به گزارش خبرنگار ايرنا ، اين آئين روز دوشنبه با حضور مسئولان كشوري ، استاني و شهرستاني برگزار شد و دامداران با ترك منطقه ييلاقي ، دام هايشان را وارد مراتع ييلاقي كرده اند.
معاون آبخيزداري اداره كل منابع طبيعي مازندران در حاشيه اين مراسم گفت كه سنت قرق شكني هر ساله در مراتع استان انجام و بعد از آن دامداران دام هايشان را به مراتع ييلاقي مي برند.
سيد محسن موسوي تاكامي هدف از برگزاري مراسم قرق شكني را رعايت زمان ورود و خروج دام از مراتع اعلام كرد و گفت كه اين كار سبب مي شود تا دامداران چراي دام در مراتع را مديريت كنند و بيش از ظرفيت از آن بهره برداري نكنند.
وي با بيان اينكه دامداران موظفند بر اساس كتابچه طرح مرتع ، امور دام را مديريت كنند ، افزود : خوشبختانه 98 درصد از دامداران ما مديريت چراي دام را رعايت مي كنند .
** تعليف بيش از ظرفيت
معاون آبخيزداري اداره كل منابع طبيعي مازندران وسعت مراتع استان را 378 هزار و 559 هكتار اعلام كرد و گفت كه 66 درصد از مراتع مازندران درجه يك ، سه درصد مراتع فقير و 31 درصد باقي مانده هم مراتع متوسط است.
وي با بيان اين كه در استان مازندران يكهزار و 604 سامانه قرق وجود دارد ، گفت : 13 هزار و 500 خانوار از اين سامانه ها بهره برداري مي كنند.
وي جمعيت اين خانوارها را با ميانگين چهار نفر ، حدود 54 هزار نفر اعلام كرد و گفت كه اقتصاد و معيشت اين تعداد جمعيت به قرق مراتع وابسته است .
موسوي ظرفيت پذيرش مراتع قرق شده را 700 هزار واحد دامي اعلام كرد و گفت كه حدود يك ميليون و 300 هزار واحد دامي وارد اين مراتع مي شوند كه دو برابر ظرفيت آن است .
رئيس دادگستري شهرستان سوادكوه هم در اين مراسم با اشاره به سابقه قرق شكني در اين شهرستان ، هدف آن را تلاش براي حفظ دامداري به عنوان اقتصاد قالب منطقه برشمرد.
احمد محمدي گفت : درصدد هستيم تا با برگزاري اين مراسم نظر مسئولان استاني و كشوري را جذب كنيم تا صنايع تبديلي و وابسته به دامداري را هم به منطقه بياوريم و در كنار دامداري قرار دهيم .
وي افزود : قرق شكني در اين شهرستان يك سنت جا افتاده است و دامداران براي حفظ مراتع و ادامه فعاليت دامداري همه ساله منتظر مي مانند تا منابع طبيعي زمان قرق شكني را اعلام كند و پيش از آن دام هايشان را وارد مراتع نمي كنند .
رئيس دادگستري سوادكوه يكي از مشكلات موجود را نبود فضاي لازم براي تعليف دام ها پيش از قرق شكني دانست و از مسئولان خواست تا براي دوره گذر رفتن از قشلاق به ييلاق پس از قرق شكني ، فضايي را براي تعليف دام هايشان فراهم كنند .
محمدي گفت : همچنين اگر مي خواهيم از دامدار دفاع كنيم ، بايد از صنايع مربوطه آنها حمايت كنيم و اگر با دقت از دامدار حمايت نكنيم ممكن است كه دامداري آنها از بين برود.
با برگزاري اين مراسم ، دامداران منطقه دام هايشان را وارد مراتع ييلاقي كردند .
به گزارش ايرنا، همه ساله در فصل پاييز به منظور ايجاد تعادل بين ظرفيت مراتع و تعداد دام و همچنين حفظ پوشش گياهي مراتع ، از ورود دامها به مراتع جلوگيري و به اصطلاح مراتع قرق مي گردد.
پس از سپري شدن فصول سرما و رشد كافي گياهان مرتعي در فصل بهار موسم رويش گياهان ، مراسم ورود دام به مراتع با جشن شكرگزاري به درگاه خداوند متعال در يكي از روزهاي خرداد ماه ، قرق شكني با اجراي برنامه هاي متنوع و شاد در يكي از مراتع ييلاقي برگزار مي شود.
اين مراسم سنتي با قدمت زياد در مراتع و ييلاقات مازندران اجرا و يك ماه قبل از آن مراسم فراخواني در مورد تعيين روز قرق شكني بين دامداران صورت گرفته و سپس روز ورود دام به مراتع را با اكثريت آرا و با توجه به تمامي جوانب از جمله شرايط آب و هوايي مشخص مي كنند.
خبرنگار : مونا معيني كوچكسرائي ** انتشار دهنده : حسن فلاحتي
7334/1654
ساري – ايرنا – قرق شكني به عنوان يكي از آئين هاي ديرين دامداران مازندراني كه همه ساله با آغاز فصل گرما در مناطق ييلاقي استان انجام مي شود ، امسال در مرتع ' موزي چشمه ' منطقه ' گدوك ' شهرستان سوادكوه برگزار شد.