به گزارش گروه اخبار فرهنگي ايرنا از وزارت ارشاد، بهمن نامورمطلق روز سه شنبه با طرح اين مطلب كه فولكلور و صنايع دستي چه ارتباطي با هم دارند، گفت: مجموعه اي از صنايع به عنوان صنايع خلاق نسل چهارم شناخته مي شوند كه در ميان آن ها مجموعه اي به عنوان صنايع دستي شناخته شده است.
وي ادامه داد: در اين حوزه دو بحث اساسي داريم كه عبارتند از فضاهاي فرهنگي و دانش سنتي. در بخش اول سايت هاي باستاني تعريف شده اند اما در بخش دانش سنتي، شاخه هايي وجود دارد كه صنايع دستي و فولكلور را هم شامل مي شود.
نامورمطلق اظهار داشت: اين دو، سرنوشت و سرشت واحدي دارند. آنچنان كه در دوره اي هر دو جزو علوم برجسته مطرح مي شدند اما با آغاز مدرنيته و از بين رفتن تنوع هاي فرهنگي، هر دو تضعيف شدند. اما خوشبختانه ضمير ناخودآگاه بشري متوجه آن ها شد و در دوره پست مدرن دوباره به آن ها توجه كرد.
وي افزود: در دوره ما بازگشت به صنايع خلاق، ميراث فرهنگي و دانش سنتي اتفاق افتاده و با اين حساب، صنايع دستي و فولكلور نجات پيدا كردند. در واقع امروزه شاهد رشد صنايع دستي در جهان هستيم از اين حوزه به عنوان يكي از منابع اصلي درآمدزايي و اشتغال زايي در جهان استفاده مي شود.
معاون صنايع دستي ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري اظهار داشت: نمودهاي فرهنگ عامه و صنايع دستي، جزو مالكيت مردمي هستند و بسياري از آن ها را نمي توان داراي مالك، تاريخ توليد و جغرافياي توليد دانست. اين مساله باعث كنش هاي مختلفي در اين حوزه شده كه بحث خلاقيت و مالكيت يكي از آن هاست.
وي گفت: هرچند بحث سنت و خلاقيت را در مقابل هم قرار داده اند اما در نگاهي تازه، اين دو با يكديگر تعريف شده اند و ما شاهد توليد صنايع دستي هستيم كه هر دو ويژگي را دارا هستند.
نامورمطلق خاطر نشان كرد: ما بايد از صنايع دستي و فولكلور صيانت كنيم. اقدامات ما در ادارات و گروه هاي مختلف در سازمان ميراث فرهنگي در دست انجام است. در اين راستا بحث نشان جغرافيايي را در دستور كار داريم كه مطابق با آن سبك هاي توليد صنايع دستي مبتني بر جغرافياي توليد آثار تعريف مي شود. مثلا ما در شهر آباده، نوع خاصي از منبت كاري را داريم كه به نام اين منطقه، ثبت ملي شده است.
وي ضمن بيان اين مطلب كه متاسفانه برخي از صنايع دستي ما در جهان به نام كشورهاي ديگر ارائه مي شود، گفت: ضعف حقوقي ما باعث رخ دادهايي از اين دست شده كه مثلا فرش كاشان به عنوان توليد كشورهاي ديگر در بازارهاي جهاني ارائه مي شود.
معاون صنايع دستي ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري اظهار داشت: ثبت مراسم، مناسك و جشن ها نيز از ديگر اقدامات ما است كه هم جنبه هويتي دارند و هم به عنوان جاذبه هاي گردشگري براي ما اهميت زيادي دارند.
هفتمين همايش ملي حقوق مالكيت ادبي، هنري و حقوق مرتبط صبح امروز با حضور وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي در مركز همايش هاي كتابخانه ملي آغاز به كار كرد و عصر امروز با معرفي برگزيدگان پايان يافت.
فراهنگ**1540**1823
دريافت: حميد بحرينيان* انتشار: طاهره نبي اللهي
معاون صنايع دستي سازمان ميراث فرهنگي: متنوع ترين صنايع دستي دنيا را داريم
۲ خرداد ۱۳۹۶، ۲۰:۱۷
کد خبر:
82542491
تهران-ايرنا- معاون صنايع دستي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري گفت: ايران از نظر قومي و اقليمي، با بيش از ٣٥٠ صنايع دستي متنوع ترين كشور جهان به شمار مي آيد.