به گزارش ایرنا، داستان غمباری كه نبود تجهیزات امداد هوایی، كمبود نیروهای امدادگر، سخت گذر بودن مناطق و وزش باد شدید روند اطفای حریق در این مناطق را كند و بر دامنه خسارتهای آن افزوده است.
در حالی كه كارشناسان نقش جنگلها و مراتع را به لحاظ حفظ منابع آبوخاك، مانایی محیط زیست سالم و فراهم كردن چرخه اقتصادی انكار ناپذیر میدانند اما باز هم شاهد بیتوجهی مردم به صیانت از این گنجینههای خدادادی هستیم.
بر اساس آمار سالانه چهار میلیون هكتار از جنگلهای جهان نابود میشود این در حالی است كه در كشور ایران سالانه یك میلیون هكتار به وسعت بیابانهای كشور افزوده میشود.
جنگلهای زاگرس با گستردگی در 11 استان با 6میلیون هكتار مساحت، حدود 40 درصد جنگلهای ایران را دارد.
میانگین سالانه تخریب جنگلهای زاگرس 54 هزار هكتار معادل ١/١ درصد از مساحت جنگلهای این منطقه گزارش شده است.
این وضعیت بیتوجهی و پایین بودن مشاركت مردمی در حفظ جنگلها در حالی است كه كشور ایران از شرایط بارندگی مطلوبی برخوردار نیست و جنگلها و مرتع كشور همچنان در معرض خطر وقوع بلایای طبیعی ناشی از خشكسالی، رانش زمین، هجوم افتهای برگ خوار جنگلی و بدتر از همه آتش سوزیهای عمدی و غیرعمدی قرار دارند
وقوع آتش سوزیهای پیدرپی در مناطق زاگرس نشین از جمله كهگیلویه و بویراحمد در شرایطی است كه باید به دلیل آثار پدیده ورود گرد و غبار به كشور، حفاظت از جنگلها را دوچندان كرد.
هر هكتار جنگل 60 تن گردوغبار را جذب میكند و از این طریق به تلطیف هوا و سلامت محیط زیست كمك میكند.
كهگیلویه و بویراحمد دارای حدود 900 هزار هكتار جنگل و از لحاظ سرانه جنگلی جزء استانهای برتر كشور است، زیرا سرانه جنگلی دو دهم هكتاری كشور در این استان بیش از یك هكتار است.
در كنار برخی بهره داریهای بیرویه، قطع درختان جنگلی برای تهیه هیزم، سوخت زغال و اجرای طرحهای عمرانی و زمین خواری گاهی كمی غفلت جنگل سبز این ثروت حیاتی را طعمه آتش میكند و همواره بخشی از ریه سبز تنفسی مردم حاشیه جنگل خاكستر میشود.
** كمبود تجهیزات اطفای حریق
مدیركل منابع طبیعی و آبخیزداری كهگیلویه و بویراحمد گفت كه این استان با كمبود تجهیزات مهار آتش در جنگلها و مراتع مواجه است.
عزت الله بهشتی فر افزود كه نبود چرخبال اطفای حریق و كمبود نیروهای قرقبان از موانع مهار آتش سوزی در جنگلها و مراتع كهگیلویه و بویراحمد است.
** كمبود نیروی انسانی قرقبان
وی بیان كرد كه كهگیلویه و بویراحمد با وجود 874 هزار هكتار جنگل و 540 هزار هكتار مرتع به حداقل 300 قرقبان نیاز دارد كه هم اكنون 74 قرقبان در جنگلها و مراتع این استان مشغول خدمت هستند.
وی بیان كرد كه به دلیل سخت گذر بودن بسیاری از مناطق این استان نیروهای امداد و نجات پس از ساعتها پیاده روی به منطقه بروز حادثه میرسند كه این امر در طولانی شدن مهار آتش و افزایش خسارتها نقش مهمی دارد.
مدیركل منابع طبیعی و آبخیزداری كهگیلویه و بویراحمد تصریح كرد كه به دلیل سختی نفس كشیدن در آتش و دود، گرمای زیاد هوا و طولانی بودن مسیرهای سخت گذر در آتش سوزی روز جمعه هفته گذشته منطقه پیچاب در شهرستان گرمسیری باشت چند نفر از امدادگران منابع طبیعی مصدوم و یك نفر دیگر به علت شكستگی از ناحیه سر به بیمارستان منتقل شد.
وی تصریح كرد: شیب تند كوه، دسترسی نداشتن به محل عرصه و وجود پرتگاههای خطرناك، وزش باد و عدم آنتندهی برای خطوط تلفن همراه در برخی منطقه ضرورت وجود چرخ بال برای امداد و نجات در این استان را بیشتر كرده است.
** قوانین حفاظت از جنگلها و مراتع
بهشتی فر با یادآوری ماده 47 برای حضور نیروهای لشكری و كشوری برای مهار آتش، خواستار مشاركت بیشتر دستگاههای اجرایی در زمان آتش سوزی شد.
وی با اشاره به پیش بینی سه تا 10 سال حبس برای كسانی كه اقدام به آتش سوزی در جنگلها و مراتع كنند، گفت كه با خاطیان شناسایی شده برخورد قانونی میشود.
وی بیان كرد: روز جمعه دوازدهم خرداد 10 آتش سوزی در جنگلها و مراتع شهرستانهای بویراحمد، چرام و باشت مهار شد.
**خاكستر شدن دهها هكتار جنگل و مرتع در چهار روز
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری باشت گفت: بیش از 50 هكتار از جنگلها و مراتع كوه بهره عنا و منطقه پیچاب و 60 هكتار باغ در چند روز اخیر از توابع این شهرستان در جنوب استان كهگیلویه و بویراحمد طعمه حریق شد.
سامان گرجی افزود كه بررسی دقیق، وسعت و علت این آتش سوزی از سوی كارشناسان در حال انجام است.
وی بیان كرد كه این آتش سوزیها در چهار روز متوالی از سوی امدادگران و مردم مهار شد.
وی ابراز كرد كه به علت وزش باد شدید، شیب زیاد، وجود پرتگاهها و سنگلاخی بودن منطقه، مهار آتش سوزیها با دشواریهای زیادی همراه بود.
وی گفت كه مهار آتش سوزیها در این منطقه با وسایل ساده و بدون امداد هوایی انجام شده است.
** خطاهای انسانی مهمترین دلایل آتش سوزیها
رئیس اداره حفاظت محیط زیست گچساران با اشاره به اینكه بخش عمدهای از دلایل آتش سوزی در جنگلها و مراتع عوامل انسانی است، گفت كه آگاهی بخشی به مردم و به ویژه ساكنان نزدیك جنگلها راهكاری برای كاهش آتش سوزی در این عرصههای خدادادی است.
عبدال دیانتی نسب بیان كرد كه تولید اكسیژن، تنوع زیستی، حیات پرندگان، تبدیل قطرات باران به منابع آب زیرزمینی به جای سیلاب و جلوگیری از فرسایش خاك از كاركردهای درختان است.
**راهكارهای كاهش آتش سوزیها
نماینده مردم شهرستانهای گچساران و باشت در مجلس شورای اسلامی با اشاره به روز پنجم ژوئن مصادف با 15 خرداد به نام روز جهانی محیط زیست، با ابراز نگرانی از تكرار آتش سوزیها در جنگلها و مراتع استان كهگیلویه و بویراحمد در چند روز اخیر گفت كه فعالیت بیشتر تشكلهای زیست محیطی برای فرهنگ سازی در راستای صیانت از جنگلها و مراتع ضروری است.
غلامرضا تاجگردون اهمیت آب و خاك در توسعه پایدار و اقتصاد جوامع بشری، افزود كه عزم همگانی لازمه نجات جنگلها و مراتع از نابودی تدریجی است.
كهگیلویه و بویراحمد با توجه به موقعیت اكولوژیكی و توپوگرافی خاص خود دارای پوشش گیاهی، جانوری و منابع حیاتی متنوعی است بهگونهای كه افزون بر 20 درصد پوشش جنگلی زاگرس و حدود 40 درصد گونههای دارویی كشور را در خود جای داده است.
استان كهگیلویه و بویراحمد در جنوب غربی ایران قرار دارد.
خبرنگار: فرزانه شریفی**انتشار دهنده:حسینعلی راشكی
8143/6110/8005
یاسوج- ایرنا- این روزها آتش سوزی در جنگلها و مراتع تیتر تكراری رسانههای ارتباط جمعی در كهگیلویه و بویراحمد است، قصه تلخی كه زیباترین جلوههای الهی در طبیعت سبز زاگرس را در خطر نابودی قرار داده است.