به گزارش روز سه شنبه ایرنا از دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی، علی شمخانی در گفت وگو با موسسه مطالعات ایران و اوراسیا (ایراس) ، با اشاره به روابط ایران و روسیه و خرید سلاح از این كشور، اظهار داشت: خرید و فروش سلاح بخش بسیار كوچكی از روابط دفاعی میان جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه است.
وی ادامه داد: از نظر ما این روابط به ویژه از زمان ورود جدی و موثر روسیه به صحنه مبارزه با تروریسم در سوریه به شكل راهبردی در جریان است و همكاری های نظامی و دفاعی مشترك با توجه به وجود منافع مشترك شكل گرفته است.
دبیر شورای عالی امنیت ملی اضافه كرد: همكاری راهبردی هم به لحاظ سطح روابط و دیدارها میان روسای جمهور دو كشور، ملاقات ها و تماس های روسای ستادهای كل نیروهای مسلح، شورای امنیت ملی و وزارت دفاع پیگیری می شود و هم به لحاظ میدانی و اقدامات عملیاتی در صحنه قابل مشاهده است.
شمخانی تصریح كرد: برخلاف برخی از كشورهای منطقه كه صرفا خریدار و انباردار سلاح های آمریكایی هستند، ایران نوع سلاح مورد نیازش را خود انتخاب می كند و البته نسبت به سلاح هایی كه در داخل طراحی و تولید می شوند، بسیار محدود است.
وی در مورد نگرانی در خصوص همكاری های نظامی میان ایران و روسیه گفت: طبیعتا زمانی كه مانورهای نظامی با هماهنگی و هدف مشتركی صورت گیرد جای نگرانی وجود ندارد. ما نگران مانور نظامی كشورهایی هستیم كه در مسیر خلاف تامین امنیت در منطقه حركت می كنند.
نماینده رهبر معظم انقلاب در شورای عالی امنیت ملی افزود: كشورهایی كه حامی تسلیحاتی، مالی و اطلاعاتی داعش و دیگر گروه های تروریستی هستند، برای حمایت از آن ها در شورای امنیت قطعنامه پیشنهاد می دهند و همچنین مانع از حل سیاسی بحران های امنیتی در سوریه و یمن می شوند.
شمخانی ادامه داد: همكاری های ایران و روسیه نیز در چارچوب همكاری های راهبردی مشترك به منظور مقابله با تروریسم در منطقه صورت می گیرد و طرفین در این زمینه هم سود هستند.
وی به ظرفیت های همكاری های ایران و روسیه اشاره كرد و گفت: در صورت استفاده از ظرفیت ها و فرصت های پدید آمده می توان شاهد ائتلاف های منطقه ای موثر به منظور تامین امنیت منطقه و جهان بود.
دبیر شورای عالی امنیت ملی ادامه داد: نمونه اخیر ائتلاف میان ایران، روسیه، سوریه، عراق و حزب الله لبنان در صحنه سوریه توانست معادلات را تغییر داده و تروریست ها را پس از سال ها عقب براند و حلب را آزاد نماید.
شمخانی اضافه كرد: از نظر من این ائتلاف ها از شكل مقطعی به واسطه اینكه هدف آن ها مقطعی نیست عبور كرده اند. بی تردید هنوز تهدید تروریسم در رأس تهدیدات امنیتی ملی جامعه جهانی است.
وی به اضمحلال گروه تروریستی داعش در دو سال اخیر اشاره كرد و گفت: داعش اكثر مناطق تحت تصرف خود در عراق و بسیاری از مناطق تحت كنترل در سوریه را از دست داده است، اما این به مفهوم كاهش تهدید تروریستی نیست.
دبیر شورای عالی امنیت ملی افزود: از یك سو، جغرافیای عملیاتی داعش از سوریه و عراق به مناطق جدید و از سویی دیگر، ماهیت تهدید از نظامی و تصرف سرزمینی به تهدید امنیتی و تروریستی تغییر خواهد كرد. بدین منظور حفظ ائتلاف ها با توجه به این تغییرات در معادلات راهبردی و امنیتی ضروری است.
شمخانی ادامه داد: این ائتلاف حتی اگر نیازی به اقدام نظامی نیز نداشته باشد اما از نظر فكری بسیار حائز اهمیت است. چرا كه روش مقابله با یك تشكیلات تروریستی متفاوت از شیوه مقابله با تفكرات تروریستی است. ریشه كنی تفكر تروریستی مستلزم از بین بردن زمینه های آن و اصلاح تفكرات انحرافی و افراطی است.
شمخانی به همكاری میان ایران و روسیه در موضوع مبارزه با تروریسم نیز اشاره كرد و اظهار داشت: در ابتدا در چارچوب عزم روسیه برای پشتیبانی از دولت قانونی سوریه در جنگ با تروریسم و منافع راهبردی مشترك در این بخش آغاز شد و ادامه پیدا كرد.
وی گفت: به صورت طبیعی برخی مواقع ممكن است اهداف ما در موضوعی چون رژیم صهیونیستی همراستا نباشد كه طبعا در این خصوص به شكل دیگری عمل خواهد شد. هر كشوری دارای استقلال است و سیاست خارجی خود را بر اساس منافع ملی خود تنظیم می نماید.
دبیر شورای عالی امنیت ملی ادامه داد: سیاست جمهوری اسلامی ایران نیز از ابتدای انقلاب بر مبنای اصل استقلال و عدم وابستگی به قدرت های جهانی دنبال شده است. توجه شود كه همكاری به معنای عبور از استقلال نیست بلكه هدف های مشتركی وجود دارد كه می تواند در قالب همكاری به آن ها دست یافت.
شمخانی اضافه كرد: از سوی دیگر پس از همكاری های راهبردی میان ایران و روسیه در سوریه، وضعیت معادلات سیاسی نیز تغییر كرده است. زمانی آمریكا و چند كشور عربی با لابی های مالی سعی داشتند مشروعیت دولت قانونی سوریه را زیر سوال ببرند اما امروزه ضمن تثبیت وضعیت و اقتدار دولت سوریه، مذاكرات آستانه شكل گرفته كه بخش مهمی از پیشرفت در روند سیاسی و مذاكرات را پیش می برد.
وی افزود: این واقعیت هایی است كه طی 6 سال بحران سوریه بایستی دیده شود و تحلیل از همكاری بدون در نظر گرفتن وضعیت گذشته و امروز سوریه كامل نخواهد بود.
دبیر شورای عالی امنیت ملی به موضوع همكاری ایران و روسیه در سوریه و امكان استفاده از ظرفیت دو كشور در این حوزه نیز اشاره كرد و گفت: همكاری نظامی راهبردی به این معناست كه از ظرفیت های نظامی یكدیگر به منظور هم افزایی و دست یابی به اهداف طی یك اتاق فرماندهی مشترك استفاده شود.
شمخانی ادامه داد: توانایی هر یك از كشورها و گروه ها نیز در وضعیت میدانی كاملا مشخص است و اگر احساس استقلال و بی نیازی در طرفین به یكدیگر وجود داشت اصولاً ائتلافی برای همكاری نیز شكل نمی گرفت.
وی تصریح كرد: همانطور كه بیان شد این الگوی همكاری در عرصه سیاسی نیز موفقیت های خود را نشان داده است كه نمونه بارز آن شكل گیری مذاكرات آستانه است كه طی آن، جداسازی صف مسلحین سوری از گروه های تروریستی و برقراری آتش بس با آنها و اخیراً نیز تعیین مناطق كاهش تنش در سوریه مورد تصویب قرار گرفت كه گامی بسیار مهم است.
دبیر شورای عالی امنیت ملی گفت: مهمترین مساله این است كه تحلیل مشتركی نسبت به آینده تحولات منطقه، فراگیر شدن خطر گروه های تروریستی و نقش منفی آمریكا و ائتلاف های ساختگی آن در منطقه وجود دارد كه بر اساس آن انسجام خوبی در استراتژی ها در مبارزه با تروریسم و تبادل تجارب شكل گرفته است.
سیام**9314**1429
تنظیم: داود توسلی**انتشار:محسن طاهرزاده
شمخانی: ائتلاف ایران، روسیه، سوریه، عراق و حزب الله مقطعی نیست/تروریسم تهدید اصلی جامعه جهانی
۱۶ خرداد ۱۳۹۶، ۱۵:۲۰
کد خبر:
82555903
تهران- ایرنا- دبیر شورای عالی امنیت ملی به موفقیت های ائتلاف میان ایران، روسیه، سوریه عراق و حزب الله لبنان در صحنه سوریه اشاره كرد و گفت: از نظر من این ائتلاف ها به واسطه هدف آن ها، مقطعی نیست.