۱۶ خرداد ۱۳۹۶، ۱۶:۲۳
کد خبر: 82555982
T T
۰ نفر
مجتبی امانی: حمایت قطری ها  ازاخوان عامل تنش با مصری هاست

تهران- ایرنا- مجتبی امانی سفیر سابق ایران در مصر علت اصلی قطع رابطه مصر با قطر را حمایت قطر از اخوان المسلمین همراه با فعالیت شبكه های رسانه ای به ویژه شبكه خبری الجزیره به نفع اخوان المسلمین دانست.

به گزارش ایرنا ، مجتبی امانی سفیر سابق ایران در مصر روز سه شنبه در گفت وگو ی اختصاصی با ایرنا افزود: همچنین در زمان انقلاب مصر، جریان رسانه ای قطر علیه مبارك بود و حتی پس از گذشت ماه ها از سقوط محمد مرسی رئیس جمهوری سابق مصر، الجزیره قطر هنوز از مرسی واخوان المسلمین حمایت می كرد .
وی تاكید كرد: امپراطوری رسانه ای قطر سال هاست كه سبب ناراحتی ارتجاع عربی شده است. نقش شبكه الجزیره در تشدید بحران و حمایت از انقلاب در كشورهای عربی، كینه از قطر را در كشورهای عربی كه دارای نظام پادشاهی هستند؛ افزایش داده است.
وی تصریح كرد قطر با سرمایه های مالی فراوان خود به گونه ای رفتار نكرد كه انتظار مصری ها را برآورده سازد.
سفیر سابق ایران در مصر عامل دیگر قطع رابطه مصر و قطر را جریان خارجی آمریكا ورژیم صهیونیستی دانست كه سعی دارد مصر را از قطر جدا وبا صف آرایی منطقه ای، منافع خود را محقق سازد.
وی با تاكید براین مطلب كه كشورهای منطقه عموما دارای نگاه های خوب همراه با مدارا با یكدیگر نیستند ، افزود: مصری ها از افزایش نقش منطقه ای قطر استقبال نمی كنند.
این درحالی است كه قطر همواره تلاش می كند رفتار متوازنی در منطقه دنبال كند ورفتار این كشور با رفتار سعودی ها كاملا فرق دارد به نحوی كه رفتار قطری ها بیشتر شبیه رفتار عمان است.
قطر در دهه های گذشته همواره رفتاری متوازن در پیش گرفته بطوریكه در عین اینكه با رژیم صهیونیستی رابطه برقرار كرده ، اقدامات خود را در حمایت از محور مقاومت بویژه حماس قطع نكرده است .
وی تاكید كرد به نظر نمی رسد با این بحران، قطری ها تغییرات بنیادین داشته باشند وآنها سعی می كنند به نوعی آن را در محاسبات خود قرار بدهند برخلاف سعودی ها كه چنین رفتاری ندارند.
امانی ادامه داد قطر در 20 سال گذشته با موافقت با تاسیس دفتر تجاری رژیم صهیونیستی، پذیرش رهبران حماس ودادن دفتر به آنها همچنین سفر امیر قطر به غزه نشان داد كه مبارزین فلسطینی را همواره در كنار خود داشته وبا برقراری روابط محدود با صهیونیست ها توانسته خشم مصر با محور مقاومت را كنترل كند.
وی با اشاره با ابراز خشنودی رژیم صهیونیستی از قطع رابطه عربستان با قطر آن را موفقیتی برای صهیونیست ها در زمینه تضعیف وحدت كشورهای عرب در مقابله با اسرائیل دانست.
امانی با اشاره به سفر ترامپ به عربستان وبرگزاری اجلاس ریاض گفت: در این نشست مقدمات لازم برای اعمال فشار همه جانبه به قطر تهیه وطراحی شد .
وی افزود: در این نشست قرار شد ترامپ، عربستان وكشورهای هم پیمانش را به بهانه چیزی به نام مبارزه با تروریسم ومقاومت علیه رژیم صهیونیستی تحت فشار قرار دهد قطعا یكی از انتظارات ترامپ این است كه این كار ابتدا از كشورهای عرب خلیج فارس آغاز شود وعلی رغم بهره های مالی فراوانی كه از این سفر به دست آورده تلاش دارد آنها را تحت فشار قرار دهد.
امانی خاطر نشان كرد باتوجه به حمایت قطر از حزب الله وایران، اقدامی كه علیه قطر انجام شد یكی از انتظارات ترامپ از سفر به منطقه است.
وی افزود: دراجلاس ریاض ازآمریكا خواسته شد اقدامات عملی علیه محور مقاومت انجام دهد ونتیجه این است كه عربستان می خواهد آمریكا را به مبارزه با ایران به منطقه بكشاند. ودر این میان اول باید تكلیف كشورهای ناهماهنگ مانند قطر مشخص شود و قطر با حمایت از حماس وكمك به غزه وحمایت های لفظی ازایران وحزب الله نشان داد ازنظر آمریكا، قطر یك عنصر نامطلوب در شش كشور خلیج فارس است .
سفیر سابق ایران در مصر در خصوص احتمال انحلال شورای همكاری خلیج فارس، گفت: بحث تغییرات شكلی شورای همكاری خلیج فارس از چند سال اخیر مطرح بوده است حتی در انقلاب های عربی ،سعودی ها می خواستند اردن ومغرب را به عضویت شورای همكاری خلیج فارس وآن را به شورای كشورهای پادشاهی عربی تبدیل كنند حتی بحث عضویت عراق ویمن كه در منطقه حضور دارند مطرح شد اما مشكلات داخلی شورای همكاری خلیج فارس تنها به قطر منتهی نمی شود امارات وعمان هم اختلافات مرزی با یكدیگر دارند.
وی افزود: این مسائل باعث شد شورای همكاری خلیج فارس حتی در ابتدایی ترین مراحل خود انتشار پول واحد وتشكیل نیروی متحد عربی دچار اختلافات جدی شود واین شورا همیشه در برهه هایی از زمان با احتمال ازهم پاشیدگی مواجه بوده است.
وی افزود : قطع روابط تعدادی از كشورهای عربی با قطر كه با محوریت ریاض رخ داد، چندان غیرمنتظره نبود. سعودی ها تا بتوانند موج این قطع رابطه را از نظر كمی و كیفی تقویت خواهند كرد.
همچنین پیشرفت اقتصادی قطر وتبدیل آن به یك رقیب سركش در بازار نفت وگاز، خشم عربستان را بسیار برانگیخته است وطبیعت روابط عربی بگونه ای است كه هیچیك از آنها تاب تحمل پیشرفت و قدافرازی دیگری را ندارند. آنها علیرغم اینكه كشورهای عربی را برادر خطاب می كنند؛ اما بی صبرانه انتظار می كشند تا هركشور عربی را كه در حال بالا رفتن از نردبان قدرت در بین كشورهای عربی است؛ نابود كنند. منافع زودگذر در نظر آنها اصالت دارد. تاریخ كشورهای عربی مملو از فرصت طلبی هایی است كه عده ای از كشورهای عربی بی رحمانه به یك كشور دیگر تاخته اند تا او را از پای درآورند.
امانی تصریح كرد: پناه دادن به حماس از نظر رژیم صهیونیستی جرمی نابخشودنی است كه قطر مرتكب شده است. گرچه قطری ها در دو دهه گذشته در روابط با رژیم صهیونیستی، سدشكنی كرده اند؛ اما از سوی دیگر نخواسته اند كه اعتدال را كنار بگذارند. قطر در برقراری رابطه و حمایت از حماس، در بین كشورهای پادشاهی عربی یا 6+2 (شش كشور عربی حاشیه خلیج فارس، اردن و مغرب) پیشقدم بوده و حمایت آشكاری از حماس و مردم غزه داشته است.
در بین علت های فوق برای قطع رابطه، آنچه كه علنا به آن پرداخته می شود؛ بیشتر حول حمایت قطر ازایجاد ناآرامی دركشورهای عربی و تروریست می چرخد؛ ولی آنچه كه سبب اصلی قطع رابطه است؛ حمایت قطر از حماس می باشد.
سفیر سابق ایران در مصر خاطر نشانكرد، به نظر می رسد این موضوع، سد اصلی محور ریاض در تكمیل توطئه ای است كه قرار بوده با سفر ترامپ به منطقه شكل بگیرد. كشورهای عربی خلیج فارس نمی توانند اتحاد محكمی علیه به اصطلاح تروریسم تعریف شده در بیانیه خود، یعنی حزب الله، حماس وایران ایجاد كنند؛ مگر آنكه بتوانند دامن خود را از این اتهام آمریكایی- صهیونیستی مبرا كنند.
مدتی است كه فشارها برای قطع حمایت قطر از حماس افزایش یافته است. می توان اعمال فشار به قطر توسط سعودی ها را در راستای تلاش برای راضی كردن آمریكا برای همراهی با سعودی ها دانست تا بتوانند قدم های بعدی را در منطقه بردارند.
خاورم** 1453 خبرنگار: آمنه دهقان**انتشاردهنده: عزیز موسوی
۰ نفر