رمضان ماه نزول قرآن و فرصتی مناسب برای تلاوت این كتاب آسمانی است. هنگامه ای كه مسلمانان در میهمانی پروردگار كلام خداوند را بر زبان جاری می سازند تا از رحمت آفریدگار هستی و بركت های آیه های آن برخوردار شوند. قرآن كریم كتابی كه آیه های آسمانی آن در ماه مبارك رمضان بر قلب رسول اكرم(ص) نازل شد تا مسیر رستگاری را به پیش چشم تمامی انسان ها بگشاید و همچون مشعلی فروزان، همگان را از تاریكی های جهل و نادانی رهایی بخشد.
امام علی(ع) نخستین امام شیعیان درباره اهمیت قرآن كریم در كتاب نهج البلاغه خطبه 176، می فرماید: «از قرآن براي بیماري هاي خود شفا بطلبید و به آن براي حل مشكلاتتان یاري بجویید به درستي كه قرآن شفاي بزرگترین دردهاست».
تلاوت قرآن مجید نور هدایت را به دل های مومن و آگاه مي تاباند و به بركت آن نعمت هاي الهي بر فرد و جامعه نازل می شود از این رو بر خواندن این كتاب الهی در ماه مبارك رمضان بسیار تاكید شده است.
اهمیت خواندن قرآن و رعایت آداب تلاوت این كتاب آسمانی سبب شد تا پژوهشگر گروه اطلاع رسانی ایرنا در دومین روز ماه رمضان با حجت الاسلام «سید رضا اكرمی» رییس شورای فرهنگی نهاد ریاست جمهوری و مشاور عالی وزیر كشور در امور روحانیت به گفت وگو بپردازد.
حجت الاسلام اكرمی درباره اهمیت تلاوت قرآن كریم در ماه رمضان گفت: امام محمدباقر(ع) پنجمین امام شیعیان درباره این كتاب آسمانی فرمود: «برای هر چیزی بهاری است و بهار قرآن، ماه رمضان است.» در این ماه نسبت به قرآن كریم باید به چند موضوع توجه شود. نخست آنكه قرائت این كتاب آسمانی در این ماه بسیار اهمیت دارد، یعنی قرآن را باید از ابتدا تا پایان خواند. نكته دوم لزوم تشكیل جلسه هایی برای تلاوت قرآن است كه همواره در مكان های مقدس همچون حرم امام رضا(ع) و حضرت معصومه(س) این كار انجام می شود كه این امر بسیار ارزشمند به شمار می رود و مردم را تشویق می كند تا پای قرآن بنشینند و به تلاوت قرآن، گوش فرادهند و با تلاوت كننده این كتاب آسمانی همراهی كنند.
مطلب سوم كه در این ماه قابل توجه است برگزاری مراسم احیا با بر سرگرفتن قرآن مجید به شمار می رود كه بندگان با معبود خویش برای بزرگداشت و تجلیل از این كتاب آسمانی در اعتقاد، سخن و عمل؛ عهد و پیمان می بندند كه البته این اقدام ها بركت های بسیاری در زندگی فردی و اجتماعی افراد به همراه دارد. همچنین كاهش جرم، ناهنجارهای اجتماعی و اختلاف ها را می توان یكی از بركت های تلاوت قرآن در این ماه دانست.
رییس شورای فرهنگی نهاد ریاست جمهوری با بیان اینكه در نظام اسلامی باید همگان به تدبر و تامل در قرآن كریم توجه بیشتری داشته باشند، تصریح كرد: مسلمانان باید به تفسیر این كتاب آسمانی بها دهند و در تحقق محتوای آن در جامعه بیشتر سرمایه گذاری كنند تا در نتیجه آن بتوان در جامعه شاهد احترام به حق الناس و اجرای عدالت شد و اجتماع چهره عادلانه، احسان به نیازمندان و مستمندان را به خود بگیرد و در زمینه رسیدگی به یتیمان دقت خاصی شود و در نقطه مقابل جرم، جنایت، ظلم، بداخلاقی و آلودگی نیز كاهش یابد. توقع بر این است تا در این ماه به دلیل قرب و نزدیكی بندگان با خدا، تعالی اخلاق و كاهش گناه در جامعه به وجود بیاید و این امر هم فایده دنیوی و اخروی را با خود برای جامعه اسلامی به دنبال دارد.
مشاور عالی وزیر كشور در امور روحانیت درباره پیام های انسان ساز قرآن، بیان داشت: قرآن مجید در طول 23 سال در مكه و مدینه نازل شد كه هدف از آن مبتنی بر خداپرستی، خودشناسی، رشد انسان و تقرب و نزدیكی به پروردگار متعال بود. خداوند در آیه های یك تا پنج سوره العلق می فرماید: «بخوان به نام پروردگارت كه آفرید، انسان را از علق آفرید، بخوان و پروردگار تو كریم ترین كریمان است، همان كس كه به وسیله قلم آموخت و آنچه را كه انسان نمي دانست به تدریج به او آموخت».
از این آیه ها این امر را می توان دریافت كه آفریدگار در صدر و بالاتر از تمام امور قرار دارد و انسان جانشین خدا به شمار می رود و ابزار ارتباط انسان با پروردگار از راه شناخت و معرفت است. بنابراین باید همگان برای ایجاد تغییر در روش و سیره زندگی خویش در ماه مبارك رمضان كوشش كنند. امام علی(ع) در این زمینه فرمود: «ای بسا روزگاری كه تنها از روزه گرسنگی و بی خوابی نصیب فرد روزه دار شده است اما هرگز بیداری دل و رشد اخلاق در او دیده نمی شود.» به یقین مسلمانان باید تمام تلاش خود را به كار گیرند تا به بركت ماه رمضان با روزه گرفتن و تلاوت قرآن رشد و پرورش یابند.
وی با اشاره به اینكه در آداب تلاوت قرآن چند نكته قابل توجه است، عنوان كرد: نخستین نكته درباره آداب تلاوت این كتاب آسمانی، طهارت به شمار می رود كه به یقین باید قاری قرآن بكوشد با وضو قرآن را تلاوت كند، مساله دیگر رو به قبله باشد و حرمت خانه كعبه را در نظر بگیرد و دیگر آنكه بداند پروردگار با وی سخن می گوید و باید به هنگام خواندن این كتاب آسمانی تواضع و فروتنی و حضور قلب داشته باشد.
حجت الاسلام اكرمی با بیان اینكه با تامل در زندگی ائمه اطهار(ع)، می توان دریافت كه این بزرگواران همواره با قرآن در انس و الفت بوده اند، اظهار داشت: اهل بیت(ع) در رمضان بیشتر به تلاوت این كتاب آسمانی می پرداختند و امام خمینی(ره) نیز به تاسی از امامان معصوم(ع) در این ماه بسیاری از فعالیت های خویش را تعطیل می كردند و وقت خود را به تلاوت قرآن و عبادت اختصاص می دادند بنابراین باید در این ماه با توجه به این آموزه های بزرگان دین در پیروی از قرآن فعال تر بود و مومنان اهمیت لازم را برای تلاوت قرآن قایل شوند.
رییس شورای فرهنگی نهاد ریاست جمهوری با تاكید بر اینكه مسلمانان نقاط مشترك و متعددی برای وحدت دارند، گفت: قرآن كریم مهم ترین عامل وحدت بخش جهان اسلام به شمار می رود و در كنار آن توحید، نبوت، معاد، خانه كعبه، نیز قرار می گیرند و اگر به این عوامل وحدت بخش توجه شود می توان اختلاف ها را با گفت وگو برطرف كرد و بیش از پیش می توان به همبستگی و اتحاد دست یافت. باید برپایه اینكه تمامی مسلمانان عبارت «لا اله الا الله» را همواره بر زبان جاری می سازند در پرتو این عبارت و همچنین آیه های قرآن كریم با یكدیگر زندگی كرد و اینگونه می توان مساله وحدت را در میان تمامی مسلمانان جهان ترویج داد.
وی با اشاره به اینكه مسلمانان در ماه رمضان روزه می گیرند و به تلاوت قرآن می پردازند به طرف ارتكاب گناهانی چون تهمت و غیبت نمی روند، بیان داشت: هنگامی كه این امر صورت پذیرد به تدریج قلب همگان آرام تر خواهد شد و روزه داران و غیر روزه داران از خواب شیرینی برخوردار می شوند چراكه خوابشان به عنوان عبادت و نفس همگان تسبیح پروردگار متعال محسوب می شود. باید ثانیه های این ماه را متفاوت از ماه های دیگر دید و حرمت آن را به خوبی شناخت به طوری كه در روایت ها عنوان شده كه خداوند پاداش دهنده روزه است و باید روزه و تلاوت قرآن را در این ماه با اهمیت دانست و از آن بهره گرفت.
مشاور عالی وزیر كشور در امور روحانیت در پایان با بیان اینكه در هنگامه ماه رمضان 2 كار در جامعه باید انجام شود، گفت: نخست آنكه خانواده ها از ابتدای این ماه تلاوت قرآن گروهی را در برنامه روزانه خود قرار دهند و بر تمام آیه های این كتاب بیاندیشند و با تدبر در این كتاب آسمانی از نظر اخلاقی و رفتاری رشد كنند و دوم آنكه قرار بگذارند تا با كلام خدا صمیمی شوند و به دستور آن عمل نمایند و با اطاعت و بندگی در برابر خداوند متعال و پیامبر اسلام(ص)؛ روحیه قرآن مداری را در خود به وجود آورند تا بركت های آن نصیب همگان شود. پروردگار متعال در آیه 59 سوره نساء می فرماید: «ای كسانی كه ایمان آوردهاید خدا را اطاعت كنید و پیامبر و اولیای امر خود را نیز اطاعت كنید پس هر گاه در امری دینی اختلاف نظر یافتید اگر به خدا و روز بازپسین ایمان دارید آن را به كتاب خدا و سنت پیامبر او عرضه بدارید این بهتر و نیك فرجامتر است.»
*گروه اطلاع رسانی
خبرنگار: فاطمه مهدوی**انتشار دهنده: شهربانو جمعه
پژوهشم**9128**2059**9131
رمضان؛ 30 درس، 30 نكته
قرآن كریم؛ مهم ترین عامل وحدت بخش جهان اسلام
۷ خرداد ۱۳۹۶، ۸:۲۹
کد خبر:
82546664
تهران- ایرنا- قرآن برترین و بهترین هدیه و عطیه الهی به انسان محسوب می شود و ماه مبارك رمضان هنگامه ای ارزشمند برای گوش سپردن و تامل در این كلام نورانی است تا مسلمانان جهان به این عامل وحدت بخش توجه كنند و به همبستگی و اتحاد دست یابند.