۹ خرداد ۱۳۹۶، ۱۷:۱۴
کد خبر: 82549892
T T
۰ نفر

بناهای تاریخی آستارا نیازمند توجه جدی مسئولان

۹ خرداد ۱۳۹۶، ۱۷:۱۴
کد خبر: 82549892
بناهای تاریخی آستارا نیازمند توجه جدی مسئولان

آستارا - ایرنا - بقاع متبركه پیر قطب الدین و شیخ محمود خیوی به عنوان برگی از تاریخ پرفروغ این سرزمین در شهرستان آستارا، این روزها حال و روز خوشی را ندارند و نیازمند توجه جدی مسئولان هستند.

به گزارش روز سه شنبه خبرنگار ایرنا؛ بقعه های پیر قطب الدین و شیخ محمود خیوی از آثار تاریخی و ارزشمندی است كه در سایه توجه به آنها می توان گام موثری در احیای هویت فرهنگی و تاریخی این شهرستان برداشت.
این شخصیت های برجسته عرصه های عرفان و تصوف در زمان حیات و بعد از مرگ منشا خیر و بركت برای این دیار بوده و وجود مباركشان مراد دل بسیاری از اهالی بوده است.
رضا رستمی یكی از اهالی روستای باغچه سرای آستارا گفت: بقعه پیر قطب الدین زیارتگاه اهالی منطقه است و در ایام خاص سال نظیر تاسوعا و عاشورای حسینی دسته های عزاداری از روستاهای خشكه دهنه، قلعه، جلال آباد و باغچه سرا با حضور در این مكان به برگزاری آئین های معنوی اقدام می كنند.
وی با اشاره به اینكه بنای این بقعه به علت برخورداری از قدمت زیاد نیازمند بازسازی است، افزود: این بقعه متبركه در حدود 50 تا 100 سال گذشته مورد توجه بسیاری از اهالی شهرستان های همجوار بود و با زیارت این مكان، برای برآورده شدن حاجات خود نذر می كردند، اما این روزها از میزان این حضور و توجه كم شده است.
وی اضافه كرد: در داخل و حوالی این بقعه سنگ ها و كتیبه های ارزشمند با نوشته ها و نقش های مختلف بود كه سالیان گذشته توسط افراد سودجو به سرقت رفته است.
وی ادامه داد: مسئولان با رسیدگی به این بقعه و احیای آن می توانند با حفظ میراث فرهنگی، زمینه حضور مضاعف زائران و علاقمندان به این عارف دلسوخته را فراهم كنند.
آرمین حیدریان دبیر انجمن های علمی پژوهشكده گیلان شناسی دانشگاه گیلان درباره بقعه های پیر قطب الدین و شیخ محمود خیوی گفت: بقعه پیرقطب الدین كه در میان مردم به توربه و یا پیرقوب شناخته می‌شود از مكان‌های زیارتی آستارا محسوب می‌شود و در سه كیلومتری جاده قدیم آستارا به اردبیل، داخل قبرستان باغچه‌سرا بر روی تپه بلند قرار گرفته ‌است.
وی افزود: این بنای آجری طولش بیشتر از ۱۱ و عرضش 6 متر است و پیشینه آن به دوره قاجاریه می‌رسد .
وی درباره بقعه شیخ تاج الدین محمود خیوی گفت: این بقعه مربوط به سده‌های اولیه دوران‌های تاریخی پس از اسلام ایلخانان است و در شیخ محمود محله روستای بیجاربین آستارا واقع شده است.
وی خاطر نشان كرد: بقعه پیر قطب الدین در مرحله ثبت قرار دارد ولی بقعه شیخ محمود خیوی در سال ۱۳۵۲ با شماره 951 به‌ عنوان یكی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
حیدریان ادامه داد: این اماكن تاریخی و زیارتی مورد توجه شیعیان و اهل سنت آستاراست و در صورت توجه جدی مسئولان، می توانند در كنار آرامگاه امام زادگان قاسم و ابراهیم (ع) به تقویت گردشگری مذهبی در این شهرستان كمك كنند.
وی تصریح كرد: مرمت بقاع و آثار تاریخی موجود با در نظر گرفتن معماری ایرانی اسلامی آنها، تجهیز كردن مسیر بقاع متبركه با خطوط اتوبوس، ایجاد فضاهای فرهنگی مناسب از جمله راه اندازی اقامتگاه برای زائران داخلی و خارجی، احداث سرویس بهداشتی و وضوخانه از راهكارهایی است كه می تواند منجر به توسعه این مكان های تاریخی شود.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آستارا نیز گفت: بازسازی و مرمت بقاع متبركه شهرستان آستارا نظیر پیرقطب الدین و شیخ محمود خیوی از دغدغه های متولیان امر است ولی اجرای این طرح ها نیازمند اعتبار ملی است.
پردل امیری نژاد افزود: در سال گذشته برای بازسازی هر كدام از بقعه های یاد شده یك میلیارد ریال اعتبار تصویب شد ولی بودجه ای برای این امر اختصاص نیافت.
وی با اشاره به اینكه در سال 96 نیز یك میلیارد ریال برای بقعه شیخ محمود خیوی به تصویب رسیده است، اضافه كرد: اماكن تاریخی آستارا در كنار دیگر جاذبه ها نظیر گردنه حیران، موزه حكیم نظامی و نوار ساحلی در شناساندن آستارا به عنوان قطب گردشگری نقش موثری را می توانند ایفا كنند.
وی اظهار كرد: جاده قدیم آستارا-اردبیل به علت واقع شدن بقعه پیر قطب الدین، نوار مرزی، طرح بین المللی راه آهن در آینده مورد توجه گردشگران داخلی و خارجی قرار خواهد گرفت و باید زمینه های توسعه این نقاط بیش از پیش فراهم شود.
وی با بیان اینكه بقعه پیر قطب الدین در كنار 9 اثر دیگر در شهرستان آستارا در آستانه ثبت به عنوان آثار ملی قرار دارند، تصریح كرد: دولت تدبیر و امید با هدف ساماندهی و جلوگیری از مهاجرت بی رویه از روستاها، طرح های گردشگری و توسعه زیر ساخت های صنعت گردشگری را در دستور كار قرار داده است و امیدواریم با اختصاص اعتبارات لازم بتوانیم این اماكن تاریخی را توسعه دهیم.
شهرستان آستارا با 91 هزار نفر جمعیت در منتهی الیه غرب استان گیلان و همسایگی جمهوری آذربایجان واقع شده است و چهار اثر تاریخی این شهرستان در فهرست آثار ملی قرار دارند.
گزارش: یوسف هدایتی ** انتشار :نصراله ابراهیمی
7105 / 7124/6070