، به مثابه سرمایه‌گذاری تلقی می شود كه به طور مطمئن در ارتقای كیفی نظام آماری تاثیر قابل توجهی خواهد داشت. ضروری است آموزش همكاران هدفمند بوده و در راستای ارتقای اثربخشی فعالیت‌های سازمانی آنها باشد.
وی تصریح كرد: بانك مركزی هیچ‌گاه از نقش با اهمیت نیروی انسانی در انجام فعالیت‌هایش غافل نبوده است.
به گفته سیف، اهتمام این بانك برای سرمایه‌گذاری در نیروی انسانی باعث شده هر ساله همایش هم‌اندیشی آماری با هدف آموزش مستمر و روزآمد كردن اطلاعات همكاران و توانمندسازی آنها برگزار شود. امسال نیز این همایش در راستای اهداف كلی بانك مركزی برگزار می‌شود.
وی با قدردانی از تلاش بی وقفه آمارگیران بانك مركزی برای ارتقای جایگاه آماری بانك مركزی، ابراز امیدواری كرد: برگزاری چنین همایش‌هایی علاوه بر ارتقای دانش تخصصی، زمینه‌ساز انتقال تجربیات و همگرایی بیشتر است كه به طور قطع انعكاس آن در طراحی و تنظیم سیاست‌های اقتصادی بسیار پراهمیت خواهد بود.
برای آگاهی از آخرین اخبار اقتصادی ایران و جهان با كانال اقتصادی ایرنا در تلگرام همراه شوید:
IRNAeco@
https://t.me/irnaeco
اقتصام**2025**1561**خبرنگار: لیلا جودی**انتشار:مژگان توانا
۰ نفر