پيشگيري از بروز آتش سوزي در جنگل هاي زاگرس بايد در دستور كار قرار گيرد و اگر فرد يا افرادي به صورت عمدي آتش در دامن اين محيط مي اندازند بايد شناسايي و با آنها برخورد جدي شود تا درس عبرتي شود كه ديگران آن را تكرار نكنند.
آنچنان كه پيداست يا بروز آتش سوزي در جنگل هاي زاگرس يا عمدي نبوده و يا اگر عمدي بوده كسي به خاطر اين عمل غيراخلاقي محاكمه نشده است چرا كه محاكمه خاطيان و اطلاع رساني به مردم دراين ارتباط بسيار در كاهش اين جرم تاثيرگذار است.
اما آتش سوزي در جنگل هاي زاگرس در فصول گرم سال به يك رويه ثابت تبديل شده و اجتناب ناپذير است و دلايل اين آتش سوزي ها هرچه باشد بخش مهم موضوع سوختن جنگل ها، مراتع و جانواراني است كه دراين محيط زندگي مي كنند و بايد بستر براي مهار آتش فراهم گردد.
ايجاد تشكل هاي مردمي در حوزه منابع طبيعي و محيط زيست و آموزش و تجهيز آنها به وسايل، ابزارها و امكانات لازم براي پيشگيري و مقابله با آتش سوزي نيازي ضروري است كه مي طلبد مسئولان اين اقدام ها را براي كاهش خسارت در سطح جنگل ها و مراتع انجام دهند.
نقش نيروهاي مردمي در مهار آتش سوزي در كنار دستگاه هاي مسئول ديگر در سال هاي اخير بسيار موثر بوده و دسته هاي مردم به صورت خودجوش و بدون امكانات و ابزار و گذراندن دوره هاي آموزشي مرتبط اقدام به مشاركت در مهار آتش سوزي كرده اند و در كار خود نيز موفق بوده اند.
ميزان خسارت ها به نيروهاي مردمي از آنجاييكه آموزش هاي لازم مهار آتش را نديده و امكانات و تجهيزات لازم را نيز در اختيار ندارند، در اين سال ها نيز افزايش يافته و مشاهده شده كه برخي از اين افراد در حين مهار آتش دچار مشكل شده و بخشي از بدن آنها طعمه حريق شده است.
ساماندهي جمعيت علاقه مند به طبيعت در دامنه هاي زاگرس و در ميان روستاها در قالب تشكل هاي غيردولتي مي تواند به مهار آتش سوزي كمك فراواني كند كه جا دارد مسئولان اين مهم را در دستور كار خود قرار دهند.
استقرار پايگاه در مناطقي كه بيشترين ميزان بروز آتش سوزي را دارد و تجهيز آن نيز مي تواند در كنترل سريع و مهار آتش سوزي موثر باشد.
بخش زيادي از جنگل هاي زاگرس در استان كرمانشاه واقع شده و در فصل گرما جنگل هاي واقع در شهرستان هاي قصرشيرين، سرپل ذهاب، گيلانغرب، پاوه و جوانرود و ساير نقاط استان طعمه آتش مي شود و باتوجه به اينكه اين موضوع سريالي شده و هر سال تكرار مي شود بايد راهكارهاي لازم براي جلوگيري از اين تكرار اتخاذ شود.
استان كرمانشاه 527 هزار و 403 هكتار جنگل و يك ميليون و 192هزار و 587 هكتار مرتع دارد و بخشي از جنگل هاي زاگرس در اين استان مرزي واقع شده است.
كرمانشاه استاني مرزي است و در برخي اوقات سال منشاء آتش سوزي خارج از مرزهاي كشور و در كشور عراق اتفاق مي افتد كه اين موضوع هم در نشست مسئولان محلي و ملي با مسئولان كشور عراق مورد بررسي قرار گيرد چرا كه جلوگيري و مهار آتش سوزي در كشور عراق به دليل مشكلات خاصي كه اين كشور دارد، ممكن نيست و آتش به سرعت به داخل كشورمان سرايت مي كند كه اگر امكان حضور نيروهاي مهار به داخل خاك عراق فراهم گردد ميزان خسارات جنگل ها و مراتع كشورمان نيز كاهش مي يابد.
نكته ديگر وجود ميادين مين در مرزهاي غربي كشور است كه در جريان آتش سوزي ها منفجر مي شوند و ممكن است خسارات بسياري براي انسان ها و جانوران ساكن دراين مناطق به وجود بياورند كه اين نكته هم در مهار آتش سوزي بايد مورد توجه قرار گيرد و براي چنين مناطقي از بالگردهاي مخصوص استفاده شود.
بالگرد مخصوص براي گشت زني و مهار آتش سوزي در استان كرمانشاه هم ضروري و مورد نياز است كه مسئولان بايد در فكر تامين آن باشند.
.................................................................................................................................................................................................................................... ...........................................................
خبرنگار ايرنا مركز كرمانشاه
آتش سوزي جنگل هاي زاگرس در چند سال اخير به بحراني تبديل شده و در ايام گرم سال شاهد بروز اين حادثه در سطح وسيعي هستيم كه مي طلبد تدابير لازم براي جلوگيري از بروز اين حادثه و مهار آن اتخاذ شود.