علي اكبر حق ويسي روز يكشنبه در گفت و گو با ايرنا، افزود: براي مادران باردار و شيرده نمي توان قانون يكسان عنوان كرد؛ برخي از مادران از سلامت و تغذيه كافي و مناسب برخوردار بوده و ممكن است در مواردي قادر به روزه داري باشند؛ در حالي كه برخي ديگر با روزه گرفتن به خود، جنين يا فرزند خردسال خويش لطمه مي زنند و اين گونه افراد از روزه داري منع مي شوند.
وي اضافه كرد: در مورد روزه زنان باردار، اگر بر اثر روزه، احتمال ضرر به جنين باشد، نبايد روزه بگيرند، در غير اين صورت، بايد روزه بگيرند.
وي به زنان بارداري كه مي خواهند در ماه رمضان روزه بگيرند، توصيه كرد: ميزان كالري، پروتيين، ويتامين و املاح مورد نيازشان را بر اساس قد، وزن و سن با نظر متخصص يا كارشناس تغذيه محاسبه نمايند.
حق ويسي افزود: در برنامه غذايي اين افراد بايد همه گروه هاي غذايي شامل نان و غلات، سبزي ها و ميوه ها، گوشت و لبنيات به مقدار متعادل و متنوع وجود داشته باشد و در وعده افطار نيز از مايعات و مواد غذايي سبك استفاده شود و به فاصله يك تا 2 ساعت بعد شام مصرف كنند.
وي ادامه داد: اين افراد بايد در هنگام سحر از مواد غذايي حاوي كربوهيدرات پيچيده شامل انواع نان به ويژه سبوسدار و برنج و فيبر شامل ميوه ها و سبزي ها، حبوبات به ويژه جوانه زده استفاده نمايند.
وي گفت: زنان باردار بايد مكمل آهن و مولتي ويتامين تجويز شده توسط پزشك و يا مراقب سلامت را ميل نمايند و بهتر است مولتي ويتامين در وعده سحري و قرص آهن شب قبل از خواب ميل شود.
حق ويسي در ادامه گفت: حاملگي هاي پر خطر مانند تهديد به سقط و يا افرادي كه سابقه حاملگي ناموفق قبلي دارند، افراد مبتلا به ديابت بارداري و مادراني كه چند قلو باردار هستند، توصيه مي شود براي روزه داري با پزشك مشورت نمايند.
وي افزود: همچنين مادران باردار مبتلا به فشار خون بالا، مسموميت بارداري، بيماري هاي قلبي عروقي، كليوي، كمبود وزن اوليه مادر (زير 50 كيلوگرم)، نامناسب بودن رشد جنين و مادراني كه در مواقع گرسنگي دچار سردرد، سرگيجه و بي حالي مي شوند نيز براي روزه گرفتن بايد با پزشك متخصص مشورت نمايند.
وي به مادران شيردهي كه قصد روزه گرفتن دارند نيز توصيه كرد: رژيم غذايي غني از پروتيين و ريز مغذي ها از جمله آهن، كلسيم و انواع ويتامين ها داشته باشند كه با گنجاندن گوشت، حبوبات، لبنيات، تخم مرغ و سبزي ها و ميوه ها به مقدار كافي تامين مي شود.
رئيس گروه تغذيه مركز بهداشت قم اضافه كرد: مادران شيرده بايد در فاصله افطار تا سحر از مايعاتي مانند آب، آب جوش ولرم شده، چاي بسيار كمرنگ، ميوه، آبميوه طبيعي و شير استفاده و از انجام كارهاي سنگين و خسته كننده خودداري نمايند.
/2085/ 1175 خبرنگار: سميه حيدري ** انتشار: رضا عليمحمدي
قم- ايرنا- رئيس گروه تغذيه معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي قم به مادران شيرده توصيه كرد: اگر روزه گرفتن باعث كمي شير، احساس ضعف و بي حالي شديد، سردرد و عوارض مشابه و يا باعث گرسنه ماندن كودك شود، نبايد روزه بگيرند.