به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، رئیس بیست و پنجمین نمایشگاه بین المللی قرآن كریم حدود دو هفته قبل در مراسم افتتاحیه این رویداد بزرگ قرآنی در مصلای امام خمینی(ره) از ضرورت انتقال مفاهیم قرآنی به زبان هنر سخن گفت.
حجت الاسلام محمدرضا حشمتی از هنرمندان خواست تا مفاهیم قرآنی را به نسل نو ارائه كنند و گفت كه نیازمند خلاقیت و آثار هنرمندان برای آشنا كردن كودكان، نوجوانان و جوانان با مفاهیم قرآنی هستیم.
وی بخشی از سخنان حضرت آیت الله خامنه ای را مبنی بر تبدیل معارف قرآنی به گفتمان عمومی مردم نقل كرد و گفت: تاكید رهبر انقلاب بر این مبناست كه هنرمندان و نویسندگان وارد این عرصه شده و مفاهیم قرآنی را به جامعه ارائه كنند از همین رو زبان انتقال مفاهیم قرآن باید تغییر كند و بهترین زبان انتقال قرآن به نسل نو، زبان هنر است.
دست اندركاران نمایشگاه قرآن نیز از همان ابتدا مقدماتی را فراهم كردند تا ارتباط میان هنرمندان و جامعه قرآنی بیشتر شود كه یكی از این كارها پخش 9 فیلم سینمایی به صورت روزانه در دو نوبت تا 19 خرداد بود.
بازدیدكنندگان در آن شب ها ضمن تفرج در غرفه های نمایشگاه قرآن می توانستند هر شب پای یكی از فیلم های سینمایی مسافران بهشت، و اینك خدا، سر به مهر، زمانی برای شكفتن، رنگ خدا، ملك سلیمان، آفتاب مهتاب زمین، گهواره ای برای مادر و استشهادی برای خدا بنشینند.
فرصتی فراهم شد تا نظر علی قوی تن كارگردان و نویسنده فیلم سینمایی 'آفتاب مهتاب زمین' را برای انتقال مفاهیم قرآنی به زبان هنر جویا شویم.
قوی تن كه به عنوان كارگردان، تهیه كننده، نویسنده، تدوینگر و طراح صحنه و لباس، سابقه ساختن فیلم هایی همچون پرواز بادبادك ها، بادهای بهاری، سنجاقكهای بركه سبز، نسكافه داغ داغ، سرود تولد را در پرونده خود دارد، معتقد است كه مهمترین پشتوانه ساخت فیلم های دینی و قرآنی، حمایت متولیان و مسئولان دینی و فرهنگی است.
قوی تن گفت كه مفاهیم قرآنی و دینی را نمی توان به صورت اجباری در افراد نهادینه كرد تا سراغ فیلم های قرآنی بروند، بلكه باید كسانی را حمایت كرد كه ذاتا به اینگونه مسائل گرایش دارند و با گذاشتن وقت و سرمایه خود به تولید فیلم های دینی و قرآنی می پردازند.
وی بر ضرورت رصد آثار هنری به ویژه فیلم های قرآنی از سوی متولیان فرهنگی و دینی تاكید كرد و گفت: مسئولان دینی باید رصد كنند كه چه كسانی استعداد و گرایش ساختن چنین فیلم هایی را دارند و اگر فیلمساز و هنرمندی در زمینه های دینی فیلم ساخت، او را حمایت و تقویت كنند تا فیلمسازی با مضامین دینی را ادامه دهد.
كارگردان بادهای بهاری كه بیشتر درد دل می كرد تا انتقاد، افزود: متاسفانه مسئولان و نهادهایی كه مرتبط با این موضوع ها هستند و در واقع بخشی از اهداف و ماموریت آنها فعالیت در حیطه مسائل قرآنی است، پیگیر تولیدكنندگان آثار دینی نیستند.
وی اینگونه توضیح داد: یعنی مسئولان باید زمانی به سراغ این هنرمندان بیایند كه آنان با تولید آثار دینی به ویژه در زمینه فیلمسازی كه هزینه های سنگینی هم برای فیلمسازان دارد، خود را عرضه می كنند و نهادهای قرآنی و دینی می توانند با پشتیبانی از فیلمسازان این حوزه گام هایی را برای تولید بیشتر این آثار بردارند.
قوی تن از این نهادها و سازمان ها خواست تا با دعوت از سازندگان فیلم های دینی پای سخنان آنان بنشینند و با حمایت های خود به تولیدكنندگان چنین آثاری دلگرمی ببخشند.
وی وضعیت سینمای كودك را نیز بهتر از سینمای دینی ندانست و گفت كه سینمای كودك نیز چه در پخش و چه در مرحله تولید، حامی و پشتوانه ای ندارد و معتقد است فقط معجزه می تواند فیلمسازان علاقه مند به این حوزه ها را حفظ كند.
وقتی سخن از پخش فیلم 'آفتاب مهتاب زمین' در نمایشگاه قرآن شد، قوی تن اظهار تعجب كرد كه چگونه فیلمش را در بیست و پنجمین نمایشگاه قرآن به نمایش درآورده اند و از او دعوت نكرده اند و یا حداقل او را در جریان نگذاشته اند و حتی حالش را نپرسیده اند.
كارگردان فیلم سینمایی آفتاب مهتاب زمین گفت: وقتی 6 ماه برای ساخت این فیلم وقت گذاشتیم، كسی از ما سراغی نگرفت، البته حجت الاسلام محسن قرائتی از این فیلم تجلیل كرده و لوح تقدیر هم داد ولی در زمان اكران فیلم هیچ كسی حاضر به حمایت نشد تا فیلم به خوبی دیده شود.
قوی تن ادامه داد: حتی زمانی كه لوح فشرده فیلم آفتاب مهتاب زمین توزیع شد، هیچ نهاد و سازمانی حاضر نشد هزار نسخه از آنها را بخرد و میان علاقه مندان پخش كند.
این كارگردان همچنین به یكی از آخرین ساخته هایش به نام 'بازگشت' اشاره كرد كه هنوز به نمایش درنیامده است و اظهار داشت: این فیلم سینمایی، تكمیل شده و آماده نمایش است و دو سال پیش گروه هنر و تجربه، آن را انتخاب كردند و در سی و دومین جشنواره فیلم فجر (سال 1392) در گروه هنر و تجربه قرار گرفت ولی تاكنون آنها نیز حمایتی نكرده اند.
وی تاكید كرد: البته از گروه هنر و تجربه انتظاری ندارم بلكه انتظار من از مسئولان فرهنگی و دینی است، چون این فیلم یك اثر دینی و قرآنی است و به نظرم یك اثر قوی است كه مسئولان دینی نباید آن را فراموش كنند.
این تهیه كننده سینما معتقد است چنین مشكلاتی به دست كسانی حل می شود كه می گویند مسئولیت دین و قرآن و فرهنگ جامعه را بر عهده دارند و از جمله به حوزه علمیه قم، سازمان تبلیغات اسلامی، حوزه هنری و حتی ستاد اقامه نماز اشاره كرد.
قوی تن با گلایه از عملكرد چهار ساله اخیر بنیاد سینمایی فارابی درخصوص كمك به فیلم های دینی یا كودك، تاكید كرد: از مسئولان وزارت ارشاد هم انتظاری ندارم ولی نهادهایی كه به عنوان پایگاه های قرآنی و دینی در كشور مطرح هستند، حداقل می توانند با فیلمسازان دینی ارتباط برقرار كرده و از كم و كیف فیلم ها بپرسند و ما نیز می توانیم آنان را راهنمایی كنیم كه چگونه می توانند از فیلم حمایت كنند تا فیلم های دینی بهتر دیده شود.
قوی تن به فیلم 'بازگشت' بازگشت و گفت: این فیلم را با 400 میلیون تومان ساختم ولی هیچ یك از مسئولان حاضر به حمایت از این فیلم قرآنی به عنوان یك اثر دینی نشدند و بنده نیز توقع ندارم از این فیلم به صورت صد در صد حمایت شود بلكه فقط سهمی در آن داشته باشند ولی تصور می كنم مسئولان فقط در زمان برپایی نمایشگاه و جشنواره به دنبال فیلم های دینی هستند.
این كارگردان سینما میان آفرینش یك اثر هنری مانند نقاشی با فیلمسازی مقایسه ای كرد و با بیان سختی های ساخت فیلم گفت: در مملكتی كه داعیه قرآن و دین و پیشرو بودن اسلام را داریم، یك كارگردان تا كجا می تواند از زندگی خود بگذرد و به ساختن فیلم بپردازد.
وی افزود: ساختن یك فیلم هزینه های بسیاری دارد و مسئولان فرهنگی كه به ترویج دین و مفاهیم قرآنی می پردازند وظیفه دارند تا سهمی از بسته های حمایتی خود را به این فیلمسازان اختصاص دهند تا بتوانند حداقل یك دهم از هزینه های فیلم خود را جبران كنند.
بیست و پنجمین نمایشگاه بینالمللی قرآن كریم با شعار «قرآن، اخلاق و زندگی» از هشتم خردادماه آغاز به كار كرده و تا ٢٦ خرداد از ساعت ١٧ تا ٢٤ در مصلای امام خمینی (ره) میزبان علاقهمندان است.
فراهنگ**1003**1055
خبرنگار: محمدرضا جعفرملك**انتشار: زینب كارگر
برای اطلاع از اخبار متنوع فرهنگی و هنری، با كانال فرهنگی ایرنا در تلگرام همراه شوید:
https://t.me/irnaf
درد دل های «علی قوی تن» فیلمساز قرآنی/مسئولان دینی فیلمسازان را رصد كنند
۲۲ خرداد ۱۳۹۶، ۱۱:۵۹
کد خبر:
82562278
تهران - ایرنا - كارگردان فیلم سینمایی «آفتاب، مهتاب، زمین»، خواستار حمایت مسئولان از فیلمسازان دینی شد و بر ضرورت رصد آثار هنری به ویژه فیلم های قرآنی از سوی متولیان فرهنگی و دینی تاكید كرد.