۵ تیر ۱۳۹۶، ۱۰:۰۷
کد خبر: 82578172
T T
۰ نفر
عيدي از جنس بندگي و سپاس

قزوين-ايرنا-ميهمانان ضيافت الله رمضان پس از يك ماه بندگي و فاصله گرفتن از بدي ها و زشتي ها، عيد مي گيرند، عيدي كه متفاوت از ساير اعياد و روزي كه از جنس رستگاري و بندگي است.

به گزارش روز دوشنبه ايرنا، عيد فطر عيد برگزيدگان است، آنان كه در رمضان به حضرت دوست نزديك تر شده، شرط وفا و استقامت در ره منزل ليلي را به جان خريده و حالا در جشني كه او برپا كرده است، حضور مي يابند و از لبخند رضايتش هديه ها مي گيرند.
روز عيد فطر، روز باشكوه سپاس است، همه شادمانند، نه از آن رو كه روز پايان ميهماني بزرگ خداست، از اين جهت كه بذرهاي بندگي در مزرعه نور، پس از يك ماه مراقبت، جوانه زده و گل هاي تازه ايمان، به ظهور رسيده است.
عيد فطر روز بازگشت ‏به فطرت است، اين معنا را مي‏توان از واژه فطر هم فهميد، چرا كه عيد
به معناي بازگشت و فطر به معناي فطرت و طبيعت‏ است.
در روز عيد فطر گويي سبكبال ‏شده ايم، چرا كه طبق گفتار اميرمومنان علي (ع) روزه ‏داران در شب عيد فطر از تمام آلودگي‏ها و پليدي‏ها پاك شده‏اند و كمترين پاداش خود را كه پاكي و پاكيزگي است دريافت نموده‏اند.
عيد سعيد فطر يكي از اعياد مهم اسلامي است كه همواره از سوي مسلمانان مورد توجه قرار دارد، به نحوي كه در مناطق مختلف كشور، آيين و مراسم خاص خود را داشته و بر آن اساس گرامي داشته مي شود.
به گزارش ايرنا، عيد مذهبي فطر به عنوان سنتي حسنه در شهر دارالمومنين قزوين چون ساير نقاط كشور ايران اسلامي، از ديرباز به طور باشكوهي برگزار مي شود.
در شبي كه احتمال مي رود شب اول ماه شوال است، بسياري از مردم قزوين براي استقبال از عيد سعيد فطر در پشت بام ها به افق چشم مي دوزند تا با استهلال هلال شب اول شوال، با ماه مبارك رمضان وداع كنند.
مردم اين خطه از كشور اسلامي به محض اعلام روز عيد فطر با پخش شيريني در بين شهروندان و تبريك عيد به اقوام، دوستان و آشنايان، به استقبال اين روز باشكوه مي روند.
روزه داران قزويني آخرين غروب ماه رمضان را به دليل احكام مرتبط با زكات فطره در منزل خود سپري كرده و بطور معمول از رفتن به ضيافت افطاري و ميهماني خودداري مي كنند.
مرسوم است هنگام زوال آفتاب آخرين روز ماه رمضان، بزرگ هر خانواده سه كيلوگرم از قوت غالب در ازاي هر عضو خانواده يا وجه نقد معادل آن را بين تمامي افراد خانواده دست به دست چرخانده و براي كمك به مستحق كنار مي گذارد.
در بين بزرگترها نقل است هر مالي زكاتي دارد و زكات بدن فطريه است كه اهالي اين خطه از كشور ايران، با پرداخت فطريه، خود را در برابر خطرات مالي و جاني طي سال بيمه مي كنند.
مراسم الوادع با ماه رمضان نيز از ديگر آيين هايي است كه در آخرين شبهاي ماه رمضان در مساجد و بقاع متبركه قزوين برپا مي شود و مردم از خداوند طلب مي كنند تا عبادات، خيرات و نذورات آنان در اين ماه پرخير و بركت به نيكي مقبول و توفيق درك رمضاني ديگر را عطا كند.
بجا آوردن ادعيه وارده در آخرين شب از ماه رمضان، تهليل و ذكر الله اكبر و لله الحمد، الحمدلله علي ما هدانا و له الشكر علي ما اولانا... بعد از نماز مغرب و عشاء، و دعاي يا ذالمن والطول ... ، ذكر يا دائم الفضل ... و نماز ده ركعتي ازجمله اعمالي است كه بسياري از مومنان انجام مي دهند.
از آنجايي كه واژه فطر در لغت به معناي شكافتن و به اصطلاح شكستن روزه و يا روزه گشادن بكار مي رود و روز عيد فطر را مي توان عيد روزه گشودن ناميد، مردمان ديار دارالمومنين قزوين در اولين ساعات روز عيد فطر و هنگام طلوع آفتاب با خوردن خرما براي اقامه نماز عيد فطر به مساجد مي روند.
اقامه نماز عيدفطر نيز از اعمالي است كه بين مومنين قزوين از اهميت ويژه اي برخوردار بوده و از بهترين اعمال در بافضيلت ترين روز سال به شمار مي آيد.
همچنين قرائت دعاي ابوحمزه ثمالي و دعاي 46 صحيفه سجاديه معروف به يا من يرحم من لايرحمه العباد... بعد از نماز عيد فطر نيز از ديگر سنت ها و آموزه هاي ديني است كه هنوز هم بجا آورده مي شود.
مردم قزوين معتقدند در ماه مبارك رمضان خداوند گناهان انسان را مي بخشد و اقامه نماز عيد فطر در اين روز كه مكمل ماه مبارك رمضان است، رزق و روزي را توسعه مي دهد.
در اين روز باشكوه مردم با پوشيدن لباس هاي روشن و انجام غسل مستحبي در مساجد استان به خصوص مسجدالنبي، مسجد جامع عتيق و ديگر مساجد محله ها براي برپايي نماز حاضر مي شوند.
مومنين پس از پايان نماز عيد فطر با چهره هايي بشاش با روبوسي، عيد را به يكديگر تبريك گفته و با شيريني هاي سنتي از جمله باقلوا، نان برنجي و خرما از ديگر مومنان پذيرايي مي كنند.
زيارت اهل قبور، بازديد از بزرگان، سالمندان، صله ارحام و ديدار از خانواده هايي كه به تازگي عزيزي را از دست داده اند ازجمله سنت هاي پسنديده اي است كه مردم آن را از جمله آداب موكد مذهبي براي خود مي دانند.
همچنين جواناني كه تازه نامزد اختيار كرده اند با خريد هديه اي كه آن را همراه با باقلواي سنتي قزوين داخل خنچه قرار مي دهند به منزل شريك زندگي آينده خود مي شتابند.
به عقيده شهروندان قزويني برپايي جشن ازدواج، نامزدي، پيمان عقد، بله برون و ديگر محفل هاي جشن و شادماني در اين روز، ميمون و مبارك است.
در گذشته هاي دور و هم اكنون در بسياري مناطق قديمي شهر نيز، در اين ايام آشي به نام آش روزه يا آش بدرقه توسط هفت بانويي كه فاطمه نام دارد، تدارك و پخته مي شود و در واقع آخرين آشي است كه در آن ماه رمضان خورده مي شود.
آش روزه، عموما شب آخر رمضان بصورت دسته جمعي پخته شده و خانواده ها پس از رويت هلال ماه شوال اقدام به توزيع آن مي كنند.
سنت بسيار زيباي ديگري كه در عيد رمضان در قديم رايج بود و كم و بيش نيز انجام مي شود، سنت هديه دادن به روزه داران خردسال است، كودكان يا نوجواناني كه در طول ماه، روزه هاي كله گنجشكي گرفته بودند، از سوي پدر و مادر يا اقوام بزرگ تر خود، در روز عيد رمضان هديه اي دريافت مي كنند تا خاطره اي خوش از روزه داري در ذهنشان باقي بماند.
همچنين در روز عيد فطر مردم به ديدن خانواده هايي مي روند كه در يك سال قمري گذشته افرادي از خانواده شان را از دست داده اند، آخرين روز ماه رمضان هم به عيد در گذشتگان معروف است كه خيرات مي دهند.
با برگزاري اين دست مراسم در روز عيد فطر، تقويم روزهاي رمضان ورق مي خورد و تا رمضاني ديگر، مردم به زندگي عادي و رايج خود، البته با توشه و زادي كه از فضيلت رمضان برداشته اند، برمي گردند.
7389*3013
خبرنگار: نسرين رحيمي**انتشار دهنده: رضا اولادي