دكتر سعيد نقيبي روز چهار شنبه در گفت و گو با خبرنگار علمي ايرنا گفت:براي ورزش وتحرك درماه رمضان چند پيش فرض در نظر گرفته مي شود اول اينكه بايد مشخص شود كه ماه رمضان در چه ماه هاي از سال قرار گرفته است و فاصله زماني ميان افطار تا شام چقدر است.
وي خاطر نشان كرد: براي مثال اكنون كه ماه رمضان در انتهاي فصل بهار و اوايل فصل تابستان واقع شده است طول روز زياد و فاصله بعد از افطار تا شام كوتاه است كه اين شرايط را براي ورزش كردن در ماه رمضان را محدود مي كند.
نقيبي گفت: بنابراين امسال با توجه به اينكه فاصله ميان افطار تا انتهاي شب زياد نيست بايد وعده افطاري را سبك انتخاب كرد تا بتوانيم بعد از افطار ورزش كنيم.
وي خاطر نشان كرد:در اصول ورزش قيد شده كه هر 15 تا 20 دقيقه در حين ورزش بايد مايعات مصرف شود بنابراين اگر بخواهيم در اين هواي گرم ورزش كنيم و هر 15 تا 20 دقيقه آب مصرف نكنيم فشار زيادي بر بدن وارد مي شود كه اين موضوع ورزش كردن قبل از افطار را پر خطر مي سازد زيرا كم آبي سلسله زيان هاي گسترده اي به سلول هاي بدن مي رساند.
اين عضو پژوهشگاه علوم ورزشي گفت: در ماه رمضان مهمترين نكته اي كه روزه داران بايد به آن توجه كنند آب گيري مناسب بدن در فاصله ساعت هاي ميان افطار تا سحر است افراد بايد در اين فاصله دو ليتر آبي را كه براي سلامتي بدن توصيه شده است مصرف كنند.
***شير بهترين نوشيدني براي افطار
نقيبي به روزه داراني كه مي خواهند در ماه مبارك رمضان ورزش كنند توصيه كرد كه روزه خود را با مصرف شير باز كنند.
وي گفت: در افطار مصرف آب براي رفع عطش توصيه نمي شود و بهترين نوشيدني كه براي اين موضوع توصيه مي شود، شير است زيرا آب سريع از طريق روده جذب و وارد خون شده و با فعال ساختن كليه ها دفع مي شود اما شير به دليل داشتن پروتيين به تدريج مايعات آن جذب و وارد خون مي شود و به آرامي جذب سلول هاي بدن مي شود.
سرپرست پژوهشكده طب ورزشي گفت: بهترين حالت براي ورزش كردن در ماه رمضان اين است كه نيم ساعت بعد از صرف يك وعده افطاري سبك از جمله يك يا دو ليوان شير و چند دانه خرما، يك جلسه 60 تا 90 دقيقه اي ورزشي را كه در طي روزها و ماه هاي گذشته انجام مي داديم ، انجام دهيم.
نقيبي افزود: همچنين يك ساعت بعد از ورزش نيز زمان مناسبي براي صرف يك وعده متعادل شام در ماه مبارك رمضان است.
وي با اشاره به تفكر غلطي كه وجود دارد مبني براينكه در ماه رمضان براي داشتن انرژي كافي در طول روز بايد شب زياد غذا خورد، گفت: بايد بدانيم كه هر چه قدر غذا بخوريم انرژي آن ظرف چند ساعت اول بعد از تغذيه تمام مي شود و بدن بعد از آن براي تامين انرژي به سراغ ذخاير انرژي مي رود كه با صرف افطار و شام در حقيقت اين ذخاير انرژي را تقويت مي كنيم.
اين عضو پژوهشگاه علوم ورزشي گفت: مهمترين ذخيره انرژي بدن منابع گليكوژني داخل كبد و سلول هاي عضلاني است كه اين منابع طي روز مصرف مي شود و حال مهمترين نكته اين است كه در فاصله سحر تا افطار اين منابع را بازسازي كنيم .
نقيبي ادامه داد: كل ذخاير گليكوژن كبد و بدن انسان حدود 500 گرم است كه حدود 450 گرم در كبد و حدود 50 گرم در عضلات است. درصورتيكه كل 500 گرم گليكوژن اين ذخاير تخليه شوند، با صرف دو هزار كيلو كالري مي توان آنها را بازسازي كرد؛ بنابراين براي بازسازي ذخاير انرژي بدن نيازي به پرخوري نيست.
علمي**2038**1440
خبرنگار: درنا محمديان** گلشن
براي اطلاع از اخبار متنوع علمي و فناوري، با كانال علمي ايرنا در تلگرام همراه شويد:
irnaelm@
https://telegram.me
تهران-ايرنا- سرپرست پژوهشكده طب ورزشي با اشاره به اينكه درهرجلسه ورزشي حدود يك تا دو ليتر آب بدن به صورت تعريق دفع مي شود، به روزداران توصيه كرد كه به هيچ وجه قبل از افطار ورزش نكنند.